Lepota žene

Nekada su služili za "teranje bolesti", sada dobijaju muzej

U Parizu je nedavno otvoren muzej posvećen istoriji parfema koji se pre 3.000 godina koristio kao ritual tokom sahrana, u Srednjem veku za zataškavanje neprijatnih mirisa, da bi danas predstavljao zadovoljstvo, a za neke i luksuz.

Petak, 19.04.2019.

07:45

Izvor: Beta

Nekada su služili za
Foto: olly18/depositphotos.com

Podeli:

Muzej je otvoren u privatnoj zgradi, porodičnoj kući Fragonarovih, koji žive u Grasu na jugu Francuske kod Azurne obale.

Gras se smatra kolevkom obrade parfema, a 2018. godine ta lokacija je upisana u spisak nematerijalne kulturne baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Posetioci muzeja će otkriti istoriju pravljenja parfema.

Izloženo je 400 boca sa sastojcima budućih parfema.

Takođe se nalaze razni predmeti u kojima se nekada držali parfemi, kao što su metalne posude ili parfemisani sunđeri koji su se nalazi u nekim zgradama sa verovanjem da će lepi mirisi odagnati epidemije i bolesti.

Izložene su boce sa jakim mirisnim sastojcima koje su nekada koristile dame kad se ne osećaju dobro ili padnu u nesvest zbog zategnutih korseta.

Počev od 18. veka parfemi više nemaju funkciju zataškavanja neprijatnih mirisa ili "teranja bolesti" već postaju zadovoljstvo, a mirisne note suptilnije.

Uprava muzeja navela je da su parfemi sada lakši, vazdušastiji i skroz drugačiji od nekadašnjih parfema koji su bili izuzetno teški.

Ukusi za parfeme takodje variraju i od geografskih područja. Francuzi vole toaletne vode, lake parfeme, većinom cvetne. Amerikanci vole opojne parfeme, dok Japanke vole izuzetno blage note. Kinezi su za jake parfeme, kao i Rusi i na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare