Da li bi trebalo da otac prisustvuje porođaju ANKETA

U Ginekološko-akušerskoj klinici KBC-a Zemun biće omogućeno prisustvo oca tokom porođaja!

Četvrtak, 04.08.2022.

09:17

Izvor: B92

Da li bi trebalo da otac prisustvuje porođaju ANKETA
Foto: Gorodenkoff/shutterstock

Podeli:

Ovu lepu vest preneli su svi portali. U bolnici Narodni front godinama i decenijama unazad očevi su imali mogućnost da budu u sali dok im se rađa dete, međutim neuporedivo veći broj njih rođenje bebe čekali su u kafani sa prijateljima spremni da im se iscepa košulja.

Da li bi trebalo da otac prisustvuje porođaju? Ginekolog Vanja Miloševića ispričao je jednu anegdotu na ovu temu:

"Lep je primer. Moj prijatelj koji je bio veoma ponosan na trudnoću svoje žene, kad je došlo vreme porođaja izrazio je želju da prisustvuje porođaju. Kako se radi o kršnom Crnogorcu iz ruralnih delova, mislili smo da neće biti problema. Uradili smo briseve, porođaj je krenuo. Sve do najkritičnijeg dela, kad inače većina muškaraca ima običaj tetki lek da odnese i da ode nešto hitno do kola. On je počeo da menja boje i u jednom trenutku se onesvetio i zakačio arkadom o ivicu stola. Zbrinuli smo pacijentkinju, a što se tiče njega imao je ušivanje, stavili zavoje... Sad je došao red kad porodica čestita... Gledaju ženu koja je naslednika donela na svet i okreće se i njemu kažu "srećne rane junače".

Tema o prisustvu oca na prođaju je veoma interesantna, kaže doktor:

"Tema zaslužuje pažnju da se razmotri. Ženama je potrebna podržka, ali možda važi pravilo da da sve što nam je dozvoljeno nije od koristi. Nije korišćena često prilika. Oćevi imaju volju, ali često na jedan volšeban način nestanu. Treba da budemo realni, da imamo meru", kaže Vanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.