Praktični saveti

Kako da pomfrit bude savršeno hrskav – trik koji sigurno niste probali

Krompir je magična namirnica koja, ukoliko je pripremljena na pravi način, može udovoljiti svačijem nepcu – bilo da ga kuvate, pravite njoke, krokete, pečete ga u rerni ili pravite pire. Ali ono što većina ljudi preferira jeste pomfrit. Tanko rezani, savršeno hrskavi štapići krompira, pečeni u ulju. Međutim, neretko se dešava da krompirići koje jedemo u restoranu nisu ni nalik onima koje jedemo kod kuće.

Nedelja, 24.07.2022.

14:53

Izvor: superžena

Kako da pomfrit bude savršeno hrskav – trik koji sigurno niste probali
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Podeli:

Kako ih onda pripremiti na pravi način?

Postoji nekoliko koraka koje ne bi trebalo da preskačete:

1. Prvi i nezaobilazni korak jeste guljenje krompira – oljuštite krompir i dobro ga isperite od skroba.

2. Zatim ga isecite na kriške čija debljina ne bi trebalo da prelazi pola centimetra. Nakon toga, kriške isecite na štapiće iste debljine.

3. Posle seckanja ponovo isperite krompir – ovo ćete najlakše uraditi ukoliko ga stavite u veću cediljku, a zatim ga isperete pod mlazom vode.

4. Sada sledi korak koji većina nas do sada nije praktikovala – ostavite krompir u činiji sa vodom u koju ste ubacili nekoliko kockica leda. Krompir bi trebalo da stoji u toj vodi 20 do 30 minuta.

5. Nakon vađenja iz vode, krompiriće pre svega osušite suvom krpom ili papirnim ubrusom.

6. Zagrejte ulje u tiganju ili fritezi na 180°C, pa pecite krompiriće četiri do šest minuta.

7. Ovde nije kraj. Krompiriće izvadite, ocedite, a ulje dogrejte do temperature od 200°C. Nakon toga ih vratite u ulje i pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Iako ova vrsta pripreme oduzima više vremena, uverićete se da hrskavost i ukus opravdavaju uloženi trud. Prijatno!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare