Potresna ispovest migrantkinje: "Čula sam da me muž zove, ali glas mu je bio sve dalje i dalje"

"Kada smo vidjeli šta se dešava, mnogi od nas poželjeli su da se vrate, ali on nam je rekao da nam novac neće biti refundiran", rekla je žena.

Sreda, 30.09.2015.

15:12

Izvor: stil.kurir.rs

Default images
facebook/Humans of New York

Podeli:

Put migranata koji traže novi život u Evropi nije nimalo bezbedan niti jednostavan. Neke izbeglice ga pređu sa porodicom na broju, a druge ostaju bukvalno bez ičega.

Jedna žena otkrila je koliku cenu je morala da plati da bi izvukla živu glavu, a njena ispovest naterala je mnogima suze na oči.

"Moj suprug i ja smo prodali sve što imamo kako bismo mogli da priuštimo ovo putovanje. Radili smo po 15 sati dnevno u Turskoj, kako bismo imali dovoljno novca za beg. Krijumčar je smestio nas 152 u jedan jedini brod.

Kada smo vidjeli šta se dešava, mnogi od nas poželeli su da se vrate, ali on nam je rekao da nam novac neće biti refundiran.

Nismo imali izbora i ukrcali smo se.

Donja paluba i pramac bili su krcati ljudima. Talasi su prodirali u brod, pa je kapetan svima naredio da bace sav svoj prtljag u more. Tokom plovidbe smo udarili i u stenu, ali nas je kapetan uveravao da nema razloga za brigu.

Voda je ponovo počela da nadire, a on je uporno ponavljao da nema razloga za paniku.

Mi smo bili na donjoj palubi u trenutku kada je ona počela da se puni vodom. Bilo je nemoguće i pomeriti se. Svi su vrištali, a mi smo jedni od poslednjih koji su se odatle izvukli živi.

Suprug me je odatle izvukao kroz prozor. Dok smo plivali, on je svoj pojas za spašavanje dao jednoj ženi. Plivali smo do krajnje granice izdržljivosti. Nakon nekoliko sati takvog tempa, rekao mi je da je previše umoran da bi nastavio, i da planira da pluta kako bi se malo odmorio.

Bilo je tako mračno da se nije vidio prst pred nosom, a talasi su bili ogromni. Čula sam da me suprug doziva, ali glas mu je odzvanjao sve dalje i dalje. Nikada ga nisu našli...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare