Praktični saveti

Stručnjaci apeluju: Nije bezbedno jesti proklijali krompir - pun je toksina

Zelena boja krompira obično potiče od hlorofila koji je, iako nije otrovan, pokazatelj da postoji višak koncentracije glikoalkaloida i da takav krompir ne treba jesti...

Četvrtak, 31.03.2022.

18:49

Izvor: T-Portal

Stručnjaci apeluju: Nije bezbedno jesti proklijali krompir - pun je toksina
Foto: Kasikova Svetlana/Shutterstock

Podeli:

Pre nego što skuvate zeleni ili proklijali krompir ne bi bilo loše proveriti šta stručnjaci imaju da kažu o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti.

Krompir sadrži vrstu prirodnog toksina koji u većoj količini može izazvati mučninu nakon konzumiranja. "Krompir sadrži dve vrste glikoalkaloida, prirodne toksine, zvane solanin i čakonin. Iako se prirodno nalaze u krompiru, njihova koncentracija je najveća u udubljenjima, proklijalim vrhovima i zelenoj kori", kaže Lauren Haris-Pinkus, autorika knjiga o zdravoj ishrani.

Zelena boja krompira obično potiče od hlorofila koji je, iako nije otrovan, pokazatelj da postoji višak koncentracije glikoalkaloida i da takav krompir ne treba jesti. "Sveži krompir ne bi trebalo da bude proklijao niti da ima bilo kakvu zelenu nijansu na kori", kaže Haris-Pinkus.

Ako se zelena boja javlja bez klijanja, tada ta promena boje može biti pokazatelj kvarenja. Ako kora krompira izgleda zelenkasto ili ako ima proklijalih izdanaka, moraćete krompir da očistite ili bacite zavisno od toga kolika površina je zahvaćena.

Zašto nije bezbedno jesti proklijali krompir?

Klijanje je pokazatelj da su nivoi toksina previsoki i krompir više nije bezbedan za konzumaciju. Prema rečima Diane M. Pei, sertifikovane stručnjakinje za informacije o otrovima na Poison.org, solanin i čakonin mogu izazvati simptome kao što su povraćanje, bolove u stomaku, nepravilnu stolicu, dijareju, glavobolju, crvenilo kože, zbunjenost i groznicu. Simptomi se obično javljaju kroz nekoliko sati, ali u nekim slučajevima može potrajati i do jednog dana.

Kako smanjiti toksičnost ili ukloniti klice s krompira?

Najbolji i nabezbedniji način je potpuno izbacivanje krompira koji sadrže zelene mrlje ili klice. "Nažalost, kuvanje ne uništava loša jedinjenja u krompiru, zato nije preporučljivo pripremati ili jesti proklijali krompir ili onaj sa zelenim delovima", kaže Haris-Pinkus. "Međutim, verovatno je u redu jesti krompire koji su proklijali ako možete da odrežete celu klicu i sve zeleno obojene delove krompira i ako nisu naborani i smežurani', dodaje. Osim toga, posebno pažljivi treba da budete ako jedete krompir s korom, jer su upravo tu nataložene najveće količine toksina.

Kako pravilno skladištiti krompir?

Prema rečima stručnjaka, za početak, ako možete, izbegavajte kupovinu veće količine krompira, radije kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno i time izbegnite nepotrebno kvarenje. "Višak krompira čuvajte na hladnom i tamnom mestu i svakako pazite da ih držite podalje od luka, koji otpušta materije koje mogu prouzrokovati brže klijanje krompira", savetuje Haris-Pinkus.

Izbegavajte visoke temperature, držite ih podalje od kuhinjskih aparata i pazite da budu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Prekomerno izlaganje svetlu prouzrokuje nakupljanje solanina koji kori daje zelenu boju.

Takođe, izbegavajte da krompir stavljate u frižider ili zamrzivač jer niske temperature prouzrokuju pretvaranje krompirovog skroba u šećer, što rezultira slatkim ukusom i promenom boje prilikom kuvanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.