Narodni front počinje sa neinvazivnim prenatalnim testiranjem VIDEO

Majke sa visoko rizičnom trudnoćom od oktobra više neće biti prisiljene da uzorke za ispitivanja genskih bolesti šalju u inostranstvo. Ginekološko-akušerska klinika Narodni front u Beogradu po završetku obuke zaposlenih počinje primenu najsavremenije genetske dijagnostike.

Četvrtak, 18.08.2022.

07:21

Izvor: B92

Narodni front počinje sa neinvazivnim prenatalnim testiranjem VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Podeli:

Neinvazivno prenatalno testiranje važno je radi određivanja verovatnoće postojanja hromozomskih anomalija ploda.

"To je metoda koja iz jednog uzorka krvi analizira tzv klinički egzom - to je 4.800 gena se analizira i utvrdi se da li u nekom od njih postoji neko odstupanje odnosno mutacija", kaže direktor GAK Narodni front Željko Mirković.

Uz uput nadležnog ginekologa, nakon odlaska u genetičko savetovalište u klinici Narodni front, ukoliko postoje indikacije, trudnici se savetuje da uradi dalja ispitivanja kroz najnovije dijagnostičke metode.

"Metoda sekvenciranja nove generacije namenjena je pre svega trudnicama kod kojih je viđena neka anomalija ploda. Uvođenjem hromozomskog ereja i nove metode sekvencioniranja mislim da će to biti značajan pomak u prenatalnoj dijagnostici u našoj zemlji", kaže genetičarka Minja Toljić.

Prisustvo anomalija ili bolesti ploda, koje su lekari ranije mogli samo da konstatuju na samom porođaju, biće moguće utvrditi testiranjem i pre pojave simptoma.

"Sa pojavom ovih novih metoda i molekularne biologije i nabavkom ova dva nova aparata i osnivanjem laboratorije koja ima jako kvalitetan kadar, možemo da otkrijemo promene koje su manje od hromozoma", kaže Željko Miković.

Promene na genima mogu da budu uzrok autizma, mentalne retardacije i različitih psihofizičkih oboljenja. Najvažnija uloga najnovijih dijagnostičkih metoda je davanje informacija roditeljima na vreme, radi donošenja odluke o trudnoći ili budućim pokušajima sticanja potomstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare