Prva dama Turske: Pije čaj od 1.800 evra, a zna i da zaustavi saobraćaj zbog šopinga

Emina Erdogan, prva dama Turske, važi za ženu od stila i skandala, škakljivih izjava, lake ruke kada je trošenje novca u pitanju, a ne obilaze je ni kritike jer uvek nosi hidžab. Ona za sebe, pak, kaže da je skromna žena koja živi kao svaka tradicionalna muslimanka.

Sudbine | Super žena |
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Emina je rođena u Istanbulu, arapskog je porekla, najmlađe dete i jedina ćerka u porodici sa petoro dece. Umetničku školu napustila je pre mature. Erdogana je upoznala na skupu potpore "Idealističkog ženskog udruženja", a venčali su se 1978. godine. Imaju četvoro dece, a prijatelji gospođu Erdogan opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku.

Erdogan je jedan od najplaćenijih svetskih lidera, a bogatstvo je stekao ulaganjem u deonice i na nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku.

Ipak, mnogi izveštaji i slike sa svih meridijana o Emini govore nešto drugačije. Ona voli da kupuje skupu dizajnersku odeću, antikvitete, cipele. Ima običaj da traži da, dok njen suprug vodi razgovore, zbog nje se zatvaraju skupoceni tržni centri. Uradila je to u Briselu. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena zaustavila saobraćaj u gradu.

U Varšavi je na sajmu antikviteta za jedno popodne potrošila 37.000 funti. U Grčkoj je bila skromnija. Kupila je sedam pari cipela i platila ih 850 evra.

Iako se hvali, s druge strane kako sama suši voće, nije tajna da Emine i njen suprug žive u palati od 600 miliona evra i 1.000 soba. Takođe, svetski mediji su otkrili da ona najradije pije poseban beli čaj od 1.800 evra po kilogramu.

Saznali su i da zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 evra po rolni, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 evra, a godišnje za struju Erdoganovi troše pet miliona evra.

Foto: Getty
Foto: Getty

Emine izaziva pažnju i svojim izjavama.

"Harem je prelepa škola života. Kada gledamo umetnička dela, u najvećem broju slučajeva srećemo žene opsednute željom za vlašću i zadovoljstvima. Istovremeno, haremi su bili škole za žene, dom u kojem su se one pripremale za život, dobijale obrazovanje i zanimale dobrotvornim radom. Svim tim su upravljale majke sultana", izjavila je prva dama Turske.

Za nju je žena pre svega majka i to ne krije. Bavi se, logično, humanitarnim radom i podržava brojne projekte nevladinih organizacija koje rade na rešavanju problema žena, osoba sa invaliditetom i koje se bore da obezbede zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Žena koja sa Erdoganom već 40 godina deli dobro i zlo u početku nije učestvovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala.

Bila je to šesta godina vladavine turskog predsednika. Turska, tada i dalje deo neokrnjenog Ataturkovog nasleđa, nije dobro podnela stajling Emine Erdogan. Tačnije, reč je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti".

Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

Inače, njen stav po pitanju pokrivanja bio je sporan i kada se udavala. Erdoganova majka nije odobravala brak jer ona nije skroz pokrivena ali to je bio prvi kamen spoticanja mladom paru.

I opet kontroverzna Emina je posle svega izjavila:

"Smatram da sve žene na svetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju".

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 308 sledeca idi na stranu