Gde to dostava košta milion dolara i druge zanimljive činejnice o brzoj hrani koje malo ko zna

Obožavamo brzu hranu, ali koliko toga zapravo znamo o njoj?

Saveti | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/lightsource
Foto: Depositphotos/lightsource

Iako svi nutricionisti i lekari savetuju da držimo prste dalje od nje, brza hrana je prosto neodoljiva. Obožavamo da je jedemo, ali ima toliko toga što o njoj ne znamo. Ovo su samo neke od najzanimljivijih činjenica o brzoj hrani za koje pre nismo čuli.

1. Termin "fast food" ili brza hrana ušao je u širu upotrebu 1951. godine, kada se pojavio u poznatom engleskom Merriam-Webster rečniku.

2. Američka franšiza "Burger King" u Australiji nosi ime "Hungry Jack’s", pod kojim je otvoren još 1971. godine, pa se danas smatra australijskim brendom.

3. Da bi održali tajnost originalnog recepta za pohovanu piletinu uprava, KFC-a prepušta pripremu mešavine za pohovanje dvema kompanijama: pola radi laboratorija Griffith, a onda se šalje kompaniji McCormick gde se ista dovršava. Jedini recept čuva se u sefu KFC-a u Luivilu (Kentaki).

4. Subway je najveći lanac restorana brze hrane u svetu s oko 44.419 restorana u svetu što je otprilike 9.000 ugostiteljskih objekata više od McDonald’sa.

5. Do 2013. Pizza Hut je bio najveći potrošač kelja. Zanimljivo, uopšte ga nisu stavljali u svoju hranu, već ga koristili kao dekoraciju u restoranima sa salatama.

6. Domino’s Pizza je otkazala svoju tvrdnju dostave u roku od 30 minuta ili manje (ili je hrana besplatna), jer su dostavljači doživljavali česte saobraćajne nezgode u želji da brzo stignu na svoj cilj. 7. McDonald’sovi hamburgeri ne trunu, već se suše. S obzirom na nisku količinu vlage u njima, meso nakon dužeg stajanja se preobražava u dehidrirani oblik.

8. Pizza Hut je prva kompanija u istoriji koja je dostavila svoj proizvod u svemir, tačnije u Međunarodnu svemirsku stanicu 2001. godine. Račun za dostavu pice iznosio je oko milion američkih dolara.

9. Prženi krompirići su najpopularnija brza hrana u Americi, prenosi Stvar ukusa. U 2004. Amerikanci su u restoranima brze hrane pojeli 3.401.942,775 kilograma pomfrita.

10. Amerikanci su 1970. godine potrošili 6 milijardi američkih dolara na brzu hranu. U 2006. godini ta se brojka popela na 142 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu