Strašna sudbina: Ćerku od jedanaest godina venčali za 60-godišnjaka

Bila je prisiljena na udaju kada je imala samo 11 godina.

Utorak, 29.09.2015.

10:02

Izvor: B92

Default images
facebook/StephanieSinclairPhotography

Podeli:

Kad je Mejgon imala 11 godina, otac ju je prodao 60-godišnjem Avganistancu za dve kutije heroina. "Ceo život nisam osetila ljubav", otvorila se tada 16-godišnja devojčica, koja je godinama trpela zlostavljanja.

Svoju priču ispričala je fotografkinji Stefani Sinkler iz “Nešenel džiografika”.

Sinkler ovasvojim serijalom fotografija “Premlade za udaju” pokušava da prikupi sredstva za devojčice koje su naterane na udaju, što je praksa koja se sprovodi u raznim delovima sveta.

facebook/StephanieSinclairPhotography

Procenjuje se da se oko 14,2 miliona devojčica, poput Mejgon, godišnje prisili na udaju pre navršenih 18 godina, što je strašna tradicija koja u većoj meri utiče na siromašne devojčice. One su na taj način izložene zlostavljanju, siromaštvu i smrti zbog porođaja i drugih zdravstvenih komplikacija.

Sinklerova je upoznala Mejgon u sigurnoj kući u Heratu kad je tek počela da dokumentuje nepravdu i muku koju proživljavaju devojčice-supruge.

Nakon što je saznala da je Mejgon poslata natrag ocu, Sinklerova se osećala ohrabreno da nastavi sa svojom fotografskom inicijativom, koja se u međuvremenu razvila u serijal “Premlade za udaju” i kampanju čiji je cilj podsticanje svesti i skupljanje sredstava za pomoć sličnim devojčicama, zatvorenim u krugu dečieg braka.
"Nemam pojma šta se dogodilo s Mejgon. Ali sigurna sam da nije ništa lepo. Činjenica da sam bila bespomoćna i da nisam mogla da učinim ništa za nju bila je glavni razlog zašto sam nastavila s projektom i zašto i danas radim na njemu", objasnila je Sinklerova.

facebook/StephanieSinclairPhotography

Sinklerovoj je posebno u sećanju ostala i 11-godišnjakinja iz Gvatemale koja se udala za dvafdesetak godina starijeg muškarca. A kada se ubrzo nakon toga porodila, suprug ju je ostavio, tako da je danas gotovo nepismena devojčica - samohrana majka.

Trudnoća inače predstavlja jedan od najvećih rizika za devojčice čija tela još nisu ni spremna ni za začeće. Tako su komplikacije tokom trudnoće i porođaja vodeći uzrok smrtnosti među devojčicama starim između 15 i 19 godina, tvrdi UNICEF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.