Praktični saveti

Koja je razlika između proje, projare, projanice

Šta obično spremate i jedete u vašem domu proju ili projaru, pitamo vas sad?

Četvrtak, 09.09.2021.

08:41

Izvor: B92

Koja je razlika između proje, projare, projanice
Foto: shutterstock/Janet Moore

Podeli:

Proja ili projara su sastavni deo naših trpeza, vraćaju nas u detinjstvo, nezaobilazni su kada su praznici u pitanju.

Svi volimo kada kuća zamiriše na ovo testo od kukuruznog brašna, a postavlja se pitanje koja je razlika između proje i projare?

Proja je stara i jednostavna verzija kukuruznog hleba koja se pravi samo do kukuruznog brašna, vode i soli i nema drugih sastojaka. Kukuruzno brašno se pomeša sa ključalom vodom i soli, izlije se u pleh i zapeče.

Poznata je i kao “seljačka” proja koju su ljudi u prošlosti pravili iz nemaštine, a sada spada jedan od priznatih specijaliteta.

Evo jednog od recepata za pravu seljačku proju.

Sastojci:

400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna
220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praška za pecivo
1 ravna kašičica soli
mast za podmazivanje

Priprema:

U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, i peći oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica.

Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Sa druge strane, projara ili kako je neki zovu projanica, ima i druge sastojke - jaja, ulje, jogurt, često i papriku, šunku, tikvice... i svaka domaćica ima svoj recept. Najčešće je pravimo i jedemo u domu i upravo ovakve se kupuju u pekarama i predjela su u restoranima.

A recept za ukusnu i brzu projaru, možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare