Praktični saveti

Slavsko žito: Kako se priprema i na koji način se služi gostima

Žito je sastavni deo srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana.

Subota, 18.12.2021.

08:56

Izvor: opanak

Slavsko žito: Kako se priprema i na koji način se služi gostima
Foto: Shutterstock/kizaru43

Podeli:

Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, jer kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, kao i za pokoj duša svih predaka u tom domu.

Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom.

Žito najčešće služi domaćica ili devojka u kući, ćerka ili unuka i to na slaeći način: domaćica prinese žito gostu, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, nakon čega se ponovo prekrsti i sedne. Žitom se prvo služe stariji, pa mlađi. Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske sveće dok traje slava. Ukoliko preostane žita, kad se slava završi, ono se daje deci ili se spremi deci prisutnih gostiju.

Recept za ukusno žito:

500 g pšenice belije
400 g šećera
400 g mlevenih oraha
vanilin šećer
1 kafena kašičica muskantnog oraščića

Pšenicu proberite od kamenčića i kukolja i stavite je u posudu i prelite vodom da prenoći. Sutradan potopljeno žito isperite u nekoliko voda i dobro skuvajte u ekspres loncu.

Kada je pšenica skuvana ostavite je malo da se ohladi i kada dostigne sobnu temperaturu procedite je, ali nemojte ispirati kako bi ona mogla da zadrži svoj pšenični skrob.

Dok je žito još toplo sameljite ga u blenderu, ali vodite računa da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost.

Još uvek mlaku, mlevenu pšenicu pomešajte sa mlevenim orasima i dodajte kesice vanilin šećera i muskantni oraščić po ukusu. Sve to dobro umešajte rukama i prstima, zatim dobijenu smesu stavite u neku plitku činiju i lepo oblikujte rukama.

Na kraju, slavsko žito odozgo pospite mlevenim orasima. Možete ga i ukrasiti tako što ćete na vrhu napraviti reljef u obliku krsta ili dodati šlag, voće ili bilo šta što je po vašem ukusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare