Bila je zavisnica od telefona: Odrekla ga se na dva meseca i desile se velike promene

U današnje vreme, mnogi provode dane zalepljeni za računare na poslu, a kada dođu kući, veliki ekran samo zamene nešto manjim pametnim telefonom ili tabletom. Tako je živela i Virdžinija Tap (27), sve dok jednoga dana nije odlučila da se reši mobilnog telefona - zauvek. Kada je svoj pametni uređaj zamenila najobičnijim mobilnim telefonom, majka dvoje dece kaže kako nikad nije imala više energije i bolju koncentraciju.

Sudbine | Net.hr |
Podeli

Objasnila je kako nije bila uvek zavisna, već je to došlo s kombinacijom elemenata.

"Radim kao novinarka i PR, što zahteva ekstremnu upotrebu društvenih mreža. Takođe sam dojila dvoje dece i nije teško posegnuti za mobilnim kada morate da sedite i hranite bebu 8-12 puta na dan", rekla je.

Prvi je put osetila da previše upotrebljava telefon pre tri godine dok je dojila. Znala je kompulzivno da proverava društvene mreže pre nego što bi odložila telefon na stranu i to je bilo iscrpljujuće.

Pre dva meseca prestala je s takvim načinom života. Otišla je u lokalnu poštu i kupila klasičan mobilni telefon.

Kaže da je shvatila kako nije sposobna da ima zdrav odnos sa tehnologijom.

"Bila sam poput alkoholičara iza šanka. Morala sam da odbacim telefon. Kako je dan odmicao, primetila sam da znatno lakše obavljam stvari jer me nije prekidalo svetlo ili vibracija mobilnog telefona. Napravila sam više posla, a manje sam se umorila", napisala je zaposlena majka.

Pre je proveravala društvene mreže čim bi otvorila oči, a onda još i nekoliko puta tokom dana. Sada na njih ulazi samo preko računara i to posle ručka, dok joj deca spavaju i eventualno uveče pre spavanja.

"Dobra je stvar što je mozak fleksibilan, pa su mi se doslovno obnovili delovi prefrontalnog korteksa, što je umanjilo nivo stresa i poboljšalo koncentraciju", objasnila je Tapova.

Dodala je i kako sada ima mnogo više vremena za porodicu, čitanje knjiga i puko sedenje i razmišljanje.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 14 sledeca idi na stranu