Praktični saveti

Kuvajte kao profesionalac uz pomoć ovih jednostavnih trikova

Ako ste od onih koji misle da imaju dve leve ruke u kuhinji imamo sjajne savete koji će od vas napraviti pravu zvezdu porodice, a o vašim specijalitetima pričaće svima koje znaju.

Četvrtak, 25.07.2019.

15:49

Izvor: Super žena

Kuvajte kao profesionalac uz pomoć ovih jednostavnih trikova
Foto: Depositphotos/undrey

Podeli:

Poznati kuvar Kris Stam otkrio je nekoliko trikova kojima se služe velika imena iz sveta kulinarstva kako bi njihova jela bila fantastična. Ako ste početnik ili vam jepotrebno usavršavanje, savetujemo vam da dobro obratite pažnju na sledeće savete.

Koristite oštre noževe i vežbajte sečenje

Veština rada nožem je veoma važna za profesionalne kuvare, a ukoliko se malo potrudite moći ćete i vi da sečete namirnice kao i oni. Trenirajte na nekom laganom povrću ako što je krompir ili luk. Na internetu možete da nađete brojne tutorijale kako da pravilno koristite noževe i koje trebate da izaberete u kupovini. Važno je da ih redovno oštrite.

Začinite vaše soseve

Ukoliko stavite komad hladnog maslaca pre nego sipate sos na tanjir, ukus će se pojačati i postati složeniji, piše Stvar ukusa. To je razlog zašto su sosevi u restoranima svilenkastije strukture od onih koje pravimo kući.

Nije svo vino za sve

Kada pratite uputstva u receptima koji naglašavaju upotrebu posebnog vina, nemojte u jelo da sipate bilo koje vino koje imate kod kuće. To utiče na ukus jer nivo kiselosti može da bude različit. Ako želite savršeni ručak, pridržavajte se striktno recepta.

Izbegavajte sušene začine

Ništa neće uticati na jelo toliko kao dodavanje seckanih začina u poslednji čas ili ukrašavanje svežim biljem. Ono jelu odmah daje svežinu, a kada koristite suve biljke ukus nikada ne može biti takav. Kupite sveže začinske biljke i dodajte ih u vaša jela.

Pergament papir umesto poklopca

Bolje ćete kontrolisati kuvanje ako napravite krug od pergament papira i na njemu napravite par rupica. Ova metoda je odlična ako nemate poklopac pri ruci, a tako ćete sve ukuse sačuvati u šerpi.

Savršeno skuvajte povrće

Kada poručite kuvano povrće u restoranu, uvek se iznenadite kako ono savršeno dobro izgleda. Za to su vam potrebna tri sastojka – maslac, voda i začin. Iskombinujte sva tri sastojaka u tiganj, dodajte malo soli i kuvajte dok povrće ne bude mekano, a maslac i voda se pretvore u predivnu glazuru. Ako tiganj počne da izgleda masno, dodajte malo vode u njega.

Isprobajte tehniku spore pripreme u masnoći

Kuvanje u masnoći je tehnika koju profesionalni kuvari često koriste. Reč je o sporom kuvanju u masnoći kojim se mnogi kuvari koriste kada u restoranima pripremaju obroke. Za većinu povrća maslinovo ulje je savršeno, paradajz će biti slađi, a beli luk će dobiti duboki pečeni ukus. Radi se o tome da spora priprema dopušta ukusima da se razviju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare