Statistika zabrinjava: Evo koliko je devojaka u Srbiji doživelo neželjeno dodirivanje

Svaka treća devojka u Srbiji doživljava neželjeno dodirivanje. Gotovo 80% mladih doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja.

Sudbine | Super žena |
Podeli

Neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, kao najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja, doživela je svaka treća devojka u Srbiji. Najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji, jeste zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

Ovo su izvodi iz istraživanja Autonomnog ženskog centra (AŽC)- "Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja"[1] koje daje uvid u to koliko je seksualno uznemiravanje nad devojkama i mladićima rasprostranjeno, kao i koliko oni umeju da ga prepoznaju. Prema rezultatima ovog istraživanja, gotovo 80% mladih je doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja.

"Devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih ume da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje", kaže Sanja Pavlović, iz AŽC-a.

Aktivnosti koje ova organizacija u saradnji sa drugim ženskim organizacijama u Srbiji pokreće sa porukom "Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja" imaju za cilj da u javnosti otvore problem tolerancije društva na oblike seksualnog uznemiravanja, posebno insistirajući na tome da se na fakultetima u Srbiji unapredi zaštita studentkinja i studenata od ovog oblika nasilja.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima. Nadimke poput "lutko", "zlato", "cico" doživljava čak 8 od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživljava samo jedan od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića.

Na pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje, 95% mladih je navelo "neželjeno dodirivanje, priljubljivanje", 90% "neželjene pozive i poruke seksualnog sadržaja", 84% "slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje", 53% "obraćanje neprimerenim nadimcima".

"Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje, za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci. Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo", dodaje Sanja Pavlović.

Akcija "ZAŠTIĆENA" deo je preventivnih aktivnosti koje Autonomni ženski centar i druge ženske organizacije sprovode već tri godine sa idejom da smanje toleranciju na rodno zasnovano nasilje među mladima.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 13 sledeca idi na stranu