Praktični saveti

Letnje voćke koje oporavljaju organizam

Bez puno dileme, voće je, pored povrća, najpoželjnija hrana na trpezi tokom letnje sezone, jer je bogato antioksidantima, vitaminima i mineralima.

Utorak, 06.07.2021.

07:23

Izvor: B92

Letnje voćke koje oporavljaju organizam
Foto: Profimedia

Podeli:

Voće pomaže da se oslobodimo toksina nakupljenih tokom zime. Naravno, kao i u svemu drugom, potrebno je pronaći pravu meru, jer u suprotnom, šećeri koji se nalaze u sastavu ovih namirnica mogu izazvati suprotan efekat. Jedno od rešenja može biti kombinovanje svežeg voća sa bademima, orasima ili suvim voćem, koje je prepuno vlakana, proteina i masti koji spečavaju prekomernu apsorpciju šećera, a i dugo održavaju sitost. U redovima koji slede otkrijte koje sveže voće je najbolji izbor ovih meseci.

1. Breskve za bolje varenje

Sto grama ovog voća ima svega 30 kalorija, a vlakna pospešuju varenje. Takođe, tu je i vitamin E, koji je važan za cirkulaciju.

2. Jagode protiv toksina

Polifenoli podstiču rad jetre, ali i eliminaciju toksina i masnih naslaga. Pored toga, pogodno utiču na sistem za varenje i izlučivanje.

3. Kajsije i vitamin B

Ovo voće sadrži vitamine grupe B, pre svega B2 i B3, koji učestvuju u metaboličkim procesima.

4. Lubenica

Iako spada u povrće, lubenicu jedemo kao voće. Osvežavajuća je i odlična za oslobađanje viška tečnosti i toksina. Bogata je mineralima, kakav je kalijum, a ne treba zaboraviti ni vitamin C.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare