"Sitnica" koju mnogi zaboravljaju: Ovo je najbolji savet o roditeljstvu koji ćete dobro zapamtiti

Preplavljeni smo idejama mama blogerki, ali ovaj savet je bez sumnje važno poslušati.

Petak, 15.07.2022.

10:53

Izvor: superžena/Glossy

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Podeli:

Roditeljstvo spada u najlepša životna iskustva, ali nesumnjivo i u najteža — kada beba dođe na svet, s njom ne dobijamo uputstvo kako se treba ponašati u različitim situacijama. Svako ima svoj stav, drugačije iskustvo, verovanje, a ekspanzija društvenih mreža donela nam je i pritisak s kakvim se ranije generacije nisu susretale.

Četiri važne prekretnice u razvoju dece koje roditeljima često promaknu

S pritiskom i slikom idealne porodice koja nam dolazi s Instagrama stiglo je i pregršt novih saveta i pravila, u kojima je ponekad teško snaći se i odlučiti šta je najbolje moguće što možemo da uradimo za svoju decu.

Mama pokazala posledice dojenja: Potrajaće još dve godine VIDEO

Jedna od popularnih mama blogerki, žena po imenu Peti, ipak dala je svojim pratiocima možda i najbolji savet. Kako je ona istakla, najvažnije što možemo da uradimo za svoje dete jeste da se mi sami ponašamo onako kako očekujemo od njih.

Novi trend u Srbiji: Roditelji šalju decu na estetske operacije; "Devojka je imala 18 godina" VIDEO

"Pre svega, moramo da budemo osobe kakve bismo želeli da postanu naša deca. Ona će uvek oponašati naša dela više nego što će slušati naše reči", ističe Peti.

Kako je ona istakla, ključno je obratiti pažnju na to kako se pojedinac ophodi prema drugima: to što smo prema detetu blagi i nežni ne znači mnogo ukoliko smo prema ljudima koji nas okružuju nepristojni, grubi, bahati, drski...

"Dok govorimo osvojoj deci da brinu o tuđim osećanjima, kako se mi ophodimo prema drugima? Ne radi se tu samo o odnosu prema deci i između supružnika, već je bitno i kako se odnosimo prema slučajnim prolaznicima, radnicima u prodavnici, kako se obraćamo drugim vozačima u saobraćaju dok su deca s nama u automobilu, koje komentare upućujemo kolegama ili šefu i sl.", piše Peti.

"Deci možemo reći da budu ljubazna, ali da li smo i mi ljubazni kad mislimo da nas ne gledaju?"

Ona je napomenula na to da se previše vremena posvećuje nekim, istina, vrlo krupnim temama, dok se ove "manje" neretko zapostavljaju.

"Najdublja pitanja u vezi s roditeljstvom se odnose na to treba li udariti dete, vikati na njega, koristiti platnene ili jednokratne pelene, dojiti ga ili mu davati formulu, kakav je naš stav o psovanju i golotinji, jedu li deca slatkiše... Roditeljstvo, međutim, podrazumeva konstantan rad na sebi i promene u onim delovima ličnosti koji zahtevaju rad i napredak, a tek ona na vaspitanje dece i njihovo usmeravanje prema onome za šta u srcu verujemo da je ispravno", napominje Peti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare