Praktični saveti

Na šta treba da obratite pažnju kada kupujete sitan sir i koliko dugo ga možete čuvati u zamrzivaču?

Danas se ova namirnica nalazi u mnogim dijetama kao osnovni sastojak. Ali kako da izaberete pravi sitan sir i na šta treba da obratite pažnju, kada ga kupujete?

Utorak, 17.11.2020.

13:20

Izvor: Stvar Ukusa

Na šta treba da obratite pažnju kada kupujete sitan sir i koliko dugo ga možete čuvati u zamrzivaču?
Ilustracija/Foto: depositphoto/magone

Podeli:

Ima nekoliko saveta, kojih treba da se pridržavate kod izbora dobrog sitnog sira.

Prvo, pročitajte sastav proizvoda. Prisustvo mleka i sirišta je neophodno i obavezno.

Sitan sir treba da odgovara standardima i njegov rok trajanja ne treba da bude veći od 5 dana. Tako da posebno obratite pažnju na datum proizvodnje.

U zamrzivaču, sitni sir može da se čuva 2-3 nedelje. Pažljivo proučite cenu proizvoda – pakovanje od 200 grama ne može biti jeftinije od pola litra mleka.

Nije uvek moguće da vizuelno procenite kvalitet sitnog sira. Kako bi odredili prisustvo biljnih masnoća, neophodno je da sitni sir ostavite na sobnoj temperaturi jedan dan. Ako se boja namirnice ne promeni, a on sam postane kiseliji, to je dokaz da je prirodan.

Možete proveriti i da li sitni sir ima u sebi skroba. Potrebno je da preko sira dodate nekoliko kapi joda. Ako boja ostane braon, onda je sir prirodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare