Praktični saveti

Sve blagodeti cimeta

Cimet se dugo koristi u tradicionalnoj medicini u raznim delovima sveta uključujući Kinu, Indiju i Iran. Hiljadama godina koristi se kao začin, a dobija se iz kore raznih vrsta cimeta. Lišće, cveće, plodovi i korenje, takođe, se koriste kod pripreme jela, ali i u lekovite svrhe.

Nedelja, 04.07.2021.

08:13

Izvor: B92

Sve blagodeti cimeta
Foto: Profimedia

Podeli:

Cimet je pun antioksidansa koji su neophodni našem telu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

On ima protivupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida koji doprinose oštećenju krvnih sudova, a povećava nivo dobrog holesterola koji uništava onaj loš.

Reguliše metabolizam tako da poboljšava osetljivost na hormon insulin koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata i masti u telu kao i za transport šećera iz krvi u ćelije.

Može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta deluje na ćelije tako da oponaša insulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelijama, ali deluje sporije od samog insulina.

Ima pozitivan efekat na neurodegenerativne bolesti koje karakterišu progresivan gubitak strukture i funkcija ćelija u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspešno leči i infekcije respiratornog trakta prouzrokovane gljivicama.

Ovaj začin štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom efektu koji ubija mikroorganizme i sprečava njihov rast.

Cimet pomaže u gubitku kilograma, a posebno je efikasan u kombinaciji sa medom.

Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH) iz SAD upozorava da cassia cimet sadrži kumarin koji može da bude toksičan za jetru ako se uzima u prevelikim količinama ili tokom dužeg vremenskog perioda. Cejlonski cimet u sebi ima manju količinu kumarina, što ga čini bezbednijim za jelo.

"Čini se da je cimet bezbedan u količinama koje se obično koriste u hrani kao začin ili sredstvo za poboljšanje okusa. Primena u većim količinama ili tokom dužeg perioda ponekad je povezana s nuspojavama, najčešće gastrointestinalnim problemima ili alergijskim reakcijama“, objasnili su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare