Lepota žene

Istraživanja: Polovina kozmetičkih proizvoda u Americi sadrži otrovne materije

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Notr Dam u Indijani govori da više od polovine kozmetičkih proizvoda u Americi sadrže toksične materije.

Subota, 19.06.2021.

11:58

Izvor: Glas Amerike

Istraživanja: Polovina kozmetičkih proizvoda u Americi sadrži otrovne materije
Foto: shutterstock/Africa Studio

Podeli:

Više od polovine kozmetičkih proizvoda koji se prodaju na tržištu SAD i Kanade sadrže toksične materije koje mogu da uzrokuju ozbiljne bolesti, uključujući rak ili da ugroze novorođenčad, pokazala je nova studija.

Istraživanje su sproveli naučnici sa Univerziteta Notr Dam u Indijani, koji su testirali više od 230 često upotrebljavanih kozmetičkih proizvoda. U 56 odsto testiranih uzoraka pudera za lice i šminke za oči, u 48 odsto ruževa za usne i 47 odsto maskara - pronađeni su visoki nivoi supstanci perfluoroalkil i polifluoroalkil, poznate pod skraćenicom PFAS, koje se inače koriste u proizvodnji posuđa sa neprijanjajućim dnom, tepiha i brojnih drugih proizvoda. U studiji se ne navode nazivi kompanija.

Najviši nivoi supstanci PFAS pronađeni su u vodootpornoj maskari (82 odsto) i dugotrajnim ruževima za usne (62 odsto). Ipak, samo na jednom proizvodu je naznačeno da sadrži perfluoroalkil i polifluoroarlkil.

Udruženje koje predstavlja kozmetičku industriju, Savet za proizvode za ličnu negu, saopštio je da PFAS supstanci u malim količinama ima u losionu, laku za nokte, puderima za lice i senkama za oči, ali da su količine male i usklađene sa standardima FDA.

Profesor fizike sa Notr Dama, Grejem Pizli, kaže da upotreba kozmetike koja sadrži PFAS predstavlja dugoročni rizik: "PFAS je otporna supstanca i kada uđe u krvotok, tu i ostaje i gomila se".

Ove hemikalije, koje se koriste u raznim proizvodima, mogu da izazovu niz zdravstvenih problema, uključujući i neke vrste raka, oslabljen imunitet, mogu da utiču i na težinu novorođenčeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare