Praktični saveti

Kako da ulje ne prska tokom prženja? Tajna je u ovoj namirnici

Pojedina jela, da bi bila hrskava, moraju se spremati na jakoj vatri, nije moguće smanjiti temperaturu, a da hrana bude pripremljena baš onako kako ste želeli. Na sreću, pojedinci su otkrili sjajne trikove kojima su rešili ovakve probleme.

Utorak, 23.05.2023.

09:05

Izvor: B92

Kako da ulje ne prska tokom prženja? Tajna je u ovoj namirnici
Foto: Africa Studio/shutterstock

Podeli:

Korisnik TikToka pod nadimkom FlavorGo podelio je sasvim jednostavan, ali delotvoran savet kako da sprečite prskanje ulja prilikom prženja.

Sve što je potrebno jeste da ulijete malo vode u tiganj.

"Dodavanje vode tokom kuvanja čini slaninu hrskavom i sprečava prskanje ulja", rekao je on.

Mnogi su se pitali kako to da se voda ne meša sa uljem u tiganju i kako baš ona ne dovodi do prskanja, što se inače dešava. Autor video-snimka je objasnio da voda proključa pre nego što se masnoća sa slanine istopi i pređe u tečno stanje.

Dodaje da je slaninu uvek bolje peći u tiganju nego u rerni jer je proces pripreme mnogo brži, a slanina bude hrskavija i ukusnija.

@flavorgod Add #bacon 2 nonstick pan & enough water to cover the bottom. Cook over medium-high until the water evaporates, and your left with crispy bacon #fyp ♬ original sound - Flavor God

Drugi problem kada je u pitanju priprema hrane na visokim temperaturama jeste zagorevanje, što hrani kvari ukus.

Jedna korisnica TikToka, upisana kao DaraKarhu, rekla je kako je dovoljno da pre prženja u tiganj sa zagrejanim uljem isečete jednu šargarepu. Ovaj trik zaista radi, jer je šargarepa puna vode i upijaće veliku količinu toplote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare