Zdravlje žene

Sedmi mesec trudnoće

Stigao je sedmi mesec trudnoće! Pročitajte šta vas u njemu očekuje...

Sreda, 31.10.2012.

11:30

Izvor: Super žena

Sedmi mesec trudnoće

Podeli:

Sedmi mesec trudnoce Sta se desava sa vama? Medeni meseci trudnoce se polako privode kraju, stomak je porastao, materica se siri i pritiska okolne organe. U zavisnosti od toga o kom je organu rec, imate i propratne simptome. Materica pritiska i mokracnu besiku, pa svaki cas trcite u toalet, sto nije nimalo prijatno. Pritisak na pluca dovesce do otezanog i ubrzanog disanja, a pritisak na zeludac do gorusice. Peristaltika creva je zbog hormona inace usporena u trudnoci (otuda zatvor i hemoroidi), a pritisak materice na creva ce jos vise pogorsati situaciju. Sta se desava s bebom? Ako ste u ovim nedeljama bili u prilici da gledate svoju bebu na 4D ultrazvuku, moze se desiti da je vidite kako stavlja prst u usta, place, smeje se, ili cak otvara oci. Boja ociju je plava, ali naravno da se to na ultrazvuku ne vidi. Razvijaju se bronhije, pluca se periodicno ritmicno pokrecu, a kolicina plodove vode stagnira, a zatim postepeno pocinje da se smanjuje. U ovim nedeljama beba usporava rast (bez panike, to je normalno). Do kraja 28. nedelje narasce do 35 cm, a bice teska oko 1150-1200 gr. Koje preglede treba da obavite? Posle 24 nedelje u okviru ultrazvucnog pregleda (koji, sa aspekta gledanja gradje bebe, uvek mora da bude maksimalno detaljan), obicno se radi i analiza doplerom protoka kroz krvne sudove vase materice. Analiza je korisna u proceni mogucnosti ovih krvnih sudova da snabdevaju vasu bebu onim sto joj je potrebno, bez problema, do kraja trudnoce. Ukoliko imate preko 30 godina, ako ste punija trudnica, ako je beba krupnija na ultrazvuku, ginekolog ce vam savetovati da uradite test opterecenja secerom. To je onaj neprijatni test u kome pijete rastvoren secer i nekoliko puta vam vade krv. Ukoliko su vrednosti vise od normalnih za trudnocu, tada se radi o trudnickoj secernoj bolesti. U ovom slucaju neophodna je dijabeticna dijeta, a strucni tim u bolnici odredjuje da li je potrebno u terapiju uvesti insulin. Kao sto vidite, nacin ishrane je veoma vazan. Pijte dosta vode (1,5-2l na dan), jedite vlaknastu hranu i zitarice sa celim zrnom, dosta ribe, piletine i svezeg voca i povrca. Idealno je ako do sada niste dobili vise od 9 kg. Dr sci.med. Vojislav Zivanic Opsta bolnica “Analajf“ Foto: FreeDigitalPhotos.net Super zena Stigao je sedmi mesec trudnoce! Procitajte sta vas u njemu ocekuje... Medeni meseci trudnoce polako se priblizavaju kraju. Procitajte sta ce vam se desavati u sedmom mesecu trudnoce...

Šta se dešava sa vama?

Medeni meseci trudnoće se polako privode kraju, stomak je porastao, materica se širi i pritiska okolne organe. U zavisnosti od toga o kom je organu reč, imate i propratne simptome. Materica pritiska i mokraćnu bešiku, pa svaki čas trčite u toalet, što nije nimalo prijatno. Pritisak na pluća dovešće do otežanog i ubrzanog disanja, a pritisak na želudac do gorušice. Peristaltika creva je zbog hormona inače usporena u trudnoći (otuda zatvor i hemoroidi), a pritisak materice na creva će još više pogoršati situaciju.

Šta se dešava s bebom?

Ako ste u ovim nedeljama bili u prilici da gledate svoju bebu na 4D ultrazvuku, može se desiti da je vidite kako stavlja prst u usta, plače, smeje se, ili čak otvara oči. Boja očiju je plava, ali naravno da se to na ultrazvuku ne vidi. Razvijaju se bronhije, pluća se periodično ritmično pokreću, a količina plodove vode stagnira, a zatim postepeno počinje da se smanjuje. U ovim nedeljama beba usporava rast (bez panike, to je normalno). Do kraja 28. nedelje narašće do 35 cm, a biće teška oko 1150-1200 gr.

Koje preglede treba da obavite?

Posle 24 nedelje u okviru ultrazvučnog pregleda (koji, sa aspekta gledanja građe bebe, uvek mora da bude maksimalno detaljan), obično se radi i analiza doplerom protoka kroz krvne sudove vaše materice. Analiza je korisna u proceni mogućnosti ovih krvnih sudova da snabdevaju vašu bebu onim što joj je potrebno, bez problema, do kraja trudnoće. Ukoliko imate preko 30 godina, ako ste punija trudnica, ako je beba krupnija na ultrazvuku, ginekolog će vam savetovati da uradite test opterećenja šećerom. To je onaj neprijatni test u kome pijete rastvoren šećer i nekoliko puta vam vade krv. Ukoliko su vrednosti više od normalnih za trudnoću, tada se radi o trudničkoj šećernoj bolesti. U ovom slučaju neophodna je dijabetična dijeta, a stručni tim u bolnici određuje da li je potrebno u terapiju uvesti insulin.

Kao što vidite, način ishrane je veoma važan. Pijte dosta vode (1,5-2l na dan), jedite vlaknastu hranu i žitarice sa celim zrnom, dosta ribe, piletine i svežeg voća i povrća. Idealno je ako do sada niste dobili više od 9 kg.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare