Rušimo mitove: Zašto Srpkinje u porođajnoj sali ne žele svoje muževe?

Petak, 22.02.2019.

09:31

Izvor: super zena

Rušimo mitove: Zašto Srpkinje u poroðajnoj sali ne žele svoje muževe? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Ivana

pre 4 godine

Moj muz I ja uopste nismo ni raspravljali na tu temu-nekako se podrazumevalo I sa moje I sa njegove strane da ce prisustvovati na oba moja porodjaja.na prvom je cak zajedno sa doktorkom izvukao bebu na drugom nije bio pozeljan u toj ulozi ,pa je stajao pored mene I drzao me za ruku...I dalje sa velikom srecom prepricava te trenutke prijateljima I ostalim zainteresovanima.moj muz je ocigledno savremen muskarac bez kompleksa na tu temu I svestan od kakvog je znacaja bilo njegovo prisustvo,kako za mene tako I za njega.a komentari koje procitah ovde su me zaista razalostili ali I jos jednom usrecili sto ne zivim u srbiji.

T

pre 5 godina

Prisustvo se vise ne naplacuje. Neophodno je da se urade brisevi nosa i grla, to je sve. Ne moze da smeta osoblju ili porodjaju jer stoji pored zene, cak malo iza nje. Nije tu da bi gledao sta se dole zbiva vec da bi prisustvovao rodjenju svog deteta i bio podrska zeni. Ako ce nakon toga drugacije da je gleda taj odnos ima dublji problem od neceg sto on tu moze da vidi. Muz prisustvovao,beskrajno mi je znacilo. On kaze ce sigurno i sledeci put jer mu je to najlepsi trenutak u zivotu.

devojce

pre 5 godina

(rudnik, 22. februar 2019 13:20)
kako bre prijatelju 15, ako je 2005?

inace, moj muz je bio prisutan. iskreno, ne znam kako bih izdrzala bez njega, jer je sve trajalo 40 sati

MilA

pre 5 godina

Moj bi pao u nesvest,povracao,dobio temp.,srce bi mu preskakalo,bolela bi ga glava i ne znam jos nesto bi mu se sigurno desilo.
Prvi abortus kada sam imala on je sve ovo imao.
Pitala sam ga da li hoce da bude prisutan,rekao je ako ne moram bolje ne.
Dobro,idi kuci i cekaj.
Sada mu je toliko žao da ne znam sta mu je.Ali beba je to promenila,ipak je srecan i video je čim smo stigle u sobu,posle dva sata.
Meni bi iskreno on smetao,takav kakav je,mislim da nije jak,slabic je po pitanju bolnice i jos porodjaj.Bolje je sto nije prisustvovao.Ne smeta mi sto je takvu odluku doneo.Niti ga krivim.
Mogla bih se sto puta poradjati,nije to bas toliko strasno,a nismo ni svi isti.To sto mogu ja ne moze neko drugi i obrnuto.Nista strasno,to je normalno i ne osudjivati nikoga.
Veci je problem odhraniti i od čega?!

Bane

pre 5 godina

Ranije se to placalo, danas mislim da je besplatno. S tim sto moras da najavis ranije pa da uradis neke analize da se utvrdi da si potpuno zdrav.

Ja nisam prisustvovao porodjaju supruge jer ne bih mogao to da podnesem.

Licno poznajem samo jednog muskarca koji je prisustvovao porodjaju svoje supruge i koji je mogao da mi prenese svoje utiske.

On je potvrdio da je osoblje bilo mnogo ljubaznije zbog njegovog prisustva, tako da te price doktora kako se oni isto ponasaju bez obzira na prisustvo muza ne piju vodu.

Sto se tice ostalih utisaka, on generalno nije bio razocaran, naprotiv, medjutim taj lik je izrazito specifican po pitanju mnogih stvari tako da je i njegov utisak krajnje subjektivan.

Ja licno sam imao prevelik strah da prisustvujem, a supruga nije insistirala tako da nisam. Prema njoj nisu ni ovako bili grubi, naprotiv, imala je poseban tretman, anesteziolog je sve vreme sedeo pored nje, doktor joj je pustao muziku sa racunara....nista nije osetila i dve je proslo u najboljem refu..doduse bili su debelo placeni za to...

Jedno iskustvo

pre 5 godina

Porodila sam se carskim rezom u inostranstvu. Epiduralna anestezija, svesna svo vreme. Suprug bio na porodjaju, iako je mislio da je stara skola. Prezadovoljan je odlukom, dok su mene sredjivali posle porodjaja,on je sve vreme pratio bebu, i bio uz nju. Meni je mnogo znacilo, njegovo me je prisustvo smirilo i dalo snagu u trenutku kad se porodjaj malo zakomplikovao.

Gnb

pre 5 godina

Šta da očekujete od ovih muškarčina što ih uznemirava porođaj, ili padaju u nesvest i smetaju? U nekoj ne daj bože situaciji, opasnosti, požaru, ratu, takav će da štiti ženu i decu?! Važi se. A ti su naravno prvi da nam saopšte da je to za zapadne mlakonje.
Drugo, za ove što će porođaj da im umanji strast u braku, nemate šta da brinete, garantujem da ni ne znate šta je strast čim vam tako nešto pada na pamet.
I treće, zašto se kod nas ni ne govori o opciji da majka porodilje ili sestra ili prijateljica bude prisutna? Pa naravno, što manje svedoka, to lakše krađe, loš tretman porodilje i bebe itd.
Pa vi budite muškarčine i uvek lepe primadone, to je bitnije od vaše dece.

pizza pametnica

pre 5 godina

Bolje mu je u kafani ili kod komsinice! A sad ozbiljno: Mi smo se dva puta poradjali u inostranstvu. Na svu srecu ovde je to normalno i podrazumeva se da otac ne zeli da propusti najlepsi trenutak svog zivota. Bio je carski rez i tata je taj koji je prvih sat vremena proveo sa nasom bebom. Nit je on zbog toga postao manje musko, niti ja manje zensko. Naprotiv. Ali neka, po obicaju, u Srbiji oni koji nisu doziveli znaju bolje od onih koji su doziveli.
Dodacu na kraju da porodjaj vrlo cesto moze da krene kako niste ni sanjali. verujte znam o cemu pricam. Bolje da ste na licu mesta.

Mladen

pre 5 godina

Porodjaj je za muskarca jako stresna i mucna situacija tako da je najbolje da bude negde podalje gde na miru moze da saceka da se sve to obavi.

salijeri

pre 5 godina

A jedna Brankica rodila sina, muž sav ponosan - prvo pa muško, ma sve u kompletu. Kasnije, nakon par godina sam čuo da se žalila drugaricama i prijateljima, rodbini, da joj je bilo teško i krivo sto on nije bio tu kad se poradjala. Zamerila mu.

Sve ok, osim toga što on nije otac deteta nego jedan Pedja. Ali šta ti je žensko. Ona povređena ja kraju.

OMG

pre 5 godina

@hm, u pravu si potpuno, ja sam u Frontu svasta dozivela, da je moj muz bio tu, neko bi zavrsio na sudu. Imali su srece sto nije bio prisutan...

Filmofil

pre 5 godina

moja zena se porodila carskim rezom. zelela je da budem prisutan.
nisam video neku poentu u tome da budem tu dok je ona pod anestezijom ali ajde, ako je njoj znacilo onda meni nije tesko.
(mrmlj, 22. februar 2019 12:27)

Zelela je da pratis sta se dogadja sa detetom. Znas gde zivis.

rudnik

pre 5 godina

bio sam prvi u valjevu daleke 2005. drago mi je što sam prisustvovao. malo je falilo da se onesvestim ali sam izdržao. I drago mi je što sam odmah video mog sokola. bio sam sav zbunjen hej ovo zbrčkano je moj sin. za 7 dana mu je 15-ti rođendan. neka mi je živ I zdrav.

ja

pre 5 godina

Ne znam samo gde nađoše vezu između prisustvovanja oca porođaju i razvoda...

Evo jedan primer - u Holandiji je prisustvo oca porođaju obavezno, da bi muškarci videli kroz šta prolaze njihove supruge i da bi naučili da cene šta majčinstvo znači. Neprisustvovanje porođaju je prekršaj koji se kažnjava sa 30 dana zatvora. Dakle, ili prisustvujete porođaju ili ležite mesec dana u zatvoru.

A sad, statistika razvoda - u Srbiji, u kojoj očevi ne prisustvuju porođaju, se, od 1.000 sklopljenih brakova (dakle 2.000 ljudi) razvede 250, odnosno 125 razvoda na 1.000 ljudi.

U Holandiji je stopa razvoda 2 na 1.000 ljudi. Odnosno preko 60 PUTA MANJE RAZVODA, nego u Srbiji!

lidija

pre 5 godina

Moj muz je bio sa mnom u sali dva puta. Nikome nije smetao, naprotiv mnogo je pomogao. A definitivno ne gleda na mene drugacije. Rodjenje deteta i seks su dve sasim razlicite stvari.

TriloBOT

pre 5 godina

Mozda zato sto mora da se plati za to zadovoljstvo, a neki doktori sami obeshrabruju muskarce da prisustvuju porodjaju "da im ne smetaju" Secam se svojeveremeno kad je neki dr iz Fronta pricao na TVu kako oni ne vode kad muzevi prisustvuju porodjaju zato sto su "agresivni i samo smetaju". Vrv je hteo da kaze da muskarci bas ne reaguju najbolje kad im zene nazivas stokom i sijes ih na zivo.
(hm, 22. februar 2019 11:23)

Ili kada želiš da im ukradeš bebu.Cenim da je i za to najbolje da prisustvuje što manje svedoka.

Bole

pre 5 godina

Zato sto srpska zena zivi u laznom svetu neke fatalnosti i pozude, i onda nadje nekoga da sa njom u tome glumi - dok se ne razvedu.
Zemlja depresije, a svi kao misle o imidzu i pozudi.

komunikator

pre 5 godina

treba. jer to sto osoblju "smeta" je sto ne mogu da poradjaju zenu kao kravu, raseku lepo do uckura, izvuku tele napolje i priheftaju sve nazad. e zato treba da bude, da ima svedoka. emotivna strana je lepa, ali uslovi u porodilistima su takvi da vam ne treba partner, vec svedok

Ok

pre 5 godina

Budalastina da muž treba da bude sa ženom na porođaju. Pa ni u prirodi to nije slučaj kod životinja.
(mica2, 22. februar 2019 11:26)
U prirodi se razmnozava samo alfa muzjak, svi ostali luzeri mogu da gledaju. Znaci to je prirodno.

Ccc

pre 5 godina

Da.da je tu. Za slucaj da im padne na pamet da ukradu to dete. A o gadjenju i privlacnosti... danas sve delimo zar ne? Kako cu ja sebe gledati posle porodjaja?

saha

pre 5 godina

ne treba mi muz na porodjaju!!!muz mi bio u inostranstvu kad sam se poradjala ali zato treba :
anestetik u spreju koji kod nas ne postoji pa vas izbuse debelom iglom porodjajno mesto daju nazovi neku anesteziju i pocne sivenje na zivo koje boli vise od porodjaja.

Nisam pametan/pametna

pre 5 godina

Mislio sam da je urbana legenda anestezija na porođaju u obliku šamarčine uz prekor "znala si da se j..., e sad ćuti i trpi, a ne da urlaš ko da te koljemo" ali sam upoznao osobu koja je to videla. Dalje, normalno je da ako žena urla u bolovima i viče "ti si kriv za ovo, nećeš me više ni pipnuti ja ti kažem", usput iščaši ručni zglob "veselom" tati normalno je da takva zajednica neće potrajati dugo ali iz drugih razloga, ne zbog opisanog incidenta.

mrmlj

pre 5 godina

moja zena se porodila carskim rezom. zelela je da budem prisutan.
nisam video neku poentu u tome da budem tu dok je ona pod anestezijom ali ajde, ako je njoj znacilo onda meni nije tesko.

DonJuan

pre 5 godina

Normalno da ne treba da prisustvuju, zasto da se muce i dozivljavaju emotivne stresove, jos ako planiraju vise dece treba da cuvaju zdravlje i zivce hahahahahaha

ludi Milojko od Sumadije

pre 5 godina

Pre neku godinu porodila mi se supruga
t.j krenula na porodjaj u Markham negde u pizdicima iza Toronta.
Stigli tamo prima nas naravno neka pakistanka ili indijka poluofarbana, ja je ohrabrih i rekoh da sam stara skola i odo polako kuci, a ona poluofarbana u cudu kaze ti nisi stara skola nego divljak iz Srbije. I dalje mislim da mi tu nije bilo mesto.

8

pre 5 godina

"zauvektvoja"muskarci kojima pogled na zenu zavisi od pogleda na vaginu ,nezavisno od ovog specificnog trenutka koji je dovoljno bitan ,i koji ne moze da izoblici pogled,zavisi odnos prema zeni u svakom smislu te reci i nije muskarac vredan bilo kakve paznje.

Marija

pre 5 godina

Prisustvovala sam mnogim porođajima gde su bili i očevi. Kada su najintezivniji bolovi žene viču "ti si za ovo kriv" a muškarci padaju u nesvest...

hm

pre 5 godina

Mozda zato sto mora da se plati za to zadovoljstvo, a neki doktori sami obeshrabruju muskarce da prisustvuju porodjaju "da im ne smetaju" Secam se svojeveremeno kad je neki dr iz Fronta pricao na TVu kako oni ne vode kad muzevi prisustvuju porodjaju zato sto su "agresivni i samo smetaju". Vrv je hteo da kaze da muskarci bas ne reaguju najbolje kad im zene nazivas stokom i sijes ih na zivo.

Marko

pre 5 godina

Budalastina da muž treba da bude sa ženom na porođaju. Pa ni u prirodi to nije slučaj kod životinja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(mica2, 22. februar 2019 11:26)

Pa da baš pravo kažeš, u prirodi kod životinja je inače potpuno normalno da ih poradjaju doktor i babica.

Pantagruel

pre 5 godina

Моја жена није хтела моје присуство и била је крајње одлучна у томе. Сматрала је да је за њу понижавајуће да буде излагана погледима у таквом тренутку и да би ми након тог искуства била мање физички привлачна него пре. Нисам се упуштао у расправу, пошто знам како је тврдоглава кад нешто зацрта и нисам хтео ништа силом да јој намећем. На крају су је ипак породили царским резом.

jedna od nas

pre 5 godina

ova srpkinja je želela svog muža u porođajnoj sali. njen muž je želeo da bude prisutan kad mu dete stiže na svet. ne vidimo zašto smo za to morali da platimo dobrano jer je bolnica tu 'uslugu" zvanično naplaćivala. nije bilo mita, nego uplatnicom na račun bolnice...

dani

pre 5 godina

Ne treba da prisustvuju. Porođaj je mnogo komplikovan. Prvo zato što mogu samo da smetaju/ometaju osoblje koje vrši porođaj, a drugo zato što mogu preneti neki vid zaraze ako su nosioci MRSA (stafilokok koji ne reaguje na penicilin). Čak i sa potpunom sterilizacijom, ne može se biti potpuno siguran, tako da bolje ne rizikovati. A o carskom rezu da ne govorim. Uostalom, nije ni toliko lep prizor koliko je simbolički lep.

drvobradi

pre 5 godina

Moglo je to malo ozbiljnije da se istrazi. Za pocetak, gde je moguce prisustvovati porodjaju, koliko kosta, koji su preduslovi, da li su ljudi upoznati sa tom mogucnoscu itd. Uradite to za celu Srbiju, ne samo za Beograd. Ovako ispade da je samo stvar necije volje.

Cugcvang

pre 5 godina

Definitivno ni muškarac više nije što je nekada bio.
Pere,kuva,briše,suši,vješa e sad da može nekako i da se porodi al nema veze neka je tu.

komunikator

pre 5 godina

treba. jer to sto osoblju "smeta" je sto ne mogu da poradjaju zenu kao kravu, raseku lepo do uckura, izvuku tele napolje i priheftaju sve nazad. e zato treba da bude, da ima svedoka. emotivna strana je lepa, ali uslovi u porodilistima su takvi da vam ne treba partner, vec svedok

Marko

pre 5 godina

Budalastina da muž treba da bude sa ženom na porođaju. Pa ni u prirodi to nije slučaj kod životinja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(mica2, 22. februar 2019 11:26)

Pa da baš pravo kažeš, u prirodi kod životinja je inače potpuno normalno da ih poradjaju doktor i babica.

hm

pre 5 godina

Mozda zato sto mora da se plati za to zadovoljstvo, a neki doktori sami obeshrabruju muskarce da prisustvuju porodjaju "da im ne smetaju" Secam se svojeveremeno kad je neki dr iz Fronta pricao na TVu kako oni ne vode kad muzevi prisustvuju porodjaju zato sto su "agresivni i samo smetaju". Vrv je hteo da kaze da muskarci bas ne reaguju najbolje kad im zene nazivas stokom i sijes ih na zivo.

jedna od nas

pre 5 godina

ova srpkinja je želela svog muža u porođajnoj sali. njen muž je želeo da bude prisutan kad mu dete stiže na svet. ne vidimo zašto smo za to morali da platimo dobrano jer je bolnica tu 'uslugu" zvanično naplaćivala. nije bilo mita, nego uplatnicom na račun bolnice...

lidija

pre 5 godina

Moj muz je bio sa mnom u sali dva puta. Nikome nije smetao, naprotiv mnogo je pomogao. A definitivno ne gleda na mene drugacije. Rodjenje deteta i seks su dve sasim razlicite stvari.

drvobradi

pre 5 godina

Moglo je to malo ozbiljnije da se istrazi. Za pocetak, gde je moguce prisustvovati porodjaju, koliko kosta, koji su preduslovi, da li su ljudi upoznati sa tom mogucnoscu itd. Uradite to za celu Srbiju, ne samo za Beograd. Ovako ispade da je samo stvar necije volje.

Ok

pre 5 godina

Budalastina da muž treba da bude sa ženom na porođaju. Pa ni u prirodi to nije slučaj kod životinja.
(mica2, 22. februar 2019 11:26)
U prirodi se razmnozava samo alfa muzjak, svi ostali luzeri mogu da gledaju. Znaci to je prirodno.

8

pre 5 godina

"zauvektvoja"muskarci kojima pogled na zenu zavisi od pogleda na vaginu ,nezavisno od ovog specificnog trenutka koji je dovoljno bitan ,i koji ne moze da izoblici pogled,zavisi odnos prema zeni u svakom smislu te reci i nije muskarac vredan bilo kakve paznje.

TriloBOT

pre 5 godina

Mozda zato sto mora da se plati za to zadovoljstvo, a neki doktori sami obeshrabruju muskarce da prisustvuju porodjaju "da im ne smetaju" Secam se svojeveremeno kad je neki dr iz Fronta pricao na TVu kako oni ne vode kad muzevi prisustvuju porodjaju zato sto su "agresivni i samo smetaju". Vrv je hteo da kaze da muskarci bas ne reaguju najbolje kad im zene nazivas stokom i sijes ih na zivo.
(hm, 22. februar 2019 11:23)

Ili kada želiš da im ukradeš bebu.Cenim da je i za to najbolje da prisustvuje što manje svedoka.

rudnik

pre 5 godina

bio sam prvi u valjevu daleke 2005. drago mi je što sam prisustvovao. malo je falilo da se onesvestim ali sam izdržao. I drago mi je što sam odmah video mog sokola. bio sam sav zbunjen hej ovo zbrčkano je moj sin. za 7 dana mu je 15-ti rođendan. neka mi je živ I zdrav.

Bole

pre 5 godina

Zato sto srpska zena zivi u laznom svetu neke fatalnosti i pozude, i onda nadje nekoga da sa njom u tome glumi - dok se ne razvedu.
Zemlja depresije, a svi kao misle o imidzu i pozudi.

Gnb

pre 5 godina

Šta da očekujete od ovih muškarčina što ih uznemirava porođaj, ili padaju u nesvest i smetaju? U nekoj ne daj bože situaciji, opasnosti, požaru, ratu, takav će da štiti ženu i decu?! Važi se. A ti su naravno prvi da nam saopšte da je to za zapadne mlakonje.
Drugo, za ove što će porođaj da im umanji strast u braku, nemate šta da brinete, garantujem da ni ne znate šta je strast čim vam tako nešto pada na pamet.
I treće, zašto se kod nas ni ne govori o opciji da majka porodilje ili sestra ili prijateljica bude prisutna? Pa naravno, što manje svedoka, to lakše krađe, loš tretman porodilje i bebe itd.
Pa vi budite muškarčine i uvek lepe primadone, to je bitnije od vaše dece.

Filmofil

pre 5 godina

moja zena se porodila carskim rezom. zelela je da budem prisutan.
nisam video neku poentu u tome da budem tu dok je ona pod anestezijom ali ajde, ako je njoj znacilo onda meni nije tesko.
(mrmlj, 22. februar 2019 12:27)

Zelela je da pratis sta se dogadja sa detetom. Znas gde zivis.

ja

pre 5 godina

Ne znam samo gde nađoše vezu između prisustvovanja oca porođaju i razvoda...

Evo jedan primer - u Holandiji je prisustvo oca porođaju obavezno, da bi muškarci videli kroz šta prolaze njihove supruge i da bi naučili da cene šta majčinstvo znači. Neprisustvovanje porođaju je prekršaj koji se kažnjava sa 30 dana zatvora. Dakle, ili prisustvujete porođaju ili ležite mesec dana u zatvoru.

A sad, statistika razvoda - u Srbiji, u kojoj očevi ne prisustvuju porođaju, se, od 1.000 sklopljenih brakova (dakle 2.000 ljudi) razvede 250, odnosno 125 razvoda na 1.000 ljudi.

U Holandiji je stopa razvoda 2 na 1.000 ljudi. Odnosno preko 60 PUTA MANJE RAZVODA, nego u Srbiji!

Ccc

pre 5 godina

Da.da je tu. Za slucaj da im padne na pamet da ukradu to dete. A o gadjenju i privlacnosti... danas sve delimo zar ne? Kako cu ja sebe gledati posle porodjaja?

Marija

pre 5 godina

Prisustvovala sam mnogim porođajima gde su bili i očevi. Kada su najintezivniji bolovi žene viču "ti si za ovo kriv" a muškarci padaju u nesvest...

saha

pre 5 godina

ne treba mi muz na porodjaju!!!muz mi bio u inostranstvu kad sam se poradjala ali zato treba :
anestetik u spreju koji kod nas ne postoji pa vas izbuse debelom iglom porodjajno mesto daju nazovi neku anesteziju i pocne sivenje na zivo koje boli vise od porodjaja.

pizza pametnica

pre 5 godina

Bolje mu je u kafani ili kod komsinice! A sad ozbiljno: Mi smo se dva puta poradjali u inostranstvu. Na svu srecu ovde je to normalno i podrazumeva se da otac ne zeli da propusti najlepsi trenutak svog zivota. Bio je carski rez i tata je taj koji je prvih sat vremena proveo sa nasom bebom. Nit je on zbog toga postao manje musko, niti ja manje zensko. Naprotiv. Ali neka, po obicaju, u Srbiji oni koji nisu doziveli znaju bolje od onih koji su doziveli.
Dodacu na kraju da porodjaj vrlo cesto moze da krene kako niste ni sanjali. verujte znam o cemu pricam. Bolje da ste na licu mesta.

Pantagruel

pre 5 godina

Моја жена није хтела моје присуство и била је крајње одлучна у томе. Сматрала је да је за њу понижавајуће да буде излагана погледима у таквом тренутку и да би ми након тог искуства била мање физички привлачна него пре. Нисам се упуштао у расправу, пошто знам како је тврдоглава кад нешто зацрта и нисам хтео ништа силом да јој намећем. На крају су је ипак породили царским резом.

Jedno iskustvo

pre 5 godina

Porodila sam se carskim rezom u inostranstvu. Epiduralna anestezija, svesna svo vreme. Suprug bio na porodjaju, iako je mislio da je stara skola. Prezadovoljan je odlukom, dok su mene sredjivali posle porodjaja,on je sve vreme pratio bebu, i bio uz nju. Meni je mnogo znacilo, njegovo me je prisustvo smirilo i dalo snagu u trenutku kad se porodjaj malo zakomplikovao.

Nisam pametan/pametna

pre 5 godina

Mislio sam da je urbana legenda anestezija na porođaju u obliku šamarčine uz prekor "znala si da se j..., e sad ćuti i trpi, a ne da urlaš ko da te koljemo" ali sam upoznao osobu koja je to videla. Dalje, normalno je da ako žena urla u bolovima i viče "ti si kriv za ovo, nećeš me više ni pipnuti ja ti kažem", usput iščaši ručni zglob "veselom" tati normalno je da takva zajednica neće potrajati dugo ali iz drugih razloga, ne zbog opisanog incidenta.

OMG

pre 5 godina

@hm, u pravu si potpuno, ja sam u Frontu svasta dozivela, da je moj muz bio tu, neko bi zavrsio na sudu. Imali su srece sto nije bio prisutan...

Bane

pre 5 godina

Ranije se to placalo, danas mislim da je besplatno. S tim sto moras da najavis ranije pa da uradis neke analize da se utvrdi da si potpuno zdrav.

Ja nisam prisustvovao porodjaju supruge jer ne bih mogao to da podnesem.

Licno poznajem samo jednog muskarca koji je prisustvovao porodjaju svoje supruge i koji je mogao da mi prenese svoje utiske.

On je potvrdio da je osoblje bilo mnogo ljubaznije zbog njegovog prisustva, tako da te price doktora kako se oni isto ponasaju bez obzira na prisustvo muza ne piju vodu.

Sto se tice ostalih utisaka, on generalno nije bio razocaran, naprotiv, medjutim taj lik je izrazito specifican po pitanju mnogih stvari tako da je i njegov utisak krajnje subjektivan.

Ja licno sam imao prevelik strah da prisustvujem, a supruga nije insistirala tako da nisam. Prema njoj nisu ni ovako bili grubi, naprotiv, imala je poseban tretman, anesteziolog je sve vreme sedeo pored nje, doktor joj je pustao muziku sa racunara....nista nije osetila i dve je proslo u najboljem refu..doduse bili su debelo placeni za to...

T

pre 5 godina

Prisustvo se vise ne naplacuje. Neophodno je da se urade brisevi nosa i grla, to je sve. Ne moze da smeta osoblju ili porodjaju jer stoji pored zene, cak malo iza nje. Nije tu da bi gledao sta se dole zbiva vec da bi prisustvovao rodjenju svog deteta i bio podrska zeni. Ako ce nakon toga drugacije da je gleda taj odnos ima dublji problem od neceg sto on tu moze da vidi. Muz prisustvovao,beskrajno mi je znacilo. On kaze ce sigurno i sledeci put jer mu je to najlepsi trenutak u zivotu.

ludi Milojko od Sumadije

pre 5 godina

Pre neku godinu porodila mi se supruga
t.j krenula na porodjaj u Markham negde u pizdicima iza Toronta.
Stigli tamo prima nas naravno neka pakistanka ili indijka poluofarbana, ja je ohrabrih i rekoh da sam stara skola i odo polako kuci, a ona poluofarbana u cudu kaze ti nisi stara skola nego divljak iz Srbije. I dalje mislim da mi tu nije bilo mesto.

mrmlj

pre 5 godina

moja zena se porodila carskim rezom. zelela je da budem prisutan.
nisam video neku poentu u tome da budem tu dok je ona pod anestezijom ali ajde, ako je njoj znacilo onda meni nije tesko.

dani

pre 5 godina

Ne treba da prisustvuju. Porođaj je mnogo komplikovan. Prvo zato što mogu samo da smetaju/ometaju osoblje koje vrši porođaj, a drugo zato što mogu preneti neki vid zaraze ako su nosioci MRSA (stafilokok koji ne reaguje na penicilin). Čak i sa potpunom sterilizacijom, ne može se biti potpuno siguran, tako da bolje ne rizikovati. A o carskom rezu da ne govorim. Uostalom, nije ni toliko lep prizor koliko je simbolički lep.

MilA

pre 5 godina

Moj bi pao u nesvest,povracao,dobio temp.,srce bi mu preskakalo,bolela bi ga glava i ne znam jos nesto bi mu se sigurno desilo.
Prvi abortus kada sam imala on je sve ovo imao.
Pitala sam ga da li hoce da bude prisutan,rekao je ako ne moram bolje ne.
Dobro,idi kuci i cekaj.
Sada mu je toliko žao da ne znam sta mu je.Ali beba je to promenila,ipak je srecan i video je čim smo stigle u sobu,posle dva sata.
Meni bi iskreno on smetao,takav kakav je,mislim da nije jak,slabic je po pitanju bolnice i jos porodjaj.Bolje je sto nije prisustvovao.Ne smeta mi sto je takvu odluku doneo.Niti ga krivim.
Mogla bih se sto puta poradjati,nije to bas toliko strasno,a nismo ni svi isti.To sto mogu ja ne moze neko drugi i obrnuto.Nista strasno,to je normalno i ne osudjivati nikoga.
Veci je problem odhraniti i od čega?!

devojce

pre 5 godina

(rudnik, 22. februar 2019 13:20)
kako bre prijatelju 15, ako je 2005?

inace, moj muz je bio prisutan. iskreno, ne znam kako bih izdrzala bez njega, jer je sve trajalo 40 sati

Cugcvang

pre 5 godina

Definitivno ni muškarac više nije što je nekada bio.
Pere,kuva,briše,suši,vješa e sad da može nekako i da se porodi al nema veze neka je tu.

DonJuan

pre 5 godina

Normalno da ne treba da prisustvuju, zasto da se muce i dozivljavaju emotivne stresove, jos ako planiraju vise dece treba da cuvaju zdravlje i zivce hahahahahaha

salijeri

pre 5 godina

A jedna Brankica rodila sina, muž sav ponosan - prvo pa muško, ma sve u kompletu. Kasnije, nakon par godina sam čuo da se žalila drugaricama i prijateljima, rodbini, da joj je bilo teško i krivo sto on nije bio tu kad se poradjala. Zamerila mu.

Sve ok, osim toga što on nije otac deteta nego jedan Pedja. Ali šta ti je žensko. Ona povređena ja kraju.

Mladen

pre 5 godina

Porodjaj je za muskarca jako stresna i mucna situacija tako da je najbolje da bude negde podalje gde na miru moze da saceka da se sve to obavi.

Ivana

pre 4 godine

Moj muz I ja uopste nismo ni raspravljali na tu temu-nekako se podrazumevalo I sa moje I sa njegove strane da ce prisustvovati na oba moja porodjaja.na prvom je cak zajedno sa doktorkom izvukao bebu na drugom nije bio pozeljan u toj ulozi ,pa je stajao pored mene I drzao me za ruku...I dalje sa velikom srecom prepricava te trenutke prijateljima I ostalim zainteresovanima.moj muz je ocigledno savremen muskarac bez kompleksa na tu temu I svestan od kakvog je znacaja bilo njegovo prisustvo,kako za mene tako I za njega.a komentari koje procitah ovde su me zaista razalostili ali I jos jednom usrecili sto ne zivim u srbiji.

Cugcvang

pre 5 godina

Definitivno ni muškarac više nije što je nekada bio.
Pere,kuva,briše,suši,vješa e sad da može nekako i da se porodi al nema veze neka je tu.

dani

pre 5 godina

Ne treba da prisustvuju. Porođaj je mnogo komplikovan. Prvo zato što mogu samo da smetaju/ometaju osoblje koje vrši porođaj, a drugo zato što mogu preneti neki vid zaraze ako su nosioci MRSA (stafilokok koji ne reaguje na penicilin). Čak i sa potpunom sterilizacijom, ne može se biti potpuno siguran, tako da bolje ne rizikovati. A o carskom rezu da ne govorim. Uostalom, nije ni toliko lep prizor koliko je simbolički lep.

Mladen

pre 5 godina

Porodjaj je za muskarca jako stresna i mucna situacija tako da je najbolje da bude negde podalje gde na miru moze da saceka da se sve to obavi.

DonJuan

pre 5 godina

Normalno da ne treba da prisustvuju, zasto da se muce i dozivljavaju emotivne stresove, jos ako planiraju vise dece treba da cuvaju zdravlje i zivce hahahahahaha

ludi Milojko od Sumadije

pre 5 godina

Pre neku godinu porodila mi se supruga
t.j krenula na porodjaj u Markham negde u pizdicima iza Toronta.
Stigli tamo prima nas naravno neka pakistanka ili indijka poluofarbana, ja je ohrabrih i rekoh da sam stara skola i odo polako kuci, a ona poluofarbana u cudu kaze ti nisi stara skola nego divljak iz Srbije. I dalje mislim da mi tu nije bilo mesto.

salijeri

pre 5 godina

A jedna Brankica rodila sina, muž sav ponosan - prvo pa muško, ma sve u kompletu. Kasnije, nakon par godina sam čuo da se žalila drugaricama i prijateljima, rodbini, da joj je bilo teško i krivo sto on nije bio tu kad se poradjala. Zamerila mu.

Sve ok, osim toga što on nije otac deteta nego jedan Pedja. Ali šta ti je žensko. Ona povređena ja kraju.

Marija

pre 5 godina

Prisustvovala sam mnogim porođajima gde su bili i očevi. Kada su najintezivniji bolovi žene viču "ti si za ovo kriv" a muškarci padaju u nesvest...

Pantagruel

pre 5 godina

Моја жена није хтела моје присуство и била је крајње одлучна у томе. Сматрала је да је за њу понижавајуће да буде излагана погледима у таквом тренутку и да би ми након тог искуства била мање физички привлачна него пре. Нисам се упуштао у расправу, пошто знам како је тврдоглава кад нешто зацрта и нисам хтео ништа силом да јој намећем. На крају су је ипак породили царским резом.

MilA

pre 5 godina

Moj bi pao u nesvest,povracao,dobio temp.,srce bi mu preskakalo,bolela bi ga glava i ne znam jos nesto bi mu se sigurno desilo.
Prvi abortus kada sam imala on je sve ovo imao.
Pitala sam ga da li hoce da bude prisutan,rekao je ako ne moram bolje ne.
Dobro,idi kuci i cekaj.
Sada mu je toliko žao da ne znam sta mu je.Ali beba je to promenila,ipak je srecan i video je čim smo stigle u sobu,posle dva sata.
Meni bi iskreno on smetao,takav kakav je,mislim da nije jak,slabic je po pitanju bolnice i jos porodjaj.Bolje je sto nije prisustvovao.Ne smeta mi sto je takvu odluku doneo.Niti ga krivim.
Mogla bih se sto puta poradjati,nije to bas toliko strasno,a nismo ni svi isti.To sto mogu ja ne moze neko drugi i obrnuto.Nista strasno,to je normalno i ne osudjivati nikoga.
Veci je problem odhraniti i od čega?!

mrmlj

pre 5 godina

moja zena se porodila carskim rezom. zelela je da budem prisutan.
nisam video neku poentu u tome da budem tu dok je ona pod anestezijom ali ajde, ako je njoj znacilo onda meni nije tesko.

Bole

pre 5 godina

Zato sto srpska zena zivi u laznom svetu neke fatalnosti i pozude, i onda nadje nekoga da sa njom u tome glumi - dok se ne razvedu.
Zemlja depresije, a svi kao misle o imidzu i pozudi.

saha

pre 5 godina

ne treba mi muz na porodjaju!!!muz mi bio u inostranstvu kad sam se poradjala ali zato treba :
anestetik u spreju koji kod nas ne postoji pa vas izbuse debelom iglom porodjajno mesto daju nazovi neku anesteziju i pocne sivenje na zivo koje boli vise od porodjaja.

Nisam pametan/pametna

pre 5 godina

Mislio sam da je urbana legenda anestezija na porođaju u obliku šamarčine uz prekor "znala si da se j..., e sad ćuti i trpi, a ne da urlaš ko da te koljemo" ali sam upoznao osobu koja je to videla. Dalje, normalno je da ako žena urla u bolovima i viče "ti si kriv za ovo, nećeš me više ni pipnuti ja ti kažem", usput iščaši ručni zglob "veselom" tati normalno je da takva zajednica neće potrajati dugo ali iz drugih razloga, ne zbog opisanog incidenta.

hm

pre 5 godina

Mozda zato sto mora da se plati za to zadovoljstvo, a neki doktori sami obeshrabruju muskarce da prisustvuju porodjaju "da im ne smetaju" Secam se svojeveremeno kad je neki dr iz Fronta pricao na TVu kako oni ne vode kad muzevi prisustvuju porodjaju zato sto su "agresivni i samo smetaju". Vrv je hteo da kaze da muskarci bas ne reaguju najbolje kad im zene nazivas stokom i sijes ih na zivo.

Marko

pre 5 godina

Budalastina da muž treba da bude sa ženom na porođaju. Pa ni u prirodi to nije slučaj kod životinja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(mica2, 22. februar 2019 11:26)

Pa da baš pravo kažeš, u prirodi kod životinja je inače potpuno normalno da ih poradjaju doktor i babica.

Ok

pre 5 godina

Budalastina da muž treba da bude sa ženom na porođaju. Pa ni u prirodi to nije slučaj kod životinja.
(mica2, 22. februar 2019 11:26)
U prirodi se razmnozava samo alfa muzjak, svi ostali luzeri mogu da gledaju. Znaci to je prirodno.

Bane

pre 5 godina

Ranije se to placalo, danas mislim da je besplatno. S tim sto moras da najavis ranije pa da uradis neke analize da se utvrdi da si potpuno zdrav.

Ja nisam prisustvovao porodjaju supruge jer ne bih mogao to da podnesem.

Licno poznajem samo jednog muskarca koji je prisustvovao porodjaju svoje supruge i koji je mogao da mi prenese svoje utiske.

On je potvrdio da je osoblje bilo mnogo ljubaznije zbog njegovog prisustva, tako da te price doktora kako se oni isto ponasaju bez obzira na prisustvo muza ne piju vodu.

Sto se tice ostalih utisaka, on generalno nije bio razocaran, naprotiv, medjutim taj lik je izrazito specifican po pitanju mnogih stvari tako da je i njegov utisak krajnje subjektivan.

Ja licno sam imao prevelik strah da prisustvujem, a supruga nije insistirala tako da nisam. Prema njoj nisu ni ovako bili grubi, naprotiv, imala je poseban tretman, anesteziolog je sve vreme sedeo pored nje, doktor joj je pustao muziku sa racunara....nista nije osetila i dve je proslo u najboljem refu..doduse bili su debelo placeni za to...

ja

pre 5 godina

Ne znam samo gde nađoše vezu između prisustvovanja oca porođaju i razvoda...

Evo jedan primer - u Holandiji je prisustvo oca porođaju obavezno, da bi muškarci videli kroz šta prolaze njihove supruge i da bi naučili da cene šta majčinstvo znači. Neprisustvovanje porođaju je prekršaj koji se kažnjava sa 30 dana zatvora. Dakle, ili prisustvujete porođaju ili ležite mesec dana u zatvoru.

A sad, statistika razvoda - u Srbiji, u kojoj očevi ne prisustvuju porođaju, se, od 1.000 sklopljenih brakova (dakle 2.000 ljudi) razvede 250, odnosno 125 razvoda na 1.000 ljudi.

U Holandiji je stopa razvoda 2 na 1.000 ljudi. Odnosno preko 60 PUTA MANJE RAZVODA, nego u Srbiji!

Gnb

pre 5 godina

Šta da očekujete od ovih muškarčina što ih uznemirava porođaj, ili padaju u nesvest i smetaju? U nekoj ne daj bože situaciji, opasnosti, požaru, ratu, takav će da štiti ženu i decu?! Važi se. A ti su naravno prvi da nam saopšte da je to za zapadne mlakonje.
Drugo, za ove što će porođaj da im umanji strast u braku, nemate šta da brinete, garantujem da ni ne znate šta je strast čim vam tako nešto pada na pamet.
I treće, zašto se kod nas ni ne govori o opciji da majka porodilje ili sestra ili prijateljica bude prisutna? Pa naravno, što manje svedoka, to lakše krađe, loš tretman porodilje i bebe itd.
Pa vi budite muškarčine i uvek lepe primadone, to je bitnije od vaše dece.

8

pre 5 godina

"zauvektvoja"muskarci kojima pogled na zenu zavisi od pogleda na vaginu ,nezavisno od ovog specificnog trenutka koji je dovoljno bitan ,i koji ne moze da izoblici pogled,zavisi odnos prema zeni u svakom smislu te reci i nije muskarac vredan bilo kakve paznje.

lidija

pre 5 godina

Moj muz je bio sa mnom u sali dva puta. Nikome nije smetao, naprotiv mnogo je pomogao. A definitivno ne gleda na mene drugacije. Rodjenje deteta i seks su dve sasim razlicite stvari.

Filmofil

pre 5 godina

moja zena se porodila carskim rezom. zelela je da budem prisutan.
nisam video neku poentu u tome da budem tu dok je ona pod anestezijom ali ajde, ako je njoj znacilo onda meni nije tesko.
(mrmlj, 22. februar 2019 12:27)

Zelela je da pratis sta se dogadja sa detetom. Znas gde zivis.

rudnik

pre 5 godina

bio sam prvi u valjevu daleke 2005. drago mi je što sam prisustvovao. malo je falilo da se onesvestim ali sam izdržao. I drago mi je što sam odmah video mog sokola. bio sam sav zbunjen hej ovo zbrčkano je moj sin. za 7 dana mu je 15-ti rođendan. neka mi je živ I zdrav.

jedna od nas

pre 5 godina

ova srpkinja je želela svog muža u porođajnoj sali. njen muž je želeo da bude prisutan kad mu dete stiže na svet. ne vidimo zašto smo za to morali da platimo dobrano jer je bolnica tu 'uslugu" zvanično naplaćivala. nije bilo mita, nego uplatnicom na račun bolnice...

Jedno iskustvo

pre 5 godina

Porodila sam se carskim rezom u inostranstvu. Epiduralna anestezija, svesna svo vreme. Suprug bio na porodjaju, iako je mislio da je stara skola. Prezadovoljan je odlukom, dok su mene sredjivali posle porodjaja,on je sve vreme pratio bebu, i bio uz nju. Meni je mnogo znacilo, njegovo me je prisustvo smirilo i dalo snagu u trenutku kad se porodjaj malo zakomplikovao.

komunikator

pre 5 godina

treba. jer to sto osoblju "smeta" je sto ne mogu da poradjaju zenu kao kravu, raseku lepo do uckura, izvuku tele napolje i priheftaju sve nazad. e zato treba da bude, da ima svedoka. emotivna strana je lepa, ali uslovi u porodilistima su takvi da vam ne treba partner, vec svedok

Ccc

pre 5 godina

Da.da je tu. Za slucaj da im padne na pamet da ukradu to dete. A o gadjenju i privlacnosti... danas sve delimo zar ne? Kako cu ja sebe gledati posle porodjaja?

pizza pametnica

pre 5 godina

Bolje mu je u kafani ili kod komsinice! A sad ozbiljno: Mi smo se dva puta poradjali u inostranstvu. Na svu srecu ovde je to normalno i podrazumeva se da otac ne zeli da propusti najlepsi trenutak svog zivota. Bio je carski rez i tata je taj koji je prvih sat vremena proveo sa nasom bebom. Nit je on zbog toga postao manje musko, niti ja manje zensko. Naprotiv. Ali neka, po obicaju, u Srbiji oni koji nisu doziveli znaju bolje od onih koji su doziveli.
Dodacu na kraju da porodjaj vrlo cesto moze da krene kako niste ni sanjali. verujte znam o cemu pricam. Bolje da ste na licu mesta.

T

pre 5 godina

Prisustvo se vise ne naplacuje. Neophodno je da se urade brisevi nosa i grla, to je sve. Ne moze da smeta osoblju ili porodjaju jer stoji pored zene, cak malo iza nje. Nije tu da bi gledao sta se dole zbiva vec da bi prisustvovao rodjenju svog deteta i bio podrska zeni. Ako ce nakon toga drugacije da je gleda taj odnos ima dublji problem od neceg sto on tu moze da vidi. Muz prisustvovao,beskrajno mi je znacilo. On kaze ce sigurno i sledeci put jer mu je to najlepsi trenutak u zivotu.

drvobradi

pre 5 godina

Moglo je to malo ozbiljnije da se istrazi. Za pocetak, gde je moguce prisustvovati porodjaju, koliko kosta, koji su preduslovi, da li su ljudi upoznati sa tom mogucnoscu itd. Uradite to za celu Srbiju, ne samo za Beograd. Ovako ispade da je samo stvar necije volje.

OMG

pre 5 godina

@hm, u pravu si potpuno, ja sam u Frontu svasta dozivela, da je moj muz bio tu, neko bi zavrsio na sudu. Imali su srece sto nije bio prisutan...

TriloBOT

pre 5 godina

Mozda zato sto mora da se plati za to zadovoljstvo, a neki doktori sami obeshrabruju muskarce da prisustvuju porodjaju "da im ne smetaju" Secam se svojeveremeno kad je neki dr iz Fronta pricao na TVu kako oni ne vode kad muzevi prisustvuju porodjaju zato sto su "agresivni i samo smetaju". Vrv je hteo da kaze da muskarci bas ne reaguju najbolje kad im zene nazivas stokom i sijes ih na zivo.
(hm, 22. februar 2019 11:23)

Ili kada želiš da im ukradeš bebu.Cenim da je i za to najbolje da prisustvuje što manje svedoka.

devojce

pre 5 godina

(rudnik, 22. februar 2019 13:20)
kako bre prijatelju 15, ako je 2005?

inace, moj muz je bio prisutan. iskreno, ne znam kako bih izdrzala bez njega, jer je sve trajalo 40 sati

Ivana

pre 4 godine

Moj muz I ja uopste nismo ni raspravljali na tu temu-nekako se podrazumevalo I sa moje I sa njegove strane da ce prisustvovati na oba moja porodjaja.na prvom je cak zajedno sa doktorkom izvukao bebu na drugom nije bio pozeljan u toj ulozi ,pa je stajao pored mene I drzao me za ruku...I dalje sa velikom srecom prepricava te trenutke prijateljima I ostalim zainteresovanima.moj muz je ocigledno savremen muskarac bez kompleksa na tu temu I svestan od kakvog je znacaja bilo njegovo prisustvo,kako za mene tako I za njega.a komentari koje procitah ovde su me zaista razalostili ali I jos jednom usrecili sto ne zivim u srbiji.