Praktični saveti

Prva palačinka vam ne uspeva: Evo nekoliko trikova koji bi to mogli da promene

Nepisano je pravilo da prva palačinka ne ispadne dobro kao ostale. Ovo priznaju i profesionalni kuvari, ali otkrivaju nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to izbegne.

Četvrtak, 06.02.2020.

13:23

Izvor: Super žena

Prva palačinka vam ne uspeva: Evo nekoliko trikova koji bi to mogli da promene
Foto: depositphoto/leonkenig

Podeli:

S obzirom na to da i kulinarski stručnjaci kažu da prva palačinka retko uspe, kako bi onda amateri mogli da izbegnu ovaj problem? Naravno, najlakše je pomiriti se s činjenicom da će prva jednostavno biti zgužvana i pojedena usput dok se peku ostale. S druge strane, postoji i nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to ni ne dogodi.

Kuvarica Henrijeta Inman iz Londona, specijalizovana za poslastice, kaže da nije upoznata s fizikom koja objašnjava čitav proces, ali zna da je tajna u dobro umešanoj smesi, tiganju koji se navikao na tu smesu i dobrom zagrevanju.

"Smesu ne treba predugo mešati, ali svi sastojci moraju biti sjedinjeni. Uvek koristite isti tiganj za pečenje palačinki, dobro ga zagrejte i počnite", rekla je Henrijeta Inman za Gardijan.

Ugostitelj i kritičar Bil Grejndžer kaže da testo za palačinke ne treba previše mešati.

"Ako i ostane koja grudvica brašna u smesi, ne paničite, to je dobar znak. Palačinka će biti nežnija, neće biti gumena", objašnjava on.

Savetuje i da smesa odstoji neko vreme pre pečenja. "Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što duže mešate smesu, to duže treba da odstoji."

Naravno, veliku ulogu igra i tiganj, piše N1 Zagreb.

"Stavite tiganj na umereno jaku vatru da se zagreje pre nego što dodate masnoću. Neka se tiganj dobro i ravnomerno zagreje. Zamastite celu površinu puterom, a onda višak uklonite kuhinjskom salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tiganji toliko mnogo koriste da su uvek dobro namašćeni, a to kod kuće često nije slučaj", kaže Grejndžer.

Pečenje palačinki je na kraju, kao i sve drugo, veština koju treba vežbati.

"Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo", napominje Henrijeta Inman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.