Blogerka otkriva kako opsednutost zdravom hranom može da vam uništi zdravlje

Blogerka Eloiz du Luart otkriva kako ju je popularan režim ishrane cleaning eating doveo do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

Subota, 24.02.2018.

13:31

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Објава коју дели Elo du Luart (@eloisedulu) дана

Dvadesetčetvorogodišnja Eloiz du Luart je o svom iskustvu govorila za Bi-Bi-Si, objašnjavajući kako je usvajajući sva pravila režima čiste ishrane, postajala sve opsednutija izborom namirnica koje jede. Tako je razvila ozbiljan poremećaj pod nazivom ortoreksija.

Za razliku od anoreksije, poremećaja u ishrani koji je Eloiz imala kao tinejdžerka, ortoreksija se neidentifikuje kao klinička dijagnoza, ali su mnogi zdravstveni stručnjaci svesni ovog problema.

Dok se anoreksija odnosi na potpuno izbegavanje hrane, ortoreksija je strah od toga da osoba jede namirnice zbog kojih neće biti zdrava. Često takva “osoba ne može da unese u organizam ništa osim zdravih namirnica”.

Pošto je iz svoje ishrane izbacila mnoge namirnice, Eloiz nije dobijala sve potrebne hranljive materije, te su njene kosti postale krhke i patila je od neuhranjenosti.

Објава коју дели Elo du Luart (@eloisedulu) дана

"To je bio lažni osećaj savršenosti. Sada kada pogledam nazad, vidim samo kontrolu i opsesiju", kazala je za "Bi-Bi-Si", dodajući da je bilo veoma važno da hrana koju prikazuje na Instagramu izgleda lepo.

Njeno opsednutost zdravom hranom se nije završavala na društvenim mrežama. Eloiz kaže da je često pravila izgovore da ne izađe na večeru, ili ako ode, birala je određene restorane u kojima je mogla da jede nešto sa menija.

Ovaj vid ishrane, ali i načina života, doveo je do preloma kičme dok je vežbala. Tada je shvatila da je vreme da napravi promenu, a prvo što je uradila je zakazivanje konsultacije sa dijetetičarom Rene Mekgregor koju je zamolila da je nauči kako pravilno da jede.

Srećom, danas se Eloiz oseća mnogo bolje i trenutno je na procesu treniranja.

Blogerka savetuje sve ljude koji imaju problema sa ortoreksijom da znaju da ne treba da imaju ekstremno zdravu ishranu.

"Ako želite parče kolača, pojedite ga. Ako ne, nemojte. Potrebno je da jedete sve namirnice, a ključ je umerenost", zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare