Praktični saveti

Ove namirnice nikako ne smete da podgrevate u mikrotalasnoj

Mikrotalasna peć je koristan aparat u većini kuhinja, jer za nekoliko minuta možete imati zagrejanu hranu na stolu. Ali nisu baš sve namirnice za mikrotalasnu peć.

Četvrtak, 03.03.2022.

10:05

Izvor: RTS

Ove namirnice nikako ne smete da podgrevate u mikrotalasnoj
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Podeli:

U časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture, objavljeni su rezultati istraživanja, koji ukazuju na činjenicu da mikrotalasna peć uništava veliki broj nutritijenata koji se nalaze u brokoliju, zelenom povrću i drugim vrstama povrća.

Savet je da se većina raznovrsnog povrća ipak kuva na pari radi čuvanja zdravih sastojaka.

U mikrotalasnoj peći dozvoljeno je podgrevanje krompira, ali uz veliki oprez, jer se on može zagrejati samo jednom. Sledeće grejanje bilo bi štetno za zdravlje, može doći do botulizma, odnosno trovanja.

Takođe, hot dogovima nije mesto u mikrotalasnoj peći. Prema istraživanjima koja su objavljena u časopisu Food Control, obrađeno meso koje se podgreva u mikrotalasnoj peći dovodi do oksidacije holesterola, a on je loš za bolesti srca.

Kada je reč o zaleđenom mesu iz zamrzivača, koje mnoge domaćice stavljaju u mikro-peć da se odledi, treba istaći da je to velika greška. Neki delovi zaleđenog mesa, mogu ostati i dalje zaleđeni, a tada nastaju bakterije koje su opasne za organizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare