Kako odrediti da jaje nije sveže, koliko dugo smemo da ih jedemo posle praznika

Koliko dugo smete da jedete uskršnja jaja pre nego što postanu opasna po zdravlje? Posle koliko dana bi ih trebalo čuvati u frižideru? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovaraju kuvar Milan Stojanović i nutricionista Branka Mirković.

Saveti |
Podeli
Foto: Kostikova Natalia/Shutterstock
Foto: Kostikova Natalia/Shutterstock

Postoje ljudi koji smatraju da uskršnja jaja mogu da se jedu danima nakon praznika. Do kada je preporučljivo da ih konzumiramo?

"U frižideru ih treba držati, od 5 do 7 dana", kaže Branaka. Ona dodaje da bi trebalo jaja odmah da čuvamo u frižideru nakon farbanja:

"Neka stoji malo kao dekoracija, ali treba držati u frižideru. Jaja mogu da izazovu velike stomačne probleme"kaže Mirković.

Nutricionista je dodala da "jaja treba da budu sveža kada ih kupimo, da treba voditi računa kada ih kuvamo, da ih hladimo u hladnoj vodi i odvojiti ona koja su puknuta, voditi računa i čime ih farbamo".

Na pitanje kako odrediti da jaje nije sveže, kuvar kaže: "Ja određujem po težini. Trebalo bi da postoji deklaracija, datum i sme da bude staro najviše 28 dana. JOd 7 do 10 minuta kuvanja i što manje da stoje na stolu. Najbolje u frižideru", kaže Stojanović.

Nastavak pogledajte u video-materijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu