Šta se sve menja u mozgu muškarca kada postane tata

Žene nisu jedine koje prolaze kroz promene kad postanu mame. I očinstvo zauvek menja muške hormone.

Nedelja, 07.08.2022.

14:14

Izvor: zena.rtl.hr

Šta se sve menja u mozgu muškarca kada postane tata
Foto: mavo/shutterstock

Podeli:

Postoji izreka da žena postaje majka kad vidi pozitivan test na trudnoću, ali muškarac postaje otac tek kad vidi dete u porodilištu.

Za muškarce, trenutak kada prvi put ugledaju svoje dete nije samo emocionalno iskustvo koje menja život, već i fiziološko iskustvo – zahvaljujući padu nivoa testosterona i porastu nivoa prolaktina i oksitocina.

Iako zbog toga novi očevi mogu da osećaju kao da su njihovi hormoni svuda, to ima svoju svrhu, ističe antropolog Li Getler, istraživač iz Centra za decu i porodicu Fakulteta Notr Dam.

"Na temelju niza dokaza, čini se da ove hormonalne promene kod očeva odražavaju da je evolucija oblikovala biologiju muškaraca kako bi im pomogla da odgovore na zahteve roditeljstva", rekao je Getler u razgovoru još 2014. godine.

"Naše istraživanje olakšava muškarcima razumevanje 'ugrađenih' sposobnosti biološkog roditeljstva, što je vrlo primenljivo na svakodnevni život muškaraca."

Pad testosterona

Prema studiji Getlerovog tima iz 2011. godine, nivo testosterona novih očeva pada za oko 40 posto u prvom mesecu roditeljstva, što je povezano s njihovom očinskom osetljivošću i privrženošću.

"Naša otkrića sugerišu da muškarci imaju evoluiranu neuroendokrinu arhitekturu koja reaguje na predano roditeljstvo, podržavajući ulogu muškaraca i kao negovatelja tokom evolucije hominina", rekli su istraživači u svojoj raspravi.

Rast prolaktina

Dok nivo testosterona opada, studije pokazuju da nivo estrogena budućih očeva počinje da raste u nedeljama pre rođenja deteta i nastavlja da bude povišen mesecima nakon toga. Zajedno s tim, novi tata u prvih mesec dana doživljava prosečni porast prolaktina za 20 posto.

Kao što su rekli autori studije objavljene u časopisu Journal of Postgraduate Medicine iz 2016. godine: "Utvrđeno je da je nivo prolaktina u korelaciji s interakcijom oca i deteta u društvenom kontekstu, a očevi s višim profilima prolaktina više reaguju na dečje znakove."

Hormon ljubavi ulazi u 'šestu brzinu'


Među novim majkama oksitocin deluje kako bi olakšao porođaj i dojenje. Ali među novim tatama okidači imaju više veze sa "stimulativnom igrom", primer kada pokušavaju da nasmeju bebu i navedu je na kikotanje. To ponovo igra "značajnu ulogu u uspostavljanju osećaja očinstva tokom prvih faza rasta deteta", kaže Rut Feldmen, profesorka na Medicinskom fakultetu Jejl i autorka nekoliko studija na tu temu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.