Napustila Sidnej i London zbog manjka inspiracije: Glumica izabrala Beograd, a evo i zašto

Od tri svetske metropole, Sidneja, Londona i Los Anđelesa, glumica Jovana Miletić je za život izabrala Beograd, a srpska prestonica pruža joj mogućnost da iskaže svoju kreativnost i predstavi mnogostruke talente u pozorištu, filmu, televiziji i medijskoj produkciji, kazala je u intervjuu za B92.

Četvrtak, 11.10.2018.

14:30

Autor: Kristina Milošev

Napustila Sidnej i London zbog manjka inspiracije: Glumica izabrala Beograd, a evo i zašto
Foto: Filip Tasic

Podeli:

Piše: Kristina Milošev

Srpkinja sa australijskim pasošem Jovana Miletić diplomirana je glumica Western Australian Academy of Performing Arts (WAAPA) i balerina koja se godinama bavila klasičnim plesom.

Nakon gotovo tri decenije života u Australiji, tridesettrogodišnja glumica je u potrazi za karijerom menjala svetske adrese, nadograđivala se kao ličnost, osamostila i stekla važna životna iskustva.

Jovana je dopustila da je kroz život vode izazovi, te je nakon završenih studija kratko radila u pozorištu, zaradila novac i kupila avionsku kartu. Sa 25 godina rešila je da otputuje u London i upozna se sa britanskom glumačkom scenom koja je, kako kaže, dosta uticala na njen umetnički izraz.

"Htela sam sebe da testiram, da vidim da li mogu negde da odem kompletno sama, kako ću da se snađem. U Australiji sam se osetila ograničeno i nisam imala mogućnost da razvijam talente. Kada tamo završiš dramsku školu onda radiš isključivo kao glumac. Ne možeš da budeš režiser, pisac, producent…"

*ALT

I konobarica i glumica

Jovana je u Londonu provela nezaboravne trenutke i ono što većina glumaca sanja - živela je tipičnim glumačkim životom u velikoj metropoli.

"Našla sam posao, radila sam kao konobarica, dok bih u pauzi za ručak trčala kroz Soho, Kovent garden, u centar grada gde se nalaze mnogi studiji, presvlačila se i imala samo sat slobodnog vremena. Onda bih trčala nazad sa audicije i radila do večernjih sati. Nakon dve godine mi je istekla viza pa sam morala da se vratim u Sidnej."

Baš kao u filmu, čini se da je glumicu čekala ponuda o kakvoj je do tada maštala. Ona je dobila glavnu ulogu u predstavi Šekspir "Kako vam drago" (Shakespeare as you like it), za koju kaže da je najbolja ženska uloga koju je ikada igrala. Ujedno, protagonista ovog dela je imala slične karakterne osobine kao Jovana, poimanje života i veliku hrabrost da se odvaži i uzme život u svoje ruke....

"Rozalinda je najveća ženska uloga u ovoj komediji, sa najviše teksta. Ona je pobegla od kuće i otišla u Ardensku šumu, tu je sebe našla, svoje sposobnosti, tu se i zaljubila. Slična je priča, ja sam pobegla iz Sidneja do mog "utočišta" - Londona, tu sam se razvila kao glumica i kao osoba. Sve sam naučila i postala samostalna i to je značajno životno iskustvo."

*ALT

Mali je Sidnej

Iako je ostvarila veliki uspeh glumeći u ovoj predstavi, Jovana je vremenom sve više uviđala da je australijska filmska scena nije dovoljno razvijena. Sa tim se složio njen agent, koji je jedan od vodećih u Sidneju, savetujući je da ide dalje i potraži mesto za sebe.

"Svi pišu istu priču i traže iste karaktere – tip devojke iz Soho-a, krupne plave oči, obično je policijac ili advokat… Mnogo karaktera fale, a sa druge strane ja imam tipičan izgled Evropljanke, kao i način kako se ponašam i pričam. Iako se to vremenom menja, na početku karijere gleda se tvoj izgled i karakteristike..."

Jovana je potom završila režiju i kreativno pisanje u Sidneju, a onda otputovala u Ameriku na sedam nedelja gde je provela vreme u Los Anđelesu i Vankuveru kako bi videla kakvi su uslovi za glumu i šta bi trebalo da pripremi da bi se preselila i započela karijeru na ovom tlu.

"Naučila sam tamo kako se radi posao menadžera, agenta, kako glumci rade... Kada sam pričala sa jednim producentom on mi je postavio prilično jednostavno pitanje - Gde ti je bilo najlakše da radiš i oprobaš sebe? S obzirom da sam ranije bila u Beogradu i snimila kratak film Beginning again, uz pomoć drugarice i njenog prijatelja kamermana koji je bio zadužen za snimanje, shvatila sam da bih volela da razvijam rediteljski posao. Tako da je odgovor bio Beograd."

S obzirom na to da je spakovala ceo život, i da u Sidneju više nije imala kuću, to je bar bilo lako. Povratnu kartu, kojom je trebalo da ponovo dođe u Sidnej zamenila je kartom za Beograd i u avgustu prošle godine stigla u Srbiju.

*ALT

Spakovala sam ceo život

"Otišla sam iz Australije jer sam na neki način bežala od manjka umetničke inspiracije. Sve što mi se svidelo našla sam u Beogradu. Poslednjih godinu dana je bilo baš interesantno. Nisam razmišljala koliko ću ostati već sam živela dan za danom. Drugačije bi me hvatala panika", priznaje Jovana.

Kao i svaki početak, prvi koraci u novom gradu nisu bili uopšte laki te je Jovana odmah počela da traži poslove na internetu, kontaktirala je produkcije kuće, kasting direktore, a posebno joj se dopao posao profesionalnog spikera za radio i TV reklame, džinglove, tutorijale, glas za film i slično...

Jovanin upečatljiv glas i akcenat su primećeni, te je ona do sada učestvovala u mnogim reklamnim projektima, a brzo je dobila uloge u britanskom i američkom nezavisnom filmu... Ipak, sanja da radi za našu produkciju i zaigra rame uz rame sa našim umetnicima.

Dok čeka jednu takvu ulogu, Jovana ne prestaje da radi na sebi... Otvorena je za sve profesionalne prilike i sigurna je u sve svoje odluke.

"Sa 19 godina sam imala pitanje o životnim uspesima... Završi školu, nađi posao, partnera, udaj se, živi u kući. To je u redu, i jako je bitno u životu za stabilnost, ali to je teško kad si umetnik i kada putuješ dosta. Nisam izabrala lak put, ali sam u isto vreme primetila da to nije to, znala sam da moram da nađem neki drugi put. Dugo sam ga tražila. Pre godinu dana razmišljala sam baš o tom trenutku kada sam završavala srednju školu i upisivala glumu – gde sam bila, šta mi je bitno, šta treba da promenim, ali jednu stvar sam sigurna – šta god da odlučim - nema kajanja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.