Merilin Monro je u krevetu nosila samo ovaj parfem: Najzanimljivije činjenice o Šanelu broj 5

Kada je prilikom jednog intervjua Merilin Monro rekla da u krevetu nosi samo nekoliko kapljica Šanela broj 5, to je bio dovoljan razlog da se milioni žena odluče za taj parfem.

Šminka | Super žena |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kultni parfem Šanel broj 5 je svetu predstavljem u maju 1921. godine i bio je prvi parfem koji je lansiran na tržište pod imenom jedne dizajnerke.

Dvadesetih godina dvadesetog veka parfemi na tržištu uglavnom su bili ograničeni na miris jednog cveta, a francuska dizajnerka Koko Šanel je rešila da nastane parfem koji će pekinuti ovakvu tradiciju i koji će biti izraz njene ličnosti. U nastavku pročitajte zanimljive činjenice o nastanku najpoznatijeg parfema na svetu.

Nastao je tako što je zamolila dizajnera parfema Ernesta Boa da napravi "parfem koji miriše kao žena". Koko Šanel je tražila da miris ističe njen stil i ličnost, a Bou je trebalo nekoliko meseci da usavrši novi miris.

Ernest Bo je na kraju je izradio deset uzoraka i predstavio ih Šanel. Imali su brojeve od jedan do pet i od 20 do 24. Ona je izabrala broj pet. Glasine kažu da je ta smeša zapravo rezultat laboratorijske greške. Boov asistent je dodao dozu aldehida (organsko kiseonično jedinjenje) u količini koja nikad nije korišćena ranije.

Autor knjige "Tajna Šanela broj 5" Tilar Maceo tvrdi da je taj miris opčinio Šanel jer jedan od aldehina miriše na sapun: "Ona u svojoj glavi mogla da pomiri svoje detinjstvo provedeno u manastiru sa luksuznim životom jedne ljubavnice".

Parfem koji sadrži jasmin, ružu, sandalovinu i vanilu je opčinio dizanjnerku i doživeo je momentalni je uspeh, delimično zbog marketinških trikova same Koko.

Za ovaj parfem je potrebno tona cveća da se destilira oko 1, 5 osnove mirisa.

Kada je prilikom jednog intervjua Merilin Monro rekla da u krevetu nosi samo nekoliko kapljica Šanela broj 5, to je bio dovoljan razlog da se milioni žena odluče za taj parfem.

Takođe pred kraj Drugog svetskog rata, američki vojnici koji su bili u Parizu, masovno su kupovali ovaj parfem koji će razveseliti njihove supruge koje su ih čekale kod kuće.

Fotograf Ričard Avedon je 1969. godine snimio prvu reklamu za Šanel 5, koja je trajala par sekindi i tada je bila jedna od najskupljih reklama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još