Trgovina ljudima u Srbiji: Najzastupljenija seksualna eksploatacija, žene glavna meta

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, sa ciljem da nas podseti na važnost ovog problema koji pogađa i Srbiju.

Nedelja, 30.07.2017.

01:42

Izvor: B92

Trgovina ljudima u Srbiji: Najzastupljenija seksualna eksploatacija, žene glavna meta
Foto: Thinkstock

Podeli:

Prema poslednjoj statistici koju svake godine objavljuje Centar za zaštitu trgovine ljudima, od početka godine identifikovano je 18 žrtava, od kojih je troje maloletnika.

Ispred centra obratila se i direktorka Sanja Kljajić koja je u razgovoru za "Super ženu" istakla da je u najvećem broj slučajeva reč o seksualnoj eksploataciji.

"Kao i prethodnih godina, statistika za ovu godinu je pokazala da je dominantan faktor seksualna ekspolatacija, a potom sledi i radna."

Praveći paralelu, u odnosu na podatke iz prethodnih godina, direktorka centra primetila je izvesne razlike koje se odnose na samo mesto ekspolatisanja.

"Novina u ovoj godini u odnosu na prošlu je da su žrtve srpskog porekla, ali eksploatisane u inostranstvu, najpre u Sloveniji i Nemačkoj."

Što se tiče same prevencije, Sanja Kljajić je istakla da iza centra stoji naporan rad, a da su zajedno sa Unitas fondom realizovali snimanje filma" Posmatrači" koji se bavi temom trgovinom ljudima.

Ona je takođe potvdila da su od posebne važnosti obuke za stručnjake iz sistema socijalne zaštite, koje počinju od septembra meseca.

Dobra vest je da je Ministarstvo izdalo naredbu po kojoj moraju da se primenjuju indikatori za prevenciju trgovine nasilja, što u budućnosti može dati pozitivne rezulate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare