U toku je vaskršnji post: Kakvu hranu bi trebalo da biramo? VIDEO

U toku je veliki vaskršnji post! Mnogi vernici se odlučuju na to da ispoštuju telesnu stranu posta, odnosno da ne konzumiraju mrsnu hranu. Kako posna hrana utiče na naš organizam? Šta treba jesti i kako ispravno prekinuti post kada dođe vreme?

Saveti |
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

U postu nije teško istrajati ako se dobro i kvalitetno hranimo. Neophodno je jesti raznovrsno.

"Imamo voće, povrće, mahunarke... Sve ono što ne jedemo svakodnevno, bilo bi dobro da jedemo kada postimo", rekla je nutricionistkinja Tanja Olajdžija za emisiju 150 minuta Prve TV i dodala da bi nakon posta kilaža trebalo da ostane ista, kao i da bi trebalo izbegavati testo.

Post je moguće prekinuti na više različitih načina, a tradicionalno je konzumacijom jaja.

"Ne bi trebalo uvesti naglo sve namirnice u ishranu. Prvenstveno se misli na namirnice životinjskog porekla, već bi trebalo što više unositi povrća, salate i variva", dodala je nutricionistkinja.

Post bi svako trebalo da prilagodi sebi i svom organizmu.

"Ako želimo da postimo ceo post, a nismo sigurni da li možemo da izdržimo, trebalo bi izbeći post na vodi i uključiti ribu u ishranu", rekla je Tanja Olajdžija.

Još saveta za vaskršnji post i recept za posni čokoladni kolač bez brašna, glutena, jaja, laktoze i rafinisanog šećera koji je pripremila Aleksandra Đorđević, pogledajte u video snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu