Kako najbolje reagovati na napade besa kod dece? Evo par saveta koji sigurno pomažu... VIDEO

Za kreiranje funkcionalnog odnosa između dece i roditelja neophodna je komunikacija, svi se slažemo. Zato u nastavku pročitajte korisne savete koje vam mogu pomoći u situacijama kada je dete nervozno ili puno plače.

Petak, 25.11.2022.

12:36

Autor: Hadžijojiæ Jovana

Kako najbolje reagovati na napade besa kod dece? Evo par saveta koji sigurno pomažu... VIDEO
Foto: Halfpoint/shutterstock

Podeli:

Razgovari sa decom puni su izazova, a oni se umnožavaju ukoliko je dete nezadovoljno, razdražljivo, uplašeno ili ljuto. Pred vama je nekoliko korisnih saveta koje je sa svojim pratiocima podelila jedna od korisnica društvene mreže TikTok, koji mogu biti korisni tokom procesa komunkacije sa decom.

"Vidim da ti ovo teško pada".

Ova naizgled jednostavna rečenica može igrati ključnu ulogu tokom smirivanja deteta koje je besno ili povređeno, a ima i ogroman faktor u započinjanju konverzacije sa detetom. Ukoliko potpuno iskreno uznemirenom detetu stavite do znanja da vam je zaista jasno kroz šta prolazi, i da vidite da se ne oseća dobro bez obzira na to šta je uzrok – dete će se osetiti sigurnije, i shvatiće da prihvatate njegova osećanja i u vama će videti nekoga ko ga razume i može da mu pomogne. Pored verbalne komunikacije, tokom odnosa je svakako prisutna i neverbalna komunkacija. Trudite se da vaš ton bude miran, bez obizira na to koliko i vama teško pada situacija u kojoj se dete našlo i ponovite ovu rečenicu i više od jednog puta ukoliko primetite da je detetu potrebno malo više vremena da je čuje, razume i prihvati.

"Tu sam za tebe".

Ukoliko prođete kroz sopstvena iskustva, sigurno ćete na tom putu pronaći barem nekolicinu iskustava koja su bila teška, traumatična i neprijatna. Baš tokom ovakvih životnih situacija ključnu ulogu bi mogao da igra neko ko vam stavlja do znanja da je tu za vas, šta god da vam je potrebno u tom trenutku. Ponekad se radi samo o tihom prisustvu druge osobe, koje uliva sigurnost i nadu da ćete zajedno doći do rešenja. Rečenica: „Tu sam za tebe.“ ima lekovito dejstvo i na decu. Ukoliko im jasno stavite do znanja da se mogu osloniti na vas pružate im sigurnost koja im je neophodna da bi se smirli i na samom kraju i otvorili, poverili vam se i objasnili zbog čega se osećaju onako kako se osećaju. Ova rečenica ima pozitivno dejstvo jer nije vremenski temperovana, a to znači da ne stavlja nikakav pritisak na dete već šalje poruku da ćemo biti tu kad god ono bude spremno da razgovara. Čim izostane pritisak od strane sagovornika, situacija će svakako biti manje napeta, a to će dovesti do smirivanja a zatim neminovno i do razgovora tokom kog ćete saznati šta je bio razlog frustracije.

"Kako se osećaš upravo sada"

Nakon afimativnih rečenica, neophodno je preći na pitanja. Vrlo je bitno da pitanja budu postavljena bez osude ili bilo kakve sugestije. Pitanje koje se odnosi na osećanja uznemirenog deteta može dovesti do nejasnih odgovora na samom početku, ali budite strpljivi. Što se dete bude više smirivalo, to će i odgovori biti smisleniji i pomoći će vam da otkrijete šta je vašem detetu zaista potrebno u tom trenutku. Trudite se da ostanete smireni, ne ustručavajte se od postavljanja pitanja direktna pitanja i da na taj način detetu pomognete da izrazi rečima kako se oseća. Ključ za uspešno sprovođenje daljeg razgovora sa detetom je svakako strpljenje i doslednost, te postavite pitanje i više puta ukoliko smatrate da odgovor koji ste dobili nije dovoljno jasan.

"Sasvim je u redu da budeš ljut / ljuta".

Tokom odrastanja i života osećamo širok dijapazon emocija, a one mogu biti i negativne i pozitivne. Važno je da kao roditelj detetu objasnite da i negativne emocije imaju svoju dobru stranu jer pomažu da dete nauči da se nosi sa određenim životnim situacijama koje ga čekaju u budućnosti. Naravno, ovo ćete postići ukoliko detetu stavite do znanja da je sasvim prirodno da povremeno oseti tugu, bes i gnev, a zatim mu pomozite da vam objasni zašto se baš tako oseća.

"Sa mnom si siguran / sigurna".

Na samom kraju, jedna od najznačajnijih uloga roditelja u procesu vaspitavanja, između ostalog je da stvori siguran prostor za svoje dete u kom će dete moći sasvim slobodno i bez straha da izrazi šta oseća i zbog čega se oseća na određeni način. Ukoliko dete shvati da ga nećete osuđivati, kinjiiti ili zloupotrebiti na bilo koji način ono što vam je poverilo dok se osećalo ranjivo odnos poverenja će se graditi stabilno i biće postojan i stabilan. Predloženu rečenicu izgovorite sa velikom dozom samopuzdanja i nežno, i na ovaj način podstaknite komunikaciju sa vašim detetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare