"Da ste detetu pružili dovoljno pažnje, ne bi bilo besno, razmaženo i neposlušno"

Četvrtak, 21.02.2019.

17:00

Izvor: atma.hr

"Da ste detetu pružili dovoljno pažnje, ne bi bilo besno, razmaženo i neposlušno" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Serpentina

pre 5 godina

Shvatate da to dete
1. ima vaše gene
2. gleda vas dvoje kako se ponašate i kopira vas
3. debiliše se ako mu to dozvoljavate


To je što se tiče lošeg ponašanja. Svako dete probava da prošiti roditeljske granice tolerancije. Takođe, ako se roditelji ponašaju zrelo i odgovorno (budite iskreni prema sebi), takvo im je i dete.
Najružnije je videti nevaspitanu decu, ali, za njima uvek idu isti takvi roditelji. Ne pada jabuka ispod kruške.

mrmlj

pre 5 godina

@(... pobuna na brodu ludaka ..., 21. februar 2019 18:19)
da vise ne ostavlja dete kod babe i dede i snadje se drugacije.
vrlo je izvodljivo, ali zahteva dodatni trud a mnogim danasnjim roditeljima nije do toga.

Djontra la Volta

pre 5 godina

(Vatra, 22. februar 2019 00:21)

Svaka cast na kometaru.

Nisam citao clanak jer nemam vise snage za to moderno pedagosko izivljavanje psihologa. Zivim u Nemackoj, zena radi skraceno, imamo dosta vremena za decu ali bas zbog tog viska vremena i paznje koje im je poklonjeno, bas zbog toga mislim da su razmazena i lenja. Zenama koliko god da das slobodnog vremena sve ce utuci u obigravanju oko dece. A onda ce da kukaju kako su umorne. Cudnja je ta majcinska hormonologija. Cudna. Ono sto deci treba dati je mir, spokoj i koliko je moguce harizmatican odnos medju clanovima porodice. Ne treba im nuditi 5 razlicitih alternativa u vezi jela, voziti od jutra do sutra na neke dogadjaje i organizovati im druzenje tako sto cemo sve roditeljske osbevze prilagoditi odlasku na jedan od milion rodjendana u toku godine. Stvaramo im savrseni svet a onda jednog dana nece znati da funckionisu u svetu odraslih koji je daleko od savrsenog. Treba ih spremiti za zivot a ne prilagoditi ceo svet njima. Ja sam imao velikih problema da nadjem ortake kad sam bio mali. Pa onda ruke u dzepove i sutiraj kamenje po ulici ceo dan. Dosadno ali sta ces. A mozda su mi bas ta dosada i ocaj pomogli da u kasnijem delu zivota ima vrlo aktivan socijalan zivot, puno ortaka i devojaka. Mozda.

mare

pre 5 godina

Pa kada savremene mame da se bave decom, kada moraju na kafu sa drugaricama, u kupovinu (ili kako nas narod kaže šoping), ili da se fejsbuče, a očevi da koji sat vrte glavu levo-desno dok isprate utakmicu, pa onda roljnu pivce sa društvom, ili odigraju na konzoli tenkiće ili kakvo drugo gaming sr. Takve pojedince je trebalo blagovremeno detektovati, sterilisati o njihovom trošku, da ne rađaju buduće nasilnike i ne-karaktere.

Stojke

pre 5 godina

Pa to je i svacija baba znala. Problem je sto gledam vecinu svojih projatelja sta rade (t.j. ne rade) sa decom i kratim se svakodnevno. Kao da derista gaje decu, samo gledaju kako ce da im uvale neki tablet da ne moraju njima da se bave ili da ih utrape roditeljima da odu negde.
Jos nas kritikuju sto radimo stvari i pricamo sa decom umesto da idemo sa njima u zezanje.
Zato jednima dete nece da prica sa 5 godina, drugima oba deteta hiperaktivna i besna, trecima dete jedva zavrsi treci razred osnovne itd. Meni jedini problem sto gde god da posaljemo decu od igralista do skole okruzena sa vise od 50% nevaspitanih .... Treba da se uvede psiho-test za roditeljstvo u ovoj zemlji.

HM

pre 5 godina

Hvala za tekst. Na sličan način odgajam svoje dete. Doduše, kada roditelji rade po cro dan, nije lako sve uraditi kako bi trebalo. Provodim više vremena sa detetom, nego supruga (zbog posla) i to se oseti u detetovom ponašanju sa jednim i sa drugim roditeljem. Moja definicija ljubavi je vreme, vreme koje posvećujemo onome koga volimo. Posvetite vreme detetu, igrajte se sa njim, čitajte mu, šetajte zajedno, ... i nećete nikada imati problem sa neposlušnošću. Slično važi za supružnike koji se udaljavaju upravo jer ne posvećuju dovoljno vremena jedno drugom. Ljubav se može definisati i kao davanje sebe drugom. Došli ste umorni sa posla, najradije bi ste seli, uzeli pivo i gledali utakmicu. Ja ipak biram vreme sa detetom. Pored toga, zašto ne pripremiti večeru dok supruga ne dodje sa posla, pospremiti dom i slično, kako bi ista po dolasku kući imala više vremena za dete i vas. Ovo važi za oba supružnika. Takmičite se ko može više da uradi za drugog, imaćete srećan brak i porodicu.

Rale iz 6 Kaplara

pre 5 godina

Odlican clanak!
Budite sa detetom najbolji prijatelj od prvog dana i ne dozvolite mu da cini bilo sta sto ne biste sebi dozvolili.
I da, batine izazivaju agresiju.

Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

Vatra

pre 5 godina

Pih, ko nema decu moze u ovo i da poveruje. Ja znam da nisam idealan cale, ali se trudim da budem bolji i zao mi je kad vidim da mi ne ide naj bolje, ali bas da ne kaznjavam ovog mog teroristu koji ni svetom Pertu ne bi priznao da je nekog udario, uradio nesto lose nema sase.
Neverovatno kolko u mom detetu vidim svoje karakterne crte i njegove majke, jos je cudnije sto jasno vidim i osobine nasih roditelja, a nisu sve lepe osobine, kakvi su bili nasi roditelji mi smo bolji bar za toliko sto se trudimo da bidemo bolji, oni su mislili da su naj bolji.
Da smo mi idealni mozda bi i nase dete bilo idealno, ali nismo.
Rekao bih da paznje i ljubavi ima dosta, ali slazem se da toga nikad nije dovoljno. Mogao bih bolje i zao mi je sto nisam bolji. Ja sam imao bas lose roditelje i nije lako da se ta nit prekine u porodici.
Ali bas da dete ne bude kaznjavano zvuci kao naucna fantastika. Nisam za to da se dete mlati, ali mom je cosak skroz po meri i utice na njegovo ponasanje.
Ako ga opomenem vise puta i nastavi, unapred mu kazem da ce u cosak, kad nastavi po svom tamo i zavrsi. Kako moze da se dete obuzda bez neke vrste kazne stvarno mi je cudno osim ako dete po prirodi nije mirnijeg karaktera.
Ima li ovaj strucnjak dece i da li moze da kaze da je uspeo da ih vaspitava bez kaznjavanja , da da primer.

nudista

pre 5 godina

Recite kapitalistima da se ne radi 12h vec 8 pa ce za decu biti puno vremena. Pricate o posledici problema , a ne uzroku. sve je povezano, a pocetak je nedostatak vremena. Onda se resavaju operativne stvari kuci ili su roditelji preumorni i tako nema vremena. Sve se slazem sta je napisano samo mnogima posao nedozvoljava da vise vremena posvete deci.

nik

pre 5 godina

Doktore, svaka čast na diplomi, ali mislim da vam ne vredi previše... Ne možete generalizovati. pogotovo ne decu. Šta ako je dete takvo da mu se ponekad ne može objasniti, kao što je bio slučaj sa mnom? Imam divnu majku koja mi je posvetila svu pažnju i ljubav ovog sveta, oca takodje, ali sam ponekad bio totalno nepodnosljiv. Kad god bi se to desilo dobio bih batine kao poslednje sredstvo, ali i objašnjenje zasto sam ih dobio. Tada mi objašnjenje nije mnogo značilo, ali sad kao mator konj shvatam ono što su mi tad govorili i shvatam koliko su to bile bitne i dragocene lekcije. I jako sam im zahvalan na tome

mica

pre 5 godina

Ako je dete i izraženo narcisoidno onda je nedostatkom pažnje jos vise povredjeno i štete su još veće , posebno u pubertetu !

Першун

pre 5 godina

Понека ћушкица у правом тренутку је итекако корисна. Са овим осталим се слажем. Квалитетно време које посветите деци нема алтернативу.

lady in red

pre 5 godina

Nije istina, svu paznju dobija, pricam ozbiljno i objasnjavam mu od samog rodjenja, nikad batine i slicno, ne kupujem ga poklonima, crtani gleda umeteno, pa opet se dese scene gde po svaku cenu tera inat. Objasnite?!

darwinove nagrade

pre 5 godina

ne bih rekao. pre ce biti da su moderna deca stavljena na presto i prema njima se sve okrece.

ostavite decu bez telefona uz igracke. pustite ih da im bude dosadno.

pre 20 godina nije bilo tableta ali je bilo televizije. sve danas sto se pripisuje modernim uredjajima nekad je bila kriva televizija. ostavite decu malo. ne morate na svaki njihov mig da skacete pa nece biti razmazeni i nezajazljivi.

igre, ne sve, one virtuelne kao i prakticne, uce decu da se suoce sa cestim slucajem neuspeha iz koga moraju da izvuku pouku da bi dosli do cilja. nesto sto nije svojstveno ni pricama ni knjigama ni filmovima ni serijama.
tamo junaci pobedjuju neverovatne izglede za neuspeh mahom zato sto tako pisac/scenarista ili producentska kuca zele. koliko god da se citalac trudi ili ne.
U igrama kao i u pravom zivotu, prepreke moraju da se savladjuju a neuspeh cini 99% pokusaja.

naravno, i medju njima treba birati kreativne i misaono zahtevne igre prilagodjene uzrastu jer sve vise ono sto je nekad vazilo za filmove vazi sada i za igre. dinamicko podesavanje tezine da bi se igrac sto duze drzao uz pojedine naslove a zatim i potrosio ne samo vreme vec i novac raznim beskorisnim nagradama uzelo je velikog maha u igrackoj industriji pa tako kao kad birate film ili seriju i dobru knjigu, izaberite i neku dobru i kvalitetnu igru. ima ih.

Svetlana

pre 5 godina

Milina je procitati ovako jednoatavno izlozene misli pune vrednosti. Uz profesora Bojanina, cije reci su izuzetne i ukazuju na uzrok problema, zgodno je procitati i nesto od Jespera Jula ili Daniela Sigela. Na drugaciji nacin osvetljavaju pitanja koja se ticu detinjstva i odrastanja.

Vasi

pre 5 godina

Dete ne moze, a po mom misljenju i ne treba, stalno imati nasu paznju. To je prosto neizvodljivo, a deca se i na taj nacin "kvare" i postaju razmazena. Deca moraju da se nekad i sama zabave i puste malo mame i tate da predahnu :)

Branko

pre 5 godina

Ako su mu pruzili koliko god hocete ljubavi i paznje, a pritom ga nisu naucili redu i odgovornosti, onda su dzabe krecili. Detetu trebaju pravi roditelji da ga nauce i osposobe za zivot, a ne posluga da ga razmazi i napravi sebicnim i neodgovornim.

trla baba lan

pre 5 godina

Kul je to, bez tv-a i igrica, bravo. Spremamo decu za 1975-u. I onda krenu u skolu kao mali gorstaci, deca im se smeju, izopstavaju ih, pa i tuku, maltretiraju. A i ne moraju, izopstenost je dovoljna. I onda kad dodju kuci depresivni jer ih niko ne voli, onda im pricom objasnite sa 7 godina da su oni posebni i bolji. I oni ce biti srecni i sve ce biti super.

mitko

pre 5 godina

Moja zena kaze da je to do gena, i da mi tu nista ne mozemo da ucinimo. Tako da ja cinim sam, bez njene podrske, a dete se okrece majci jer ga majka stiti od svega. Ali zato kad pocne u trznom centru dete da se bacaka po podu, ja izvadim kameru i snimam njih dve kako se natezu

realno

pre 5 godina

Ahahha kakav tekst i stereotipni komentari.Mama domacica koja ide u prodavnicu, kuva, izvodi dete u parkic, zajedljivi komentari o komsiji (garant zvoca muzu).Fali samo scena sa caletom koji pije pivo i gleda tekmu

slobica

pre 5 godina

Bojim se da roditelji imaju mnogo veci problem da nahrane, obuku i obuju decu nego sto mnogi misle. Mi sa nesto ispod prosecne plate imamo taj problem i svakodnevno se pitamo kud skripi kad niko od nas ne pusi, ne pije i nemamo kredit nikakav...

... pobuna na brodu ludaka ...

pre 5 godina

... ljudi moji, niko ne može tako da nagrdi dete koliko - babe i dede! To je nešto neverovatno, fenomen ...
... a roditelji vrlo često pojma nemaju šta im deca sa babama/dedama rade kada ih ostave i prepuste njima ! I šta im je sve dopušteno...
... npr. dozvoli baba unučetu da, u zgradi gde sin i snaja ili ćerka i zet žive, piše po zidovima, lepi žvake po liftu, pljuje i piški po hodnicima, ostavlja tone smeća ili loptu œutira u tudja vozila na parkingu...
... i œta tada roditelji da rade ?? (osim što moraju da ratuju sa komšijama)...:-)

totalno idealistički pristup

pre 5 godina

možda važi za norvešku, nemačku itd. ovde je batina iz raja izašla. mora da postoje batine, postoje mnogo ćudi, ne može sve u isti koš.

Suncica

pre 5 godina

Ja sam imala takvu situaciju da sam bila kuci sa decom dok najmlađe od troje nije napunilo 3 godine. Dakle, sedam godina nisam bila zaposlena. Muž ima svoju firmu i novac nam nije bio problem. To je bio moj izbor iako sam mogla odmah posle faksa da dobijem posao u struci. Želela sam da budem potpuno posvećena porodici jer ja to nisam imala kao dete. Moji roditelji su imali mnogo obaveza i praktično sam ja odgajala svog mladjeg brata i sestru, jedva smo ih vidjali.
Nije bio lako podneti osudu okoline jer nisam bila zaposlena, osećala sam da se sav trud i ogroman posao ne vrednuje uopšte od strane moje okoline. Srećom moj muž je primecivao da su naša deca srećna, da su lepo vaspitana i da se razvijaju brzo u nekom dobrom pravcu. Svako dete nekada ima los dan i bude kenkavo i deluje razmaženo. Ali se na deci lako vidi koliko je vremena uloženo u njih a koliko su bili prepušteni televiziji, internetu ili bilo kom u ruke na čuvanje.
Naravno većina žena kod nas nema tu mogućnost već mora odmah na posao čim dete napuni godinu dana. Moj savet je ako već ne možete da budete sa decom nađite osobu koja će se baviti sa njima i neće dopustiti da bulje u ekran po ceo dan. Nekada su i bake i deke loš izbor. Takva situacija je na žalost bila kod mene.
I još jedna stvar. Na posao sada idem da se odmorim. Ko ne zna kako je 24 sata sa decom taj nema pojma sta je zapravo posao. Pozdrav za sve roditelje!

HM

pre 5 godina

Hvala za tekst. Na sličan način odgajam svoje dete. Doduše, kada roditelji rade po cro dan, nije lako sve uraditi kako bi trebalo. Provodim više vremena sa detetom, nego supruga (zbog posla) i to se oseti u detetovom ponašanju sa jednim i sa drugim roditeljem. Moja definicija ljubavi je vreme, vreme koje posvećujemo onome koga volimo. Posvetite vreme detetu, igrajte se sa njim, čitajte mu, šetajte zajedno, ... i nećete nikada imati problem sa neposlušnošću. Slično važi za supružnike koji se udaljavaju upravo jer ne posvećuju dovoljno vremena jedno drugom. Ljubav se može definisati i kao davanje sebe drugom. Došli ste umorni sa posla, najradije bi ste seli, uzeli pivo i gledali utakmicu. Ja ipak biram vreme sa detetom. Pored toga, zašto ne pripremiti večeru dok supruga ne dodje sa posla, pospremiti dom i slično, kako bi ista po dolasku kući imala više vremena za dete i vas. Ovo važi za oba supružnika. Takmičite se ko može više da uradi za drugog, imaćete srećan brak i porodicu.

Stojke

pre 5 godina

Pa to je i svacija baba znala. Problem je sto gledam vecinu svojih projatelja sta rade (t.j. ne rade) sa decom i kratim se svakodnevno. Kao da derista gaje decu, samo gledaju kako ce da im uvale neki tablet da ne moraju njima da se bave ili da ih utrape roditeljima da odu negde.
Jos nas kritikuju sto radimo stvari i pricamo sa decom umesto da idemo sa njima u zezanje.
Zato jednima dete nece da prica sa 5 godina, drugima oba deteta hiperaktivna i besna, trecima dete jedva zavrsi treci razred osnovne itd. Meni jedini problem sto gde god da posaljemo decu od igralista do skole okruzena sa vise od 50% nevaspitanih .... Treba da se uvede psiho-test za roditeljstvo u ovoj zemlji.

Suncica

pre 5 godina

Ja sam imala takvu situaciju da sam bila kuci sa decom dok najmlađe od troje nije napunilo 3 godine. Dakle, sedam godina nisam bila zaposlena. Muž ima svoju firmu i novac nam nije bio problem. To je bio moj izbor iako sam mogla odmah posle faksa da dobijem posao u struci. Želela sam da budem potpuno posvećena porodici jer ja to nisam imala kao dete. Moji roditelji su imali mnogo obaveza i praktično sam ja odgajala svog mladjeg brata i sestru, jedva smo ih vidjali.
Nije bio lako podneti osudu okoline jer nisam bila zaposlena, osećala sam da se sav trud i ogroman posao ne vrednuje uopšte od strane moje okoline. Srećom moj muž je primecivao da su naša deca srećna, da su lepo vaspitana i da se razvijaju brzo u nekom dobrom pravcu. Svako dete nekada ima los dan i bude kenkavo i deluje razmaženo. Ali se na deci lako vidi koliko je vremena uloženo u njih a koliko su bili prepušteni televiziji, internetu ili bilo kom u ruke na čuvanje.
Naravno većina žena kod nas nema tu mogućnost već mora odmah na posao čim dete napuni godinu dana. Moj savet je ako već ne možete da budete sa decom nađite osobu koja će se baviti sa njima i neće dopustiti da bulje u ekran po ceo dan. Nekada su i bake i deke loš izbor. Takva situacija je na žalost bila kod mene.
I još jedna stvar. Na posao sada idem da se odmorim. Ko ne zna kako je 24 sata sa decom taj nema pojma sta je zapravo posao. Pozdrav za sve roditelje!

nudista

pre 5 godina

Recite kapitalistima da se ne radi 12h vec 8 pa ce za decu biti puno vremena. Pricate o posledici problema , a ne uzroku. sve je povezano, a pocetak je nedostatak vremena. Onda se resavaju operativne stvari kuci ili su roditelji preumorni i tako nema vremena. Sve se slazem sta je napisano samo mnogima posao nedozvoljava da vise vremena posvete deci.

Vatra

pre 5 godina

Pih, ko nema decu moze u ovo i da poveruje. Ja znam da nisam idealan cale, ali se trudim da budem bolji i zao mi je kad vidim da mi ne ide naj bolje, ali bas da ne kaznjavam ovog mog teroristu koji ni svetom Pertu ne bi priznao da je nekog udario, uradio nesto lose nema sase.
Neverovatno kolko u mom detetu vidim svoje karakterne crte i njegove majke, jos je cudnije sto jasno vidim i osobine nasih roditelja, a nisu sve lepe osobine, kakvi su bili nasi roditelji mi smo bolji bar za toliko sto se trudimo da bidemo bolji, oni su mislili da su naj bolji.
Da smo mi idealni mozda bi i nase dete bilo idealno, ali nismo.
Rekao bih da paznje i ljubavi ima dosta, ali slazem se da toga nikad nije dovoljno. Mogao bih bolje i zao mi je sto nisam bolji. Ja sam imao bas lose roditelje i nije lako da se ta nit prekine u porodici.
Ali bas da dete ne bude kaznjavano zvuci kao naucna fantastika. Nisam za to da se dete mlati, ali mom je cosak skroz po meri i utice na njegovo ponasanje.
Ako ga opomenem vise puta i nastavi, unapred mu kazem da ce u cosak, kad nastavi po svom tamo i zavrsi. Kako moze da se dete obuzda bez neke vrste kazne stvarno mi je cudno osim ako dete po prirodi nije mirnijeg karaktera.
Ima li ovaj strucnjak dece i da li moze da kaze da je uspeo da ih vaspitava bez kaznjavanja , da da primer.

Djontra la Volta

pre 5 godina

(Vatra, 22. februar 2019 00:21)

Svaka cast na kometaru.

Nisam citao clanak jer nemam vise snage za to moderno pedagosko izivljavanje psihologa. Zivim u Nemackoj, zena radi skraceno, imamo dosta vremena za decu ali bas zbog tog viska vremena i paznje koje im je poklonjeno, bas zbog toga mislim da su razmazena i lenja. Zenama koliko god da das slobodnog vremena sve ce utuci u obigravanju oko dece. A onda ce da kukaju kako su umorne. Cudnja je ta majcinska hormonologija. Cudna. Ono sto deci treba dati je mir, spokoj i koliko je moguce harizmatican odnos medju clanovima porodice. Ne treba im nuditi 5 razlicitih alternativa u vezi jela, voziti od jutra do sutra na neke dogadjaje i organizovati im druzenje tako sto cemo sve roditeljske osbevze prilagoditi odlasku na jedan od milion rodjendana u toku godine. Stvaramo im savrseni svet a onda jednog dana nece znati da funckionisu u svetu odraslih koji je daleko od savrsenog. Treba ih spremiti za zivot a ne prilagoditi ceo svet njima. Ja sam imao velikih problema da nadjem ortake kad sam bio mali. Pa onda ruke u dzepove i sutiraj kamenje po ulici ceo dan. Dosadno ali sta ces. A mozda su mi bas ta dosada i ocaj pomogli da u kasnijem delu zivota ima vrlo aktivan socijalan zivot, puno ortaka i devojaka. Mozda.

Branko

pre 5 godina

Ako su mu pruzili koliko god hocete ljubavi i paznje, a pritom ga nisu naucili redu i odgovornosti, onda su dzabe krecili. Detetu trebaju pravi roditelji da ga nauce i osposobe za zivot, a ne posluga da ga razmazi i napravi sebicnim i neodgovornim.

Vasi

pre 5 godina

Dete ne moze, a po mom misljenju i ne treba, stalno imati nasu paznju. To je prosto neizvodljivo, a deca se i na taj nacin "kvare" i postaju razmazena. Deca moraju da se nekad i sama zabave i puste malo mame i tate da predahnu :)

slobica

pre 5 godina

Bojim se da roditelji imaju mnogo veci problem da nahrane, obuku i obuju decu nego sto mnogi misle. Mi sa nesto ispod prosecne plate imamo taj problem i svakodnevno se pitamo kud skripi kad niko od nas ne pusi, ne pije i nemamo kredit nikakav...

Rale iz 6 Kaplara

pre 5 godina

Odlican clanak!
Budite sa detetom najbolji prijatelj od prvog dana i ne dozvolite mu da cini bilo sta sto ne biste sebi dozvolili.
I da, batine izazivaju agresiju.

Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

mare

pre 5 godina

Pa kada savremene mame da se bave decom, kada moraju na kafu sa drugaricama, u kupovinu (ili kako nas narod kaže šoping), ili da se fejsbuče, a očevi da koji sat vrte glavu levo-desno dok isprate utakmicu, pa onda roljnu pivce sa društvom, ili odigraju na konzoli tenkiće ili kakvo drugo gaming sr. Takve pojedince je trebalo blagovremeno detektovati, sterilisati o njihovom trošku, da ne rađaju buduće nasilnike i ne-karaktere.

... pobuna na brodu ludaka ...

pre 5 godina

... ljudi moji, niko ne može tako da nagrdi dete koliko - babe i dede! To je nešto neverovatno, fenomen ...
... a roditelji vrlo često pojma nemaju šta im deca sa babama/dedama rade kada ih ostave i prepuste njima ! I šta im je sve dopušteno...
... npr. dozvoli baba unučetu da, u zgradi gde sin i snaja ili ćerka i zet žive, piše po zidovima, lepi žvake po liftu, pljuje i piški po hodnicima, ostavlja tone smeća ili loptu œutira u tudja vozila na parkingu...
... i œta tada roditelji da rade ?? (osim što moraju da ratuju sa komšijama)...:-)

mitko

pre 5 godina

Moja zena kaze da je to do gena, i da mi tu nista ne mozemo da ucinimo. Tako da ja cinim sam, bez njene podrske, a dete se okrece majci jer ga majka stiti od svega. Ali zato kad pocne u trznom centru dete da se bacaka po podu, ja izvadim kameru i snimam njih dve kako se natezu

realno

pre 5 godina

Ahahha kakav tekst i stereotipni komentari.Mama domacica koja ide u prodavnicu, kuva, izvodi dete u parkic, zajedljivi komentari o komsiji (garant zvoca muzu).Fali samo scena sa caletom koji pije pivo i gleda tekmu

nik

pre 5 godina

Doktore, svaka čast na diplomi, ali mislim da vam ne vredi previše... Ne možete generalizovati. pogotovo ne decu. Šta ako je dete takvo da mu se ponekad ne može objasniti, kao što je bio slučaj sa mnom? Imam divnu majku koja mi je posvetila svu pažnju i ljubav ovog sveta, oca takodje, ali sam ponekad bio totalno nepodnosljiv. Kad god bi se to desilo dobio bih batine kao poslednje sredstvo, ali i objašnjenje zasto sam ih dobio. Tada mi objašnjenje nije mnogo značilo, ali sad kao mator konj shvatam ono što su mi tad govorili i shvatam koliko su to bile bitne i dragocene lekcije. I jako sam im zahvalan na tome

Першун

pre 5 godina

Понека ћушкица у правом тренутку је итекако корисна. Са овим осталим се слажем. Квалитетно време које посветите деци нема алтернативу.

trla baba lan

pre 5 godina

Kul je to, bez tv-a i igrica, bravo. Spremamo decu za 1975-u. I onda krenu u skolu kao mali gorstaci, deca im se smeju, izopstavaju ih, pa i tuku, maltretiraju. A i ne moraju, izopstenost je dovoljna. I onda kad dodju kuci depresivni jer ih niko ne voli, onda im pricom objasnite sa 7 godina da su oni posebni i bolji. I oni ce biti srecni i sve ce biti super.

mrmlj

pre 5 godina

@(... pobuna na brodu ludaka ..., 21. februar 2019 18:19)
da vise ne ostavlja dete kod babe i dede i snadje se drugacije.
vrlo je izvodljivo, ali zahteva dodatni trud a mnogim danasnjim roditeljima nije do toga.

lady in red

pre 5 godina

Nije istina, svu paznju dobija, pricam ozbiljno i objasnjavam mu od samog rodjenja, nikad batine i slicno, ne kupujem ga poklonima, crtani gleda umeteno, pa opet se dese scene gde po svaku cenu tera inat. Objasnite?!

Serpentina

pre 5 godina

Shvatate da to dete
1. ima vaše gene
2. gleda vas dvoje kako se ponašate i kopira vas
3. debiliše se ako mu to dozvoljavate


To je što se tiče lošeg ponašanja. Svako dete probava da prošiti roditeljske granice tolerancije. Takođe, ako se roditelji ponašaju zrelo i odgovorno (budite iskreni prema sebi), takvo im je i dete.
Najružnije je videti nevaspitanu decu, ali, za njima uvek idu isti takvi roditelji. Ne pada jabuka ispod kruške.

darwinove nagrade

pre 5 godina

ne bih rekao. pre ce biti da su moderna deca stavljena na presto i prema njima se sve okrece.

ostavite decu bez telefona uz igracke. pustite ih da im bude dosadno.

pre 20 godina nije bilo tableta ali je bilo televizije. sve danas sto se pripisuje modernim uredjajima nekad je bila kriva televizija. ostavite decu malo. ne morate na svaki njihov mig da skacete pa nece biti razmazeni i nezajazljivi.

igre, ne sve, one virtuelne kao i prakticne, uce decu da se suoce sa cestim slucajem neuspeha iz koga moraju da izvuku pouku da bi dosli do cilja. nesto sto nije svojstveno ni pricama ni knjigama ni filmovima ni serijama.
tamo junaci pobedjuju neverovatne izglede za neuspeh mahom zato sto tako pisac/scenarista ili producentska kuca zele. koliko god da se citalac trudi ili ne.
U igrama kao i u pravom zivotu, prepreke moraju da se savladjuju a neuspeh cini 99% pokusaja.

naravno, i medju njima treba birati kreativne i misaono zahtevne igre prilagodjene uzrastu jer sve vise ono sto je nekad vazilo za filmove vazi sada i za igre. dinamicko podesavanje tezine da bi se igrac sto duze drzao uz pojedine naslove a zatim i potrosio ne samo vreme vec i novac raznim beskorisnim nagradama uzelo je velikog maha u igrackoj industriji pa tako kao kad birate film ili seriju i dobru knjigu, izaberite i neku dobru i kvalitetnu igru. ima ih.

totalno idealistički pristup

pre 5 godina

možda važi za norvešku, nemačku itd. ovde je batina iz raja izašla. mora da postoje batine, postoje mnogo ćudi, ne može sve u isti koš.

mica

pre 5 godina

Ako je dete i izraženo narcisoidno onda je nedostatkom pažnje jos vise povredjeno i štete su još veće , posebno u pubertetu !

Svetlana

pre 5 godina

Milina je procitati ovako jednoatavno izlozene misli pune vrednosti. Uz profesora Bojanina, cije reci su izuzetne i ukazuju na uzrok problema, zgodno je procitati i nesto od Jespera Jula ili Daniela Sigela. Na drugaciji nacin osvetljavaju pitanja koja se ticu detinjstva i odrastanja.

mare

pre 5 godina

Pa kada savremene mame da se bave decom, kada moraju na kafu sa drugaricama, u kupovinu (ili kako nas narod kaže šoping), ili da se fejsbuče, a očevi da koji sat vrte glavu levo-desno dok isprate utakmicu, pa onda roljnu pivce sa društvom, ili odigraju na konzoli tenkiće ili kakvo drugo gaming sr. Takve pojedince je trebalo blagovremeno detektovati, sterilisati o njihovom trošku, da ne rađaju buduće nasilnike i ne-karaktere.

trla baba lan

pre 5 godina

Kul je to, bez tv-a i igrica, bravo. Spremamo decu za 1975-u. I onda krenu u skolu kao mali gorstaci, deca im se smeju, izopstavaju ih, pa i tuku, maltretiraju. A i ne moraju, izopstenost je dovoljna. I onda kad dodju kuci depresivni jer ih niko ne voli, onda im pricom objasnite sa 7 godina da su oni posebni i bolji. I oni ce biti srecni i sve ce biti super.

totalno idealistički pristup

pre 5 godina

možda važi za norvešku, nemačku itd. ovde je batina iz raja izašla. mora da postoje batine, postoje mnogo ćudi, ne može sve u isti koš.

Djontra la Volta

pre 5 godina

(Vatra, 22. februar 2019 00:21)

Svaka cast na kometaru.

Nisam citao clanak jer nemam vise snage za to moderno pedagosko izivljavanje psihologa. Zivim u Nemackoj, zena radi skraceno, imamo dosta vremena za decu ali bas zbog tog viska vremena i paznje koje im je poklonjeno, bas zbog toga mislim da su razmazena i lenja. Zenama koliko god da das slobodnog vremena sve ce utuci u obigravanju oko dece. A onda ce da kukaju kako su umorne. Cudnja je ta majcinska hormonologija. Cudna. Ono sto deci treba dati je mir, spokoj i koliko je moguce harizmatican odnos medju clanovima porodice. Ne treba im nuditi 5 razlicitih alternativa u vezi jela, voziti od jutra do sutra na neke dogadjaje i organizovati im druzenje tako sto cemo sve roditeljske osbevze prilagoditi odlasku na jedan od milion rodjendana u toku godine. Stvaramo im savrseni svet a onda jednog dana nece znati da funckionisu u svetu odraslih koji je daleko od savrsenog. Treba ih spremiti za zivot a ne prilagoditi ceo svet njima. Ja sam imao velikih problema da nadjem ortake kad sam bio mali. Pa onda ruke u dzepove i sutiraj kamenje po ulici ceo dan. Dosadno ali sta ces. A mozda su mi bas ta dosada i ocaj pomogli da u kasnijem delu zivota ima vrlo aktivan socijalan zivot, puno ortaka i devojaka. Mozda.

Rale iz 6 Kaplara

pre 5 godina

Odlican clanak!
Budite sa detetom najbolji prijatelj od prvog dana i ne dozvolite mu da cini bilo sta sto ne biste sebi dozvolili.
I da, batine izazivaju agresiju.

Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

nik

pre 5 godina

Doktore, svaka čast na diplomi, ali mislim da vam ne vredi previše... Ne možete generalizovati. pogotovo ne decu. Šta ako je dete takvo da mu se ponekad ne može objasniti, kao što je bio slučaj sa mnom? Imam divnu majku koja mi je posvetila svu pažnju i ljubav ovog sveta, oca takodje, ali sam ponekad bio totalno nepodnosljiv. Kad god bi se to desilo dobio bih batine kao poslednje sredstvo, ali i objašnjenje zasto sam ih dobio. Tada mi objašnjenje nije mnogo značilo, ali sad kao mator konj shvatam ono što su mi tad govorili i shvatam koliko su to bile bitne i dragocene lekcije. I jako sam im zahvalan na tome

Vatra

pre 5 godina

Pih, ko nema decu moze u ovo i da poveruje. Ja znam da nisam idealan cale, ali se trudim da budem bolji i zao mi je kad vidim da mi ne ide naj bolje, ali bas da ne kaznjavam ovog mog teroristu koji ni svetom Pertu ne bi priznao da je nekog udario, uradio nesto lose nema sase.
Neverovatno kolko u mom detetu vidim svoje karakterne crte i njegove majke, jos je cudnije sto jasno vidim i osobine nasih roditelja, a nisu sve lepe osobine, kakvi su bili nasi roditelji mi smo bolji bar za toliko sto se trudimo da bidemo bolji, oni su mislili da su naj bolji.
Da smo mi idealni mozda bi i nase dete bilo idealno, ali nismo.
Rekao bih da paznje i ljubavi ima dosta, ali slazem se da toga nikad nije dovoljno. Mogao bih bolje i zao mi je sto nisam bolji. Ja sam imao bas lose roditelje i nije lako da se ta nit prekine u porodici.
Ali bas da dete ne bude kaznjavano zvuci kao naucna fantastika. Nisam za to da se dete mlati, ali mom je cosak skroz po meri i utice na njegovo ponasanje.
Ako ga opomenem vise puta i nastavi, unapred mu kazem da ce u cosak, kad nastavi po svom tamo i zavrsi. Kako moze da se dete obuzda bez neke vrste kazne stvarno mi je cudno osim ako dete po prirodi nije mirnijeg karaktera.
Ima li ovaj strucnjak dece i da li moze da kaze da je uspeo da ih vaspitava bez kaznjavanja , da da primer.

Першун

pre 5 godina

Понека ћушкица у правом тренутку је итекако корисна. Са овим осталим се слажем. Квалитетно време које посветите деци нема алтернативу.

lady in red

pre 5 godina

Nije istina, svu paznju dobija, pricam ozbiljno i objasnjavam mu od samog rodjenja, nikad batine i slicno, ne kupujem ga poklonima, crtani gleda umeteno, pa opet se dese scene gde po svaku cenu tera inat. Objasnite?!

nudista

pre 5 godina

Recite kapitalistima da se ne radi 12h vec 8 pa ce za decu biti puno vremena. Pricate o posledici problema , a ne uzroku. sve je povezano, a pocetak je nedostatak vremena. Onda se resavaju operativne stvari kuci ili su roditelji preumorni i tako nema vremena. Sve se slazem sta je napisano samo mnogima posao nedozvoljava da vise vremena posvete deci.

mitko

pre 5 godina

Moja zena kaze da je to do gena, i da mi tu nista ne mozemo da ucinimo. Tako da ja cinim sam, bez njene podrske, a dete se okrece majci jer ga majka stiti od svega. Ali zato kad pocne u trznom centru dete da se bacaka po podu, ja izvadim kameru i snimam njih dve kako se natezu

HM

pre 5 godina

Hvala za tekst. Na sličan način odgajam svoje dete. Doduše, kada roditelji rade po cro dan, nije lako sve uraditi kako bi trebalo. Provodim više vremena sa detetom, nego supruga (zbog posla) i to se oseti u detetovom ponašanju sa jednim i sa drugim roditeljem. Moja definicija ljubavi je vreme, vreme koje posvećujemo onome koga volimo. Posvetite vreme detetu, igrajte se sa njim, čitajte mu, šetajte zajedno, ... i nećete nikada imati problem sa neposlušnošću. Slično važi za supružnike koji se udaljavaju upravo jer ne posvećuju dovoljno vremena jedno drugom. Ljubav se može definisati i kao davanje sebe drugom. Došli ste umorni sa posla, najradije bi ste seli, uzeli pivo i gledali utakmicu. Ja ipak biram vreme sa detetom. Pored toga, zašto ne pripremiti večeru dok supruga ne dodje sa posla, pospremiti dom i slično, kako bi ista po dolasku kući imala više vremena za dete i vas. Ovo važi za oba supružnika. Takmičite se ko može više da uradi za drugog, imaćete srećan brak i porodicu.

Suncica

pre 5 godina

Ja sam imala takvu situaciju da sam bila kuci sa decom dok najmlađe od troje nije napunilo 3 godine. Dakle, sedam godina nisam bila zaposlena. Muž ima svoju firmu i novac nam nije bio problem. To je bio moj izbor iako sam mogla odmah posle faksa da dobijem posao u struci. Želela sam da budem potpuno posvećena porodici jer ja to nisam imala kao dete. Moji roditelji su imali mnogo obaveza i praktično sam ja odgajala svog mladjeg brata i sestru, jedva smo ih vidjali.
Nije bio lako podneti osudu okoline jer nisam bila zaposlena, osećala sam da se sav trud i ogroman posao ne vrednuje uopšte od strane moje okoline. Srećom moj muž je primecivao da su naša deca srećna, da su lepo vaspitana i da se razvijaju brzo u nekom dobrom pravcu. Svako dete nekada ima los dan i bude kenkavo i deluje razmaženo. Ali se na deci lako vidi koliko je vremena uloženo u njih a koliko su bili prepušteni televiziji, internetu ili bilo kom u ruke na čuvanje.
Naravno većina žena kod nas nema tu mogućnost već mora odmah na posao čim dete napuni godinu dana. Moj savet je ako već ne možete da budete sa decom nađite osobu koja će se baviti sa njima i neće dopustiti da bulje u ekran po ceo dan. Nekada su i bake i deke loš izbor. Takva situacija je na žalost bila kod mene.
I još jedna stvar. Na posao sada idem da se odmorim. Ko ne zna kako je 24 sata sa decom taj nema pojma sta je zapravo posao. Pozdrav za sve roditelje!

realno

pre 5 godina

Ahahha kakav tekst i stereotipni komentari.Mama domacica koja ide u prodavnicu, kuva, izvodi dete u parkic, zajedljivi komentari o komsiji (garant zvoca muzu).Fali samo scena sa caletom koji pije pivo i gleda tekmu

mica

pre 5 godina

Ako je dete i izraženo narcisoidno onda je nedostatkom pažnje jos vise povredjeno i štete su još veće , posebno u pubertetu !

darwinove nagrade

pre 5 godina

ne bih rekao. pre ce biti da su moderna deca stavljena na presto i prema njima se sve okrece.

ostavite decu bez telefona uz igracke. pustite ih da im bude dosadno.

pre 20 godina nije bilo tableta ali je bilo televizije. sve danas sto se pripisuje modernim uredjajima nekad je bila kriva televizija. ostavite decu malo. ne morate na svaki njihov mig da skacete pa nece biti razmazeni i nezajazljivi.

igre, ne sve, one virtuelne kao i prakticne, uce decu da se suoce sa cestim slucajem neuspeha iz koga moraju da izvuku pouku da bi dosli do cilja. nesto sto nije svojstveno ni pricama ni knjigama ni filmovima ni serijama.
tamo junaci pobedjuju neverovatne izglede za neuspeh mahom zato sto tako pisac/scenarista ili producentska kuca zele. koliko god da se citalac trudi ili ne.
U igrama kao i u pravom zivotu, prepreke moraju da se savladjuju a neuspeh cini 99% pokusaja.

naravno, i medju njima treba birati kreativne i misaono zahtevne igre prilagodjene uzrastu jer sve vise ono sto je nekad vazilo za filmove vazi sada i za igre. dinamicko podesavanje tezine da bi se igrac sto duze drzao uz pojedine naslove a zatim i potrosio ne samo vreme vec i novac raznim beskorisnim nagradama uzelo je velikog maha u igrackoj industriji pa tako kao kad birate film ili seriju i dobru knjigu, izaberite i neku dobru i kvalitetnu igru. ima ih.

Stojke

pre 5 godina

Pa to je i svacija baba znala. Problem je sto gledam vecinu svojih projatelja sta rade (t.j. ne rade) sa decom i kratim se svakodnevno. Kao da derista gaje decu, samo gledaju kako ce da im uvale neki tablet da ne moraju njima da se bave ili da ih utrape roditeljima da odu negde.
Jos nas kritikuju sto radimo stvari i pricamo sa decom umesto da idemo sa njima u zezanje.
Zato jednima dete nece da prica sa 5 godina, drugima oba deteta hiperaktivna i besna, trecima dete jedva zavrsi treci razred osnovne itd. Meni jedini problem sto gde god da posaljemo decu od igralista do skole okruzena sa vise od 50% nevaspitanih .... Treba da se uvede psiho-test za roditeljstvo u ovoj zemlji.

mrmlj

pre 5 godina

@(... pobuna na brodu ludaka ..., 21. februar 2019 18:19)
da vise ne ostavlja dete kod babe i dede i snadje se drugacije.
vrlo je izvodljivo, ali zahteva dodatni trud a mnogim danasnjim roditeljima nije do toga.

... pobuna na brodu ludaka ...

pre 5 godina

... ljudi moji, niko ne može tako da nagrdi dete koliko - babe i dede! To je nešto neverovatno, fenomen ...
... a roditelji vrlo često pojma nemaju šta im deca sa babama/dedama rade kada ih ostave i prepuste njima ! I šta im je sve dopušteno...
... npr. dozvoli baba unučetu da, u zgradi gde sin i snaja ili ćerka i zet žive, piše po zidovima, lepi žvake po liftu, pljuje i piški po hodnicima, ostavlja tone smeća ili loptu œutira u tudja vozila na parkingu...
... i œta tada roditelji da rade ?? (osim što moraju da ratuju sa komšijama)...:-)

slobica

pre 5 godina

Bojim se da roditelji imaju mnogo veci problem da nahrane, obuku i obuju decu nego sto mnogi misle. Mi sa nesto ispod prosecne plate imamo taj problem i svakodnevno se pitamo kud skripi kad niko od nas ne pusi, ne pije i nemamo kredit nikakav...

Svetlana

pre 5 godina

Milina je procitati ovako jednoatavno izlozene misli pune vrednosti. Uz profesora Bojanina, cije reci su izuzetne i ukazuju na uzrok problema, zgodno je procitati i nesto od Jespera Jula ili Daniela Sigela. Na drugaciji nacin osvetljavaju pitanja koja se ticu detinjstva i odrastanja.

Vasi

pre 5 godina

Dete ne moze, a po mom misljenju i ne treba, stalno imati nasu paznju. To je prosto neizvodljivo, a deca se i na taj nacin "kvare" i postaju razmazena. Deca moraju da se nekad i sama zabave i puste malo mame i tate da predahnu :)

Branko

pre 5 godina

Ako su mu pruzili koliko god hocete ljubavi i paznje, a pritom ga nisu naucili redu i odgovornosti, onda su dzabe krecili. Detetu trebaju pravi roditelji da ga nauce i osposobe za zivot, a ne posluga da ga razmazi i napravi sebicnim i neodgovornim.

Serpentina

pre 5 godina

Shvatate da to dete
1. ima vaše gene
2. gleda vas dvoje kako se ponašate i kopira vas
3. debiliše se ako mu to dozvoljavate


To je što se tiče lošeg ponašanja. Svako dete probava da prošiti roditeljske granice tolerancije. Takođe, ako se roditelji ponašaju zrelo i odgovorno (budite iskreni prema sebi), takvo im je i dete.
Najružnije je videti nevaspitanu decu, ali, za njima uvek idu isti takvi roditelji. Ne pada jabuka ispod kruške.