Otkrivena: Inscenirala da ima rak da bi zaradila milione

Do pre dve godine Bela je živela u skladu sa svojim "ubeđenjima" kao čudo prirode koje je pobedilo težak rak samo zdravom hranom. Svoju priču o izlečenju putem zdrave hrane uspela je da unovči lansiranjem aplikacije o zdravoj hrani i objavljivanjem knjige o "svom iskustvu" i "savetima", dok su je na društvenim mrežama pratile stotine hiljada ljudi. A onda je prevara razoktrivena.

Nedelja, 28.01.2018.

10:35

Izvor: B92

Default images

Podeli:

U 20. godini života ovoj australijanki je navodno dijagnostikovan rak i lekari su joj rekli da ima samo četiri meseca života.

Započela je tradicionalno lečenje, a onda se okrenula alternativnim metodama lečenja.

"Spasonosna" terapija u njenom slučaju bila je kombinacije holističke medicine, zdrave ishrane, vitamina i terapije kiseonikom.

U to vreme počele je da raste njeno poslovno carstvo i popularna aplikacija "Whole Pantry" koju je u javnosti reklamirala kao "prvu aplikaciju na svetu koja je posvećena zdravlju i velnesu".

She is at my work! Give me strength to get through this #bellegibson #bellegibsonfraud #ivehadcancer

Објава коју дели Kate Thomas (@katy_sodapop) дана

Objavila je istovremeno i knjigu "The Whole Pantry" sa receptima protiv kancera, a nadovezali su se ugovori za knjigu, napisala je i svoj kuvar.

Zaradila je toliko novca da se preselila u milion dolara vrednu kuću na obali, obnovima je vozni park, a sve vreme obaveštavala je pratioce o lekarskim analizama.

Doduše, bilo je i onih koji su sumnjali da je ona tako dobro izgledala uprkos teškoj bolesti i da je za kratko vreme samo hranom pobedila rak. Odgovora nije bilo, a zid ćutanja srušio se 2015. godine.

I možda nikada ne bi ni bila razotkrivena da se nije hvalila da 95 odsto zarade od aplikacije ide u humanitarne svrhe i da sarađuje sa 20 humanitarnih organizacija. Novinari su počeli da kopaju, tražili su tačan spisak organizacija. Kada se ispostavilo da nijedna od organizacija koje je tvrdila da pomaže nisu primili ni dolar od nje.

Uporno je odbijala da pruži dodatne informacije o svom zdravlju, a Bela se sve više petljala u spostvene laži.

Sve je kulminiralo tekstom "Mega blogerka Bela Gibson sumnja u sopstvene tvrdnje o raku" u kome se navodi da je ona čak rekla da je njen rak možda bio pogrešno postavljena dijagnoza nemačkih doktora.

Usledile su tužbe i razne sankcije protiv Bele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare