Uspešna deca imaju roditelje koji rade ove stvari, tvrde naučnici

Kako prenosi Business Insider, određene navike koje roditelji imaju mogu da pomognu njihovim mališanima da kasnije postanu srećniji i uspešniji ljudi.

Utorak, 22.11.2022.

14:01

Izvor: Index

Uspešna deca imaju roditelje koji rade ove stvari, tvrde naučnici
Foto: fizkesshutterstock

Podeli:

Takođe, previše roditeljskih smernica može da frustrira dete ili ih dovede do toga da izgube fokus na zadatak, pokazala je studija koju je 2021. vodila profesorka Jelena Obradović sa Univerziteta Stanford.

"Istraživanje je pratilo decu koja su čistila, igrala se ili raspravljala o nekom postojećem problemu. Deca čiji su roditelji uskakali s uputama kasnije su češće pokazivala poteškoće u regulisanju svojih emocija. Naša studija sugeriše da bi roditelji ponekad trebalo da naprave korak unazad i dopuste deci da sami shvate kako da se igraju ili čitaju", navodi se u istraživanju.

Istraživači sa Univeriteta Pennsylvania State i Univerziteta Duke pratili su više od 700 dece od vrtića pa sve do od 25 godina i otkrili značajnu korelaciju između njihovih društvenih veština i njihovog uspeha kao odraslih osoba.

Studija je pokazala je da će socijalno kompetentna deca koja mogu sarađivati ​​sa svojim vršnjacima bez podsticaja biti od pomoći drugima, razumeti njihova osećanja i sami rešavati probleme.

"Ova studija pokazuje da je pomaganje deci da razviju socijalne i emocionalne veštine jedna od najvažnijih stvari koje kao roditelji možemo da učinimo kako bismo ih što kvalitetnije pripremili za uspešnu budućnost", objasnila je autorkaa itraživanja Kristin Schubert.

Još jedno istraživanje iz 2001. Univerziteta Los Angelesu otkrio je da očekivanja koja roditelji imaju za svoju decu imaju ogroman učinak na postignuća.

"Pokazalo se da su roditelji koji su fakultet videli kao budućnost svog deteta vodili svoje dete prema tom cilju, bez obzira na to kakav je bio njihov prihod", rekao je u objašnjenju studije.

Porodica je jako bitna i dete koje je odraslo u porodici u kojoj su svađe bile svakodnevnica, gde su sukobi bili česti lošije kasnije prolazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare