Recepti

3 napitka protiv mamurluka koji će vas "vratiti iz mrtvih"

Ako vam se sinoć dogodilo da popijete čašicu alkoholnog pića više ili zbog želje za isprobavanjem svega ponuđenog na (kućnom) šanku, sledeće jutro biste mogli da se probudite mamurni. Ali i za to ima leka, odnosno pića koje će pomoći da ublažite simptome mučnine.

Četvrtak, 01.01.2015.

15:45

Izvor: zadovoljna.hr

Default images

Podeli:

Od 57 ispitanih pića gazirani napitak od limuna i limete pokazao se kao najbolji lek protiv mamurluka.

1. Sprajt

Kineski naučnici su na temelju isprobavanja 57 različitih vrsta pića u svrhu ublažavanja mamurluka zaključili da se kao najbolji napitak istakao Sprite.

Gazirani sok s ukusom limuna i limete od svih isprobanih uzoraka najbolje je razgrađivao hemijski sastav acetaldehid, sastojak etanola koji izaziva mamurluk.

Biljni čajevi, blagotvorni protiv različitih tegoba, izgubili su u ovoj bitki, jer usporavaju razgradnju alkohola i tako pojačavali simptome mamurluka.

2. Energetska pića

Energetska pića sadrže 3 bitne komponente ključne u borbi protiv mamurluka: elektrolite (minerale), ugljene hidrate (uglavnom šećer) i vodu. Ukoliko kod kuće nemate 'pića za sportiste', možete ga napraviti sami. Pomešajte u čaši sok od pomorandže i vodu (u meri 50:50) i dodajte malo soli.

3. Voda

Voda, voda i ponovno voda ključna je kod svake borbe s mamurlukom. Pijte je tokom proslave i sledećeg dana. Svejedno je da li ćete piti flaširanu vodu, onu iz slavine ili mineralnu vodu. Sve 'varijante' su odlične za hidrataciju alkoholom 'isušenog' tela.

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: photostock/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.