Prošla je već 11 maratona: Ova profesorka jedna je od najboljih trkačica i to nije sve

Sa svojih četrdeset godina, Valentina Nejković je uspela mnogo toga da postigne u životu. Osim što je završila fakultet, magistrirala i doktorirala, ostvarila se u ulozi majke i jedna je od najboljih trkača na maratonima. A kako je osećaj biti na pobedničkom postolju, kao najbrža, ali i deliti radost odrastanja sa decom i brojne poslovne obaveze otkrila je u intervjuu za Superženu.

Četvrtak, 18.10.2018.

13:38

Izvor: Super žena

Prošla je već 11 maratona: Ova profesorka jedna je od najboljih trkačica i to nije sve
Atina - pre ultramaratona 24h, 2018., foto: Privatna arhiva

Podeli:

Nišlijka Valentina Nejković je majka koja sama brine o dvojici sinova,11-godišnjem Sergeju i 8-godišnjem Vukašinu, uspešno obavlja sve dužnosti na Elektronskom fakultetu, a ujedno je kreativna duša koja svoj talenat pokazuje u slikarstvu i dizajnu. Ujedno, u sebi nosi sportski duh koji impresionira mnoge.

Ova vredna i hrabra dama balansira između porodice, obaveza na poslu, vaspitanja dece, ali i bavljenja sportom, odnosno intenzivnim treningom za ultramaratone. I dok bi joj neki pozavideli na talentima i volji koju poseduje, a mnogi posumnjali da li kod nje sve tako savršeno funkciniše, Valentina ističe da apsolutno sve može da se postigne uz dobru dnevnu organizaciju.

Za čuvanje dece u pomoć uskače njena majka, ali ipak joj najviše znači njihova samostalnost.

"Najveću pomoć dobijam od mojih dečaka, koji su poprilično razumni i samostalni za svoj uzrast. Oni su mi ujedno i najveća podrška za sve što radim i zbog kojih i radim sve to u nadi da im dajem dobar primer. Pored njih, tu su i moji roditelji koji su bezrezervno uvek priskakali u pomoć kada god je bilo potrebno. Majka mi je na različite načine pomagala - čuvanje dece, nabavka, mnogo puta nam ručak i kolače spremi, napuni frižider i zamrzivač i slično", ističe.

*ALT

Kako bi sve postigla tokom jednog dana Valentina je smislila odličan plan organizacije. Ustaje rano kada prvo pažnju posvećuje psu, a onda sledi priprema dečaka za školu i odlazak na posao. Naravno, uvek se nađe vremena i za trening kako bi se pripremila za trčanje maratona i ultramaratona.

"U zavisnosti od priprema, nekada taj trening traje dva, a nekada i tri sata. Nekada se desi i da četiri sata provedem na treningu, ali preko nedelje se to veoma retko dešava, možda pred neku bitniju trku."

*ALT

Valentina priznaje da joj se prva želja za trčanjem javila još u osnovnoj školi, kada je kao devojčica sanjala pobedničko postolje. Ipak ovom sportu se potpuno posvetila nakon završetka fakulteta, 2002. godine. Tada je počela rekreativno da se bavi, a jedinu pauzu je pravila prvih nekoliko meseci nakon rođenja sina Sergeja, a potom i Vukašina.

"Kada mi je druga beba napunila pet meseci i pošto smo završili sa režimom isključivog dojenja, zamolila sam mamu da dolazi tri puta nedeljno kako bih išla na grupne treninge, a ona pričuvala dečake. Kako je vreme prolazilo, intenzitet vežbanja se pojačavao. Deo opreme za trčanje sam prenela u gepek auta i kad god mi se ukazala prilika da trčim i mogla kod baka i deka da ostavim decu, ja sam odlazila na trčanje.

Kada su joj deca malo poodrasla došao je trenutak da ispuni želju prvog polumaratona. Sa pripremama je krenula 1. maja 2015., a prvi polumaratan je savladala u Nišu. Nakon dve godine trčanja, ali i mnogobrojnih poslovnih obaveza i rada na na projektima, odlučila je da je vreme da počne da se priprema za prvi marataon i deonicu od neverovatna 42,2 km.

*ALT

"Spremala sam se za 30. beogradski maraton koji je trebalo da bude u aprilu 2017. godine. Međutim, na nagovor moje prijateljice sa trka odlučila sam da se okušam mesec i po ranije na niškom maratonu u organizaciji Šri Činmoja. Prvi maraton sam istrčala marta 2017. godine. Nakon toga usledilo je dosta trka. Jula 2017. godine odlučila sam da se prijavim za prvi ultramaraton na 12 sati. Sa pripremama sam krenula krajem jula, a već septembra uspela da istrčim svoju prvu ultru na 12h i pređem 109,3km na međunarodnoj trci u Temišvaru i budem druga u apsolutnom ženskom plasmanu. Od tog septembra na svakoj trci na kojoj sam bila našla sam se na pobedničkom postolju. Bili su to polumaratoni, maratoni i ultramaratoni", objašnjava Valentina.

Ovim tempom za samo godinu dana uspela je da istrči ukupno 11 maratona dužine 42,2km, dva ultramaratona na 12 sati, jedan ultramaraton na 100km i tri ultramaratona na 24h. Na oba ultramaratona od 12h, kao i na trci od 100 km imala je bolji rezultat nego što su aktuelni državni rekordi.

Maja 2018. godine ostvarila je normu za odlazak na Svetsko prvenstvo u ultramaratonu u trci na 24h za 2019. godinu pretrčavši 186 kilometara na Državnom prvenstvu Srbije u ultramaratonu na 24h.

*ALT

Kako ima brojne poslovne obaveze i kako je angažovana tokom celog dana, pitali smo se kako se hrani i kakav vid ishrane joj daje najviše energije za sve aktivnosti.

"Kako sam majka dva dečaka sastavni deo mog života je svakodnevno kuvanje. Trudim se da se svi hranimo zdravo, ali moji dečaci baš ne vole zdravu hranu i rado je izbegavaju. Uglavnom za ručak kuvam različite čorbe sa povrćem i mesom. Izbegavam prženje. Meso uglavnom dinstam, a ribu pečem. Deci za užinu svakog dana pripremam sendviče i spakujem im poneko voće, dok smo peciva počeli da izbegavamo. Moj tanjir je uvek pun povrća. U jednom periodu sam bila na sirovoj i neobrađenoj hrani, ali ubrzo sam napustila takvu ishranu iako mi je veoma prijalo. Verovatno zato što obožavam lepu hranu. Inače, mlečne proizvode izbegavam, a osim toga meso takođe ne konzumiram u velikim količinama. Gledam da iz nekih drugih izvora obezbedim proteine koji su veoma bitni."

A koliko ova ishrana prija njenom telu saznala je kada je uradila popularan test za analizu tela koji je dao fantastične rezultate. Doktori su se doslovno zadivili.

"Radila sam InBody analizu tela. Kada je nutricionistkinja videla rezultate, postavila mi je pitanje: Molim te, reci mi šta ti to radiš da bismo svi mi počeli isto da radimo? Ja sam joj odgovorila da trčim maratone i ultramaratone. Inače, rezultati su bili odlični."

*ALT

I dok Valentina ostvaruje velike uspehe u trčanju, ona priznaje da joj jačinu i elan u životu daju njena deca, te se trudi da od njih napravi dobre ljude...

"Moje najveće želje usmerene su ka deci i tome da oni izrastu u poštene, moralne, empatične i ambiciozne ljude, da nauče šta su to prave vrednosti u životu, da nauče da postavljaju ciljeve i da budu vredni i marljivi u njihovom ostvarenju, da nauče da daju a ne samo da uzimaju i da ne budu sebični, da nauče da vole i poštuju život, prirodu, sebe i ljude oko sebe, da budu svesni svog postojanja i svojih postupaka."

Osim posvećivanja vremena i pažnje svojoj deci profesorka iz Niša ima velike ambicije u karijeri kako bi u potpunosti bila ostvarena i dala odličan primer svojim sinovima.

"Nastaviću sa svojim napretkom u karijeri i planiram da radim na još puno projekata. Naučne oblasti kojima se bavim su poprilično aktuelne i zanimljive i tu ima puno prostora ka novim usmeravanjima i ostvarenjima. Što se ultramaratona tiče, planiram i dalje da se time bavim i da nastavim da trčim trke na 12 i 24 sati. Volela bih da postavim nove ultramaratonske granice u Srbiji. Svaki korak napravljen na trčanju mi daje novu energiju i želju da nastavim dalje, koliko god bilo teško. Svesna sam da prečice ne postoje, barem ja nisam imala priliku da do sada neku iskoristim u životu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare