Praktični saveti

Sedam genijalnih načina da iskoristite stari hleb

Stari hleb je često zapostavljeni heroj u kuhinji, ali zapravo može biti vrlo koristan i kreativan sastojak za brojne ukusne obroke. Umesto da ga bacite, oživite svoj stari hleb i iskoristite ga na različite načine.

Nedelja, 04.06.2023.

08:51

Izvor: 24sedam.rs/K.B.

Sedam genijalnih načina da iskoristite stari hleb
Foto: New Africa/shutterstock

Podeli:

Evo nekoliko ideja o tome šta sve možete napraviti od starog hleba:

Preprženi hleb sa belim lukom

Iskoristite svoj stari hleb za pripremu ukusnog i hrskavog preprženog hleba sa belim lukom. Isecite hleb na kriške, premažite ih maslinovim uljem i propržite ih u tiganju dok ne postanu zlatno smeđe. Trljajte ih svežim belim lukom za dodatnu aromu. Ovaj preprženi hleb može poslužiti kao ukusan prilog uz supu ili salatu.

Hlebne mrvice

Stari hleb možete pretvoriti u ukusne hlebne mrvice koje su odlične za pohovanje. Sameljite hleb u blenderu ili ga izmrvite rukama dok ne dobijete sitne mrvice. Dodajte začine po želji kao što su peršun, bosiljak ili sušeni začini. Pomoću ovih hlebnih mrvica možete pohovati piletinu, ribu ili povrće za hrskavu i ukusnu koru.

Gratinirani hleb sa sirom

Ovaj recept je idealan za iskorišćenje ostatka hleba i stvaranje ukusnog jela. Iskidajte hleb na manje komade i složite ih u posudu za pečenje. Prelijte ih maslinovim uljem i pospite rendanim sirom po izboru. Pecite u rerni dok se sir ne otopi i hleb ne postane hrskav. Ovaj gratinirani hleb sa sirom može biti odličan prilog ili čak glavno jelo.

Hlebne kriške za tost

Ako imate stari hleb koji postaje malo suv, ne brinite! Iskoristite ga za pripremu ukusnog tosta. Isecite hleb na deblje kriške i stavite ih u toster ili pecite u rerni dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe. Poslužite ih uz omiljeni namaz, džem ili humus za brz i ukusan doručak ili užinu.

Panzanella salata

Ova italijanska salata je odličan način da iskoristite stari hleb i povrće koje imate pri ruci. Iskidajte hleb na manje komade i pomešajte ga sa seckanim paradajzom, krastavcima, crnim maslinama i svežim biljem poput bosiljka ili peršuna. Prelijte salatu maslinovim uljem i balzamiko sirćetom, posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se hleb natopi sokom od povrća i poslužite kao osvežavajuću i hrskavu salatu.

Hlebni puding

Stari hleb možete iskoristiti i za pripremu ukusnog hlebnog pudinga. Isecite hleb na kockice i stavite ga u posudu za pečenje. Umutite jaja, mleko, vanilu, šećer i začine po želji (poput cimeta i muskatnog oraščića) i prelijte preko hleba. Ostavite da se hleb natopi u smesi neko vreme, a zatim pecite u rerni dok ne dobije lepu zlatno smeđu koru. Poslužite topli hlebni puding kao ukusan desert.

Krutoni

Još jedan način da iskoristite stari hleb je da ga pretvorite u hrskave krutone. Isecite hleb na male kockice, prelijte maslinovim uljem i pospite začinima po želji, poput soli, bibera, belog luka ili sušenih začina. Pecite ih u rerni dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Dodajte ih u supu, salatu ili koristite kao hrskavu poslasticu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare