Šta je nežno roditeljstvo?

Nežno roditeljstvo fokusirano je na četiri ključna elementa, evo i koja su.

Sreda, 04.01.2023.

09:11

Izvor: index.hr

Šta je nežno roditeljstvo?
Foto: Yuganov Konstantin/shutterstock

Podeli:

Ako ste odrasli u sredini gde su vikanje i udaranje normalni, sigurno mislite da mora da postoji bolji način vaspitanja dece. Druga krajnost je permisivno roditeljstvo, gde postoji vrlo malo granica i malo ili nimalo discipline. Stoga je nežno roditeljstvo možda zlatna sredina.

Nežno roditeljstvo fokusirano je na četiri ključna elementa: poštovanje, empatiju, granice i razumevanje. Trenutno je hit na društvenim mrežama, ali zapravo postoji već dugo.

"Nežno roditeljstvo pretvorilo se u trend, ali to je samo drugačiji naziv za ono što u psihologiji nazivamo pozitivnim roditeljstvom. Nema potrebe za kaznama i negativizmom ako s detetom imate dobar odnos, temeljen na slušanju i nežnoj komunikaciji", objašnjava psihologinja Ema Citron.

Tako, na primer, umesto da kažete detetu: "Pomeri noge s kauča", korisnije je reći: "Radije bih da ne stavljaš noge na kauč jer ga prljaš i moraću da operem prekrivač."

"Možete ukazati na posledice određenog ponašanja, ali nema potrebe da povisujete glas ili da budete negativni, odnosno da kažnjavate dete jer to samo nagriza vaš odnos, kao i poverenje i komunikaciju među vama", dodala je Citron.

Mama Keli Medina Enos naišla je na informaciju o nežnom roditeljstvu kada je njen sin Džordž imao 18 meseci. Odmah ga je prigrlila i na TikToku deli kako ga praktikuje.

"Istraživanja pokazuju da deca vaspitana nežnim pristupom bolje regulišu emocije i manja je verovatnoća da će patiti od depresije. Oni su emocionalno inteligentniji i sposobni su da prenesu osećanje ljudima. Ali ne bavim se previše statistikama, samo znam da deluje za mene i moju porodicu", ističe Enos.

Nekoliko njenih saveta roditeljima koje interesuje ovakva metoda vaspitanja je da koriste pozitivan jezik, da deci kad god je moguće daju nekoliko opcija, da nauče decu tehnikama disanja, da nauče da se nose s detetovim izlivima besa na miran način, odnosno da pričekaju da oni prestanu pa ponude detetu zagrljaj, kao i da ne očekuju da je nežno roditeljstvo čarobna metoda uz koju neće nailaziti na prepreke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare