Praktični saveti

Ovaj trend na Instagramu viđate stalno, a može biti smrtonosan

Na Instagram profilima zaljubljenika u zdravu hranu često imamo priliku da vidimo razne gastro specijalitete koji su ukrašeni neobičnim biljkama, najčešće cvetovima. Iako je reč o dekoraciji, istina je da ove biljke mogu biti otrovne.

Subota, 02.06.2018.

10:15

Izvor: B92

Ovaj trend na Instagramu viđate stalno, a može biti smrtonosan
Foto: Thinkstock

Podeli:

Nakon što je poznata blogerka Mari Reginato objavila fotografiju smuti napitka koji je ukrasila belim cvetićima, ne znajući da je biljka veoma opasna za ljudski organizam, botaničar Džejms Vong ostavio je oštru poruku.

"Još jedan, još jedan instagramer postavlja fotografije otrovnih cvetova na hrani. Ovo možda ne sadrži gluten ili mlečne proizvode, ali sadrži toksični biljni alkaloid likorin. Simptomi: svrab, otok, mučnina, povraćanje i grčenje mišića", napisao je Džejms, želeći da upozori ljude da nikada ne rade ništa slično.

.

Naime, cvet koji je Mari iskoristila za dekoraciju napitka je beli narcis, a sve vrste ovog cveta sadrže u sebi likorin, koji se najčešće nalazi u tučku i listovima.

Vong je primetio da, osim narcica, mnogi blogeri ukrašavaju hranu cvetovima lantane ili vinke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare