Zašto deca ne treba da dele stvari i igračke

Većina roditelja našla se u situaciji u kojoj je njihovo dete odbilo da podeliti igračku s drugim detetom. Dok će većina na to reagovati teranjem deteta da nauči da deli, neki stručnjaci tvrde da taj potez čini više štete nego koristi.

Nedelja, 07.08.2022.

07:52

Izvor: Index

Zašto deca ne treba da dele stvari i igračke
Foto: Anna Kraynova/shutterstock

Podeli:

Ne terati decu na deljenje jedna je od tehnika roditeljstva koja je postala popularna na društvenim mrežama, a stručnjaci su iznijeli svoje viđenje zašto to ima smisla.

Prema dr Lauri Markham, prisiljavanje dece na deljenje pre nego što su na to spremna može da bude veoma štetno.

"Prisiljavanje deteta da deli svoje stvari zapravo je pogrešna lekcija. Pokazaće mu da glasnim plakanjem može da dobije ono što želi, da su roditelji zaduženi za to ko će i kada nešto dobiti, kao i da uvek treba da ugode drugima, čak i kada ga taj potez ne čini srećnim ili ne oseća da je ispravan", pojasnila je doktorka za VeryWellFamily.

Ona kaže da deca mlađa od pet godina ne shvataju ideju deljenja jer ne prepoznaju da bi tuđe želje i potrebe mogle da budu drugačije od njihovih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.