Pune dve godine nakon raskida, redovno sam spavala sa bivšim: To nije bilo iz ljubavi

Više smo vodili ljubav u te dve godine dok nismo bili službeno zajedno, nego što smo to činili u vezi. Možda zvuči glupo, ali ne žalim zbog nijednog od tih "susreta".

Sreda, 27.04.2016.

09:17

Izvor: 24sata.hr

Pune dve godine nakon raskida, redovno sam spavala sa bivšim: To nije bilo iz ljubavi
Thinkstock

Podeli:

U moderno doba ljubavni odnosi su izgubili svoje tradicionalne "kalupe" pa je sve više prijateljstva sa povlasticama i zbunjujućih odnosa, ali ne treba suditi nekome pre nego saznate celu priču, a upravo o tome piše Lindsi Tigar, kolumnista Thought Cataloga.

"Moj bivši i ja raskinuli smo na jedan od onih super dramatičnih načina iz fatalnih ljubavnih filmova. Ovako je to ukratko izgledalo: nije mi mogao pružiti ono što mi je emocionalno trebalo, a iako sam ga verovatno volela više nego sve svoje bivše momke zajedno, znala sam da bi me pristajanje na takvu polovičnu vezu s njim kroz vreme uništilo.

Tako sam, nakon što sam mu vratila ključeve njegovog stana dok je u kafiću pevala tužna ljubavna balada, izašla na pljusak, zaustavila taksi i isplakala svoju dušu. Nedelju dana nakon toga, šaputao mi je u uvo kako me voli dok smo vodili ljubav...

Pretpostavljala sam kako je seks posle raskida bio potreban i meni i njemu kako bismo zapečatili kraj našeg odnosa koji je postao tako negativan da naprosto nije mogao trajati, ali - prevarila sam se.

Tokom naredne dve godine, nastavila sam povremeno da se sastajem sa njim, da spavam sa njim i onda opet nestanem.

U mom stanu. U njegovom stanu. U kući njegovih roditelja. Na stubištu moje zgrade. U njegovom autu. Nakon jednog izuzetno lošeg sastanka sa nekim frajerom. Na Dan zaljubljenih. Na prvi dan Nove godine. Pod tušem, na moj rođendan te nakon što sam spavala sa nekim drugim na njegov rođendan.

Više smo vodili ljubav u te dve godine dok nismo bili službeno zajedno, nego što smo to činili u vezi. Možda zvuči glupo, ali ne žalim zbog nijednog od tih "susreta". U te dve godine naučila sam neverovatno puno stvari o ljubavi, seksu, sebi, odnosima, i ono što je najvažnije - kako nekog napokon pustiti od sebe.

1. Bolje s njim nego s njih mnogo više

Moj bivši i ja nikad nismo imali problema u spavaćoj sobi. Ako išta, to je bilo jedino mesto na kojem smo dobro funkcionisali. Lako smo se mogli prebaciti iz nežnosti i intimnosti na prljavu strast. Nakon lošeg sastanka dok sam očajnički želela utehu - zvala sam njega, a ne nekog nepoznatog tipa kojeg bi pokupila sa ulice, a verovatno bi se osećala još gore i pesimističnije. Iako sam imala dve kratke veze nakon našeg raskida, uglavnom sam spavala samo sa njim.

2. S njim sam saznala šta zapravo želim

Nakon što bi vodili ljubav, pokušali bismo sa neobveznim druženjem ali to bi uvek završilo prepucavanjem oko jedne te iste stvari oko koje smo se uvek svađali. Moj odnos s njim potvrdio je ono što sam uvek sumnjala i zbog čega smo raskinuli: Meni je potreban dobar seksualni život i dobra komunikacija s nekim ko će biti moj budući muž.

Iako smo mi doktorirali na ovom prvom, ali kod ovih drugih - također važnih i svakodnevnih stvari, nismo mogli prevazići prve poteškoće u razgovoru. Naprosto se nismo razumeli.

3. Zbog njega još više cenim svoje prijatelje

Nakon što bi samo nestala usred večeri ili se ne bih javljala na telefon u nedjelju popodne, moji prijatelji su mogli pretpostaviti s kime se bavim. Iako su na to po neki put prevrtali očima, bili su kraj mene. Svaki put dok bi plakala ili izbacivala svoje frustracije, mirno i strpljivo bi mi govorili da zaslužujem bolje te me ohrabrivali da prekinem to. Nebitno koliko bi se puta vratila njemu, moje bliske prijateljice me nisu napustile. Otkako je to završilo, i neke od njih su same to prošle te koliko god sam im želela reći da puste tog muškarca i nastave dalje, naučila sam da biti prijatelj ponekad znači samo biti tu, i ćutati.

4. Zbog njega sam bolje birala

Iako je moj bivši imao dobre namere, imao je/ima puno stvari zbog kojih mora da odraste. Bio je ludo sebičan i naš je odnos uvek zavisio o njegovim uslovima. Uvek je imao ruku na kvaki, spreman da ode čim bih ja bila "preteška", nikad nisam imala osećaj da zaista držim i imam njegovo srce. Zbog njega sam podigla svoje kriterijume u tome šta tražim od muškarca i na šta više neću pristati. Više mi nije dovoljna samo požuda i osećaj ljubavi, želim celi paket.

5. Dokazao mi je koliko ljubavi imam u sebi

Jednom kad je bio kod mene, nonšalantno sam ga pitala, šta je naučio od mene, a on je odmah odgovorio: naučila si me kako voleti. Vodim se time da od svakog ili zbog svakog čoveka u svom životu trebamo nešto naučiti. Šta je on mene naučio? Da ne rasipam svoju ljubav na nekog ko mi ne može pružiti ono što trebam i zaslužujem. A ta je ljubav mnogo više od dobrog seksa.

6. Zbog njega sam blaža prema sebi

Moram biti iskrena prema sebi - spavanje sa bivšim nije baš najbolja ideja. Znala sam da pristajem na premalo i dopustila sam da mi navika i uteha upravlja ljubavnim životom. Ali tada, činilo mi se kako mi upravo to i treba. Znala sam da mi je to loša odluka, ali dopuštanje sebi da grešim naučilo me kako da budem blaži prema sebi i ne zahtevam od sebe nešto drastično - jer to nije baš uvek najbolja ideja.

7. Pokazao mi je kako da prepoznam da je veza stvarno gotova

Poslednji put dok smo spavali zajedno naručili smo hranu i otvorili moje omiljeno vino. Ništa se nije tehnički promenilo, ali ipak se sve promenilo. To sam mogla osetiti. Sledećeg jutra, dok smo pili kafu i gledali vesti shvatila sam da je iskreno, potpuno i konačno gotovo. Glad između nas je ostala, zajedno sa strasti, ali naprosto smo želeli druge stvari. Uglavnom, želeli smo bolju ljubav za sebe, onu koja nam svakom odgovara. I samo tako, više se nismo čuli, niti ikad više spavali zajedno.

Iako je taj završetak bio mnogo manje dramatičan nego naš prethodni, ovo je bio onaj pravi završetak. Bio je to trenutak u kojem smo oboje pustili jedno drugo bez reči. Zato jer nismo morali, sve smo već rekli. Jednostavno smo znali. Iako nemam više želje za tim da delim krevet sa njim, ne osećam neprijateljstvo ili ljutnju prema njemu. On je nastavio dalje, a i ja sam. Samo nam je trebalo nešto duže za to.

Ne bih savetovala drugima da spavaju s bivšima toliko dugo koliko sam ja, ali nije u redu ni osuđivati sebe ako se povremeno poklekne pred izazovom. Greške vas mogu naučiti dosta stvari i pomoći vam da zacelite na pravi način. I znajte ovo - što god ili ko god je sledeći, bićete definitivno jači i pametniji. Zato što je ponekad potrebno pogrešiti opet i iznova da bi se naučilo ceniti nešto što zaista vredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.