Praktični saveti

Limunova kora za izbeljivanje, kafa za uklanjanje neprijatnih mirisa

Kuhinjski ostaci mogu predstavljati bago ukoliko ih iskoristite na pravi način.

Četvrtak, 26.03.2020.

09:48

Izvor: Stvar Ukusa

Limunova kora za izbeljivanje, kafa za uklanjanje neprijatnih mirisa
Ilustracija/Foto: depositphoto/Serreitor

Podeli:

Kafa

Da biste osvežili cipele stavite nekoliko kašičica suve kafe u cipele i ostavite preko noći. Kafa će upiti sve neprijatne mirise. Da biste se rešili mirisa sa vaših ruku, na primer, od belog luka sve što treba učiniti je navlažiti ruke, a zatim u njih utrljajte malo kafe, a svi mirisi će nestati. Kafa u kombinaciji sa kokosovim uljem i smeđim šećerom predstavlja odličan domaći piling. Kao đubrivo za cveće: dodajte kafu u zemlju i videćete kako će vaše biljke lepo početi da rastu.

Limunova kora

Kiselost limuna deluje kao sredstvo za izbeljivanje, osim toga vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, a esencijalna ulja sadržana u pilingima imaju adstrigentna svojstva. Svežom oguljenom korom treba trljati tamne mrlje na koži i po mogućnosti uveče pre spavanja i ujutro isperite.

Napomena: Izbegavajte sunce nakon nanošenja limuna na kožu.

Takođe,žućkasti nokti od laka za nokte vratiće prirodnu boju nakon nekoliko dana svakodnevnog trljanja limunovom korom. Slično tome, možete da očistite zube.

Antibakterijska kupka za stopala protiv znojenja: dodajte limunovu koru u posudu sa vodom, dodajte malo sode bikarbone i namočite stopala. Kupka ima bakterijska svojstva u kombinaciji sa osvežavajućim mirisom, a osim toga voćne kiseline pomoći će nežnoj eksfolijaciji kože. Za čišćenje predmeta od nerđajućeg čelika, hroma i mesinga: slavine i drugi elementi jednostavno se čiste trljanjem limunovom korom i ispiranjem vodom da bi dobili savršen sjaj. Ako na njima ima mrlje i fleka, prvo ih uronite u so, piše Stvar ukusa.

Čaj

Za natečene oči: čaj sadrži mnogo tanina koji smanjuju oticanje. Obloge za oči pripremite od ohlađenog crnog ili zelenog čaja. U tu svrhu koristite pamučne tufere. Takođe možete koristiti čaj u kesicama. Još vlažne kese stavite na umorne kapke da biste se oslobodili crvenila i gorućih očiju. Treba voditi računa da čaj ne bude aromatiziran, jer može nadražiti oči.

Da osvežite nameštaj: vlažnom kesicom od crnog čaja takođe možete obrisati tamni drveni nameštaj i podove dajući im novi sjaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare