Zašto su muškarci uspešniji od žena? Odgovor jednog stručnjaka će vas iznenaditi

Četvrtak, 20.02.2020.

13:29

Izvor: Super žena

Zašto su muškarci uspešniji od žena? Odgovor jednog struènjaka æe vas iznenaditi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

hmmm

pre 4 godine

@bili piton: Muskarac i zena se spajaju i dobijaju dete. Zive zajedno, majka daje bezuslovnu ljubav, topli dom i podrsku i cuva ono sto otac stvori, a otac cuva svoju porodicu i stara se da budu materijalno obezbedjeni.
U praksi često majka daje bezuslovnu ljubav i "čuva" ono što otac stvori. Otac ne stvara baš bogzna šta, ali je zato nasilan prema ženi, švrlja naokolo, oni se razvode, žena ostaje sama sa decom, bez prihoda, i sa mnogo manje šansi za novi brak od muškarca.
A postoje i žene koje ne inspiriše u tom stepenu ta tzv. prirodna ženska uloga, kuvanje, šustikle i ugađanje mužu. Uvek se pitam zašto se žene uopšte onoliko školuju, ako će posle jednostavno sedeti u kući, negovati decu i biti lepe svom mužu. I onda opet tako njihova ženska deca.
Možda bi žene trebalo da rade četiri sata dnevno na poslu ili četiri radna dana, pa da nekako iznivelišu te dve uloge.

bora

pre 4 godine

@fe

Pravljenje karijere nije besmisleno i ne znači neispunjen život dok se ta karijera pravi. Doduše, za nekoga je ispunjen život i mlaćenje prazne slame. Ali još nisam sreo nekog ko se žali jer ima 300.000 evra u džepu koje je sam zaradio.

Milan

pre 4 godine

@Hmmmmm
Nije to baš tako jednostavno, muškarcima je lepa žena statusni simbol, simbol uspeha. Zenama je uspešan ( bogat) muškarac

Dragan

pre 4 godine

Citam i ne verujem sta vecina konstatuje i kolika mrznja se ispoljava sto u stvari govori vise o njima samima ali..Opet zene uzimaju svoje najbolje primerke i uporedjuju sa najgorim muskim primerkom..i onda nama ego veliki??Nije lako biti zena ali tu ulogu vam je priroda dodelila isto kao i nama nasu i to je svugde tako u prirodi u 99% slucajeva..i sad bi ako moze da se zemeni uloga..e pa ne moze..mislim moze i tad dobijete gay muskarca..svaka induvidua je za sebe i dok mi o ovome raspravljamo ostale rase se razmnozavaju a mi kad nas ostane saka jada reci cemo samo jedno "KAKO SMO GLUPI BILI"!!

Sidrišta a ne luke

pre 4 godine

Ko je pametniji ne znam, mislim da to i ne može da se generalizuje ali ono što primećujem da je u ženskim komentarima i to ne samo na ovaj članak, nego uopšte na superzeni, mnogo više nervoze i netrpeljivosti, da ne kažem mržnje. Malo neočekivano za "empaticniji" pol. S druge strane možda su samo komentatorke izuzetak od pravila - lično sam skloniji da to pomislim nego da idem u negativnu generalizaciju žena. I da...malo u vezi istorije za one koji kažu da žene glasaju tek od pre sto godina. A koliko dugo muškarci, ne bogati i moćni, nego obični, oni koji čine većinu imaju pravo glasa? Setite se da do je do kraja prvog svetskog rata demokratija postojala u svega desetak država a da je i u njima pravo glasa bilo, uglavnom restriktivnije nego danas pa je tako imovinski odnosno fiskalni cenzus bio dosta čest. Konačno, i danas se sa obavezom da svaka lista ima određen broj kandidata jednog pola ili rase sužava demokratsko pravo glasa. Pozitivna diskriminacija jednih nužno vodi negativnoj diskriminaciji drugih. Zapravo kad bolje razmislim, diskriminacija je negativna kako god okreneš.

fe

pre 4 godine

Nije to bas tacno. Put ka uspehu zahteva da vi odsecete 90% svog zivota da biste se popeli tamo. I kada se popnete i na samom ste vrhu, nemate nekog preteranog zadovoljstva od toga. Naravno, imate para, ali 10-15 godina koje ste ulozili u karijeru vam je iseklo zivot do tacke da em vam vasa karijera i uspeh deluju besmisleno (iz vaseg ugla), em ste izgubili najbolje godine svog zivota.

Nekako mi se cini da zene jednostavno vide besmisao karijere pred sobom i ne zele da gube vreme. Na primer, inzenjer ste, pravite neke sistem za veliku kompaniju i zaradjujete 300 hiljada dolara godisnje. Da biste dosli do takvog posla i plate u USA, morate biti i talentovani, i boriti se sa podjednako talentovanom konkurencijom i raditi po 50 sati nedeljno u prvih 15 godina karijere da biste iskocili u vrh kompanije. A na samom kraju, ulozili ste jako veliki trud da biste pravili nesto besmisleno - neki glup potrosacki uredjaj o kojem niko ne razmislja previse. Imate 300 hiljada u dzepu godisnje, ali posao je isisao sav zivot iz vas.

Muskarci jednostavno manje razmisljaju o vremenu, sve dok se ne probude kada je previse kasno, pa onda udju u ono sto se zova kriza srednjih godina, gde bacaju steceni novac na gluposti, dok zene, od samog starta se fokusiraju na vodjenju ispunjenog zivota.

Nisu uspešniji

pre 4 godine

Samo su bezobrazniji. U stanju su da gaze preko leševa žena koje koriste besomučno, a ženi duguju i sam život. Ja to iz iskustva sa muškarcima, i što su obrazovaniji više iskorišćavaju. Oni nepismeni su svesni ženine uloge.

evo

pre 4 godine

A znaci muskarci manje brinu o deci i bolesnima zato sto im fali empatije a ne zato sto su sebicni i lenju. Eto svakog dana naucim nesto novo. Salu na stranu jer nije smesno, muskarci uvaljuju zenama kucne poslove uz pomoc pretnji, emocionalnim ucenama i gaslitinga (ili ti tako sto je prave ludom).

Primer za prvo: Alo zeno dete ti place nemoj da ti dodjem tamo
Primer za drugo: Hoces da ja otac uzmem deo porodiljskom umesto tebe... Kakva si ti to majka kad ti je karijera bitnija od porodice
Primer za trece: Ne mogu ja da brinem o deci to je zenski posao ili umoran sam ili moj posao je tezi od tvoj...

Tu su i pretnje da ce otici, upredjivanje sa "nasim bakama" itd, itd. Samo sto takve gluposti sve manje prolaze pa su se muskarci uspanicili.

Hmmmm

pre 4 godine

Miskarac koji nema para, nije uspesan u 99.9% slucajeva nema sanse da ozeni uspesnu devojku. Neuspesna, siromasna devojka vrlo cesto uspe da se uda za uspesnog muskarca, samo na osnovu izgleda.
(Straight Outta München, 21. februar 2020 21:33)

Pa to je vas problem muskarci. Dignite kriterijume. Vi cete bukvalno sve da zrtvujete i trpite, budete robovi, zbog samo jedne stvari - "lepa" i seksa sa takvom. Mnogo ste jeftini, neuporedivo jeftiniji od zena, za sta prodajete svoje dostojanstvo. Za jednu telesnu supljinu.

starina

pre 4 godine

Ispada da je zenama najveci problem u zivotu sto ostaju trudne i imaju decu, zastrasujuce od cega se problem pravi.

A kada malo pogledam oko sebe i sagledam kako vecina mladih zena danas izgleda, samo se stresem, jer vidim i osecam hladnocu, samozivost, izvestacenost, razmazenost, nedoslednost, i neko takav da bude majka??

Mozda ipak bolje ne, uostalom previse nas je ionako na planeti.

Столе

pre 4 godine

Мислим да су жене успешније и да друштво то још не препознаје.мајка је најодговорнији посао на свету.мајко хвала ти за све.жена је партнер за цео живот због чега се постаје цео човек.а деца су смисао живота.

Bili Piton

pre 4 godine

Koja besmislena rasprava! Muskarci nisu uspesniji, jer iza svakog od njih stoji zena koja ih je svemu naucila (ispravno ili pogresno, to zivot pokaze).
Muskarac i zena se spajaju i dobijaju dete. Zive zajedno, majka daje bezuslovnu ljubav, topli dom i podrsku i cuva ono sto otac stvori, a otac cuva svoju porodicu i stara se da budu materijalno obezbedjeni. Deca nalaze sebi partnere, dobijaju svoju decu i njima predaju ono sto su njima njihovi roditelji dali. To je ciklus zivota. Prosto, a tako tesko za izvesti - odgajanje dece je najtezi posao na svetu.
Zapad, a s njim i Srbija je razbio ciklus zivota, prirodnu podelu uloga i ide ka svom kraju. Sve je manje dece u zapadnim drustvima, a samim tim sve manje pripadnika tih drustava. Zapadne zene i Srpkinje nece da radjaju decu, a nesrecnici koji za sebe misle da su muskarci im povladjuju, jer ce morati manje da se trude.
Pridoslice koji nisu razbili ciklus zivota oblikuju drustva po svom. Najcesce musko ime novorodjencadi V. Britaniji je - Muhamed. U Zapadnoj Evropi je slicna situacija. Za 30-40 godina belci vise nece biti vecina u SAD. Afrikaci i Indijci takodje imaju ogroman prirastaj. A mi se prepucavamo ko je uspesniji. U cemu? Zene treba da budu uspesne u svom domenu, muskarci u svom. U suprotnom, propast je neminovna...

nije nego jeste nego

pre 4 godine

(Aron, 21. februar 2020 15:02)

radim na gradilistu 20 godina, nema potrebe da me saljete tamo gde vec jesam. u stvari vise nisam, sad se to zove menadzer ili tako vec neko zvucno ime, ja sam svoj trud naplatila. zato se i smatram pozvanom da komentarisem koliko je los odnos muskaraca prema zenama u ovoj zemlji, u kuci i na poslu. koliko mi se rugao jedan vlasnik firme sto moram da kuvam... znate, mnogo ste gadni i jadni prema zenama koje su bolje od vas u poslu, pa dajete sve od sebe da preko njihovih ledja nalepite sebi znacku. to i dan danas gledam, ali sam otvoreno neprijatna i gruba prema pacovima koji to pokusavaju pa me sad zaobilaze u sirokom luku.
mi glasamo tek 100ak godina i daleko smo dogurale. ne brinem se ja za zene, docice one na svoje mesto.

Ivan Batajnica

pre 4 godine

Ne znam ko je pametniji,ali u šta su se muškarci pretvorili?!
Radio sam u magacinu auto delova u Batajnici,majko koja koje su muškarci strina,tasteri,spletkarosi....porazavajuce!

ijao

pre 4 godine

Molim vas ljudi, o kom tacno poslovnom uspehu prosecnog Srbina mi govorimo? Realnost je da prosecan muskarac u Srbiji radi za 300-500 evra, ako je programer jos nesto i zaradi pa umisli da ima 'karijeru' a i dalje radi za kikiriki. A realnost je da prave karijere na Balkanu nema, ovde ljudi rade za male pare i nemaju karijere u pravom smislu te reci :/ Meni je zao sto je tako, ali mislim da ovaj clanak i ova tema uopste nisu namenjeni za nase podrucje.

U zdravom telu - zdrav duh

pre 4 godine

@Ana
Naprotiv, devojcice odrastaju bez kontakta sa fizickim naporom, jer se podrazumeva da nece biti zidari, rudari, vojnici.Na casovima fizickog decaci igraju fudbal i basket, dok se devojcice, najcesce bez opreme, setaju okolo, dve-tri u grupi i pricaju o "njoj" i "njemu".Treba pojacati fizicku spremu devojcica, povecati im broj casova fizickog, povecati zahteve i suociti ih sa tim da ce sutra pozitivna diskriminacija morati da postoji i ne salterima, TV-u, medju uciteljima i profesorima u skoli, a da ce one morati u pameti da imaju i mogucnost teskog fizickog rada, rada u vojsci i policiji.

Smrttravel - turisticka putovanja na onaj svet

pre 4 godine

Napredovanje, stanovi, kola, uspeh - Nobelova nagrada nije stvar "rada na sebi" i "truda" (dobro, sve vise jeste, jer se nauka industrijalizovala i ekonomizovala, sve je vise stvar rada, timova, ulaganja), vec talenta.Nije to nase visokoskolstvo - diplomiram, pa master, pa doktorat, pa u SANU, a stvaralacki ucinak 0.To se dobro vidi u humanistickim naukama koje nisu industrijalizovane i timske, gde su trud i rad zadnja rupa na svirali, vec je sve stvar, s oprostenjem, dijalektike kulture kao celine i pojedinca, kao individualnog talenta.Zene su ocajne u humanistici, previsoko im je, kada citate Hanu Arent, onda vidite ko je bolji ljubavnik Hajdeger ili oni "americani".Kada citate Dzudit Batler, onda vidite zasto je amerika supersila, jer moze da tu ispraznost uzdigne na nivo vrednosti, cak ideologije.IT sektor je za zene, trud, "rad na sebi", nista porodica, a onda putovanja po svetu i "upoznavanje" drugih kultura, do konacnog odredista.Sve unapred spremljeno i po povoljnim cenama

duki

pre 4 godine

Ja sam radio u firmi gde su 95% kolektiva cinile zene. Uzas jedan, mislim da mi je svanulo kad sam otisao. To samo brblja po ceo dan, sa koleginicom pored ili preko telefona, pricom pokrivaju svoj nerad, idu i gledaju sta drugi rade i prete ako osete da su ugrozene, a ugrozene su stalno. To sve zene medjusobno rade. Mi muski smo postavili dezobarijeru i minimalno smo komunicirali s njima. Naravno, one koje su umislile da su bitne i sl. su prosto trazile djavola. Nije ovo pristrasno, ja licno nisam imao mnogo "sukoba" sa koleginicama ali je bilo kolega koji su poprilicno burno reagovali u pojedinim situacijama, kako samo musko ume da reaguje. Mogu casopisi i novine da pisu sta hoce, to su sve ispricane price. Biologija je takva i to ne moze ni jedan casopis da promeni.

Palona

pre 4 godine

Žene su uspešnije i sposobnije od muškaraca u svakom pogledu! Pogledajte primer Novaka i Jelene Đoković!
Novak, od malih nogu se žrtvovao, odricao od svega, trenirao dan i noć, borio i sl. da bi uspeo u životu i dogurao do svetskog broj 1! Proslavio se i zaradio ogroman novac!
Jelena, udala se za Novaka, kap znoja u životu nije prolila i pripada joj pola, 50% svega što su zajedno u životu stekli(čitaj Novak)!
I pitam ja vas sada ko je uspešniji i sposobniji?

Koktel bez alkohola

pre 4 godine

Sigurno da majčinstvo, briga o porodici i roditeljima sprečavaju ili bar značajno otežavaju ženama da valorizuju svoj intelektualni potencijal u punoj meri. Ipak,koliko žena u reproduktivnom dobu u Srbiji danas ima tu vrstu prepreke. Okrenite se oko sebe - puni su kafići mladih žena kojima bi bio izazov da naprave omlet ili odgaje biljku u saksiji a ne da se staraju o porodici i podižu decu. Jednostavno živimo u vreme generacije maminih i tatinih princeza kojima je smisao života u plitkom hedonizmu. Ne kažem da je kod muškaraca drastično bolje ali ipak muskarci čine veliku većinu diplomaca ozbiljnih, tehničkih fakulteta, većinu specijalizanata i doktoranata hirurških specijalnosti, većinu advokata itd.

Iva

pre 4 godine

@ manner
Ti momci koji su sa 30 tak godina kupili sebi stan u Beogradu , to su uglavnom oni iz IT sektora. Moj brat npr. Inace volim svog brata, mada moram iskreno reci da je on bio dosta losiji djak od mene, slabo ucio ali eto zanimale ga igrice i racunari i pre deset godina nije bila tolika navala na IT i on se lako upisao na IT smer na visoj skoli i zaposlio dok jos nije zavrsio visu. Od pocetke plate 450 evra pre 10 tak godina, zadnjih pet godina " mlati" nekoliko hiljada evra mesecno . Vredan je, uci to sto ga zanima i eto kupio je stan od para zaradjenih zadnjih 5-6 godina. I to u kesu..Za razliku od njega ja sam studirala biohemiju, zavrsila u roku, posla nije bilo u struci, pa sam radila bezveze poslove van struke. Zaposlila sam se u struci tek pre dve godine, a plata mi je oko 700 evra. I onda se pitate zasto muskarci vise kupuju stanove. Pa logicno - vise zaradjuju jer su " muska" zanimanja bolje placena. Kupi ti stan sa 300-400 evra platom ako mozes. I sad sa 700 evrica ne mogu, a kamoli ranije kad sam imala upola manju platu.

Marijaci pod prozorom

pre 4 godine

@ Tamara

Sve zene koje sam sreo u zivotu i razgovarao sa njima na temu posla su mi rekle da im je uvek bilo lakse da rade sa muskim kolegama i da su se muski nadredjeni prema njima korektnije odnosili nego zenski. Govorim o osobama u razlicitim oblastim - osiguranju, medecini, administraciji...

Krispi

pre 4 godine

Hehehe, nasi zadrigli polupismeni muskarci se pozivaju na Teslinu pamet i Novakove sportske uspehe. Obicni muski primerku, TI , nisi ni Tesla ni Novak. A bogami nisi ni Marija Kiri niti Srena Vilijams, niti ces ikada biti
(neka, 21. februar 2020 20:19)

Pa da, priča se o muškarcima i ženama. Novak, Nadal i Đoković, kao i svi ostali muški teniseri, a i generalno sportisti u svakom sportu će UVEK pobediti bilo koju ženu. Žene i muškarci su podjednako inteligentni, ali na drugačiji način primenjuju svoju inteligenciju.

A za ovu dole što kaže da je podjednako teško fizički biti medicinska sestra i građevinski radnik, rudar ili sl., za to već i nemam komentar. Većina žena nikad ne sazna šta je težak posao.

Jedna od...

pre 4 godine

Dosta komentara i konstatacija,sa kojima se slazem. @Ivana je lepo rekla, devojcice su uspesniji djaci od osnovne do fakulteta... Zasto nisu uspesnije kasnije? Muskarci cesce biraju profitabilnija zanimanja. Dve trudnoce godinu ipo dana traju ukupno, na to dodajte vreme posle porodjaja sa svakim od to dvoje dece. Zatim, deca krenu da se razboljevaju, rastu zubi, virusici iz obdanista, sve su to bolovanja. Najlepse godine prodju joj tako. Onda krenu da oboljevaju roditelji, pa svekar, svekrva. Snaje u cerke idu po recepte, kuvaju im...To vreme u poslovnom svetu je nenadoknadoknadivo. Zeni posao nije apsolutni prioritet. Glavni princip joj je "pozavrsavaj sve kako-tako", a ne "daj sve od sebe na poslu"! Istorijski gledano, zene se od skorije masovno obrazuju, i imaju podrsku porodice u tome, u Srbiji pocetkom 19. i 20. veka visoko obrazovanje uglavnom je bilo muskarcima namenjeno. Zene bez porodice ili zene nerotkinje su bile drusveno stigmatizovane. Primat je bio udati se. Zene od skoro i voze masovno, glasaju. Emancipacija je zeni donela slobodu izbora, ali i vise odgovornosti. Zena ne moze mnogo ni pobeci od svoje prirode i te zelje da svija gnezdo. Zene se cesce odricu karijere zarad suprugove karijere i zarad dece. O detetu sa posebnim potrebama se uglavnom brine majka. Govorim uopsteno. Lenjih i neambicioznih ima medju jednima i drugima. Zato muz i zena, koji se razumeju i postuju, su savrseni tim, jer im se mane i vrline savrseno kompenzuju i kombinuju.

Straight Outta München

pre 4 godine

Miskarac koji nema para, nije uspesan u 99.9% slucajeva nema sanse da ozeni uspesnu devojku. Neuspesna, siromasna devojka vrlo cesto uspe da se uda za uspesnog muskarca, samo na osnovu izgleda.

bora

pre 4 godine

Vrhunski đaci i učenici su skoro uvek muškarci. Najbolji stručnjaci u skoro svakoj stručnoj oblasti su uglavnom muškarci, samo po neka žena. Ali i najgori učenici i većina najglupljih su opet uglavnom muškarci. Žena ima mnogo više u zlatnoj sredini.

ahahaha

pre 4 godine

Najsmesniji komentar na koji redovno nailazim je poredjenje muskaraca i zena u poslovima koji su jako teski, prljavi i rade ih ljudi koji prosto - nisu za skolu, da se ne lazemo. Niko to ne bira kao prvi izbor, 'evo zelim da budem vodoinstalater' i da popravljam wc solje, dajte ljudi molim vas :) Koja normalna zena (pa i muskarac) se gura da npr. cisti ulice?! Uz duzno postovanje prema tim profesijama, ali molim vas, nemojte ih predstavljati kao nekakav podvig, ili prednost, sposobnost, mislim smesno je stvarno :))) svasta necu procitati...

me-109

pre 4 godine

Citam, citam, i jos jednom se nebesima zahvaljujem sto sam se razveo, pritom nisam opljackan, sa zenama samo sex za novac, jeftinije je a i postenije, mimo toga minimizujem bilo kakvu komunikaciju, bolje je za mentalno zdravlje.

Ljudi, shvatite da su zene ultimativni energetski vampiri, drzite se podalje od njih i njihovih sfera problema, one se time hrane, sklonite se, nisu one bas toliko vredne.

neka

pre 4 godine

Hehehe, nasi zadrigli polupismeni muskarci se pozivaju na Teslinu pamet i Novakove sportske uspehe. Obicni muski primerku, TI , nisi ni Tesla ni Novak. A bogami nisi ni Marija Kiri niti Srena Vilijams, niti ces ikada biti

prof

pre 4 godine

Da se ne lazemo, zene su manje uspesne zato sto radjaju decu. I svuda je tako, govorim o zapadnom svetu, necu ni da pominjem zemlje u kojima zene jos uvek nemaju pravo ni same da izadju na ulicu, tu se svaka prica zavrsava, koje je to dno od zivota.
Jedini razlog zasto sam bila na visokoj ditektorskoj funkciji a sada imam svoju firmu koja se bavi IT-jem (tradicionalno musko zanimanje) je taj sto sam odustala od porodice, nisam se udala i nemam dece. Da jesam, nista ne bih postigla. To je prosto tako, nema zene koja ima veliku karijeru i decu, ili - ili. Niko me nije sputavao da napredujem, niko mi nije branio, ali je odluka morala biti ili jedno ili drugo. Isto vazi za sve uspesne zene koje znam - nemaju porodicu. Govorim o ozbiljnim karijerama pa mi nemojte davati primere nekih direktorcica zaposlenih preko veze i slicno.

elem

pre 4 godine

(The Red Pill, 21. februar 2020 12:25)

Ovo je statistika za Ameriku i nije tacna.
U Srbiji je broj obrazovanih zena za par procenata veci od muskaraca 52 vs. 48 i to samo na osnovnim studijama, na doktoratima ima vise muskaraca.
Broj beskucnika je podjednak samo sto zene cesce zive u nehigijenskim naseljima dok su muskarci cesce klasicni beskucnici.
Radni vek ce se izjednaciti do 2032.
Zene u Srbiji dobijaju VISE zatvorske kazne, neko je vec objasnio zasto, afekat.
Zene CESCE pokusavaju samoubistvo,
Teski fizicki poslovi su isto podjednako rasporedjeni, samo sto zene uglavnom rade kao negovateljice, medicinske sestre itd sto mnogi ne racunaju u "tezak fizicki posao" iako realno jeste.
Kraci zivotni vek je istina ali to je zbog zloupotrebe droge, alkohola itd.
Za rat si donekle u pravu ali samo ako se vodi na tudjoj teritoriji. U modernom ratovanju je teze biti zena nego vojnik, bar tako kaze gospodin iz UN snaga koji je tokom ratovanja u Africi video vise silovanih zena nego mrtvih muskaraca. Ali valjda se ne racuna jer ih nisu ubili "samo silovali".

Uprkos tome sigurna sam da ces ovu laznu statistiku koji si video u nekom filmu i dalje ponavljati na ovom sajtu kao papagaj.

A da, u manjim mestima muskarci su i dalje ti kojima se ostavlja imovinu dok njihove sestre ostaju kratkih rukava ali ti imas obraza da ovde pricas kako su muskarci jadni jer "su cesce beskucnici".

Sram vas bilo, pokloni vam neko kucu, vi je propijete i opet zene krive.

tuga

pre 4 godine

@the red pill

I da je sve to tacno i dalje je bolje nego biti zena. Mala sansa da cete partnerka ubiti, mnogo manje sanse da ces doziveti otmicu, silovanje ili seksualno uznemiravanje, nema umiranja na porodjaju, menstruacije, otpustanja posle porodjaja, otpustanja kad odbijes sefa, batina kad odbijes random lika u klubu, izmisljanja seksualnih afera iza ledja i vecitog nazivanja kurvom, tajnog snimanja i revenge pornografije, vacarenja u osnovnoj skoli, grubog seksa i gusenja jer se liku tako svidja, ucenjivanja seksom kad treba da dobijes posao ili unapredjenje, ili kad samo hoces da iznajmis stan, dodatnog posla kod kuce i oko dece, vecitog solenja pameti oko toga kako treba da se oblacis, govoris, izgledas, pa onda novca potrosenog na to oblacenje i ocuvanje izgleda. Ne istice ti rok trajanja oko 35 neko mnogo kasnije, itd itd itd.

Kad dozivis polovinu od ovoga dodji da kukas kako ti je mnogo tesko. Nikada se ne bi menjali sa nama. Da ste hteli prvi bi trazili da se stvari promene, a ne bi ovako ljubomorno cuvali status quo.

Zg

pre 4 godine

Ova priča je smešna svakome ko poznaje istoriju nauke i zna koliko je žena zaslužilo Nobela ali ga nisu dobile otvoreno i bukvalno jedino zato što su žene. Čast gospođi Kiri, koja je bila toliko velika da nisu mogli da je ignorišu i jedini je dobitnik Nobela u dve kategorije.
A ove mukice ovde što me ubeđuju da su muškarci sposobniji jer ima mnogo više muških vodoinstalatera... Mhm, da, važi, evo padam u nesvest koliko je sposobno očepiti wc šolju, pa ja to nikad ne bih uspela nikako, to je tako moćno, džaba mi znanje kvantne mehanike, dajte gospodi Nobela za vodoinstalacije.

Sifrazentkinja a ne feministkinja

pre 4 godine

@ Ana

"Sve ratove su zapocinjali i vodili muskarci."

Ako se malo potrudite seticete se Hilari Klinton, Medlin Olbrajt, Margaret Tacer da ne idemo dalje u istoriju. Kada se u se nasle u mogucnosti zene su kao politicari pokazle jednako agresivnim kao i muskarci, ponekada i vise da bi se dokazale muskim partnerima (politickim) ili konkurentima. To i jeste problem sa post-feminizmom sto se za zensku afirmacju bori koriscenjem tzv. muskih socio-politickih alata.

"Pedofili su uglavnom muskarci" - statisticki netacno. Sva istrazivanja su pokazla da su seksualne devijacije, medju njima i pedofilija, podjendnako zastupljena u oba pola. Muski devijanti su samo cesce procesuirani jer cescee pristupe realizaciji svoijih sklonosti.

"I kako onda uopste poverovati da su muskarci superiorniji pol. Upravo suprotno." - ovo uz sve ostale pausalne ocene pokazuje da su Vasi stavovi zapravo samo muski sovinizam odnosno seksizam u ogledalu.

@ Merlot ali hladan

IT sektor nije jedini parametar mada jeste jako ilustrativan jer predstvlja inovativni sektor sa namasovnijim zaposljavanjem i kao realtivno nov nije uslovljen istorijskim nasledjem pa je u tom smislu idealan za profilisanje kadrova, izmedju ostalog i prema polu. U svakom slucaju jako koristan primer koji ste naveli. Zao mi je samo sto imate tako losa iskustva sa HR u kome i sama radim.

Ma kakvi

pre 4 godine

Da bi te žene volele, potreban ti je novac.Da bi zaradio novac, potrebno ti je znanje. Znanje donosi uspeh,koji ti obezbedi novac.I čovek taj novac potroši da bi osvojio ženu.I zašto bi žene bile uspešne? Dovoljno je da nađu uspešnog čoveka.
(istina, 21. februar 2020 14:03)

Zato sto on moze da umre ili da se razvede ili slogira ili ko zna sta jos. Sve je vise zena koje nece da zavise ni od koga ali muskarci i dalje vise vole sponzoruse, one lepse lazu a on se oseca bitniji.

Tamara

pre 4 godine

@ zaista
U mom kolektivu, a i u prethodnim firmama u kojima sam radila, muskarci su ti koji mnogo vise tracare na poslu, toliko da me bukvalno bude blam kakve su sekaperse danasnji muskarci. Toliko su ljubomorni i zavidni jedni na druge da uopste ne uspevaju da se kontrolisu i iskuliraju da ne ogovaraju. U pitanju je IT firma, ja sam u HR sektoru, psiholog po struci. Muski ego je mnogo krhkiji od zenskog, ali posto je ego izrazeniji kod njih, oni se guraju mnogo vise od zena i zato lakse dolaze do pozicija, unapredjenja.

Manner

pre 4 godine

Ovde su komentari uglavnom vezani za osobe u braku. A sto ne bismo otisli malo pre toga i pratili stvari od samog korena? Ja recimo znam 15-ak momaka starosti od 30-ak godina koji su samostalno i svojim radom kupili sebi nekretninu. Koliko devojaka tog uzrasta ima svoj stan? Ja iskreno ne znam nijednu. A vi? Isto je i za automobile, skoro svi momci koje znam imaju svoj automobil, a tek poneku devojku, vecina njih nema ni vozacku dozvolu. Dalje, devojke su lakse sa trosenjem novca (kaputi, mantili, haljine, tasne, cipele, sminka, manikir, pedikir, ruckovi, vecere, letovanja, zimovanja, ekskluzivne destinacije, pokloni,...), dok muskarci se trude da ustede (ili potrose na kafanu). Zasto one to rade? Verovatno uzivaju u zivotu i svesno ili nesvesno ocekuju da ce naleteti na princa na belom konju ili u crnom Mercedesu. Dalje, momci su preduzimljiviji, spremni su da rizikuju, da se bore za sebe i svoju buducnost, zavrsavaju teske fakultete (masinstvo, FTN, ETF,..). Sve su to stvari od velikog znacaja. Tek kasnije dolazi brak, pa se nedostaci tih devojaka "ispeglaju" sa obavezama prema deci i kuci.

Ivana

pre 4 godine

Ovako stoje stvari,
Zenska deca su mnogo bolji djaci, pogledajte statistiku osnovnih i srednjih skola. Devojcice brze napreduju, organizovanije su, imaju vise vanskoliskih aktivnosti i zbog toga pokazuju mnogo bolje rezultate. Ne kazem da je to zato sto su pametnije nego se radi i o vaspitanju, sramota je kad je zensko dete los djak, dok se sinovima tolerise tako nesto. Stvari kasnije pocinju da se menjaju. Koliko god da je sin bio losiji djak, roditelji ce ga vise forsirati da zavrsi fakultet, da se zaposli, pre ce zavsiti voznju nego zenska deca. Onog momenta kada zena pocne da radi, i svojim trudom pocne da zaradjuje vise od muskih kolega i da napreduje hijerarhijski, svi ce, a narocito muskarci, pa i celo drustvo da osporavaju uspeh i trud, jer je sve to nista ako se nisi ostvarila kao majka. To je, na zalost jedini razlog zasto nema previse uspesnih zena.

Nevena

pre 4 godine

@ marko
Misli se na to da su zene empaticnije, socijalnije i da ih to odvlaci od cilja. Npr kad je mom muzu obolela majka on je radio i radio i ponasao se manje vise kao da mu majka nije bolesna, i iako je bio brizan i nezan ipak smo 90% brige oko njegove majke smo podnele njegova sestra i ja, jer smo obe jako osetljive na tudju muku. Kad je meni oboleo otac od tumora, ja sam par meseci bila skroz raspadnuta i iako sam odradjivala posao sa paznjom, ja sam farmaceut po struci, nisam uspevala da radim na unapredjenju, tacnije bas tada sam imala mogucnost ali sam preskocila , jer mi je vaznije bilo da se posvetim svom ocu.Tada sam preskocila priliku, a zatim smo dobili dvoje dece , maltene jedno za drugim ( u mojoj 37 i 40 godini) i onda briga o deci, znate koliko ima posla oko male dece, opet je vecina posla pala na mene kao majku, muz advokat, radi , brine on o nama,jako je dobar, ali jednostavno zene su zene, prirodno neznije, posvecenije i saosecajnije..I to ume i te kako da nam odvlaci od posla, rada na unapredjenju.Tako da nisu muskarci sposobniji vec su manje empaticni sto je jako dobra podloga za nekoga kome je cilj da napravi veliki uspeh.

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Pre ce biti problem u tome sto su ljudi koji dele priznanja vecinom muskarci i onda oni dele nagrade drugim, uglavnom belim muskarcima.

Recimo neka zena dokaze nesto u hemiji, neki muskarac isto dokaze nesto u hemiji on dobije aplauz, pokupi sav publicitet i nagrade a zeni se kaze da to njeno i nije neko dostignuce iako je mozda njen doprinos i veci nego kolegin.

Drugim recima muskarci su "vise uspesni" jer su muskarci ti koji odredjuju STA JE USPEH. U situacijama u kojima se uspeh odredjuje OBJEKTIVNO uz pomoc testova, recimo pri upisu na fakultet zene prolaze cak i nesto bolje od muskaraca. Zato zene imaju bolji uspeh u skoli i na fakultetu ali kad odu u svet gde ti vecito muskarci odredjuju sta jeste a sta nije bitno, vazno, uspesno - zene gube.

Pri tom razlika izmedju belih muskaraca i drugih muskaraca isto dokazuje da nisu muskarci nista napredniji od zena. Cim muskarac ima malo vise pigmenta u kozi odjednom i oni imaju "previse empatije" i manje sanse za uspeh.

Nije do empatije nego do predrasuda. Svako gura svoje, a beli muskarci su jedini u mogucnosti da proteziraju svoje.

BTW ovaj izgovor me podseca na onu odbranu gde okrivljeni prizna manji zlocin da bi sakrio drugi. Gospodin je bio spreman da prizna da "muskarci pate od manjka empatije" da ne bi priznao da muskarci guraju jedni druge do nagrada.

Komša

pre 4 godine

@zenska
Potpuno pogrešno razmišljanje.
Tog sputavanja,tipa "nije to za tebe" ima koliko hoceš u "muškom svetu" - onaj koji boće da uspe u nekij zamisli sigurno ce se suočiti sa osporavanjem talenta,kvaliteta,omalivazavanjem svakakvih vrsta i nije baš da svaki muškarac pobedi te stvari ,koje su plod ljudske prirode (jednostavno postoje i postojaće).
Svaki sportista i sportistkinja koji su uspeli su prošli kroz to npr. a mnogi koji su hteli da se profesionalno bave sportom su odustali mozda baš zbog manjka samopouzdanja izazvanog takvim primedbama okoline.
Naravoučenije - postoji osoba ,ličnost,bilo da je muška ili zenska ona ima svoje slabosti i kvalitete.Od njene sposobnosti da slabosti pobedi a kvalitete neguje i unapredi mnogo zavisi njen status u društvu.
Ako ti neko kaze da nesto ne radis ispravno ,to ti nije relao zato sto si zena - a u rodno ravnopravnom svetu ,koji zagovarate glupo je pozivati se na pol jer poenta rodne ravnopravnosti i jeste da je pol nebitan,zar ne?
Ako osoba pogreši u saobracaju i ometa drige vozače postace "konj" ili "kokoška" u zavisnosti od pola ,ali ne zbog pola nego zato što "nume" da vozi.

Hocete ravnopravnost. Poštovanje -ali onda nemojte da se pozivate ma to sto ste zensko.

ja

pre 4 godine

Evo mog iskustva- kada sam postala majka, smanjila sam gas na poslu, prestala da radim prekovremeno i vikendom. Necu da mi dete bude po ceo dan u vrticu. Hocu da skuvam detetu zdrav obrok i da se brinem o njemu. Prosto, prioriteti su mi se promenili. Naravno da sam osetila posledice svojih odluka, napredovali su oni koji rade po ceo dan. Sta je, tu je.

Komša

pre 4 godine

Ako ste sposobniji, rodite dete, sedite kod kuce godinu i po dana, uzmite bolovanje svaki put kad njemu nije dobro, pa mu trebite vaske, pa ga vodite u vrtic i iz vrtica svaki dan, pa ga vodite da ga obucete, u skolu, pa mu operite po masinu vesa svaki dan, pa mu skuvajte, pa malo u park, pa idite na roditeljske... e onda idite i uzmite da napredujete na poslu i pokazete nama kako ste vi sposobniji.
Zaboravila sam, za to vreme vasoj gospodji takodje operite i skuvajte dok ona cese ja*nike, promeni sijalicu jednom godisnje, otera auto na pranje jednom mesecno i ne ume da nadje u kuci ni iglu i konac.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nije nego jeste nego, 21. februar 2020 12:13)
U pravu ste gospodjo.
Za te stvari ste sposobnije.
Samo nastavite da ih radite uspešno i siguran sam da nema muškarca koji će se buniti.
Zivele žene!

Aron

pre 4 godine

@nije nego jeste nego

Aha, sve je to super, mora da je mnogo tesko sedeti godinu i po dana kod kuce... to ubija gore nego rat, e a kad smo vec kod rata, hoces da se menjamo? Mislim, jednakost uvek i u svemu, sto bi rekli Anglosaksonci - Equal rights, equal fights! Izvoli princezo na front pa onda kukaj.

Ajde ne mora front, moze i gradiliste, kanalizacija, rudnik...milina od izbora!

Ana

pre 4 godine

@ the red pill
To sto radite fizicke poslove - to je zato sto manje od zena zavrsavate fakultete,lenji ste, dok su zene vrednije i upornije. Niko vam ne brani da se skolujete. To sto vecinu zatvorenika cine muskarci - to je zato sto ste vise nasilni, vise skloni kriminalu. Da imate vise kazne od zena za isto delo - to je netacno, cak suprotno- kad muz ubije zenu dobije manji broj godina nego obrnuto jer se vi uvek vadite na afekt, dok zene navodno to isplaniraju pa dobiju vece kazne. Imate vise povreda na radu zato sto umete da cugnete, pijete dosta, pa otuda i veliki broj nesreca na gradilistima i slicno. Idete u penziju par godina kasnije zato sto zene tih par godina provedu u trudnoci, radjanju dece, odgoju malih bespomocnih beba. Sve ratove su zapocinjali i vodili muskarci. Pedofili su uglavnom muskarci. I kako onda uopste poverovati da su muskarci superiorniji pol. Upravo suprotno. To sto ima pojedinih fascinantnih primeraka vaseg pola koji su puno toga uradili, napravili, to ne znaju da vi muskarci mozete sebi da pripisete zasluge. I Novak je vrhunski teniser sveta , a opet Vi niste Novak, niste vi deo njegovog uspeha.

Ana

pre 4 godine

Uspesniji su u ulogama koje su sami sebi dodelili, a to su uloge koje daju vise licne samostalnosti, slobode i statusa. Zene su uspesnije u cemu god da su im muskarci odredili kao uloge, koje su statusno nize, a samim tim i sa manjom autonomijom i manjom zaradom. Eto kako su muskarci uspesniji - jer se uspeh meri po muslim standardima, tj.statusno. Zasto se jedan fizicar ili biznismen smatra uspesnijim od majke, domacice,negovateljice? Po kojim merilima je uspesniji zapravo? Sta je uspeh uopste nego samo egoisticna glad? Uostalom, pogresno je definisati coveka po rodnim ulogama koje su manje vise neravedno raspodeljene medju polovima od strane jednog pola. Uloge su podeljene tako da se zene vekovima uspesno drze pod kontrolom jer je veliki strah muskaraca od slobodne zene. U ocima muskaraca slobodna zena je vrlo opasna, jer se ne moze sa njom nikako manipulisati, ne moze se nikako kontrolisati pa joj se onda mora uvaziti ravnopravnost.

Ana

pre 4 godine

Da dodam- beskucnici - pa kad pijete , kockate, rasipate- mnogo vise od zena zato i zavrsavate kao beskucnici. Samoubistva- psihicki ste labilniji od zena, ego jaci pa zato lakse strada kad postignete uspeh. Na poslu takodje cesce umirete jer vas ego ne podnosi naredjenja, ponizenja, pa tako iz besa raste pritisak i onda dodje do infarkta. Dal sam nesto zaboravila???

Kosta

pre 4 godine

Ne vidim kako su to muškarci uspešniji, ko je to utvrdio i po kojim merilima. Barem u ovom prozapadnom svetu ima uspešnih žena, ovo nazovi istraživanje mi izgleda kao još jedan pokušaj sputavanja muškaraca i uzdizanje žena koje su kao bolje ali ih sistem sputava.

Lana

pre 4 godine

Zato iza svakog uspešnog muškarca stoji jedna žena. Bilo da je to majka, sestra, njegova supruga, ljubavnica. Bez pomenutih ne bi ništa uspeo.

The Red Pill

pre 4 godine

@nije nego jeste nego

woow e to je argument... da pocnemo muskarci da radjamo.... bravo :) moja bivsa je htela da radja ja sam bio protiv, rodila je, razvela se i ja sam samohrani otac i sta sad?

a sto se tice uspeha najlepsi prikaz je u sportu gde zene jako rano odustaju u ogrmnom procentu. Muskarcima, u velikom procentu, karijere traju do 35g dok zene odustaju masovno posle 25g. Osim Serene u tenisu moze se na prste nabrojati sampijonke koje su istrajale i bile spremen da zrtvuju svoj privatni zivot da bi ostvarile ambicije u sportu ALI pod pritiskom feministicke politike (koja vlada svetom danas) za to su placene kao i muskarci. Da ne igraju istim danima gledala bi ih samo uza rodbina i prijatelji toliko je zanimljiv zenski tenis!

To isto vazi za sve ostale poslove. Biti uspesan znaci izuzetno mnogo odricanja, odusta od kuce i zrtvovanja za koje su predvidjeni muskraci jer nam je nametnuto da mi MORAMO da se zrtvujemo inace nismo pozeljni!

Maja

pre 4 godine

@ merlot ali hladan
IT sektor nije reper za sva zanimanja. Cinjenica je da danas sve vise mladih, a tu spadaju i zene, upisuje IT smerove a da pri tom nisu zainteresovani za tu struku . Upisuju i rade u tom sektoru zato sto znaju da su tu dobre plate i da ce lako naci posao. Narocito devojke danas, one potpuno prosecne u znanju, idu na to da zavrse taj faks, malo se iscimaju, zaposle i posle lencare , ne trude se da uce novo. A opet tesko da ce dobiti otkaz jer vece firme imaju obaveznost da u firmi imaju zastupljenost i muskog i zenskog pola. A tim zenama je vazno samo da dodju do neke minimum 800 evra plate i one zadovoljne. Dobra plata za to koliko znaju i koliko rade. S druge strane poznajem dosta devojaka koje su zavrsile medicinu i pravo i jako su zaintesovane da rade , napreduju. Neke od njih to zaista i ucine, druge budu sputane porodicnim obavezama, time da se decku- muzu ne svidja sto se one toliko bave poslom a ne njima.

samo kazem

pre 4 godine

muskarci su zamenljivi rece jedan. ali je u pravu

90% promotera sovinisticke pameti po internet portalima cine muskarci.

laktovima i batinama 20.000 godina ste promovisali sebe kroz istoriju, zenama ste dali da glasaju pre 100 godina i sad ste mi strasno povredjeni kako eto grozne zene se emancipuju.
ja zaista verujem u to da ce muskarci postati ozbiljno suvisni. nama treba donor materijala genetskog, ostalo mozemo same. nemoj da se zanosite da ne umem da koristim hilti, stolarski alat, zamenim i popravim po kuci i kolima ponesto. kad vam to oduzmem, vi se osecate kastrirano. sacekajte jos malo, sve manje zena radja vase naslednike, ko kaze da nece uci u modu da se pobaci musko dete kao sto to crnogorci rade sa zenskom decom.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

po nekim istrazivanjima od ranije pokazalo se da mnogo lakse napreduju i dolaze do vrha osobe koje imaju sociopatso ponasanje i odsustvo empatije, bez obzira na pol, tako da to nije nista novo .. e sad zasto tu ima vise muskaraca mozda je objasnio jedan od prethodnih komentatora, neki muskarci izgledaju mnogo visi kad se popnu na novcanik u ocima zena

zaista

pre 4 godine

problem je sto samo muskarac sa Novcanikom je drustveno prihvatljiv, posledica toga = daleko vise grizu, zene jesu dobre u nekim poslovnim sferama to moram ptiznati, ali se generalno ne mogu meriti sa muskarcima, kraj priche, radio sam i radim i sa jednim i sa drugima, daleko vise ogovaraju, bune se, daleko vise guraju nos tamo gde im nije mesto i ne znaju kada sta treba da kazu, ne kazem, ima takvih i muskaraca ali su u velikoj manjini, cinjenica je da one smatraju da u svemu treba da budu u povladjujucem polozaju, a sa druge strane hoce ravnopravnost pa cak i prednost u svemu, cinjenica je da muskraci imaju daleko vecu onu stvar izmedju nogu da rizikuju i daleko vecih sr.nja mogu da progutaju i teraju dalje, to je sutina svega, psihicki su dosta jaci koliko god to mozda ne izgledalo tako! ovo za porodicu je glupost, svi u mom okruzenju podjednako dele obaveze, cak sta vise, teret je daleko veci na muskracima, plus im se sve nabija na nos!!! zato i jeste posledica toga da su u vecini beskucnici jer dosta njih ne moze da se izbori sa pritiskom pa pokleknu..

Samo da kažem

pre 4 godine

Ako na čovečanstvo gledamo kao tim, onda su muškarci i žene članovi tima na različitim pozicijama. Za uspeh tima je bitna kohezija i efikasnost na datoj poziciji. Kao kada bi u fudbalu rekli da je centarfor uspešniji od odbrambenog igrača. Možda ovaj prvi daje više golova, ali bez ovog drugog ne bi pobedili.

Oliver

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji zato sto smo superiorni u svemu pocevsi od anatomije tela,a narocito anatomije mozga. Frojd je govorio: Anatomija je sudbina. Ko bi bio lud da ga zena operise ili vadi zub? Ja ne idem ni kod zena frizera,a kamoli nesto ozbiljnije.

only fools and horses

pre 4 godine

cisti, pere, kuva, pegla, ide u vrtic po decu, svlaci ih i oblaci, brine o starijim clanovima porodice, plus da radi i zaradjuje.

Gde vi živite? Današnje žene rade možda samo malo više tih poslova od muškaraca. Evo dođite ispred vrtića ili škole, uglavnom miškarci dolaze po decu.
A što se poslova tiče, i dalje ima više muških direktora od žena, ali zato sve najbolje i najlakše poslove zauzimaju žene. Sva poželjna radna mesta. I u sudstvu, zdravstvu, ministarstvima, uoravama, ogromna većina su žene. Ali zato ako odete u Kolubaru na kop ili slično, nijednu ženu nećete naći. Što tu ne traže rodnu ravnooravnost, da 40% zaposlenih na silu budu žene?

Ma da

pre 4 godine

Jednostavno mi smo pametniji od zena i to je dokazano,to sto zenama ne odgovara to je nesto drugo.
(King Roger., 21. februar 2020 10:59)

Da samo sto sam JA na primer pametnija od velike vecine muskaraca te mi je nebitno to sto ste kako kazes VI pametniji od NAS.
Za zivot su bitni samo tvoji licni kvaliteti a ne statistika i to sto se ovde razni pozivaju na neke naucnike, dobitnike Nobela i slicno njima zaista ne znaci nista. Malo se loze, osecaju se za trenutak bolje ali na kraju ostaju sami sa sobom i svojim realnim mogucnostima.
Sve je ovo mlacenje prazne slame. A najvise su se nalozili najnesposobniji.

istina

pre 4 godine

Da bi te žene volele, potreban ti je novac.Da bi zaradio novac, potrebno ti je znanje. Znanje donosi uspeh,koji ti obezbedi novac.I čovek taj novac potroši da bi osvojio ženu.I zašto bi žene bile uspešne? Dovoljno je da nađu uspešnog čoveka.

XXL

pre 4 godine

Zašto su muškarci uspešniji od žena? Rekoh onomad ZATO što iza svakog uspešnog muškarca stoji žena i dok se Ona/e bakću 'svojim čovekom' kad da stignu da se posvete sebi? Eto jednostavno.

istina boli

pre 4 godine

Odgovor je jednostavan. Muškarci su uspešniji od žena jer su primarno usresredjeni na posao. Ja živim u inostranstvu i ambiciozna sam. Uz to sam i majka dvoje male dece. Dok nisam bila majka brzo sam napredovala jer sam bila više posvećena poslu i fokusirana od muških kolega. Da naglasim u pitanju je zanimanje inženjer. Tada nisam razumela druge koleginice majke koje nisu mogle da prate moj tempo a bile su jednako ili inteligentnije od mene. Ukratko rečeno uzgajanje dece i briga o domaćinstvu je menadžment jednog malog preduzeća. Žalosno je sto to mali procent muškaraca to priznaje. S toga su majke koje rade ustvari angažovane na 2 ugovora. Shodno tome logično je da su muškarci uspešniji jer su usresredjeni na posao i koliko hoće/stignu na porodicu. Uz sve to ukoliko odustane od posla zena sebe potencijalno dovodi u zavisni polozaj u odnosu na partnera, pogotovo kada dođje vreme za penziju. Tj. “domaćica” (pogrdan naziv, i ispravije bi bilo menadžer porodice) iako je čuvala decu i radila sve poslove nigde u svetu ne dobija adekvatnu penziju za zaslužni rad. Stoga “ IT is a man’s wolrd" i zato ste uspešniji. Podrška svim majkama koje ujedno i rade i sram bilo vas muškarce (pogotovo IT sektor) koji ste primitivni i još pišete ovakve komentar.

Mali Muhamed

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Ova tvoja tvrdnja je prilično neodrživa. Naime, ne postoji problem u sposobnostima žena ili muškaraca. I jedni i drugi su sposobni onoliko koliko su kao jedinke nadareni za određenu oblast koja uslovljava opstanak jedinke u životu, društvenu delatnost, umetnost, sport ili slično. Besmisleno je generalizovanje, a pravi problem je nastojanje nekakvog potpunog izjednačavanja muškarca i žene ama baš u svemu i na taj način formiranje nekakve ravnopravnosti koja unificira muški i ženski rod do besmisla. U čemu ravnopravnosti? Osnovna ravnopravnost među ljudskim bićima mora biti sloboda, kao univerzalni kriterij, a onda svaka jedinka ima mogućnost da ostvaruje uspeh u onome što je sama odabrala za rad i napredak koji se naziva uspeh. Oni koji pokušavaju napraviti priču o nekakvoj univerzalnoj rodnoj ravnopravnosti, u kojoj su muškarci i žene bezlične jedinke srednjeg roda, oni čine torturu nad slobodom muškarca ili žene kao jedinke koja je sama za sebe kompletna ličnost, osoba, biće dostojno svog postojanja i delanja u ljudskoj zajednici. Ne postoje oblasti u kojima je kompletna muška populacija sposobnija od kompletne ženske populacije. Evo, ja sam kao muškarac igrao fudbal sa drugarima, igrao šah, igrao košarku, obrazovao sam se i zanimao sam se slikarstvom, ali sam svestan da u svetu postoji stotine miliona žena koje su u svim tim oblastima mnogo sposobnije i uspešnije od mene. Ne postoji intelektualna premoć muške populacije u odnosu na žensku populaciju i obratno (govorimo o ljudskoj vrsti), ali negde postoji generalno dominacija muškaraca kao fizički jačih jedinki u odnosu na žene, i ako imamo drugačijih primera, pa je npr. Ivana Španović fizički jača i spremnija od 90% muškaraca u Srbiji. A meni lično je lepša ama baš od svih muškaraca na svetu. Tu žene imaju apsolutnu dominaciju i radujem joj se i uživam u toj vrsti "potčinjenosti".

Mrki pogled

pre 4 godine

Da pojednostavim. Muskarci lakse i cesce sakupe m**a da bi odradili posao i hvataju se u kostac, rizik i obaveze zato i napreduju za razliku od zena. I da, za razliku od zena muskarac mora da se dokazuje i bude uspesan inace nista od zenidbe ili bilo cega u zivotu... Zenama skoro svaki luksuz dodje na tacni bez neke prevelike muke, samo da bude eto lepa. Tako je kako je nazalost.

Maksim

pre 4 godine

"poslove koje tradicionalne rade muškarci" - da, da, sve cesce i ja vidim zene vodoinstalatere, elektricare, automehanicare, vozace i istovarivace kamiona, zidare, perace prozora, cistace ulica, deminere ... ako zaista udjemo u brojeve i detalje, bojim se da ce zenska uloga izgledati znatno drugacije ;) Sto 'no kazu, lupa ko ...... po diviziji.
(@Maksim, 21. februar 2020 12:22)

Idi na utakmicu gde je žena sudija i oslušni oko sebe, pa ćeš videti ko ovde zaista lupa. Ili u saobraćaju koliko ih psuju, a reci mi kad je poslednji put neka žena izazvala nesreću sa smtrnim ishodom. Sram te bilo.

Daran

pre 4 godine

Nekada, ne tako davno, objašnjenje je bilo da muškarci i žene jesu u proseku jednako inteligentni ali je sama raspodela drugačija. Među muškarcima ima više nadprosečno inteligentnih od žena kao i više ispodprosečno glupih, dok su žene velikom većinom suvi prosek što bi se reklo, sa manje odstupanja u genijalcima i glupacima. Na kraju krajeva među nobelovcima je najviše osoba jevrejskog porekla pa niko ne pravi problem. Ali, sada je i to previše za hronično uvređene i bolesnom zavišću izjedene feministkinje pa se pribeglo utešnoj priči o empatiji i dobroti, ma one bi osvojile sve Nobele ali eto neće, mnogo su dobre neka muškima malo da se igraju.To je danas postalo dominantno tumačenje, muški uspesi su uvek proizvod nekih privilegija tj. nezasluženi a neuspesi zato što su glupi, ženski uspesi , sa druge strane, su posledica prirodne ženske superiornosti a neuspesi su poosledica patrijarhata i društva koje ih besomučno sputava.

Keke

pre 4 godine

Smatram sebe za nekog ko potpuno uvažava ravnopravnost polova. Učestvovao sam u regrutovanju kadrova i nikad nisam diskriminisao žene, birao sam najbolje kandidate bez obzira na pol
U dugoj karijeri žene su mi bile i šefovi i kolege i podređeni, trenutno moj prvi saradnik koga sam sam birao je žena. I mene je zaintrigiralo pitanje pa da podelim iskustva:
Sigurno nije sociopatija, žene i muškarci se po tome ne razlikuju
Uloga u porodici- svakako. Svako dete je gubitak jedne godine u karijeri. Kasnija posvećenost deci i porodici ih prirodno udaljava od najzahtevnijih poslova na kojima se najbolje napreduje
Iz mog iskustva žene su sistematičnije i opreznije od muškaraca i bolje su u takvim poslovima. Teže prihvataju rizike, a rizici donose najbrže napredovanje ili padanje
Nisu sve sredine spremne da prihvate ravnopravnost polova. Negde ih to sputava
Ambicija, po meni ključna razlika. Žene su više sklone takmičenju među sobom, ne i sa muškarcem. Muškarci napredovanjem na društvenoj lestvici dobijaju pristup sve većem broju žena, sve su poželjniji, kod žena je sasvim suprotno. Žena što više napreduje u društvu sve manje izbora ima a teško im opstaju i brakovi ako su uspešnije od muževa.
Uvek ima i suprotnih primera ali po meni svaki od ovih faktora smanjuje % žena kako se penjete po društvenoj piramidi

Nix

pre 4 godine

Hoće mi neko pokazati te "aršine" i "patrijarhat" u članovima zakona ili u ustavu?
Ili je u pitanju lenjost i linija manjeg otpora?
Žena ima 51%, zašto ne glasaju recimo za ženske kandidate na izborima? Zašto ih ne kandiduju? Zašto ne vaspitavaju svoje ćerke drugačije?

klo

pre 4 godine

Koliko mizoginih komentara. Sa ovim tekstom ste prepametne, prejedinatvene, pre pre pre muskarce srbe uzdigli u nebesa. Sad ce tek da budu bitni, svi oni, jer zaboga cesanje m..a po vasceli dan zahteva posebnu pamet.

@Maksim

pre 4 godine

"poslove koje tradicionalne rade muškarci" - da, da, sve cesce i ja vidim zene vodoinstalatere, elektricare, automehanicare, vozace i istovarivace kamiona, zidare, perace prozora, cistace ulica, deminere ... ako zaista udjemo u brojeve i detalje, bojim se da ce zenska uloga izgledati znatno drugacije ;) Sto 'no kazu, lupa ko ...... po diviziji.

truth is in the of the beholder

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Sta ces vise prirodnije od zivota u pecini nasih predaka... Tako da moj savet da se ti vratiš ispod (prirodnog) kamena i ostavis nas da zivimo civilizovano

pejo

pre 4 godine

Kažu da mora biti više žena u parlamentu , skupštini grada ,svuda ... Na silu ! E,to je rodna neravnopravnost na delu ! Ne pita niko da li je žena sposobnija od muškarca ,nego mora samo zato što je žena ! Tako se ne pomaže ,nego se pravi još veći problem . Žene su sposobnije u nekim oblastima života ,a muškarci u nekim drugim. Zato i jeste lepo ,jer smo različiti . Negujmo razlike ,a ne da guramo ljude gde ne treba ,samo da budemo isti .

mina335

pre 4 godine

Za razliku od žena, koje su multitasking mašine, muškarci se ne bave sa više stvari u isto vreme i ne gube snagu, vreme i koncentraciju na stvari koje ih ne vode ka uspehu. Kažem opet, za razliku od žena koje pola svog života provedu brinući se o drugima zapostavljajući svoje intelektualne kapacitete.

gorski

pre 4 godine

Zato što je žena još po Bibliji stvorena da bude majka pre svega i da brine o potomstvu ,a muškarac je tu da obezbedi egzistenciju i ženi i potomstvu ,e sad pošto su se žene izborile da budu na rukovodećim pozicijama u policiji ,vojsci,skupštini gubi se svaki smisao ženstvenosti i uništava muški libido !!!

Dijaspora

pre 4 godine

Nismo mi muski sposobniji, mislim da smo prilicno jednaki kad se gleda sposobnost po polovima. Ali je mnogo vise muskaraca koji su spremni posvetiti cijeli zivot nekom cilju (poslovnom, financijskom, drustvenom, itd) nego zena. A da bi bili vrh u bilo kojoj djelatnosti morate zrtvovati vrijeme, koje bi ti ljudi mogli potrositi na stvaranje porodice, na primjer. Zene u ogromnom broju slucajeva biraju porodicu i vrijeme provedeno sa djecom. Rezultat toga je ovo sto sad imamo.

Konzervativni hard-core tradicionalistaa

pre 4 godine

Mislim da je zato sto muskarci manje razmisljaju o posledicama, pa vise pokusavaju od zena i cesce srljaju "u nepoznato". Ko vise pokusava, vise uspeva, ali i vise propada.
Kao sto ima vise uspesnih muskaraca od zena, ima i vise onih koji su doziveli (potpuni) neuspeh i krah.

Marko

pre 4 godine

Ne kontam samo kao empatija i veca briga i emocije za druge imaju veze sa dostignucima u fizici recimo. Ako si vrhunski fizicar i radis u nekom institutu i sposoban si da dodjes do nekog velikog otkrica, kako te empatija moze sputati. Puno nelogicnosti u ovako kratkom tekstu. Ovo je samo necije 'plitko' misljenje bez puno istrazivanja.
PS. Moje 'plitko' misljenje bez puno istrazivanja da su muskarci dominantniji u nekim oblastima, a znene u nekim drugima. Samo sto su muskarci dominantniji u vise oblasti. A na kraju krajeva, da smo stvarno jednaki i da niko nije dominantan ne bismo ni imali ovakve teme.

Oliver

pre 4 godine

"Većina vas će se složiti da to nije zato što su muškarci pametniji ili sposobniji"

Naprotiv,to je bas zbog toga. I ako spadam u manjinu,ponosan sam na to,a kao dokaz prilazem izjave nekih velikih ljudi. Profesor psihologije Ricard Lin je ispitivao IQ na velikom uzorku muskaraca i zena i ustanovio da muskarci imaju za 5 poena veci IQ u proseku. Profesor kardiohirurgije Bosko Djukanovic je javno rekao da su zene katastrofalni hirurzi,jer nisu nezne sa tkivima. To je ziva istina. Slicno je i na ginekologiji ili psihijatriji. Zene psihijatri su grube,agresivne,navalentne,direktivne,sa manje empatije.Svi veliki psihijatri su muskarci. Na medicinskom fakultetu sam se uverio koliko su zenski lekari manje sposobni nego muski. Zasto su muskarci bolji u "zenskim" profesijama kao sto su moda,frizeraj ili kulinarstvo,a kamoli u muskim? Je l' znate nekog cuvenog svetskog kuvara zenu? Ja ne znam,a znam za nekoliko muskaraca. Nema drugog objasnjenja nego da su muskarci sposobniji. Sve ostalo su politicki i "rodno" korektni eufemizmi.

eh

pre 4 godine

Pa uglavnom su sebicniji i usmereniji na sebe. Ne kazem ovo kao uvredu vec konstataciju. Zene su vise usmerene na druge, lome se da ugode, neguju decu, bolesne clanove porodice, empaticnije su. U startu losije osobine za biznis, rukovodjenje, uspeh.
Drugo, ako govorimo o Srbiji koja je tradicionalna jos uvek, e tu tek nema napretka. Zene same kritikuju druge zene koje npr.nemaju decu, ili odaberu neku ulogu koja nije tradicionalna. Koliko god da se trude da budu emancipovane, nase zene su u sustini jako zatucane :/ iako se po komentarima stalno pominju seks i grad i gluposti, a nije tako.

The Red Pill

pre 4 godine

@dok se žene vaspitavaju da pružaju. Ne pridaju im se zasluge kakve treba da imaju.
(Danilo, 21. februar 2020 10:49)

30% manje sa visokim obrazovanjem u odnosu na zene
80% beskucnika - muskarci
85% samoubica - muskarci
99% teskih fizickih poslova - muskarci
99% smrti na poslu - muskarci
95% poginulih u ratu - muskarci
60% vece zatvorske kazne za isto krivicno delo - muskarci
85% zatvorenika - muskarci
Kraci zivotni vek - muskarci
duzi radni vek - muskarci
Zamenjiva i potrosna roba svake drzave! Kada treba nekoga zrtvovati to je uvek MUSKARAC! Ukoliko ne radi i nema obrazovanje za razliku od zena, moze da bude kazanova nece biti pozeljan za zenidbu...Zene i dalje U VECINI tretiraju muskarce kao novcanike i uspesniji lakse nalaze partnere ali mnogi nikada ne saznaju da li se mlada udala za njih ili za njihov novcanik!

Ako ti, kao musko (predstavljas se kao musko), osecas da su nama podeljene dobre karte mozda treba da sacekas do prvog rata ili do sposavanja iz broda koji tone, kada ti budu rekli prvo deca, pa zene pa muskraci! Zasto? Pa zato sto su muskarci zamenljiva i potrosna roba!

E zato su muskarci uspesniji, jer samo ako su ambiciozni i uspesni nece biti drustveno zamenjiljivi i sexualno neprihvatljivi!

Flori

pre 4 godine

Mozete da pricate o drustvenim konstruktima do prekosutra, ali cista i osnovna biologija ce vas uvek ugasiti.

Muskarci imaju vise agresije u sebi koja je kljucna u visoko takmicarskim okruzenjima. Svet biznisa zahteva veliku dozu agresije isto koliko i probijanje do Nobela. Zene prirodno nemaju toliko testosterona i mnogo manje ih je voljno da zrtvuju sve zarad uspeha kao sto muskarci rade (ali boze moj, o tome se ne prica, muskarcima sve pada sa neba u krilo).

Svako ko koristi rec patrijarhat olako ne zna o cemu govori. To je samo posledica novog osvetnickog feminizma, dok normalne zene i tek kako napreduju i stvaraju nesto od sebe, ne zamlacujuci se izmisljenim problemima.

nije nego jeste nego

pre 4 godine

(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Ako ste sposobniji, rodite dete, sedite kod kuce godinu i po dana, uzmite bolovanje svaki put kad njemu nije dobro, pa mu trebite vaske, pa ga vodite u vrtic i iz vrtica svaki dan, pa ga vodite da ga obucete, u skolu, pa mu operite po masinu vesa svaki dan, pa mu skuvajte, pa malo u park, pa idite na roditeljske... e onda idite i uzmite da napredujete na poslu i pokazete nama kako ste vi sposobniji.
Zaboravila sam, za to vreme vasoj gospodji takodje operite i skuvajte dok ona cese ja*nike, promeni sijalicu jednom godisnje, otera auto na pranje jednom mesecno i ne ume da nadje u kuci ni iglu i konac.

guta

pre 4 godine

Zamislite samo tekst u kome se zene nazivaju emocionalnim sociopatama, mislim da bi autor(i) teksta zavrsio/li u zatvoru. Ali ako to kazete za muskarce, sve je ok. Dok se to ne promeni nemojte da vas cude reakcije ne samo "Balkanaca" (omiljena floskula), nego bogami muskaraca iz svih delova sveta. Vikanjem "Mi smo naj naj..." niko ama bas nikada nije postigao nista, niti ga je ko uzimao za ozbiljno.

A sto se tice toga ko je sposobniji, pogledajte prezivljavanje na tropskom ostrvu, jedna od varijanti emisija Bear-a Grills-a, gde imamo odvojene grupe muskaraca i zena, neke stvari ce vam biti jasnije.

Merlot ali hladan

pre 4 godine

Kod mene u firmi, IT sektor, kada se ponudi neko strucno usvrsavanje, kurs ili seminar, od 12 zena javi se jedna ili nijedna. Od njih 12 jedna ima porodicu druga bolesne roditelje ali i dve sestre. Na eksternim kursevima, programima, seminarima u grupama od 5 do 15 osoba, zavisno od programa, opet imamo po jednu ili nijednu zenu. Inace, radio sam projekte sa firmama koje zaposljavaju inzenjere razlicitih profila (gradjevince, masince itd.) - situacija jako slicna kao kod nas. Pritom, radi se o korektnim inzenjerima koje bi, uz malo dodatnog truda i interesovanja, mogle da napreduju. Ne znam koliko puta se desilo da muske kolege zovu i ubedjuju koleginice da se prijave na neki program. S druge strane, netehnicki kadar, administracija, HR (90% zaposlenih zene) - bolje da vam ne pricam kako to izgleda - jednom reciju reality show. Inace, moje misljenje o admin. i HR, dele sve kolege inzenjeri, zene mozda i vise nego muskarci. S druge strane svako zna da su zene ogromna vecina u prosveti, sudovima, drzavnoj upravi itd. Ukratko, nismo svi za sve i glupo je siliti stvari.

veštačka inteligencija jer prirodna nije

pre 4 godine

Ne vidim kako su to muškarci uspešniji od žena, ko je to utvrdio i po kojim merilima. Žena ima u svim profesijama i nisu manje uspešne od muškaraca, barem u ovom, nazovimo ga prozapadnom svetu. Ovo je opet neki pokušaj da se ograniče muškarci i daju još veća prava ženama jer su bolje ali eto, žrtve sistema.

Ala

pre 4 godine

To je naprosto tako. Uvek sam sebi postavljao to pitanje a onda sam počeo da gledam u moje okruženje.
Žene nisu manje inteligentne od muškaraca. Ono sto očigledno jesu a to je da su fizički slabije, manje duhovite, i generalno stidljivije. Ostalo je sve isto.
Evo ja se bavim programiranjem i tu je veliki procenat muškaraca. Žene da hoće mogu slobodno da se bave ovim zanimanjem ali neće jer ima matematike itd pa neće da se opterećuju sa tim. Kao što preterano brinu o fizičkom izgledu i nije im problem da budu veštačke (počevši od šminke, farbe za kosu, veštačkih trepavica, usana, grudi, zadnjica) tako se i u zanimanjima fokusiraju na nebitne stvari i mislim da je tu problem.

Super

pre 4 godine

Samo da se sad nesposobni muskarci ne navade da su sposobni i sposobniji od svih zena jer su eto "muskarci" a pozivajuci se na neke druge zaista sposobne i sposobnije muskarace koji postoje.
Mozda su muskarci u proseku u svetu generalno sposobniji iz raznoraznih razloga ali to nesposobnjakovicu ne pomaze ni malo. Moze da bude muskarac do sutra ako je lenj, smotan, nesiguran i pun strahova.

Milos

pre 4 godine

Bicu posut minusima, ali nema veze. Evo licne obzervacije:

Imam jednu drugaricu, koja se udaje na prolece, koleginica sa fakulteta. Ima momka od 30 godina koji je advokat, a ona isto kao ja student, 24 god.

A ja - imam 24 godine, student sam, nemam para, i zivim sa matorima, znaci klasika. Da li bih ja mogao da se ozenim sad? Apsolutno ne. Prvo nijedna ne bi htela takvog muza, drugo takav brak ni ekonomski ne bi mogli da izvedemo. A vidite, ta moja koleginica, je ista kao ja. 24 godine, ne zaradjuje, zivi sa matorima. Ali ce se udati, i biti finansijski osigurana do kraja zivota, bez obzira da li ce zavrsiti faks. Kakav ona moze da ima podsticaj da u zivotu grize da bi zaradila i stvorila ozbiljnu karijeru?

Barem kod nas, muskarci imaju veci podsticaj da se obrazuju ili zaradjuju na drugi nacin, jer je to jednostavno preduslov za neki porodicni zivot. Ne mogu da zavise od drugih. Zena ne mora da bude finansijski ostvarena da bi osnovala porodicu. Ovo je apsolutno odlika patrijarhata, naravno, ali isto tako jedna od odlika koje su lose po muskarce (nije patrijarhat uvek los za zene).

Mi ne mozemo da dignemo ruke od svega i bogato se udamo. Mi ako ne stvorimo neku finansijsku osnovu, postajemo otpadak drustva, zivecemo sa kevom do njene smrti i nijedna nas dugorocno nece hteti. Tu je razlika.

mnogo je toga

pre 4 godine

Više je razloga za uspešnost muškaraca:
- tradicija, fizički jači i sebi uzeli bolja mesta
- imaju manje obaveza u kuci (ne čiste, ne kuvaju, ne vaspitavaju, ne rađaju, ne boli ih glava, ne brinu za starije itd.)
- razonode se i druže sa drugim uspešnim ljudima i tako dobiju poticaj za nove ideje, dobiju nove informacije, imaju jaču poslovnu mrežu
- bave se nekim sportom šta pozitivno utiče na mozak
- imaju više vremena za informisanje i usavršavanje, imaju vreme za čitanje novina, knjiga
- imaju drugačiji mozak i drugaćije hormone pa to utiče da razmišljaju više dubinski i fokusirano
- manje su empatični i za*ole ih šta će njihova poslovna odluka nekoga drugog poslovno da uništi
- spremniji su da rizikuju i loš rezultat ih manje obeshrabruje nego žene
- imaju jači natecateljski poriv (testosteron)
- žive intenzivnije i brže umru
- prepuštaju se porocima i to im kompenzuje neka druga nezadovoljstva

Bgd

pre 4 godine

"Samo su sada žene pod pritiskom da moraju da budu uspešne u više sfera, a muškarcu se ne zamera ako nema porodicu ili decu, a napreduje na poslu. Nisu jednaki aršini za sve" - cijim pritiskom, ko te pritiska??? Ti sama odluci da li ces se udavati, raditi, radjati decu. Ko te tera? Nismo u Avganistanu! Ja sam zena, nisam udata i nemam decu, zivim sama i sama se izdrzavam. Muskarac moze da "juri" karijeru i kad je ozenjen i ima decu - ali sta su muskarci tu krivi? To je, draga moja psiholoSKINJO, cista biologija. Dobro, znaci muskarci su sociopate, a zene brinu o osecanjima drugih i prijatnije su (bez komentara, neverovatna glupost i neistina!). Samo mi nije jasno kakve to veze ima s naukom, to tzv. laktanje ti mozda treba u nekoj privatnoj firmi ili u politickoj stranci, ali te "laktaske" osobine ti ne trebaju da se bavis naukom ili knjizevnoscu. Same zene su krive sto biraju, eto kao ova psiholoSKINJA, drustvene nauke i slabo placena zanimanja. Ko ti brani da studiras elektrotehniku - niko! Priznaj, BRATE, sebi da te to jednostavno ne zanima! Nisu ti krivi muskarci.

Рејџ Агенст

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

А ти био био тај ексклузивни тумач воље универзума, па засигурно знаш да није добро?

И за шта су мушкарци способнији? За ратовање и загађивање планете?

pazi sad

pre 4 godine

Da muskarac mora da obavi tokom dana sve sto zena mora, da radja decu, obustavi karijeru zbog toga, cisti, pere, kuva, pegla, ide u vrtic po decu, svlaci ih i oblaci, brine o starijim clanovima porodice, plus da radi i zaradjuje, cesto prekovremeno - mislim da nijedan muskarac ne bi odmakao dalje od osnovne skole. Toliko.

zenska

pre 4 godine

Nikakve filozofije ovde nema. Zene u pojedinim zemljama i dalje nemaju pravo glasa, pravo da voze auto, da pokazu vise od ociju. Dokle god toga ima, ne treba se pitati zasto je manje zena u svemu, jer se 80% nas ceo zivot suocava sa sputavanjima tipa "nije to za tebe, to je muski posao, sta ces ti tu, idi kuci radjaj decu" i generalnim neodobravanjem okoline. Kada te neko kljuca u mozak ceo zivot, to ce ti ostati urezano. Dokle god diskriminacija postoji (a to je zauvek i nikada se nece promeniti), nema potrebe uopste analizirati ovo pitanje, sve je jasno.

Učesnik

pre 4 godine

Nije baš sve tako crno! Školstvo, zdravstvo, pravosuđe je skroz feminizirano! Ako mora na izbornim listama da bude 40% žena to je Ok. U zakonodavnoj vlasti žene moraju biti ravnopravao zastupljene! Ali isto tako u sudskoj vlasti valja biti barem 40% muškaraca, sada ima samo 20% muškaraca sudija i javnih tužioca! Ravnopravnost svuda i svagda.

sasa jokic

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.

Maksim

pre 4 godine

Živimo u društvu sa podaničkim mentalitetom koje obožava dominantne muške figure, gde je povratna reakcija takvog ustrojstva udar na slabije od sebe.

Dovoljno je pogledati tu količinu mizoginije u komentarima na vestima o silovanju i zlostavljanju žena.

Žene trpe veliki pritisak i kada je u pitanju odstupanje od ustaljenog reproduktivnog obrasca. Žene koje nemaju decu ili su neudate ili razvedene zaslužuju sve što može da ih snađe.

Osude trpe i kad rade poslove koje tradicionalne rade muškarci, bez obzira da li su dobre u tome.

U radni odnos će pre biti primljen muškarac, jer je žena za poslodavca skuplja radna snaga ukoliko nema decu.

Danilo

pre 4 godine

Uvek bilo i biće. Mi smo kao rod privilegovani, imamo više mogućnosti, ne moramo da rađamo, nemmao menstruaciju jednom mesečno, uglavnom ne brinemo o roditeljiđa, ne radimo kučne poslove koji se moraju uraditi i tako imamo mnogo vipe vremea, vaspitani smo da "nama treba" i da uzimamo, dok se žene vaspitavaju da pružaju. Ne pridaju im se zasluge kakve treba da imaju.

Ipos

pre 4 godine

Pa, ne vidim kako ce se to resiti tako sto ce se za zene spustati kriterijumi ili se legislativno odredjivati broj mesta u menadzmentu preduzeca ili poslanica u Skupstini? Tako ce zajednica samo vremenom nazadovati jer vise nece biti birani i najbolji, koji god.
A sto se "uspesnosti" polova tice, mislim da je biti mama najvrednije zanimanje, te tu svaka diskusija o tom prestaje...

King Roger.

pre 4 godine

Znaci ako ja ne mogu da smislim nesto za nobela to znaci da imam sociopatiju a ne zato sto ne mogi smislim.Kakve se gluposti necu procitati.Jednostavno mi smo pametniji od zena i to je dokazano,to sto zenama ne odgovara to je nesto drugo.Jer konkretno nobela ne dobija desetkas i svako ko doktorira nego neko ko je prirodno mnogo inteligentan.Ovo sto ste napisali vazi za zene ali kad je upitanju napredak na poslu i karijeri ali vezano za nauku ne.

Smuleco

pre 4 godine

"Kod žena je, kako smatra psiholog Aleksandar Šibul, u ovom slučaju "mana" njihova prijatnost, odnosno ljubaznost i to što gledaju interese drugog."

Apsolutno tačno!

Danilo

pre 4 godine

Uvek bilo i biće. Mi smo kao rod privilegovani, imamo više mogućnosti, ne moramo da rađamo, nemmao menstruaciju jednom mesečno, uglavnom ne brinemo o roditeljiđa, ne radimo kučne poslove koji se moraju uraditi i tako imamo mnogo vipe vremea, vaspitani smo da "nama treba" i da uzimamo, dok se žene vaspitavaju da pružaju. Ne pridaju im se zasluge kakve treba da imaju.

The Red Pill

pre 4 godine

@dok se žene vaspitavaju da pružaju. Ne pridaju im se zasluge kakve treba da imaju.
(Danilo, 21. februar 2020 10:49)

30% manje sa visokim obrazovanjem u odnosu na zene
80% beskucnika - muskarci
85% samoubica - muskarci
99% teskih fizickih poslova - muskarci
99% smrti na poslu - muskarci
95% poginulih u ratu - muskarci
60% vece zatvorske kazne za isto krivicno delo - muskarci
85% zatvorenika - muskarci
Kraci zivotni vek - muskarci
duzi radni vek - muskarci
Zamenjiva i potrosna roba svake drzave! Kada treba nekoga zrtvovati to je uvek MUSKARAC! Ukoliko ne radi i nema obrazovanje za razliku od zena, moze da bude kazanova nece biti pozeljan za zenidbu...Zene i dalje U VECINI tretiraju muskarce kao novcanike i uspesniji lakse nalaze partnere ali mnogi nikada ne saznaju da li se mlada udala za njih ili za njihov novcanik!

Ako ti, kao musko (predstavljas se kao musko), osecas da su nama podeljene dobre karte mozda treba da sacekas do prvog rata ili do sposavanja iz broda koji tone, kada ti budu rekli prvo deca, pa zene pa muskraci! Zasto? Pa zato sto su muskarci zamenljiva i potrosna roba!

E zato su muskarci uspesniji, jer samo ako su ambiciozni i uspesni nece biti drustveno zamenjiljivi i sexualno neprihvatljivi!

Maksim

pre 4 godine

Živimo u društvu sa podaničkim mentalitetom koje obožava dominantne muške figure, gde je povratna reakcija takvog ustrojstva udar na slabije od sebe.

Dovoljno je pogledati tu količinu mizoginije u komentarima na vestima o silovanju i zlostavljanju žena.

Žene trpe veliki pritisak i kada je u pitanju odstupanje od ustaljenog reproduktivnog obrasca. Žene koje nemaju decu ili su neudate ili razvedene zaslužuju sve što može da ih snađe.

Osude trpe i kad rade poslove koje tradicionalne rade muškarci, bez obzira da li su dobre u tome.

U radni odnos će pre biti primljen muškarac, jer je žena za poslodavca skuplja radna snaga ukoliko nema decu.

pazi sad

pre 4 godine

Da muskarac mora da obavi tokom dana sve sto zena mora, da radja decu, obustavi karijeru zbog toga, cisti, pere, kuva, pegla, ide u vrtic po decu, svlaci ih i oblaci, brine o starijim clanovima porodice, plus da radi i zaradjuje, cesto prekovremeno - mislim da nijedan muskarac ne bi odmakao dalje od osnovne skole. Toliko.

Merlot ali hladan

pre 4 godine

Kod mene u firmi, IT sektor, kada se ponudi neko strucno usvrsavanje, kurs ili seminar, od 12 zena javi se jedna ili nijedna. Od njih 12 jedna ima porodicu druga bolesne roditelje ali i dve sestre. Na eksternim kursevima, programima, seminarima u grupama od 5 do 15 osoba, zavisno od programa, opet imamo po jednu ili nijednu zenu. Inace, radio sam projekte sa firmama koje zaposljavaju inzenjere razlicitih profila (gradjevince, masince itd.) - situacija jako slicna kao kod nas. Pritom, radi se o korektnim inzenjerima koje bi, uz malo dodatnog truda i interesovanja, mogle da napreduju. Ne znam koliko puta se desilo da muske kolege zovu i ubedjuju koleginice da se prijave na neki program. S druge strane, netehnicki kadar, administracija, HR (90% zaposlenih zene) - bolje da vam ne pricam kako to izgleda - jednom reciju reality show. Inace, moje misljenje o admin. i HR, dele sve kolege inzenjeri, zene mozda i vise nego muskarci. S druge strane svako zna da su zene ogromna vecina u prosveti, sudovima, drzavnoj upravi itd. Ukratko, nismo svi za sve i glupo je siliti stvari.

ja

pre 4 godine

Evo mog iskustva- kada sam postala majka, smanjila sam gas na poslu, prestala da radim prekovremeno i vikendom. Necu da mi dete bude po ceo dan u vrticu. Hocu da skuvam detetu zdrav obrok i da se brinem o njemu. Prosto, prioriteti su mi se promenili. Naravno da sam osetila posledice svojih odluka, napredovali su oni koji rade po ceo dan. Sta je, tu je.

sasa jokic

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.

Nevena

pre 4 godine

@ marko
Misli se na to da su zene empaticnije, socijalnije i da ih to odvlaci od cilja. Npr kad je mom muzu obolela majka on je radio i radio i ponasao se manje vise kao da mu majka nije bolesna, i iako je bio brizan i nezan ipak smo 90% brige oko njegove majke smo podnele njegova sestra i ja, jer smo obe jako osetljive na tudju muku. Kad je meni oboleo otac od tumora, ja sam par meseci bila skroz raspadnuta i iako sam odradjivala posao sa paznjom, ja sam farmaceut po struci, nisam uspevala da radim na unapredjenju, tacnije bas tada sam imala mogucnost ali sam preskocila , jer mi je vaznije bilo da se posvetim svom ocu.Tada sam preskocila priliku, a zatim smo dobili dvoje dece , maltene jedno za drugim ( u mojoj 37 i 40 godini) i onda briga o deci, znate koliko ima posla oko male dece, opet je vecina posla pala na mene kao majku, muz advokat, radi , brine on o nama,jako je dobar, ali jednostavno zene su zene, prirodno neznije, posvecenije i saosecajnije..I to ume i te kako da nam odvlaci od posla, rada na unapredjenju.Tako da nisu muskarci sposobniji vec su manje empaticni sto je jako dobra podloga za nekoga kome je cilj da napravi veliki uspeh.

nije nego jeste nego

pre 4 godine

(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Ako ste sposobniji, rodite dete, sedite kod kuce godinu i po dana, uzmite bolovanje svaki put kad njemu nije dobro, pa mu trebite vaske, pa ga vodite u vrtic i iz vrtica svaki dan, pa ga vodite da ga obucete, u skolu, pa mu operite po masinu vesa svaki dan, pa mu skuvajte, pa malo u park, pa idite na roditeljske... e onda idite i uzmite da napredujete na poslu i pokazete nama kako ste vi sposobniji.
Zaboravila sam, za to vreme vasoj gospodji takodje operite i skuvajte dok ona cese ja*nike, promeni sijalicu jednom godisnje, otera auto na pranje jednom mesecno i ne ume da nadje u kuci ni iglu i konac.

prof

pre 4 godine

Da se ne lazemo, zene su manje uspesne zato sto radjaju decu. I svuda je tako, govorim o zapadnom svetu, necu ni da pominjem zemlje u kojima zene jos uvek nemaju pravo ni same da izadju na ulicu, tu se svaka prica zavrsava, koje je to dno od zivota.
Jedini razlog zasto sam bila na visokoj ditektorskoj funkciji a sada imam svoju firmu koja se bavi IT-jem (tradicionalno musko zanimanje) je taj sto sam odustala od porodice, nisam se udala i nemam dece. Da jesam, nista ne bih postigla. To je prosto tako, nema zene koja ima veliku karijeru i decu, ili - ili. Niko me nije sputavao da napredujem, niko mi nije branio, ali je odluka morala biti ili jedno ili drugo. Isto vazi za sve uspesne zene koje znam - nemaju porodicu. Govorim o ozbiljnim karijerama pa mi nemojte davati primere nekih direktorcica zaposlenih preko veze i slicno.

eh

pre 4 godine

Pa uglavnom su sebicniji i usmereniji na sebe. Ne kazem ovo kao uvredu vec konstataciju. Zene su vise usmerene na druge, lome se da ugode, neguju decu, bolesne clanove porodice, empaticnije su. U startu losije osobine za biznis, rukovodjenje, uspeh.
Drugo, ako govorimo o Srbiji koja je tradicionalna jos uvek, e tu tek nema napretka. Zene same kritikuju druge zene koje npr.nemaju decu, ili odaberu neku ulogu koja nije tradicionalna. Koliko god da se trude da budu emancipovane, nase zene su u sustini jako zatucane :/ iako se po komentarima stalno pominju seks i grad i gluposti, a nije tako.

mnogo je toga

pre 4 godine

Više je razloga za uspešnost muškaraca:
- tradicija, fizički jači i sebi uzeli bolja mesta
- imaju manje obaveza u kuci (ne čiste, ne kuvaju, ne vaspitavaju, ne rađaju, ne boli ih glava, ne brinu za starije itd.)
- razonode se i druže sa drugim uspešnim ljudima i tako dobiju poticaj za nove ideje, dobiju nove informacije, imaju jaču poslovnu mrežu
- bave se nekim sportom šta pozitivno utiče na mozak
- imaju više vremena za informisanje i usavršavanje, imaju vreme za čitanje novina, knjiga
- imaju drugačiji mozak i drugaćije hormone pa to utiče da razmišljaju više dubinski i fokusirano
- manje su empatični i za*ole ih šta će njihova poslovna odluka nekoga drugog poslovno da uništi
- spremniji su da rizikuju i loš rezultat ih manje obeshrabruje nego žene
- imaju jači natecateljski poriv (testosteron)
- žive intenzivnije i brže umru
- prepuštaju se porocima i to im kompenzuje neka druga nezadovoljstva

pejo

pre 4 godine

Kažu da mora biti više žena u parlamentu , skupštini grada ,svuda ... Na silu ! E,to je rodna neravnopravnost na delu ! Ne pita niko da li je žena sposobnija od muškarca ,nego mora samo zato što je žena ! Tako se ne pomaže ,nego se pravi još veći problem . Žene su sposobnije u nekim oblastima života ,a muškarci u nekim drugim. Zato i jeste lepo ,jer smo različiti . Negujmo razlike ,a ne da guramo ljude gde ne treba ,samo da budemo isti .

tuga

pre 4 godine

@the red pill

I da je sve to tacno i dalje je bolje nego biti zena. Mala sansa da cete partnerka ubiti, mnogo manje sanse da ces doziveti otmicu, silovanje ili seksualno uznemiravanje, nema umiranja na porodjaju, menstruacije, otpustanja posle porodjaja, otpustanja kad odbijes sefa, batina kad odbijes random lika u klubu, izmisljanja seksualnih afera iza ledja i vecitog nazivanja kurvom, tajnog snimanja i revenge pornografije, vacarenja u osnovnoj skoli, grubog seksa i gusenja jer se liku tako svidja, ucenjivanja seksom kad treba da dobijes posao ili unapredjenje, ili kad samo hoces da iznajmis stan, dodatnog posla kod kuce i oko dece, vecitog solenja pameti oko toga kako treba da se oblacis, govoris, izgledas, pa onda novca potrosenog na to oblacenje i ocuvanje izgleda. Ne istice ti rok trajanja oko 35 neko mnogo kasnije, itd itd itd.

Kad dozivis polovinu od ovoga dodji da kukas kako ti je mnogo tesko. Nikada se ne bi menjali sa nama. Da ste hteli prvi bi trazili da se stvari promene, a ne bi ovako ljubomorno cuvali status quo.

duki

pre 4 godine

Ja sam radio u firmi gde su 95% kolektiva cinile zene. Uzas jedan, mislim da mi je svanulo kad sam otisao. To samo brblja po ceo dan, sa koleginicom pored ili preko telefona, pricom pokrivaju svoj nerad, idu i gledaju sta drugi rade i prete ako osete da su ugrozene, a ugrozene su stalno. To sve zene medjusobno rade. Mi muski smo postavili dezobarijeru i minimalno smo komunicirali s njima. Naravno, one koje su umislile da su bitne i sl. su prosto trazile djavola. Nije ovo pristrasno, ja licno nisam imao mnogo "sukoba" sa koleginicama ali je bilo kolega koji su poprilicno burno reagovali u pojedinim situacijama, kako samo musko ume da reaguje. Mogu casopisi i novine da pisu sta hoce, to su sve ispricane price. Biologija je takva i to ne moze ni jedan casopis da promeni.

@Maksim

pre 4 godine

"poslove koje tradicionalne rade muškarci" - da, da, sve cesce i ja vidim zene vodoinstalatere, elektricare, automehanicare, vozace i istovarivace kamiona, zidare, perace prozora, cistace ulica, deminere ... ako zaista udjemo u brojeve i detalje, bojim se da ce zenska uloga izgledati znatno drugacije ;) Sto 'no kazu, lupa ko ...... po diviziji.

Рејџ Агенст

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

А ти био био тај ексклузивни тумач воље универзума, па засигурно знаш да није добро?

И за шта су мушкарци способнији? За ратовање и загађивање планете?

Ivana

pre 4 godine

Ovako stoje stvari,
Zenska deca su mnogo bolji djaci, pogledajte statistiku osnovnih i srednjih skola. Devojcice brze napreduju, organizovanije su, imaju vise vanskoliskih aktivnosti i zbog toga pokazuju mnogo bolje rezultate. Ne kazem da je to zato sto su pametnije nego se radi i o vaspitanju, sramota je kad je zensko dete los djak, dok se sinovima tolerise tako nesto. Stvari kasnije pocinju da se menjaju. Koliko god da je sin bio losiji djak, roditelji ce ga vise forsirati da zavrsi fakultet, da se zaposli, pre ce zavsiti voznju nego zenska deca. Onog momenta kada zena pocne da radi, i svojim trudom pocne da zaradjuje vise od muskih kolega i da napreduje hijerarhijski, svi ce, a narocito muskarci, pa i celo drustvo da osporavaju uspeh i trud, jer je sve to nista ako se nisi ostvarila kao majka. To je, na zalost jedini razlog zasto nema previse uspesnih zena.

Keke

pre 4 godine

Smatram sebe za nekog ko potpuno uvažava ravnopravnost polova. Učestvovao sam u regrutovanju kadrova i nikad nisam diskriminisao žene, birao sam najbolje kandidate bez obzira na pol
U dugoj karijeri žene su mi bile i šefovi i kolege i podređeni, trenutno moj prvi saradnik koga sam sam birao je žena. I mene je zaintrigiralo pitanje pa da podelim iskustva:
Sigurno nije sociopatija, žene i muškarci se po tome ne razlikuju
Uloga u porodici- svakako. Svako dete je gubitak jedne godine u karijeri. Kasnija posvećenost deci i porodici ih prirodno udaljava od najzahtevnijih poslova na kojima se najbolje napreduje
Iz mog iskustva žene su sistematičnije i opreznije od muškaraca i bolje su u takvim poslovima. Teže prihvataju rizike, a rizici donose najbrže napredovanje ili padanje
Nisu sve sredine spremne da prihvate ravnopravnost polova. Negde ih to sputava
Ambicija, po meni ključna razlika. Žene su više sklone takmičenju među sobom, ne i sa muškarcem. Muškarci napredovanjem na društvenoj lestvici dobijaju pristup sve većem broju žena, sve su poželjniji, kod žena je sasvim suprotno. Žena što više napreduje u društvu sve manje izbora ima a teško im opstaju i brakovi ako su uspešnije od muževa.
Uvek ima i suprotnih primera ali po meni svaki od ovih faktora smanjuje % žena kako se penjete po društvenoj piramidi

Jedna od...

pre 4 godine

Dosta komentara i konstatacija,sa kojima se slazem. @Ivana je lepo rekla, devojcice su uspesniji djaci od osnovne do fakulteta... Zasto nisu uspesnije kasnije? Muskarci cesce biraju profitabilnija zanimanja. Dve trudnoce godinu ipo dana traju ukupno, na to dodajte vreme posle porodjaja sa svakim od to dvoje dece. Zatim, deca krenu da se razboljevaju, rastu zubi, virusici iz obdanista, sve su to bolovanja. Najlepse godine prodju joj tako. Onda krenu da oboljevaju roditelji, pa svekar, svekrva. Snaje u cerke idu po recepte, kuvaju im...To vreme u poslovnom svetu je nenadoknadoknadivo. Zeni posao nije apsolutni prioritet. Glavni princip joj je "pozavrsavaj sve kako-tako", a ne "daj sve od sebe na poslu"! Istorijski gledano, zene se od skorije masovno obrazuju, i imaju podrsku porodice u tome, u Srbiji pocetkom 19. i 20. veka visoko obrazovanje uglavnom je bilo muskarcima namenjeno. Zene bez porodice ili zene nerotkinje su bile drusveno stigmatizovane. Primat je bio udati se. Zene od skoro i voze masovno, glasaju. Emancipacija je zeni donela slobodu izbora, ali i vise odgovornosti. Zena ne moze mnogo ni pobeci od svoje prirode i te zelje da svija gnezdo. Zene se cesce odricu karijere zarad suprugove karijere i zarad dece. O detetu sa posebnim potrebama se uglavnom brine majka. Govorim uopsteno. Lenjih i neambicioznih ima medju jednima i drugima. Zato muz i zena, koji se razumeju i postuju, su savrseni tim, jer im se mane i vrline savrseno kompenzuju i kombinuju.

istina boli

pre 4 godine

Odgovor je jednostavan. Muškarci su uspešniji od žena jer su primarno usresredjeni na posao. Ja živim u inostranstvu i ambiciozna sam. Uz to sam i majka dvoje male dece. Dok nisam bila majka brzo sam napredovala jer sam bila više posvećena poslu i fokusirana od muških kolega. Da naglasim u pitanju je zanimanje inženjer. Tada nisam razumela druge koleginice majke koje nisu mogle da prate moj tempo a bile su jednako ili inteligentnije od mene. Ukratko rečeno uzgajanje dece i briga o domaćinstvu je menadžment jednog malog preduzeća. Žalosno je sto to mali procent muškaraca to priznaje. S toga su majke koje rade ustvari angažovane na 2 ugovora. Shodno tome logično je da su muškarci uspešniji jer su usresredjeni na posao i koliko hoće/stignu na porodicu. Uz sve to ukoliko odustane od posla zena sebe potencijalno dovodi u zavisni polozaj u odnosu na partnera, pogotovo kada dođje vreme za penziju. Tj. “domaćica” (pogrdan naziv, i ispravije bi bilo menadžer porodice) iako je čuvala decu i radila sve poslove nigde u svetu ne dobija adekvatnu penziju za zaslužni rad. Stoga “ IT is a man’s wolrd" i zato ste uspešniji. Podrška svim majkama koje ujedno i rade i sram bilo vas muškarce (pogotovo IT sektor) koji ste primitivni i još pišete ovakve komentar.

zenska

pre 4 godine

Nikakve filozofije ovde nema. Zene u pojedinim zemljama i dalje nemaju pravo glasa, pravo da voze auto, da pokazu vise od ociju. Dokle god toga ima, ne treba se pitati zasto je manje zena u svemu, jer se 80% nas ceo zivot suocava sa sputavanjima tipa "nije to za tebe, to je muski posao, sta ces ti tu, idi kuci radjaj decu" i generalnim neodobravanjem okoline. Kada te neko kljuca u mozak ceo zivot, to ce ti ostati urezano. Dokle god diskriminacija postoji (a to je zauvek i nikada se nece promeniti), nema potrebe uopste analizirati ovo pitanje, sve je jasno.

Super

pre 4 godine

Samo da se sad nesposobni muskarci ne navade da su sposobni i sposobniji od svih zena jer su eto "muskarci" a pozivajuci se na neke druge zaista sposobne i sposobnije muskarace koji postoje.
Mozda su muskarci u proseku u svetu generalno sposobniji iz raznoraznih razloga ali to nesposobnjakovicu ne pomaze ni malo. Moze da bude muskarac do sutra ako je lenj, smotan, nesiguran i pun strahova.

Marijaci pod prozorom

pre 4 godine

@ Tamara

Sve zene koje sam sreo u zivotu i razgovarao sa njima na temu posla su mi rekle da im je uvek bilo lakse da rade sa muskim kolegama i da su se muski nadredjeni prema njima korektnije odnosili nego zenski. Govorim o osobama u razlicitim oblastim - osiguranju, medecini, administraciji...

Palona

pre 4 godine

Žene su uspešnije i sposobnije od muškaraca u svakom pogledu! Pogledajte primer Novaka i Jelene Đoković!
Novak, od malih nogu se žrtvovao, odricao od svega, trenirao dan i noć, borio i sl. da bi uspeo u životu i dogurao do svetskog broj 1! Proslavio se i zaradio ogroman novac!
Jelena, udala se za Novaka, kap znoja u životu nije prolila i pripada joj pola, 50% svega što su zajedno u životu stekli(čitaj Novak)!
I pitam ja vas sada ko je uspešniji i sposobniji?

Straight Outta München

pre 4 godine

Miskarac koji nema para, nije uspesan u 99.9% slucajeva nema sanse da ozeni uspesnu devojku. Neuspesna, siromasna devojka vrlo cesto uspe da se uda za uspesnog muskarca, samo na osnovu izgleda.

Tamara

pre 4 godine

@ zaista
U mom kolektivu, a i u prethodnim firmama u kojima sam radila, muskarci su ti koji mnogo vise tracare na poslu, toliko da me bukvalno bude blam kakve su sekaperse danasnji muskarci. Toliko su ljubomorni i zavidni jedni na druge da uopste ne uspevaju da se kontrolisu i iskuliraju da ne ogovaraju. U pitanju je IT firma, ja sam u HR sektoru, psiholog po struci. Muski ego je mnogo krhkiji od zenskog, ali posto je ego izrazeniji kod njih, oni se guraju mnogo vise od zena i zato lakse dolaze do pozicija, unapredjenja.

Milos

pre 4 godine

Bicu posut minusima, ali nema veze. Evo licne obzervacije:

Imam jednu drugaricu, koja se udaje na prolece, koleginica sa fakulteta. Ima momka od 30 godina koji je advokat, a ona isto kao ja student, 24 god.

A ja - imam 24 godine, student sam, nemam para, i zivim sa matorima, znaci klasika. Da li bih ja mogao da se ozenim sad? Apsolutno ne. Prvo nijedna ne bi htela takvog muza, drugo takav brak ni ekonomski ne bi mogli da izvedemo. A vidite, ta moja koleginica, je ista kao ja. 24 godine, ne zaradjuje, zivi sa matorima. Ali ce se udati, i biti finansijski osigurana do kraja zivota, bez obzira da li ce zavrsiti faks. Kakav ona moze da ima podsticaj da u zivotu grize da bi zaradila i stvorila ozbiljnu karijeru?

Barem kod nas, muskarci imaju veci podsticaj da se obrazuju ili zaradjuju na drugi nacin, jer je to jednostavno preduslov za neki porodicni zivot. Ne mogu da zavise od drugih. Zena ne mora da bude finansijski ostvarena da bi osnovala porodicu. Ovo je apsolutno odlika patrijarhata, naravno, ali isto tako jedna od odlika koje su lose po muskarce (nije patrijarhat uvek los za zene).

Mi ne mozemo da dignemo ruke od svega i bogato se udamo. Mi ako ne stvorimo neku finansijsku osnovu, postajemo otpadak drustva, zivecemo sa kevom do njene smrti i nijedna nas dugorocno nece hteti. Tu je razlika.

neka

pre 4 godine

Hehehe, nasi zadrigli polupismeni muskarci se pozivaju na Teslinu pamet i Novakove sportske uspehe. Obicni muski primerku, TI , nisi ni Tesla ni Novak. A bogami nisi ni Marija Kiri niti Srena Vilijams, niti ces ikada biti

elem

pre 4 godine

(The Red Pill, 21. februar 2020 12:25)

Ovo je statistika za Ameriku i nije tacna.
U Srbiji je broj obrazovanih zena za par procenata veci od muskaraca 52 vs. 48 i to samo na osnovnim studijama, na doktoratima ima vise muskaraca.
Broj beskucnika je podjednak samo sto zene cesce zive u nehigijenskim naseljima dok su muskarci cesce klasicni beskucnici.
Radni vek ce se izjednaciti do 2032.
Zene u Srbiji dobijaju VISE zatvorske kazne, neko je vec objasnio zasto, afekat.
Zene CESCE pokusavaju samoubistvo,
Teski fizicki poslovi su isto podjednako rasporedjeni, samo sto zene uglavnom rade kao negovateljice, medicinske sestre itd sto mnogi ne racunaju u "tezak fizicki posao" iako realno jeste.
Kraci zivotni vek je istina ali to je zbog zloupotrebe droge, alkohola itd.
Za rat si donekle u pravu ali samo ako se vodi na tudjoj teritoriji. U modernom ratovanju je teze biti zena nego vojnik, bar tako kaze gospodin iz UN snaga koji je tokom ratovanja u Africi video vise silovanih zena nego mrtvih muskaraca. Ali valjda se ne racuna jer ih nisu ubili "samo silovali".

Uprkos tome sigurna sam da ces ovu laznu statistiku koji si video u nekom filmu i dalje ponavljati na ovom sajtu kao papagaj.

A da, u manjim mestima muskarci su i dalje ti kojima se ostavlja imovinu dok njihove sestre ostaju kratkih rukava ali ti imas obraza da ovde pricas kako su muskarci jadni jer "su cesce beskucnici".

Sram vas bilo, pokloni vam neko kucu, vi je propijete i opet zene krive.

Iva

pre 4 godine

@ manner
Ti momci koji su sa 30 tak godina kupili sebi stan u Beogradu , to su uglavnom oni iz IT sektora. Moj brat npr. Inace volim svog brata, mada moram iskreno reci da je on bio dosta losiji djak od mene, slabo ucio ali eto zanimale ga igrice i racunari i pre deset godina nije bila tolika navala na IT i on se lako upisao na IT smer na visoj skoli i zaposlio dok jos nije zavrsio visu. Od pocetke plate 450 evra pre 10 tak godina, zadnjih pet godina " mlati" nekoliko hiljada evra mesecno . Vredan je, uci to sto ga zanima i eto kupio je stan od para zaradjenih zadnjih 5-6 godina. I to u kesu..Za razliku od njega ja sam studirala biohemiju, zavrsila u roku, posla nije bilo u struci, pa sam radila bezveze poslove van struke. Zaposlila sam se u struci tek pre dve godine, a plata mi je oko 700 evra. I onda se pitate zasto muskarci vise kupuju stanove. Pa logicno - vise zaradjuju jer su " muska" zanimanja bolje placena. Kupi ti stan sa 300-400 evra platom ako mozes. I sad sa 700 evrica ne mogu, a kamoli ranije kad sam imala upola manju platu.

Ana

pre 4 godine

@ the red pill
To sto radite fizicke poslove - to je zato sto manje od zena zavrsavate fakultete,lenji ste, dok su zene vrednije i upornije. Niko vam ne brani da se skolujete. To sto vecinu zatvorenika cine muskarci - to je zato sto ste vise nasilni, vise skloni kriminalu. Da imate vise kazne od zena za isto delo - to je netacno, cak suprotno- kad muz ubije zenu dobije manji broj godina nego obrnuto jer se vi uvek vadite na afekt, dok zene navodno to isplaniraju pa dobiju vece kazne. Imate vise povreda na radu zato sto umete da cugnete, pijete dosta, pa otuda i veliki broj nesreca na gradilistima i slicno. Idete u penziju par godina kasnije zato sto zene tih par godina provedu u trudnoci, radjanju dece, odgoju malih bespomocnih beba. Sve ratove su zapocinjali i vodili muskarci. Pedofili su uglavnom muskarci. I kako onda uopste poverovati da su muskarci superiorniji pol. Upravo suprotno. To sto ima pojedinih fascinantnih primeraka vaseg pola koji su puno toga uradili, napravili, to ne znaju da vi muskarci mozete sebi da pripisete zasluge. I Novak je vrhunski teniser sveta , a opet Vi niste Novak, niste vi deo njegovog uspeha.

Ipos

pre 4 godine

Pa, ne vidim kako ce se to resiti tako sto ce se za zene spustati kriterijumi ili se legislativno odredjivati broj mesta u menadzmentu preduzeca ili poslanica u Skupstini? Tako ce zajednica samo vremenom nazadovati jer vise nece biti birani i najbolji, koji god.
A sto se "uspesnosti" polova tice, mislim da je biti mama najvrednije zanimanje, te tu svaka diskusija o tom prestaje...

guta

pre 4 godine

Zamislite samo tekst u kome se zene nazivaju emocionalnim sociopatama, mislim da bi autor(i) teksta zavrsio/li u zatvoru. Ali ako to kazete za muskarce, sve je ok. Dok se to ne promeni nemojte da vas cude reakcije ne samo "Balkanaca" (omiljena floskula), nego bogami muskaraca iz svih delova sveta. Vikanjem "Mi smo naj naj..." niko ama bas nikada nije postigao nista, niti ga je ko uzimao za ozbiljno.

A sto se tice toga ko je sposobniji, pogledajte prezivljavanje na tropskom ostrvu, jedna od varijanti emisija Bear-a Grills-a, gde imamo odvojene grupe muskaraca i zena, neke stvari ce vam biti jasnije.

Ma kakvi

pre 4 godine

Da bi te žene volele, potreban ti je novac.Da bi zaradio novac, potrebno ti je znanje. Znanje donosi uspeh,koji ti obezbedi novac.I čovek taj novac potroši da bi osvojio ženu.I zašto bi žene bile uspešne? Dovoljno je da nađu uspešnog čoveka.
(istina, 21. februar 2020 14:03)

Zato sto on moze da umre ili da se razvede ili slogira ili ko zna sta jos. Sve je vise zena koje nece da zavise ni od koga ali muskarci i dalje vise vole sponzoruse, one lepse lazu a on se oseca bitniji.

Zg

pre 4 godine

Ova priča je smešna svakome ko poznaje istoriju nauke i zna koliko je žena zaslužilo Nobela ali ga nisu dobile otvoreno i bukvalno jedino zato što su žene. Čast gospođi Kiri, koja je bila toliko velika da nisu mogli da je ignorišu i jedini je dobitnik Nobela u dve kategorije.
A ove mukice ovde što me ubeđuju da su muškarci sposobniji jer ima mnogo više muških vodoinstalatera... Mhm, da, važi, evo padam u nesvest koliko je sposobno očepiti wc šolju, pa ja to nikad ne bih uspela nikako, to je tako moćno, džaba mi znanje kvantne mehanike, dajte gospodi Nobela za vodoinstalacije.

Ana

pre 4 godine

Uspesniji su u ulogama koje su sami sebi dodelili, a to su uloge koje daju vise licne samostalnosti, slobode i statusa. Zene su uspesnije u cemu god da su im muskarci odredili kao uloge, koje su statusno nize, a samim tim i sa manjom autonomijom i manjom zaradom. Eto kako su muskarci uspesniji - jer se uspeh meri po muslim standardima, tj.statusno. Zasto se jedan fizicar ili biznismen smatra uspesnijim od majke, domacice,negovateljice? Po kojim merilima je uspesniji zapravo? Sta je uspeh uopste nego samo egoisticna glad? Uostalom, pogresno je definisati coveka po rodnim ulogama koje su manje vise neravedno raspodeljene medju polovima od strane jednog pola. Uloge su podeljene tako da se zene vekovima uspesno drze pod kontrolom jer je veliki strah muskaraca od slobodne zene. U ocima muskaraca slobodna zena je vrlo opasna, jer se ne moze sa njom nikako manipulisati, ne moze se nikako kontrolisati pa joj se onda mora uvaziti ravnopravnost.

bora

pre 4 godine

Vrhunski đaci i učenici su skoro uvek muškarci. Najbolji stručnjaci u skoro svakoj stručnoj oblasti su uglavnom muškarci, samo po neka žena. Ali i najgori učenici i većina najglupljih su opet uglavnom muškarci. Žena ima mnogo više u zlatnoj sredini.

me-109

pre 4 godine

Citam, citam, i jos jednom se nebesima zahvaljujem sto sam se razveo, pritom nisam opljackan, sa zenama samo sex za novac, jeftinije je a i postenije, mimo toga minimizujem bilo kakvu komunikaciju, bolje je za mentalno zdravlje.

Ljudi, shvatite da su zene ultimativni energetski vampiri, drzite se podalje od njih i njihovih sfera problema, one se time hrane, sklonite se, nisu one bas toliko vredne.

Marko

pre 4 godine

Ne kontam samo kao empatija i veca briga i emocije za druge imaju veze sa dostignucima u fizici recimo. Ako si vrhunski fizicar i radis u nekom institutu i sposoban si da dodjes do nekog velikog otkrica, kako te empatija moze sputati. Puno nelogicnosti u ovako kratkom tekstu. Ovo je samo necije 'plitko' misljenje bez puno istrazivanja.
PS. Moje 'plitko' misljenje bez puno istrazivanja da su muskarci dominantniji u nekim oblastima, a znene u nekim drugima. Samo sto su muskarci dominantniji u vise oblasti. A na kraju krajeva, da smo stvarno jednaki i da niko nije dominantan ne bismo ni imali ovakve teme.

Ma da

pre 4 godine

Jednostavno mi smo pametniji od zena i to je dokazano,to sto zenama ne odgovara to je nesto drugo.
(King Roger., 21. februar 2020 10:59)

Da samo sto sam JA na primer pametnija od velike vecine muskaraca te mi je nebitno to sto ste kako kazes VI pametniji od NAS.
Za zivot su bitni samo tvoji licni kvaliteti a ne statistika i to sto se ovde razni pozivaju na neke naucnike, dobitnike Nobela i slicno njima zaista ne znaci nista. Malo se loze, osecaju se za trenutak bolje ali na kraju ostaju sami sa sobom i svojim realnim mogucnostima.
Sve je ovo mlacenje prazne slame. A najvise su se nalozili najnesposobniji.

Učesnik

pre 4 godine

Nije baš sve tako crno! Školstvo, zdravstvo, pravosuđe je skroz feminizirano! Ako mora na izbornim listama da bude 40% žena to je Ok. U zakonodavnoj vlasti žene moraju biti ravnopravao zastupljene! Ali isto tako u sudskoj vlasti valja biti barem 40% muškaraca, sada ima samo 20% muškaraca sudija i javnih tužioca! Ravnopravnost svuda i svagda.

Konzervativni hard-core tradicionalistaa

pre 4 godine

Mislim da je zato sto muskarci manje razmisljaju o posledicama, pa vise pokusavaju od zena i cesce srljaju "u nepoznato". Ko vise pokusava, vise uspeva, ali i vise propada.
Kao sto ima vise uspesnih muskaraca od zena, ima i vise onih koji su doziveli (potpuni) neuspeh i krah.

Ana

pre 4 godine

Da dodam- beskucnici - pa kad pijete , kockate, rasipate- mnogo vise od zena zato i zavrsavate kao beskucnici. Samoubistva- psihicki ste labilniji od zena, ego jaci pa zato lakse strada kad postignete uspeh. Na poslu takodje cesce umirete jer vas ego ne podnosi naredjenja, ponizenja, pa tako iz besa raste pritisak i onda dodje do infarkta. Dal sam nesto zaboravila???

ahahaha

pre 4 godine

Najsmesniji komentar na koji redovno nailazim je poredjenje muskaraca i zena u poslovima koji su jako teski, prljavi i rade ih ljudi koji prosto - nisu za skolu, da se ne lazemo. Niko to ne bira kao prvi izbor, 'evo zelim da budem vodoinstalater' i da popravljam wc solje, dajte ljudi molim vas :) Koja normalna zena (pa i muskarac) se gura da npr. cisti ulice?! Uz duzno postovanje prema tim profesijama, ali molim vas, nemojte ih predstavljati kao nekakav podvig, ili prednost, sposobnost, mislim smesno je stvarno :))) svasta necu procitati...

Dijaspora

pre 4 godine

Nismo mi muski sposobniji, mislim da smo prilicno jednaki kad se gleda sposobnost po polovima. Ali je mnogo vise muskaraca koji su spremni posvetiti cijeli zivot nekom cilju (poslovnom, financijskom, drustvenom, itd) nego zena. A da bi bili vrh u bilo kojoj djelatnosti morate zrtvovati vrijeme, koje bi ti ljudi mogli potrositi na stvaranje porodice, na primjer. Zene u ogromnom broju slucajeva biraju porodicu i vrijeme provedeno sa djecom. Rezultat toga je ovo sto sad imamo.

Maja

pre 4 godine

@ merlot ali hladan
IT sektor nije reper za sva zanimanja. Cinjenica je da danas sve vise mladih, a tu spadaju i zene, upisuje IT smerove a da pri tom nisu zainteresovani za tu struku . Upisuju i rade u tom sektoru zato sto znaju da su tu dobre plate i da ce lako naci posao. Narocito devojke danas, one potpuno prosecne u znanju, idu na to da zavrse taj faks, malo se iscimaju, zaposle i posle lencare , ne trude se da uce novo. A opet tesko da ce dobiti otkaz jer vece firme imaju obaveznost da u firmi imaju zastupljenost i muskog i zenskog pola. A tim zenama je vazno samo da dodju do neke minimum 800 evra plate i one zadovoljne. Dobra plata za to koliko znaju i koliko rade. S druge strane poznajem dosta devojaka koje su zavrsile medicinu i pravo i jako su zaintesovane da rade , napreduju. Neke od njih to zaista i ucine, druge budu sputane porodicnim obavezama, time da se decku- muzu ne svidja sto se one toliko bave poslom a ne njima.

Smuleco

pre 4 godine

"Kod žena je, kako smatra psiholog Aleksandar Šibul, u ovom slučaju "mana" njihova prijatnost, odnosno ljubaznost i to što gledaju interese drugog."

Apsolutno tačno!

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Pre ce biti problem u tome sto su ljudi koji dele priznanja vecinom muskarci i onda oni dele nagrade drugim, uglavnom belim muskarcima.

Recimo neka zena dokaze nesto u hemiji, neki muskarac isto dokaze nesto u hemiji on dobije aplauz, pokupi sav publicitet i nagrade a zeni se kaze da to njeno i nije neko dostignuce iako je mozda njen doprinos i veci nego kolegin.

Drugim recima muskarci su "vise uspesni" jer su muskarci ti koji odredjuju STA JE USPEH. U situacijama u kojima se uspeh odredjuje OBJEKTIVNO uz pomoc testova, recimo pri upisu na fakultet zene prolaze cak i nesto bolje od muskaraca. Zato zene imaju bolji uspeh u skoli i na fakultetu ali kad odu u svet gde ti vecito muskarci odredjuju sta jeste a sta nije bitno, vazno, uspesno - zene gube.

Pri tom razlika izmedju belih muskaraca i drugih muskaraca isto dokazuje da nisu muskarci nista napredniji od zena. Cim muskarac ima malo vise pigmenta u kozi odjednom i oni imaju "previse empatije" i manje sanse za uspeh.

Nije do empatije nego do predrasuda. Svako gura svoje, a beli muskarci su jedini u mogucnosti da proteziraju svoje.

BTW ovaj izgovor me podseca na onu odbranu gde okrivljeni prizna manji zlocin da bi sakrio drugi. Gospodin je bio spreman da prizna da "muskarci pate od manjka empatije" da ne bi priznao da muskarci guraju jedni druge do nagrada.

Krispi

pre 4 godine

Hehehe, nasi zadrigli polupismeni muskarci se pozivaju na Teslinu pamet i Novakove sportske uspehe. Obicni muski primerku, TI , nisi ni Tesla ni Novak. A bogami nisi ni Marija Kiri niti Srena Vilijams, niti ces ikada biti
(neka, 21. februar 2020 20:19)

Pa da, priča se o muškarcima i ženama. Novak, Nadal i Đoković, kao i svi ostali muški teniseri, a i generalno sportisti u svakom sportu će UVEK pobediti bilo koju ženu. Žene i muškarci su podjednako inteligentni, ali na drugačiji način primenjuju svoju inteligenciju.

A za ovu dole što kaže da je podjednako teško fizički biti medicinska sestra i građevinski radnik, rudar ili sl., za to već i nemam komentar. Većina žena nikad ne sazna šta je težak posao.

Koktel bez alkohola

pre 4 godine

Sigurno da majčinstvo, briga o porodici i roditeljima sprečavaju ili bar značajno otežavaju ženama da valorizuju svoj intelektualni potencijal u punoj meri. Ipak,koliko žena u reproduktivnom dobu u Srbiji danas ima tu vrstu prepreke. Okrenite se oko sebe - puni su kafići mladih žena kojima bi bio izazov da naprave omlet ili odgaje biljku u saksiji a ne da se staraju o porodici i podižu decu. Jednostavno živimo u vreme generacije maminih i tatinih princeza kojima je smisao života u plitkom hedonizmu. Ne kažem da je kod muškaraca drastično bolje ali ipak muskarci čine veliku većinu diplomaca ozbiljnih, tehničkih fakulteta, većinu specijalizanata i doktoranata hirurških specijalnosti, većinu advokata itd.

Samo da kažem

pre 4 godine

Ako na čovečanstvo gledamo kao tim, onda su muškarci i žene članovi tima na različitim pozicijama. Za uspeh tima je bitna kohezija i efikasnost na datoj poziciji. Kao kada bi u fudbalu rekli da je centarfor uspešniji od odbrambenog igrača. Možda ovaj prvi daje više golova, ali bez ovog drugog ne bi pobedili.

only fools and horses

pre 4 godine

cisti, pere, kuva, pegla, ide u vrtic po decu, svlaci ih i oblaci, brine o starijim clanovima porodice, plus da radi i zaradjuje.

Gde vi živite? Današnje žene rade možda samo malo više tih poslova od muškaraca. Evo dođite ispred vrtića ili škole, uglavnom miškarci dolaze po decu.
A što se poslova tiče, i dalje ima više muških direktora od žena, ali zato sve najbolje i najlakše poslove zauzimaju žene. Sva poželjna radna mesta. I u sudstvu, zdravstvu, ministarstvima, uoravama, ogromna većina su žene. Ali zato ako odete u Kolubaru na kop ili slično, nijednu ženu nećete naći. Što tu ne traže rodnu ravnooravnost, da 40% zaposlenih na silu budu žene?

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

po nekim istrazivanjima od ranije pokazalo se da mnogo lakse napreduju i dolaze do vrha osobe koje imaju sociopatso ponasanje i odsustvo empatije, bez obzira na pol, tako da to nije nista novo .. e sad zasto tu ima vise muskaraca mozda je objasnio jedan od prethodnih komentatora, neki muskarci izgledaju mnogo visi kad se popnu na novcanik u ocima zena

mina335

pre 4 godine

Za razliku od žena, koje su multitasking mašine, muškarci se ne bave sa više stvari u isto vreme i ne gube snagu, vreme i koncentraciju na stvari koje ih ne vode ka uspehu. Kažem opet, za razliku od žena koje pola svog života provedu brinući se o drugima zapostavljajući svoje intelektualne kapacitete.

samo kazem

pre 4 godine

muskarci su zamenljivi rece jedan. ali je u pravu

90% promotera sovinisticke pameti po internet portalima cine muskarci.

laktovima i batinama 20.000 godina ste promovisali sebe kroz istoriju, zenama ste dali da glasaju pre 100 godina i sad ste mi strasno povredjeni kako eto grozne zene se emancipuju.
ja zaista verujem u to da ce muskarci postati ozbiljno suvisni. nama treba donor materijala genetskog, ostalo mozemo same. nemoj da se zanosite da ne umem da koristim hilti, stolarski alat, zamenim i popravim po kuci i kolima ponesto. kad vam to oduzmem, vi se osecate kastrirano. sacekajte jos malo, sve manje zena radja vase naslednike, ko kaze da nece uci u modu da se pobaci musko dete kao sto to crnogorci rade sa zenskom decom.

Manner

pre 4 godine

Ovde su komentari uglavnom vezani za osobe u braku. A sto ne bismo otisli malo pre toga i pratili stvari od samog korena? Ja recimo znam 15-ak momaka starosti od 30-ak godina koji su samostalno i svojim radom kupili sebi nekretninu. Koliko devojaka tog uzrasta ima svoj stan? Ja iskreno ne znam nijednu. A vi? Isto je i za automobile, skoro svi momci koje znam imaju svoj automobil, a tek poneku devojku, vecina njih nema ni vozacku dozvolu. Dalje, devojke su lakse sa trosenjem novca (kaputi, mantili, haljine, tasne, cipele, sminka, manikir, pedikir, ruckovi, vecere, letovanja, zimovanja, ekskluzivne destinacije, pokloni,...), dok muskarci se trude da ustede (ili potrose na kafanu). Zasto one to rade? Verovatno uzivaju u zivotu i svesno ili nesvesno ocekuju da ce naleteti na princa na belom konju ili u crnom Mercedesu. Dalje, momci su preduzimljiviji, spremni su da rizikuju, da se bore za sebe i svoju buducnost, zavrsavaju teske fakultete (masinstvo, FTN, ETF,..). Sve su to stvari od velikog znacaja. Tek kasnije dolazi brak, pa se nedostaci tih devojaka "ispeglaju" sa obavezama prema deci i kuci.

klo

pre 4 godine

Koliko mizoginih komentara. Sa ovim tekstom ste prepametne, prejedinatvene, pre pre pre muskarce srbe uzdigli u nebesa. Sad ce tek da budu bitni, svi oni, jer zaboga cesanje m..a po vasceli dan zahteva posebnu pamet.

Lana

pre 4 godine

Zato iza svakog uspešnog muškarca stoji jedna žena. Bilo da je to majka, sestra, njegova supruga, ljubavnica. Bez pomenutih ne bi ništa uspeo.

Hmmmm

pre 4 godine

Miskarac koji nema para, nije uspesan u 99.9% slucajeva nema sanse da ozeni uspesnu devojku. Neuspesna, siromasna devojka vrlo cesto uspe da se uda za uspesnog muskarca, samo na osnovu izgleda.
(Straight Outta München, 21. februar 2020 21:33)

Pa to je vas problem muskarci. Dignite kriterijume. Vi cete bukvalno sve da zrtvujete i trpite, budete robovi, zbog samo jedne stvari - "lepa" i seksa sa takvom. Mnogo ste jeftini, neuporedivo jeftiniji od zena, za sta prodajete svoje dostojanstvo. Za jednu telesnu supljinu.

King Roger.

pre 4 godine

Znaci ako ja ne mogu da smislim nesto za nobela to znaci da imam sociopatiju a ne zato sto ne mogi smislim.Kakve se gluposti necu procitati.Jednostavno mi smo pametniji od zena i to je dokazano,to sto zenama ne odgovara to je nesto drugo.Jer konkretno nobela ne dobija desetkas i svako ko doktorira nego neko ko je prirodno mnogo inteligentan.Ovo sto ste napisali vazi za zene ali kad je upitanju napredak na poslu i karijeri ali vezano za nauku ne.

Komša

pre 4 godine

@zenska
Potpuno pogrešno razmišljanje.
Tog sputavanja,tipa "nije to za tebe" ima koliko hoceš u "muškom svetu" - onaj koji boće da uspe u nekij zamisli sigurno ce se suočiti sa osporavanjem talenta,kvaliteta,omalivazavanjem svakakvih vrsta i nije baš da svaki muškarac pobedi te stvari ,koje su plod ljudske prirode (jednostavno postoje i postojaće).
Svaki sportista i sportistkinja koji su uspeli su prošli kroz to npr. a mnogi koji su hteli da se profesionalno bave sportom su odustali mozda baš zbog manjka samopouzdanja izazvanog takvim primedbama okoline.
Naravoučenije - postoji osoba ,ličnost,bilo da je muška ili zenska ona ima svoje slabosti i kvalitete.Od njene sposobnosti da slabosti pobedi a kvalitete neguje i unapredi mnogo zavisi njen status u društvu.
Ako ti neko kaze da nesto ne radis ispravno ,to ti nije relao zato sto si zena - a u rodno ravnopravnom svetu ,koji zagovarate glupo je pozivati se na pol jer poenta rodne ravnopravnosti i jeste da je pol nebitan,zar ne?
Ako osoba pogreši u saobracaju i ometa drige vozače postace "konj" ili "kokoška" u zavisnosti od pola ,ali ne zbog pola nego zato što "nume" da vozi.

Hocete ravnopravnost. Poštovanje -ali onda nemojte da se pozivate ma to sto ste zensko.

truth is in the of the beholder

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Sta ces vise prirodnije od zivota u pecini nasih predaka... Tako da moj savet da se ti vratiš ispod (prirodnog) kamena i ostavis nas da zivimo civilizovano

Maksim

pre 4 godine

"poslove koje tradicionalne rade muškarci" - da, da, sve cesce i ja vidim zene vodoinstalatere, elektricare, automehanicare, vozace i istovarivace kamiona, zidare, perace prozora, cistace ulica, deminere ... ako zaista udjemo u brojeve i detalje, bojim se da ce zenska uloga izgledati znatno drugacije ;) Sto 'no kazu, lupa ko ...... po diviziji.
(@Maksim, 21. februar 2020 12:22)

Idi na utakmicu gde je žena sudija i oslušni oko sebe, pa ćeš videti ko ovde zaista lupa. Ili u saobraćaju koliko ih psuju, a reci mi kad je poslednji put neka žena izazvala nesreću sa smtrnim ishodom. Sram te bilo.

Aron

pre 4 godine

@nije nego jeste nego

Aha, sve je to super, mora da je mnogo tesko sedeti godinu i po dana kod kuce... to ubija gore nego rat, e a kad smo vec kod rata, hoces da se menjamo? Mislim, jednakost uvek i u svemu, sto bi rekli Anglosaksonci - Equal rights, equal fights! Izvoli princezo na front pa onda kukaj.

Ajde ne mora front, moze i gradiliste, kanalizacija, rudnik...milina od izbora!

Bgd

pre 4 godine

"Samo su sada žene pod pritiskom da moraju da budu uspešne u više sfera, a muškarcu se ne zamera ako nema porodicu ili decu, a napreduje na poslu. Nisu jednaki aršini za sve" - cijim pritiskom, ko te pritiska??? Ti sama odluci da li ces se udavati, raditi, radjati decu. Ko te tera? Nismo u Avganistanu! Ja sam zena, nisam udata i nemam decu, zivim sama i sama se izdrzavam. Muskarac moze da "juri" karijeru i kad je ozenjen i ima decu - ali sta su muskarci tu krivi? To je, draga moja psiholoSKINJO, cista biologija. Dobro, znaci muskarci su sociopate, a zene brinu o osecanjima drugih i prijatnije su (bez komentara, neverovatna glupost i neistina!). Samo mi nije jasno kakve to veze ima s naukom, to tzv. laktanje ti mozda treba u nekoj privatnoj firmi ili u politickoj stranci, ali te "laktaske" osobine ti ne trebaju da se bavis naukom ili knjizevnoscu. Same zene su krive sto biraju, eto kao ova psiholoSKINJA, drustvene nauke i slabo placena zanimanja. Ko ti brani da studiras elektrotehniku - niko! Priznaj, BRATE, sebi da te to jednostavno ne zanima! Nisu ti krivi muskarci.

Mali Muhamed

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Ova tvoja tvrdnja je prilično neodrživa. Naime, ne postoji problem u sposobnostima žena ili muškaraca. I jedni i drugi su sposobni onoliko koliko su kao jedinke nadareni za određenu oblast koja uslovljava opstanak jedinke u životu, društvenu delatnost, umetnost, sport ili slično. Besmisleno je generalizovanje, a pravi problem je nastojanje nekakvog potpunog izjednačavanja muškarca i žene ama baš u svemu i na taj način formiranje nekakve ravnopravnosti koja unificira muški i ženski rod do besmisla. U čemu ravnopravnosti? Osnovna ravnopravnost među ljudskim bićima mora biti sloboda, kao univerzalni kriterij, a onda svaka jedinka ima mogućnost da ostvaruje uspeh u onome što je sama odabrala za rad i napredak koji se naziva uspeh. Oni koji pokušavaju napraviti priču o nekakvoj univerzalnoj rodnoj ravnopravnosti, u kojoj su muškarci i žene bezlične jedinke srednjeg roda, oni čine torturu nad slobodom muškarca ili žene kao jedinke koja je sama za sebe kompletna ličnost, osoba, biće dostojno svog postojanja i delanja u ljudskoj zajednici. Ne postoje oblasti u kojima je kompletna muška populacija sposobnija od kompletne ženske populacije. Evo, ja sam kao muškarac igrao fudbal sa drugarima, igrao šah, igrao košarku, obrazovao sam se i zanimao sam se slikarstvom, ali sam svestan da u svetu postoji stotine miliona žena koje su u svim tim oblastima mnogo sposobnije i uspešnije od mene. Ne postoji intelektualna premoć muške populacije u odnosu na žensku populaciju i obratno (govorimo o ljudskoj vrsti), ali negde postoji generalno dominacija muškaraca kao fizički jačih jedinki u odnosu na žene, i ako imamo drugačijih primera, pa je npr. Ivana Španović fizički jača i spremnija od 90% muškaraca u Srbiji. A meni lično je lepša ama baš od svih muškaraca na svetu. Tu žene imaju apsolutnu dominaciju i radujem joj se i uživam u toj vrsti "potčinjenosti".

evo

pre 4 godine

A znaci muskarci manje brinu o deci i bolesnima zato sto im fali empatije a ne zato sto su sebicni i lenju. Eto svakog dana naucim nesto novo. Salu na stranu jer nije smesno, muskarci uvaljuju zenama kucne poslove uz pomoc pretnji, emocionalnim ucenama i gaslitinga (ili ti tako sto je prave ludom).

Primer za prvo: Alo zeno dete ti place nemoj da ti dodjem tamo
Primer za drugo: Hoces da ja otac uzmem deo porodiljskom umesto tebe... Kakva si ti to majka kad ti je karijera bitnija od porodice
Primer za trece: Ne mogu ja da brinem o deci to je zenski posao ili umoran sam ili moj posao je tezi od tvoj...

Tu su i pretnje da ce otici, upredjivanje sa "nasim bakama" itd, itd. Samo sto takve gluposti sve manje prolaze pa su se muskarci uspanicili.

ijao

pre 4 godine

Molim vas ljudi, o kom tacno poslovnom uspehu prosecnog Srbina mi govorimo? Realnost je da prosecan muskarac u Srbiji radi za 300-500 evra, ako je programer jos nesto i zaradi pa umisli da ima 'karijeru' a i dalje radi za kikiriki. A realnost je da prave karijere na Balkanu nema, ovde ljudi rade za male pare i nemaju karijere u pravom smislu te reci :/ Meni je zao sto je tako, ali mislim da ovaj clanak i ova tema uopste nisu namenjeni za nase podrucje.

XXL

pre 4 godine

Zašto su muškarci uspešniji od žena? Rekoh onomad ZATO što iza svakog uspešnog muškarca stoji žena i dok se Ona/e bakću 'svojim čovekom' kad da stignu da se posvete sebi? Eto jednostavno.

Ivan Batajnica

pre 4 godine

Ne znam ko je pametniji,ali u šta su se muškarci pretvorili?!
Radio sam u magacinu auto delova u Batajnici,majko koja koje su muškarci strina,tasteri,spletkarosi....porazavajuce!

Komša

pre 4 godine

Ako ste sposobniji, rodite dete, sedite kod kuce godinu i po dana, uzmite bolovanje svaki put kad njemu nije dobro, pa mu trebite vaske, pa ga vodite u vrtic i iz vrtica svaki dan, pa ga vodite da ga obucete, u skolu, pa mu operite po masinu vesa svaki dan, pa mu skuvajte, pa malo u park, pa idite na roditeljske... e onda idite i uzmite da napredujete na poslu i pokazete nama kako ste vi sposobniji.
Zaboravila sam, za to vreme vasoj gospodji takodje operite i skuvajte dok ona cese ja*nike, promeni sijalicu jednom godisnje, otera auto na pranje jednom mesecno i ne ume da nadje u kuci ni iglu i konac.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nije nego jeste nego, 21. februar 2020 12:13)
U pravu ste gospodjo.
Za te stvari ste sposobnije.
Samo nastavite da ih radite uspešno i siguran sam da nema muškarca koji će se buniti.
Zivele žene!

nije nego jeste nego

pre 4 godine

(Aron, 21. februar 2020 15:02)

radim na gradilistu 20 godina, nema potrebe da me saljete tamo gde vec jesam. u stvari vise nisam, sad se to zove menadzer ili tako vec neko zvucno ime, ja sam svoj trud naplatila. zato se i smatram pozvanom da komentarisem koliko je los odnos muskaraca prema zenama u ovoj zemlji, u kuci i na poslu. koliko mi se rugao jedan vlasnik firme sto moram da kuvam... znate, mnogo ste gadni i jadni prema zenama koje su bolje od vas u poslu, pa dajete sve od sebe da preko njihovih ledja nalepite sebi znacku. to i dan danas gledam, ali sam otvoreno neprijatna i gruba prema pacovima koji to pokusavaju pa me sad zaobilaze u sirokom luku.
mi glasamo tek 100ak godina i daleko smo dogurale. ne brinem se ja za zene, docice one na svoje mesto.

Flori

pre 4 godine

Mozete da pricate o drustvenim konstruktima do prekosutra, ali cista i osnovna biologija ce vas uvek ugasiti.

Muskarci imaju vise agresije u sebi koja je kljucna u visoko takmicarskim okruzenjima. Svet biznisa zahteva veliku dozu agresije isto koliko i probijanje do Nobela. Zene prirodno nemaju toliko testosterona i mnogo manje ih je voljno da zrtvuju sve zarad uspeha kao sto muskarci rade (ali boze moj, o tome se ne prica, muskarcima sve pada sa neba u krilo).

Svako ko koristi rec patrijarhat olako ne zna o cemu govori. To je samo posledica novog osvetnickog feminizma, dok normalne zene i tek kako napreduju i stvaraju nesto od sebe, ne zamlacujuci se izmisljenim problemima.

Nisu uspešniji

pre 4 godine

Samo su bezobrazniji. U stanju su da gaze preko leševa žena koje koriste besomučno, a ženi duguju i sam život. Ja to iz iskustva sa muškarcima, i što su obrazovaniji više iskorišćavaju. Oni nepismeni su svesni ženine uloge.

Oliver

pre 4 godine

"Većina vas će se složiti da to nije zato što su muškarci pametniji ili sposobniji"

Naprotiv,to je bas zbog toga. I ako spadam u manjinu,ponosan sam na to,a kao dokaz prilazem izjave nekih velikih ljudi. Profesor psihologije Ricard Lin je ispitivao IQ na velikom uzorku muskaraca i zena i ustanovio da muskarci imaju za 5 poena veci IQ u proseku. Profesor kardiohirurgije Bosko Djukanovic je javno rekao da su zene katastrofalni hirurzi,jer nisu nezne sa tkivima. To je ziva istina. Slicno je i na ginekologiji ili psihijatriji. Zene psihijatri su grube,agresivne,navalentne,direktivne,sa manje empatije.Svi veliki psihijatri su muskarci. Na medicinskom fakultetu sam se uverio koliko su zenski lekari manje sposobni nego muski. Zasto su muskarci bolji u "zenskim" profesijama kao sto su moda,frizeraj ili kulinarstvo,a kamoli u muskim? Je l' znate nekog cuvenog svetskog kuvara zenu? Ja ne znam,a znam za nekoliko muskaraca. Nema drugog objasnjenja nego da su muskarci sposobniji. Sve ostalo su politicki i "rodno" korektni eufemizmi.

Mrki pogled

pre 4 godine

Da pojednostavim. Muskarci lakse i cesce sakupe m**a da bi odradili posao i hvataju se u kostac, rizik i obaveze zato i napreduju za razliku od zena. I da, za razliku od zena muskarac mora da se dokazuje i bude uspesan inace nista od zenidbe ili bilo cega u zivotu... Zenama skoro svaki luksuz dodje na tacni bez neke prevelike muke, samo da bude eto lepa. Tako je kako je nazalost.

Nix

pre 4 godine

Hoće mi neko pokazati te "aršine" i "patrijarhat" u članovima zakona ili u ustavu?
Ili je u pitanju lenjost i linija manjeg otpora?
Žena ima 51%, zašto ne glasaju recimo za ženske kandidate na izborima? Zašto ih ne kandiduju? Zašto ne vaspitavaju svoje ćerke drugačije?

zaista

pre 4 godine

problem je sto samo muskarac sa Novcanikom je drustveno prihvatljiv, posledica toga = daleko vise grizu, zene jesu dobre u nekim poslovnim sferama to moram ptiznati, ali se generalno ne mogu meriti sa muskarcima, kraj priche, radio sam i radim i sa jednim i sa drugima, daleko vise ogovaraju, bune se, daleko vise guraju nos tamo gde im nije mesto i ne znaju kada sta treba da kazu, ne kazem, ima takvih i muskaraca ali su u velikoj manjini, cinjenica je da one smatraju da u svemu treba da budu u povladjujucem polozaju, a sa druge strane hoce ravnopravnost pa cak i prednost u svemu, cinjenica je da muskraci imaju daleko vecu onu stvar izmedju nogu da rizikuju i daleko vecih sr.nja mogu da progutaju i teraju dalje, to je sutina svega, psihicki su dosta jaci koliko god to mozda ne izgledalo tako! ovo za porodicu je glupost, svi u mom okruzenju podjednako dele obaveze, cak sta vise, teret je daleko veci na muskracima, plus im se sve nabija na nos!!! zato i jeste posledica toga da su u vecini beskucnici jer dosta njih ne moze da se izbori sa pritiskom pa pokleknu..

Столе

pre 4 godine

Мислим да су жене успешније и да друштво то још не препознаје.мајка је најодговорнији посао на свету.мајко хвала ти за све.жена је партнер за цео живот због чега се постаје цео човек.а деца су смисао живота.

Ala

pre 4 godine

To je naprosto tako. Uvek sam sebi postavljao to pitanje a onda sam počeo da gledam u moje okruženje.
Žene nisu manje inteligentne od muškaraca. Ono sto očigledno jesu a to je da su fizički slabije, manje duhovite, i generalno stidljivije. Ostalo je sve isto.
Evo ja se bavim programiranjem i tu je veliki procenat muškaraca. Žene da hoće mogu slobodno da se bave ovim zanimanjem ali neće jer ima matematike itd pa neće da se opterećuju sa tim. Kao što preterano brinu o fizičkom izgledu i nije im problem da budu veštačke (počevši od šminke, farbe za kosu, veštačkih trepavica, usana, grudi, zadnjica) tako se i u zanimanjima fokusiraju na nebitne stvari i mislim da je tu problem.

Daran

pre 4 godine

Nekada, ne tako davno, objašnjenje je bilo da muškarci i žene jesu u proseku jednako inteligentni ali je sama raspodela drugačija. Među muškarcima ima više nadprosečno inteligentnih od žena kao i više ispodprosečno glupih, dok su žene velikom većinom suvi prosek što bi se reklo, sa manje odstupanja u genijalcima i glupacima. Na kraju krajeva među nobelovcima je najviše osoba jevrejskog porekla pa niko ne pravi problem. Ali, sada je i to previše za hronično uvređene i bolesnom zavišću izjedene feministkinje pa se pribeglo utešnoj priči o empatiji i dobroti, ma one bi osvojile sve Nobele ali eto neće, mnogo su dobre neka muškima malo da se igraju.To je danas postalo dominantno tumačenje, muški uspesi su uvek proizvod nekih privilegija tj. nezasluženi a neuspesi zato što su glupi, ženski uspesi , sa druge strane, su posledica prirodne ženske superiornosti a neuspesi su poosledica patrijarhata i društva koje ih besomučno sputava.

The Red Pill

pre 4 godine

@nije nego jeste nego

woow e to je argument... da pocnemo muskarci da radjamo.... bravo :) moja bivsa je htela da radja ja sam bio protiv, rodila je, razvela se i ja sam samohrani otac i sta sad?

a sto se tice uspeha najlepsi prikaz je u sportu gde zene jako rano odustaju u ogrmnom procentu. Muskarcima, u velikom procentu, karijere traju do 35g dok zene odustaju masovno posle 25g. Osim Serene u tenisu moze se na prste nabrojati sampijonke koje su istrajale i bile spremen da zrtvuju svoj privatni zivot da bi ostvarile ambicije u sportu ALI pod pritiskom feministicke politike (koja vlada svetom danas) za to su placene kao i muskarci. Da ne igraju istim danima gledala bi ih samo uza rodbina i prijatelji toliko je zanimljiv zenski tenis!

To isto vazi za sve ostale poslove. Biti uspesan znaci izuzetno mnogo odricanja, odusta od kuce i zrtvovanja za koje su predvidjeni muskraci jer nam je nametnuto da mi MORAMO da se zrtvujemo inace nismo pozeljni!

istina

pre 4 godine

Da bi te žene volele, potreban ti je novac.Da bi zaradio novac, potrebno ti je znanje. Znanje donosi uspeh,koji ti obezbedi novac.I čovek taj novac potroši da bi osvojio ženu.I zašto bi žene bile uspešne? Dovoljno je da nađu uspešnog čoveka.

fe

pre 4 godine

Nije to bas tacno. Put ka uspehu zahteva da vi odsecete 90% svog zivota da biste se popeli tamo. I kada se popnete i na samom ste vrhu, nemate nekog preteranog zadovoljstva od toga. Naravno, imate para, ali 10-15 godina koje ste ulozili u karijeru vam je iseklo zivot do tacke da em vam vasa karijera i uspeh deluju besmisleno (iz vaseg ugla), em ste izgubili najbolje godine svog zivota.

Nekako mi se cini da zene jednostavno vide besmisao karijere pred sobom i ne zele da gube vreme. Na primer, inzenjer ste, pravite neke sistem za veliku kompaniju i zaradjujete 300 hiljada dolara godisnje. Da biste dosli do takvog posla i plate u USA, morate biti i talentovani, i boriti se sa podjednako talentovanom konkurencijom i raditi po 50 sati nedeljno u prvih 15 godina karijere da biste iskocili u vrh kompanije. A na samom kraju, ulozili ste jako veliki trud da biste pravili nesto besmisleno - neki glup potrosacki uredjaj o kojem niko ne razmislja previse. Imate 300 hiljada u dzepu godisnje, ali posao je isisao sav zivot iz vas.

Muskarci jednostavno manje razmisljaju o vremenu, sve dok se ne probude kada je previse kasno, pa onda udju u ono sto se zova kriza srednjih godina, gde bacaju steceni novac na gluposti, dok zene, od samog starta se fokusiraju na vodjenju ispunjenog zivota.

Oliver

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji zato sto smo superiorni u svemu pocevsi od anatomije tela,a narocito anatomije mozga. Frojd je govorio: Anatomija je sudbina. Ko bi bio lud da ga zena operise ili vadi zub? Ja ne idem ni kod zena frizera,a kamoli nesto ozbiljnije.

Sifrazentkinja a ne feministkinja

pre 4 godine

@ Ana

"Sve ratove su zapocinjali i vodili muskarci."

Ako se malo potrudite seticete se Hilari Klinton, Medlin Olbrajt, Margaret Tacer da ne idemo dalje u istoriju. Kada se u se nasle u mogucnosti zene su kao politicari pokazle jednako agresivnim kao i muskarci, ponekada i vise da bi se dokazale muskim partnerima (politickim) ili konkurentima. To i jeste problem sa post-feminizmom sto se za zensku afirmacju bori koriscenjem tzv. muskih socio-politickih alata.

"Pedofili su uglavnom muskarci" - statisticki netacno. Sva istrazivanja su pokazla da su seksualne devijacije, medju njima i pedofilija, podjendnako zastupljena u oba pola. Muski devijanti su samo cesce procesuirani jer cescee pristupe realizaciji svoijih sklonosti.

"I kako onda uopste poverovati da su muskarci superiorniji pol. Upravo suprotno." - ovo uz sve ostale pausalne ocene pokazuje da su Vasi stavovi zapravo samo muski sovinizam odnosno seksizam u ogledalu.

@ Merlot ali hladan

IT sektor nije jedini parametar mada jeste jako ilustrativan jer predstvlja inovativni sektor sa namasovnijim zaposljavanjem i kao realtivno nov nije uslovljen istorijskim nasledjem pa je u tom smislu idealan za profilisanje kadrova, izmedju ostalog i prema polu. U svakom slucaju jako koristan primer koji ste naveli. Zao mi je samo sto imate tako losa iskustva sa HR u kome i sama radim.

Kosta

pre 4 godine

Ne vidim kako su to muškarci uspešniji, ko je to utvrdio i po kojim merilima. Barem u ovom prozapadnom svetu ima uspešnih žena, ovo nazovi istraživanje mi izgleda kao još jedan pokušaj sputavanja muškaraca i uzdizanje žena koje su kao bolje ali ih sistem sputava.

U zdravom telu - zdrav duh

pre 4 godine

@Ana
Naprotiv, devojcice odrastaju bez kontakta sa fizickim naporom, jer se podrazumeva da nece biti zidari, rudari, vojnici.Na casovima fizickog decaci igraju fudbal i basket, dok se devojcice, najcesce bez opreme, setaju okolo, dve-tri u grupi i pricaju o "njoj" i "njemu".Treba pojacati fizicku spremu devojcica, povecati im broj casova fizickog, povecati zahteve i suociti ih sa tim da ce sutra pozitivna diskriminacija morati da postoji i ne salterima, TV-u, medju uciteljima i profesorima u skoli, a da ce one morati u pameti da imaju i mogucnost teskog fizickog rada, rada u vojsci i policiji.

gorski

pre 4 godine

Zato što je žena još po Bibliji stvorena da bude majka pre svega i da brine o potomstvu ,a muškarac je tu da obezbedi egzistenciju i ženi i potomstvu ,e sad pošto su se žene izborile da budu na rukovodećim pozicijama u policiji ,vojsci,skupštini gubi se svaki smisao ženstvenosti i uništava muški libido !!!

starina

pre 4 godine

Ispada da je zenama najveci problem u zivotu sto ostaju trudne i imaju decu, zastrasujuce od cega se problem pravi.

A kada malo pogledam oko sebe i sagledam kako vecina mladih zena danas izgleda, samo se stresem, jer vidim i osecam hladnocu, samozivost, izvestacenost, razmazenost, nedoslednost, i neko takav da bude majka??

Mozda ipak bolje ne, uostalom previse nas je ionako na planeti.

Bili Piton

pre 4 godine

Koja besmislena rasprava! Muskarci nisu uspesniji, jer iza svakog od njih stoji zena koja ih je svemu naucila (ispravno ili pogresno, to zivot pokaze).
Muskarac i zena se spajaju i dobijaju dete. Zive zajedno, majka daje bezuslovnu ljubav, topli dom i podrsku i cuva ono sto otac stvori, a otac cuva svoju porodicu i stara se da budu materijalno obezbedjeni. Deca nalaze sebi partnere, dobijaju svoju decu i njima predaju ono sto su njima njihovi roditelji dali. To je ciklus zivota. Prosto, a tako tesko za izvesti - odgajanje dece je najtezi posao na svetu.
Zapad, a s njim i Srbija je razbio ciklus zivota, prirodnu podelu uloga i ide ka svom kraju. Sve je manje dece u zapadnim drustvima, a samim tim sve manje pripadnika tih drustava. Zapadne zene i Srpkinje nece da radjaju decu, a nesrecnici koji za sebe misle da su muskarci im povladjuju, jer ce morati manje da se trude.
Pridoslice koji nisu razbili ciklus zivota oblikuju drustva po svom. Najcesce musko ime novorodjencadi V. Britaniji je - Muhamed. U Zapadnoj Evropi je slicna situacija. Za 30-40 godina belci vise nece biti vecina u SAD. Afrikaci i Indijci takodje imaju ogroman prirastaj. A mi se prepucavamo ko je uspesniji. U cemu? Zene treba da budu uspesne u svom domenu, muskarci u svom. U suprotnom, propast je neminovna...

bora

pre 4 godine

@fe

Pravljenje karijere nije besmisleno i ne znači neispunjen život dok se ta karijera pravi. Doduše, za nekoga je ispunjen život i mlaćenje prazne slame. Ali još nisam sreo nekog ko se žali jer ima 300.000 evra u džepu koje je sam zaradio.

veštačka inteligencija jer prirodna nije

pre 4 godine

Ne vidim kako su to muškarci uspešniji od žena, ko je to utvrdio i po kojim merilima. Žena ima u svim profesijama i nisu manje uspešne od muškaraca, barem u ovom, nazovimo ga prozapadnom svetu. Ovo je opet neki pokušaj da se ograniče muškarci i daju još veća prava ženama jer su bolje ali eto, žrtve sistema.

Sidrišta a ne luke

pre 4 godine

Ko je pametniji ne znam, mislim da to i ne može da se generalizuje ali ono što primećujem da je u ženskim komentarima i to ne samo na ovaj članak, nego uopšte na superzeni, mnogo više nervoze i netrpeljivosti, da ne kažem mržnje. Malo neočekivano za "empaticniji" pol. S druge strane možda su samo komentatorke izuzetak od pravila - lično sam skloniji da to pomislim nego da idem u negativnu generalizaciju žena. I da...malo u vezi istorije za one koji kažu da žene glasaju tek od pre sto godina. A koliko dugo muškarci, ne bogati i moćni, nego obični, oni koji čine većinu imaju pravo glasa? Setite se da do je do kraja prvog svetskog rata demokratija postojala u svega desetak država a da je i u njima pravo glasa bilo, uglavnom restriktivnije nego danas pa je tako imovinski odnosno fiskalni cenzus bio dosta čest. Konačno, i danas se sa obavezom da svaka lista ima određen broj kandidata jednog pola ili rase sužava demokratsko pravo glasa. Pozitivna diskriminacija jednih nužno vodi negativnoj diskriminaciji drugih. Zapravo kad bolje razmislim, diskriminacija je negativna kako god okreneš.

hmmm

pre 4 godine

@bili piton: Muskarac i zena se spajaju i dobijaju dete. Zive zajedno, majka daje bezuslovnu ljubav, topli dom i podrsku i cuva ono sto otac stvori, a otac cuva svoju porodicu i stara se da budu materijalno obezbedjeni.
U praksi često majka daje bezuslovnu ljubav i "čuva" ono što otac stvori. Otac ne stvara baš bogzna šta, ali je zato nasilan prema ženi, švrlja naokolo, oni se razvode, žena ostaje sama sa decom, bez prihoda, i sa mnogo manje šansi za novi brak od muškarca.
A postoje i žene koje ne inspiriše u tom stepenu ta tzv. prirodna ženska uloga, kuvanje, šustikle i ugađanje mužu. Uvek se pitam zašto se žene uopšte onoliko školuju, ako će posle jednostavno sedeti u kući, negovati decu i biti lepe svom mužu. I onda opet tako njihova ženska deca.
Možda bi žene trebalo da rade četiri sata dnevno na poslu ili četiri radna dana, pa da nekako iznivelišu te dve uloge.

Dragan

pre 4 godine

Citam i ne verujem sta vecina konstatuje i kolika mrznja se ispoljava sto u stvari govori vise o njima samima ali..Opet zene uzimaju svoje najbolje primerke i uporedjuju sa najgorim muskim primerkom..i onda nama ego veliki??Nije lako biti zena ali tu ulogu vam je priroda dodelila isto kao i nama nasu i to je svugde tako u prirodi u 99% slucajeva..i sad bi ako moze da se zemeni uloga..e pa ne moze..mislim moze i tad dobijete gay muskarca..svaka induvidua je za sebe i dok mi o ovome raspravljamo ostale rase se razmnozavaju a mi kad nas ostane saka jada reci cemo samo jedno "KAKO SMO GLUPI BILI"!!

Smrttravel - turisticka putovanja na onaj svet

pre 4 godine

Napredovanje, stanovi, kola, uspeh - Nobelova nagrada nije stvar "rada na sebi" i "truda" (dobro, sve vise jeste, jer se nauka industrijalizovala i ekonomizovala, sve je vise stvar rada, timova, ulaganja), vec talenta.Nije to nase visokoskolstvo - diplomiram, pa master, pa doktorat, pa u SANU, a stvaralacki ucinak 0.To se dobro vidi u humanistickim naukama koje nisu industrijalizovane i timske, gde su trud i rad zadnja rupa na svirali, vec je sve stvar, s oprostenjem, dijalektike kulture kao celine i pojedinca, kao individualnog talenta.Zene su ocajne u humanistici, previsoko im je, kada citate Hanu Arent, onda vidite ko je bolji ljubavnik Hajdeger ili oni "americani".Kada citate Dzudit Batler, onda vidite zasto je amerika supersila, jer moze da tu ispraznost uzdigne na nivo vrednosti, cak ideologije.IT sektor je za zene, trud, "rad na sebi", nista porodica, a onda putovanja po svetu i "upoznavanje" drugih kultura, do konacnog odredista.Sve unapred spremljeno i po povoljnim cenama

Milan

pre 4 godine

@Hmmmmm
Nije to baš tako jednostavno, muškarcima je lepa žena statusni simbol, simbol uspeha. Zenama je uspešan ( bogat) muškarac

sasa jokic

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.

Maksim

pre 4 godine

Živimo u društvu sa podaničkim mentalitetom koje obožava dominantne muške figure, gde je povratna reakcija takvog ustrojstva udar na slabije od sebe.

Dovoljno je pogledati tu količinu mizoginije u komentarima na vestima o silovanju i zlostavljanju žena.

Žene trpe veliki pritisak i kada je u pitanju odstupanje od ustaljenog reproduktivnog obrasca. Žene koje nemaju decu ili su neudate ili razvedene zaslužuju sve što može da ih snađe.

Osude trpe i kad rade poslove koje tradicionalne rade muškarci, bez obzira da li su dobre u tome.

U radni odnos će pre biti primljen muškarac, jer je žena za poslodavca skuplja radna snaga ukoliko nema decu.

Danilo

pre 4 godine

Uvek bilo i biće. Mi smo kao rod privilegovani, imamo više mogućnosti, ne moramo da rađamo, nemmao menstruaciju jednom mesečno, uglavnom ne brinemo o roditeljiđa, ne radimo kučne poslove koji se moraju uraditi i tako imamo mnogo vipe vremea, vaspitani smo da "nama treba" i da uzimamo, dok se žene vaspitavaju da pružaju. Ne pridaju im se zasluge kakve treba da imaju.

nije nego jeste nego

pre 4 godine

(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Ako ste sposobniji, rodite dete, sedite kod kuce godinu i po dana, uzmite bolovanje svaki put kad njemu nije dobro, pa mu trebite vaske, pa ga vodite u vrtic i iz vrtica svaki dan, pa ga vodite da ga obucete, u skolu, pa mu operite po masinu vesa svaki dan, pa mu skuvajte, pa malo u park, pa idite na roditeljske... e onda idite i uzmite da napredujete na poslu i pokazete nama kako ste vi sposobniji.
Zaboravila sam, za to vreme vasoj gospodji takodje operite i skuvajte dok ona cese ja*nike, promeni sijalicu jednom godisnje, otera auto na pranje jednom mesecno i ne ume da nadje u kuci ni iglu i konac.

King Roger.

pre 4 godine

Znaci ako ja ne mogu da smislim nesto za nobela to znaci da imam sociopatiju a ne zato sto ne mogi smislim.Kakve se gluposti necu procitati.Jednostavno mi smo pametniji od zena i to je dokazano,to sto zenama ne odgovara to je nesto drugo.Jer konkretno nobela ne dobija desetkas i svako ko doktorira nego neko ko je prirodno mnogo inteligentan.Ovo sto ste napisali vazi za zene ali kad je upitanju napredak na poslu i karijeri ali vezano za nauku ne.

pazi sad

pre 4 godine

Da muskarac mora da obavi tokom dana sve sto zena mora, da radja decu, obustavi karijeru zbog toga, cisti, pere, kuva, pegla, ide u vrtic po decu, svlaci ih i oblaci, brine o starijim clanovima porodice, plus da radi i zaradjuje, cesto prekovremeno - mislim da nijedan muskarac ne bi odmakao dalje od osnovne skole. Toliko.

The Red Pill

pre 4 godine

@dok se žene vaspitavaju da pružaju. Ne pridaju im se zasluge kakve treba da imaju.
(Danilo, 21. februar 2020 10:49)

30% manje sa visokim obrazovanjem u odnosu na zene
80% beskucnika - muskarci
85% samoubica - muskarci
99% teskih fizickih poslova - muskarci
99% smrti na poslu - muskarci
95% poginulih u ratu - muskarci
60% vece zatvorske kazne za isto krivicno delo - muskarci
85% zatvorenika - muskarci
Kraci zivotni vek - muskarci
duzi radni vek - muskarci
Zamenjiva i potrosna roba svake drzave! Kada treba nekoga zrtvovati to je uvek MUSKARAC! Ukoliko ne radi i nema obrazovanje za razliku od zena, moze da bude kazanova nece biti pozeljan za zenidbu...Zene i dalje U VECINI tretiraju muskarce kao novcanike i uspesniji lakse nalaze partnere ali mnogi nikada ne saznaju da li se mlada udala za njih ili za njihov novcanik!

Ako ti, kao musko (predstavljas se kao musko), osecas da su nama podeljene dobre karte mozda treba da sacekas do prvog rata ili do sposavanja iz broda koji tone, kada ti budu rekli prvo deca, pa zene pa muskraci! Zasto? Pa zato sto su muskarci zamenljiva i potrosna roba!

E zato su muskarci uspesniji, jer samo ako su ambiciozni i uspesni nece biti drustveno zamenjiljivi i sexualno neprihvatljivi!

me-109

pre 4 godine

Citam, citam, i jos jednom se nebesima zahvaljujem sto sam se razveo, pritom nisam opljackan, sa zenama samo sex za novac, jeftinije je a i postenije, mimo toga minimizujem bilo kakvu komunikaciju, bolje je za mentalno zdravlje.

Ljudi, shvatite da su zene ultimativni energetski vampiri, drzite se podalje od njih i njihovih sfera problema, one se time hrane, sklonite se, nisu one bas toliko vredne.

Oliver

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji zato sto smo superiorni u svemu pocevsi od anatomije tela,a narocito anatomije mozga. Frojd je govorio: Anatomija je sudbina. Ko bi bio lud da ga zena operise ili vadi zub? Ja ne idem ni kod zena frizera,a kamoli nesto ozbiljnije.

Komša

pre 4 godine

Ako ste sposobniji, rodite dete, sedite kod kuce godinu i po dana, uzmite bolovanje svaki put kad njemu nije dobro, pa mu trebite vaske, pa ga vodite u vrtic i iz vrtica svaki dan, pa ga vodite da ga obucete, u skolu, pa mu operite po masinu vesa svaki dan, pa mu skuvajte, pa malo u park, pa idite na roditeljske... e onda idite i uzmite da napredujete na poslu i pokazete nama kako ste vi sposobniji.
Zaboravila sam, za to vreme vasoj gospodji takodje operite i skuvajte dok ona cese ja*nike, promeni sijalicu jednom godisnje, otera auto na pranje jednom mesecno i ne ume da nadje u kuci ni iglu i konac.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nije nego jeste nego, 21. februar 2020 12:13)
U pravu ste gospodjo.
Za te stvari ste sposobnije.
Samo nastavite da ih radite uspešno i siguran sam da nema muškarca koji će se buniti.
Zivele žene!

Manner

pre 4 godine

Ovde su komentari uglavnom vezani za osobe u braku. A sto ne bismo otisli malo pre toga i pratili stvari od samog korena? Ja recimo znam 15-ak momaka starosti od 30-ak godina koji su samostalno i svojim radom kupili sebi nekretninu. Koliko devojaka tog uzrasta ima svoj stan? Ja iskreno ne znam nijednu. A vi? Isto je i za automobile, skoro svi momci koje znam imaju svoj automobil, a tek poneku devojku, vecina njih nema ni vozacku dozvolu. Dalje, devojke su lakse sa trosenjem novca (kaputi, mantili, haljine, tasne, cipele, sminka, manikir, pedikir, ruckovi, vecere, letovanja, zimovanja, ekskluzivne destinacije, pokloni,...), dok muskarci se trude da ustede (ili potrose na kafanu). Zasto one to rade? Verovatno uzivaju u zivotu i svesno ili nesvesno ocekuju da ce naleteti na princa na belom konju ili u crnom Mercedesu. Dalje, momci su preduzimljiviji, spremni su da rizikuju, da se bore za sebe i svoju buducnost, zavrsavaju teske fakultete (masinstvo, FTN, ETF,..). Sve su to stvari od velikog znacaja. Tek kasnije dolazi brak, pa se nedostaci tih devojaka "ispeglaju" sa obavezama prema deci i kuci.

Aron

pre 4 godine

@nije nego jeste nego

Aha, sve je to super, mora da je mnogo tesko sedeti godinu i po dana kod kuce... to ubija gore nego rat, e a kad smo vec kod rata, hoces da se menjamo? Mislim, jednakost uvek i u svemu, sto bi rekli Anglosaksonci - Equal rights, equal fights! Izvoli princezo na front pa onda kukaj.

Ajde ne mora front, moze i gradiliste, kanalizacija, rudnik...milina od izbora!

Oliver

pre 4 godine

"Većina vas će se složiti da to nije zato što su muškarci pametniji ili sposobniji"

Naprotiv,to je bas zbog toga. I ako spadam u manjinu,ponosan sam na to,a kao dokaz prilazem izjave nekih velikih ljudi. Profesor psihologije Ricard Lin je ispitivao IQ na velikom uzorku muskaraca i zena i ustanovio da muskarci imaju za 5 poena veci IQ u proseku. Profesor kardiohirurgije Bosko Djukanovic je javno rekao da su zene katastrofalni hirurzi,jer nisu nezne sa tkivima. To je ziva istina. Slicno je i na ginekologiji ili psihijatriji. Zene psihijatri su grube,agresivne,navalentne,direktivne,sa manje empatije.Svi veliki psihijatri su muskarci. Na medicinskom fakultetu sam se uverio koliko su zenski lekari manje sposobni nego muski. Zasto su muskarci bolji u "zenskim" profesijama kao sto su moda,frizeraj ili kulinarstvo,a kamoli u muskim? Je l' znate nekog cuvenog svetskog kuvara zenu? Ja ne znam,a znam za nekoliko muskaraca. Nema drugog objasnjenja nego da su muskarci sposobniji. Sve ostalo su politicki i "rodno" korektni eufemizmi.

Koktel bez alkohola

pre 4 godine

Sigurno da majčinstvo, briga o porodici i roditeljima sprečavaju ili bar značajno otežavaju ženama da valorizuju svoj intelektualni potencijal u punoj meri. Ipak,koliko žena u reproduktivnom dobu u Srbiji danas ima tu vrstu prepreke. Okrenite se oko sebe - puni su kafići mladih žena kojima bi bio izazov da naprave omlet ili odgaje biljku u saksiji a ne da se staraju o porodici i podižu decu. Jednostavno živimo u vreme generacije maminih i tatinih princeza kojima je smisao života u plitkom hedonizmu. Ne kažem da je kod muškaraca drastično bolje ali ipak muskarci čine veliku većinu diplomaca ozbiljnih, tehničkih fakulteta, većinu specijalizanata i doktoranata hirurških specijalnosti, većinu advokata itd.

gorski

pre 4 godine

Zato što je žena još po Bibliji stvorena da bude majka pre svega i da brine o potomstvu ,a muškarac je tu da obezbedi egzistenciju i ženi i potomstvu ,e sad pošto su se žene izborile da budu na rukovodećim pozicijama u policiji ,vojsci,skupštini gubi se svaki smisao ženstvenosti i uništava muški libido !!!

Ana

pre 4 godine

@ the red pill
To sto radite fizicke poslove - to je zato sto manje od zena zavrsavate fakultete,lenji ste, dok su zene vrednije i upornije. Niko vam ne brani da se skolujete. To sto vecinu zatvorenika cine muskarci - to je zato sto ste vise nasilni, vise skloni kriminalu. Da imate vise kazne od zena za isto delo - to je netacno, cak suprotno- kad muz ubije zenu dobije manji broj godina nego obrnuto jer se vi uvek vadite na afekt, dok zene navodno to isplaniraju pa dobiju vece kazne. Imate vise povreda na radu zato sto umete da cugnete, pijete dosta, pa otuda i veliki broj nesreca na gradilistima i slicno. Idete u penziju par godina kasnije zato sto zene tih par godina provedu u trudnoci, radjanju dece, odgoju malih bespomocnih beba. Sve ratove su zapocinjali i vodili muskarci. Pedofili su uglavnom muskarci. I kako onda uopste poverovati da su muskarci superiorniji pol. Upravo suprotno. To sto ima pojedinih fascinantnih primeraka vaseg pola koji su puno toga uradili, napravili, to ne znaju da vi muskarci mozete sebi da pripisete zasluge. I Novak je vrhunski teniser sveta , a opet Vi niste Novak, niste vi deo njegovog uspeha.

Palona

pre 4 godine

Žene su uspešnije i sposobnije od muškaraca u svakom pogledu! Pogledajte primer Novaka i Jelene Đoković!
Novak, od malih nogu se žrtvovao, odricao od svega, trenirao dan i noć, borio i sl. da bi uspeo u životu i dogurao do svetskog broj 1! Proslavio se i zaradio ogroman novac!
Jelena, udala se za Novaka, kap znoja u životu nije prolila i pripada joj pola, 50% svega što su zajedno u životu stekli(čitaj Novak)!
I pitam ja vas sada ko je uspešniji i sposobniji?

duki

pre 4 godine

Ja sam radio u firmi gde su 95% kolektiva cinile zene. Uzas jedan, mislim da mi je svanulo kad sam otisao. To samo brblja po ceo dan, sa koleginicom pored ili preko telefona, pricom pokrivaju svoj nerad, idu i gledaju sta drugi rade i prete ako osete da su ugrozene, a ugrozene su stalno. To sve zene medjusobno rade. Mi muski smo postavili dezobarijeru i minimalno smo komunicirali s njima. Naravno, one koje su umislile da su bitne i sl. su prosto trazile djavola. Nije ovo pristrasno, ja licno nisam imao mnogo "sukoba" sa koleginicama ali je bilo kolega koji su poprilicno burno reagovali u pojedinim situacijama, kako samo musko ume da reaguje. Mogu casopisi i novine da pisu sta hoce, to su sve ispricane price. Biologija je takva i to ne moze ni jedan casopis da promeni.

samo kazem

pre 4 godine

muskarci su zamenljivi rece jedan. ali je u pravu

90% promotera sovinisticke pameti po internet portalima cine muskarci.

laktovima i batinama 20.000 godina ste promovisali sebe kroz istoriju, zenama ste dali da glasaju pre 100 godina i sad ste mi strasno povredjeni kako eto grozne zene se emancipuju.
ja zaista verujem u to da ce muskarci postati ozbiljno suvisni. nama treba donor materijala genetskog, ostalo mozemo same. nemoj da se zanosite da ne umem da koristim hilti, stolarski alat, zamenim i popravim po kuci i kolima ponesto. kad vam to oduzmem, vi se osecate kastrirano. sacekajte jos malo, sve manje zena radja vase naslednike, ko kaze da nece uci u modu da se pobaci musko dete kao sto to crnogorci rade sa zenskom decom.

Smuleco

pre 4 godine

"Kod žena je, kako smatra psiholog Aleksandar Šibul, u ovom slučaju "mana" njihova prijatnost, odnosno ljubaznost i to što gledaju interese drugog."

Apsolutno tačno!

only fools and horses

pre 4 godine

cisti, pere, kuva, pegla, ide u vrtic po decu, svlaci ih i oblaci, brine o starijim clanovima porodice, plus da radi i zaradjuje.

Gde vi živite? Današnje žene rade možda samo malo više tih poslova od muškaraca. Evo dođite ispred vrtića ili škole, uglavnom miškarci dolaze po decu.
A što se poslova tiče, i dalje ima više muških direktora od žena, ali zato sve najbolje i najlakše poslove zauzimaju žene. Sva poželjna radna mesta. I u sudstvu, zdravstvu, ministarstvima, uoravama, ogromna većina su žene. Ali zato ako odete u Kolubaru na kop ili slično, nijednu ženu nećete naći. Što tu ne traže rodnu ravnooravnost, da 40% zaposlenih na silu budu žene?

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Pre ce biti problem u tome sto su ljudi koji dele priznanja vecinom muskarci i onda oni dele nagrade drugim, uglavnom belim muskarcima.

Recimo neka zena dokaze nesto u hemiji, neki muskarac isto dokaze nesto u hemiji on dobije aplauz, pokupi sav publicitet i nagrade a zeni se kaze da to njeno i nije neko dostignuce iako je mozda njen doprinos i veci nego kolegin.

Drugim recima muskarci su "vise uspesni" jer su muskarci ti koji odredjuju STA JE USPEH. U situacijama u kojima se uspeh odredjuje OBJEKTIVNO uz pomoc testova, recimo pri upisu na fakultet zene prolaze cak i nesto bolje od muskaraca. Zato zene imaju bolji uspeh u skoli i na fakultetu ali kad odu u svet gde ti vecito muskarci odredjuju sta jeste a sta nije bitno, vazno, uspesno - zene gube.

Pri tom razlika izmedju belih muskaraca i drugih muskaraca isto dokazuje da nisu muskarci nista napredniji od zena. Cim muskarac ima malo vise pigmenta u kozi odjednom i oni imaju "previse empatije" i manje sanse za uspeh.

Nije do empatije nego do predrasuda. Svako gura svoje, a beli muskarci su jedini u mogucnosti da proteziraju svoje.

BTW ovaj izgovor me podseca na onu odbranu gde okrivljeni prizna manji zlocin da bi sakrio drugi. Gospodin je bio spreman da prizna da "muskarci pate od manjka empatije" da ne bi priznao da muskarci guraju jedni druge do nagrada.

Mrki pogled

pre 4 godine

Da pojednostavim. Muskarci lakse i cesce sakupe m**a da bi odradili posao i hvataju se u kostac, rizik i obaveze zato i napreduju za razliku od zena. I da, za razliku od zena muskarac mora da se dokazuje i bude uspesan inace nista od zenidbe ili bilo cega u zivotu... Zenama skoro svaki luksuz dodje na tacni bez neke prevelike muke, samo da bude eto lepa. Tako je kako je nazalost.

neka

pre 4 godine

Hehehe, nasi zadrigli polupismeni muskarci se pozivaju na Teslinu pamet i Novakove sportske uspehe. Obicni muski primerku, TI , nisi ni Tesla ni Novak. A bogami nisi ni Marija Kiri niti Srena Vilijams, niti ces ikada biti

Рејџ Агенст

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

А ти био био тај ексклузивни тумач воље универзума, па засигурно знаш да није добро?

И за шта су мушкарци способнији? За ратовање и загађивање планете?

The Red Pill

pre 4 godine

@nije nego jeste nego

woow e to je argument... da pocnemo muskarci da radjamo.... bravo :) moja bivsa je htela da radja ja sam bio protiv, rodila je, razvela se i ja sam samohrani otac i sta sad?

a sto se tice uspeha najlepsi prikaz je u sportu gde zene jako rano odustaju u ogrmnom procentu. Muskarcima, u velikom procentu, karijere traju do 35g dok zene odustaju masovno posle 25g. Osim Serene u tenisu moze se na prste nabrojati sampijonke koje su istrajale i bile spremen da zrtvuju svoj privatni zivot da bi ostvarile ambicije u sportu ALI pod pritiskom feministicke politike (koja vlada svetom danas) za to su placene kao i muskarci. Da ne igraju istim danima gledala bi ih samo uza rodbina i prijatelji toliko je zanimljiv zenski tenis!

To isto vazi za sve ostale poslove. Biti uspesan znaci izuzetno mnogo odricanja, odusta od kuce i zrtvovanja za koje su predvidjeni muskraci jer nam je nametnuto da mi MORAMO da se zrtvujemo inace nismo pozeljni!

guta

pre 4 godine

Zamislite samo tekst u kome se zene nazivaju emocionalnim sociopatama, mislim da bi autor(i) teksta zavrsio/li u zatvoru. Ali ako to kazete za muskarce, sve je ok. Dok se to ne promeni nemojte da vas cude reakcije ne samo "Balkanaca" (omiljena floskula), nego bogami muskaraca iz svih delova sveta. Vikanjem "Mi smo naj naj..." niko ama bas nikada nije postigao nista, niti ga je ko uzimao za ozbiljno.

A sto se tice toga ko je sposobniji, pogledajte prezivljavanje na tropskom ostrvu, jedna od varijanti emisija Bear-a Grills-a, gde imamo odvojene grupe muskaraca i zena, neke stvari ce vam biti jasnije.

Marko

pre 4 godine

Ne kontam samo kao empatija i veca briga i emocije za druge imaju veze sa dostignucima u fizici recimo. Ako si vrhunski fizicar i radis u nekom institutu i sposoban si da dodjes do nekog velikog otkrica, kako te empatija moze sputati. Puno nelogicnosti u ovako kratkom tekstu. Ovo je samo necije 'plitko' misljenje bez puno istrazivanja.
PS. Moje 'plitko' misljenje bez puno istrazivanja da su muskarci dominantniji u nekim oblastima, a znene u nekim drugima. Samo sto su muskarci dominantniji u vise oblasti. A na kraju krajeva, da smo stvarno jednaki i da niko nije dominantan ne bismo ni imali ovakve teme.

zaista

pre 4 godine

problem je sto samo muskarac sa Novcanikom je drustveno prihvatljiv, posledica toga = daleko vise grizu, zene jesu dobre u nekim poslovnim sferama to moram ptiznati, ali se generalno ne mogu meriti sa muskarcima, kraj priche, radio sam i radim i sa jednim i sa drugima, daleko vise ogovaraju, bune se, daleko vise guraju nos tamo gde im nije mesto i ne znaju kada sta treba da kazu, ne kazem, ima takvih i muskaraca ali su u velikoj manjini, cinjenica je da one smatraju da u svemu treba da budu u povladjujucem polozaju, a sa druge strane hoce ravnopravnost pa cak i prednost u svemu, cinjenica je da muskraci imaju daleko vecu onu stvar izmedju nogu da rizikuju i daleko vecih sr.nja mogu da progutaju i teraju dalje, to je sutina svega, psihicki su dosta jaci koliko god to mozda ne izgledalo tako! ovo za porodicu je glupost, svi u mom okruzenju podjednako dele obaveze, cak sta vise, teret je daleko veci na muskracima, plus im se sve nabija na nos!!! zato i jeste posledica toga da su u vecini beskucnici jer dosta njih ne moze da se izbori sa pritiskom pa pokleknu..

Kosta

pre 4 godine

Ne vidim kako su to muškarci uspešniji, ko je to utvrdio i po kojim merilima. Barem u ovom prozapadnom svetu ima uspešnih žena, ovo nazovi istraživanje mi izgleda kao još jedan pokušaj sputavanja muškaraca i uzdizanje žena koje su kao bolje ali ih sistem sputava.

Ana

pre 4 godine

Da dodam- beskucnici - pa kad pijete , kockate, rasipate- mnogo vise od zena zato i zavrsavate kao beskucnici. Samoubistva- psihicki ste labilniji od zena, ego jaci pa zato lakse strada kad postignete uspeh. Na poslu takodje cesce umirete jer vas ego ne podnosi naredjenja, ponizenja, pa tako iz besa raste pritisak i onda dodje do infarkta. Dal sam nesto zaboravila???

Ivana

pre 4 godine

Ovako stoje stvari,
Zenska deca su mnogo bolji djaci, pogledajte statistiku osnovnih i srednjih skola. Devojcice brze napreduju, organizovanije su, imaju vise vanskoliskih aktivnosti i zbog toga pokazuju mnogo bolje rezultate. Ne kazem da je to zato sto su pametnije nego se radi i o vaspitanju, sramota je kad je zensko dete los djak, dok se sinovima tolerise tako nesto. Stvari kasnije pocinju da se menjaju. Koliko god da je sin bio losiji djak, roditelji ce ga vise forsirati da zavrsi fakultet, da se zaposli, pre ce zavsiti voznju nego zenska deca. Onog momenta kada zena pocne da radi, i svojim trudom pocne da zaradjuje vise od muskih kolega i da napreduje hijerarhijski, svi ce, a narocito muskarci, pa i celo drustvo da osporavaju uspeh i trud, jer je sve to nista ako se nisi ostvarila kao majka. To je, na zalost jedini razlog zasto nema previse uspesnih zena.

elem

pre 4 godine

(The Red Pill, 21. februar 2020 12:25)

Ovo je statistika za Ameriku i nije tacna.
U Srbiji je broj obrazovanih zena za par procenata veci od muskaraca 52 vs. 48 i to samo na osnovnim studijama, na doktoratima ima vise muskaraca.
Broj beskucnika je podjednak samo sto zene cesce zive u nehigijenskim naseljima dok su muskarci cesce klasicni beskucnici.
Radni vek ce se izjednaciti do 2032.
Zene u Srbiji dobijaju VISE zatvorske kazne, neko je vec objasnio zasto, afekat.
Zene CESCE pokusavaju samoubistvo,
Teski fizicki poslovi su isto podjednako rasporedjeni, samo sto zene uglavnom rade kao negovateljice, medicinske sestre itd sto mnogi ne racunaju u "tezak fizicki posao" iako realno jeste.
Kraci zivotni vek je istina ali to je zbog zloupotrebe droge, alkohola itd.
Za rat si donekle u pravu ali samo ako se vodi na tudjoj teritoriji. U modernom ratovanju je teze biti zena nego vojnik, bar tako kaze gospodin iz UN snaga koji je tokom ratovanja u Africi video vise silovanih zena nego mrtvih muskaraca. Ali valjda se ne racuna jer ih nisu ubili "samo silovali".

Uprkos tome sigurna sam da ces ovu laznu statistiku koji si video u nekom filmu i dalje ponavljati na ovom sajtu kao papagaj.

A da, u manjim mestima muskarci su i dalje ti kojima se ostavlja imovinu dok njihove sestre ostaju kratkih rukava ali ti imas obraza da ovde pricas kako su muskarci jadni jer "su cesce beskucnici".

Sram vas bilo, pokloni vam neko kucu, vi je propijete i opet zene krive.

Krispi

pre 4 godine

Hehehe, nasi zadrigli polupismeni muskarci se pozivaju na Teslinu pamet i Novakove sportske uspehe. Obicni muski primerku, TI , nisi ni Tesla ni Novak. A bogami nisi ni Marija Kiri niti Srena Vilijams, niti ces ikada biti
(neka, 21. februar 2020 20:19)

Pa da, priča se o muškarcima i ženama. Novak, Nadal i Đoković, kao i svi ostali muški teniseri, a i generalno sportisti u svakom sportu će UVEK pobediti bilo koju ženu. Žene i muškarci su podjednako inteligentni, ali na drugačiji način primenjuju svoju inteligenciju.

A za ovu dole što kaže da je podjednako teško fizički biti medicinska sestra i građevinski radnik, rudar ili sl., za to već i nemam komentar. Većina žena nikad ne sazna šta je težak posao.

@Maksim

pre 4 godine

"poslove koje tradicionalne rade muškarci" - da, da, sve cesce i ja vidim zene vodoinstalatere, elektricare, automehanicare, vozace i istovarivace kamiona, zidare, perace prozora, cistace ulica, deminere ... ako zaista udjemo u brojeve i detalje, bojim se da ce zenska uloga izgledati znatno drugacije ;) Sto 'no kazu, lupa ko ...... po diviziji.

istina

pre 4 godine

Da bi te žene volele, potreban ti je novac.Da bi zaradio novac, potrebno ti je znanje. Znanje donosi uspeh,koji ti obezbedi novac.I čovek taj novac potroši da bi osvojio ženu.I zašto bi žene bile uspešne? Dovoljno je da nađu uspešnog čoveka.

Komša

pre 4 godine

@zenska
Potpuno pogrešno razmišljanje.
Tog sputavanja,tipa "nije to za tebe" ima koliko hoceš u "muškom svetu" - onaj koji boće da uspe u nekij zamisli sigurno ce se suočiti sa osporavanjem talenta,kvaliteta,omalivazavanjem svakakvih vrsta i nije baš da svaki muškarac pobedi te stvari ,koje su plod ljudske prirode (jednostavno postoje i postojaće).
Svaki sportista i sportistkinja koji su uspeli su prošli kroz to npr. a mnogi koji su hteli da se profesionalno bave sportom su odustali mozda baš zbog manjka samopouzdanja izazvanog takvim primedbama okoline.
Naravoučenije - postoji osoba ,ličnost,bilo da je muška ili zenska ona ima svoje slabosti i kvalitete.Od njene sposobnosti da slabosti pobedi a kvalitete neguje i unapredi mnogo zavisi njen status u društvu.
Ako ti neko kaze da nesto ne radis ispravno ,to ti nije relao zato sto si zena - a u rodno ravnopravnom svetu ,koji zagovarate glupo je pozivati se na pol jer poenta rodne ravnopravnosti i jeste da je pol nebitan,zar ne?
Ako osoba pogreši u saobracaju i ometa drige vozače postace "konj" ili "kokoška" u zavisnosti od pola ,ali ne zbog pola nego zato što "nume" da vozi.

Hocete ravnopravnost. Poštovanje -ali onda nemojte da se pozivate ma to sto ste zensko.

pejo

pre 4 godine

Kažu da mora biti više žena u parlamentu , skupštini grada ,svuda ... Na silu ! E,to je rodna neravnopravnost na delu ! Ne pita niko da li je žena sposobnija od muškarca ,nego mora samo zato što je žena ! Tako se ne pomaže ,nego se pravi još veći problem . Žene su sposobnije u nekim oblastima života ,a muškarci u nekim drugim. Zato i jeste lepo ,jer smo različiti . Negujmo razlike ,a ne da guramo ljude gde ne treba ,samo da budemo isti .

Ana

pre 4 godine

Uspesniji su u ulogama koje su sami sebi dodelili, a to su uloge koje daju vise licne samostalnosti, slobode i statusa. Zene su uspesnije u cemu god da su im muskarci odredili kao uloge, koje su statusno nize, a samim tim i sa manjom autonomijom i manjom zaradom. Eto kako su muskarci uspesniji - jer se uspeh meri po muslim standardima, tj.statusno. Zasto se jedan fizicar ili biznismen smatra uspesnijim od majke, domacice,negovateljice? Po kojim merilima je uspesniji zapravo? Sta je uspeh uopste nego samo egoisticna glad? Uostalom, pogresno je definisati coveka po rodnim ulogama koje su manje vise neravedno raspodeljene medju polovima od strane jednog pola. Uloge su podeljene tako da se zene vekovima uspesno drze pod kontrolom jer je veliki strah muskaraca od slobodne zene. U ocima muskaraca slobodna zena je vrlo opasna, jer se ne moze sa njom nikako manipulisati, ne moze se nikako kontrolisati pa joj se onda mora uvaziti ravnopravnost.

zenska

pre 4 godine

Nikakve filozofije ovde nema. Zene u pojedinim zemljama i dalje nemaju pravo glasa, pravo da voze auto, da pokazu vise od ociju. Dokle god toga ima, ne treba se pitati zasto je manje zena u svemu, jer se 80% nas ceo zivot suocava sa sputavanjima tipa "nije to za tebe, to je muski posao, sta ces ti tu, idi kuci radjaj decu" i generalnim neodobravanjem okoline. Kada te neko kljuca u mozak ceo zivot, to ce ti ostati urezano. Dokle god diskriminacija postoji (a to je zauvek i nikada se nece promeniti), nema potrebe uopste analizirati ovo pitanje, sve je jasno.

Daran

pre 4 godine

Nekada, ne tako davno, objašnjenje je bilo da muškarci i žene jesu u proseku jednako inteligentni ali je sama raspodela drugačija. Među muškarcima ima više nadprosečno inteligentnih od žena kao i više ispodprosečno glupih, dok su žene velikom većinom suvi prosek što bi se reklo, sa manje odstupanja u genijalcima i glupacima. Na kraju krajeva među nobelovcima je najviše osoba jevrejskog porekla pa niko ne pravi problem. Ali, sada je i to previše za hronično uvređene i bolesnom zavišću izjedene feministkinje pa se pribeglo utešnoj priči o empatiji i dobroti, ma one bi osvojile sve Nobele ali eto neće, mnogo su dobre neka muškima malo da se igraju.To je danas postalo dominantno tumačenje, muški uspesi su uvek proizvod nekih privilegija tj. nezasluženi a neuspesi zato što su glupi, ženski uspesi , sa druge strane, su posledica prirodne ženske superiornosti a neuspesi su poosledica patrijarhata i društva koje ih besomučno sputava.

Ala

pre 4 godine

To je naprosto tako. Uvek sam sebi postavljao to pitanje a onda sam počeo da gledam u moje okruženje.
Žene nisu manje inteligentne od muškaraca. Ono sto očigledno jesu a to je da su fizički slabije, manje duhovite, i generalno stidljivije. Ostalo je sve isto.
Evo ja se bavim programiranjem i tu je veliki procenat muškaraca. Žene da hoće mogu slobodno da se bave ovim zanimanjem ali neće jer ima matematike itd pa neće da se opterećuju sa tim. Kao što preterano brinu o fizičkom izgledu i nije im problem da budu veštačke (počevši od šminke, farbe za kosu, veštačkih trepavica, usana, grudi, zadnjica) tako se i u zanimanjima fokusiraju na nebitne stvari i mislim da je tu problem.

Ipos

pre 4 godine

Pa, ne vidim kako ce se to resiti tako sto ce se za zene spustati kriterijumi ili se legislativno odredjivati broj mesta u menadzmentu preduzeca ili poslanica u Skupstini? Tako ce zajednica samo vremenom nazadovati jer vise nece biti birani i najbolji, koji god.
A sto se "uspesnosti" polova tice, mislim da je biti mama najvrednije zanimanje, te tu svaka diskusija o tom prestaje...

Zg

pre 4 godine

Ova priča je smešna svakome ko poznaje istoriju nauke i zna koliko je žena zaslužilo Nobela ali ga nisu dobile otvoreno i bukvalno jedino zato što su žene. Čast gospođi Kiri, koja je bila toliko velika da nisu mogli da je ignorišu i jedini je dobitnik Nobela u dve kategorije.
A ove mukice ovde što me ubeđuju da su muškarci sposobniji jer ima mnogo više muških vodoinstalatera... Mhm, da, važi, evo padam u nesvest koliko je sposobno očepiti wc šolju, pa ja to nikad ne bih uspela nikako, to je tako moćno, džaba mi znanje kvantne mehanike, dajte gospodi Nobela za vodoinstalacije.

ahahaha

pre 4 godine

Najsmesniji komentar na koji redovno nailazim je poredjenje muskaraca i zena u poslovima koji su jako teski, prljavi i rade ih ljudi koji prosto - nisu za skolu, da se ne lazemo. Niko to ne bira kao prvi izbor, 'evo zelim da budem vodoinstalater' i da popravljam wc solje, dajte ljudi molim vas :) Koja normalna zena (pa i muskarac) se gura da npr. cisti ulice?! Uz duzno postovanje prema tim profesijama, ali molim vas, nemojte ih predstavljati kao nekakav podvig, ili prednost, sposobnost, mislim smesno je stvarno :))) svasta necu procitati...

Bgd

pre 4 godine

"Samo su sada žene pod pritiskom da moraju da budu uspešne u više sfera, a muškarcu se ne zamera ako nema porodicu ili decu, a napreduje na poslu. Nisu jednaki aršini za sve" - cijim pritiskom, ko te pritiska??? Ti sama odluci da li ces se udavati, raditi, radjati decu. Ko te tera? Nismo u Avganistanu! Ja sam zena, nisam udata i nemam decu, zivim sama i sama se izdrzavam. Muskarac moze da "juri" karijeru i kad je ozenjen i ima decu - ali sta su muskarci tu krivi? To je, draga moja psiholoSKINJO, cista biologija. Dobro, znaci muskarci su sociopate, a zene brinu o osecanjima drugih i prijatnije su (bez komentara, neverovatna glupost i neistina!). Samo mi nije jasno kakve to veze ima s naukom, to tzv. laktanje ti mozda treba u nekoj privatnoj firmi ili u politickoj stranci, ali te "laktaske" osobine ti ne trebaju da se bavis naukom ili knjizevnoscu. Same zene su krive sto biraju, eto kao ova psiholoSKINJA, drustvene nauke i slabo placena zanimanja. Ko ti brani da studiras elektrotehniku - niko! Priznaj, BRATE, sebi da te to jednostavno ne zanima! Nisu ti krivi muskarci.

Iva

pre 4 godine

@ manner
Ti momci koji su sa 30 tak godina kupili sebi stan u Beogradu , to su uglavnom oni iz IT sektora. Moj brat npr. Inace volim svog brata, mada moram iskreno reci da je on bio dosta losiji djak od mene, slabo ucio ali eto zanimale ga igrice i racunari i pre deset godina nije bila tolika navala na IT i on se lako upisao na IT smer na visoj skoli i zaposlio dok jos nije zavrsio visu. Od pocetke plate 450 evra pre 10 tak godina, zadnjih pet godina " mlati" nekoliko hiljada evra mesecno . Vredan je, uci to sto ga zanima i eto kupio je stan od para zaradjenih zadnjih 5-6 godina. I to u kesu..Za razliku od njega ja sam studirala biohemiju, zavrsila u roku, posla nije bilo u struci, pa sam radila bezveze poslove van struke. Zaposlila sam se u struci tek pre dve godine, a plata mi je oko 700 evra. I onda se pitate zasto muskarci vise kupuju stanove. Pa logicno - vise zaradjuju jer su " muska" zanimanja bolje placena. Kupi ti stan sa 300-400 evra platom ako mozes. I sad sa 700 evrica ne mogu, a kamoli ranije kad sam imala upola manju platu.

Merlot ali hladan

pre 4 godine

Kod mene u firmi, IT sektor, kada se ponudi neko strucno usvrsavanje, kurs ili seminar, od 12 zena javi se jedna ili nijedna. Od njih 12 jedna ima porodicu druga bolesne roditelje ali i dve sestre. Na eksternim kursevima, programima, seminarima u grupama od 5 do 15 osoba, zavisno od programa, opet imamo po jednu ili nijednu zenu. Inace, radio sam projekte sa firmama koje zaposljavaju inzenjere razlicitih profila (gradjevince, masince itd.) - situacija jako slicna kao kod nas. Pritom, radi se o korektnim inzenjerima koje bi, uz malo dodatnog truda i interesovanja, mogle da napreduju. Ne znam koliko puta se desilo da muske kolege zovu i ubedjuju koleginice da se prijave na neki program. S druge strane, netehnicki kadar, administracija, HR (90% zaposlenih zene) - bolje da vam ne pricam kako to izgleda - jednom reciju reality show. Inace, moje misljenje o admin. i HR, dele sve kolege inzenjeri, zene mozda i vise nego muskarci. S druge strane svako zna da su zene ogromna vecina u prosveti, sudovima, drzavnoj upravi itd. Ukratko, nismo svi za sve i glupo je siliti stvari.

Tamara

pre 4 godine

@ zaista
U mom kolektivu, a i u prethodnim firmama u kojima sam radila, muskarci su ti koji mnogo vise tracare na poslu, toliko da me bukvalno bude blam kakve su sekaperse danasnji muskarci. Toliko su ljubomorni i zavidni jedni na druge da uopste ne uspevaju da se kontrolisu i iskuliraju da ne ogovaraju. U pitanju je IT firma, ja sam u HR sektoru, psiholog po struci. Muski ego je mnogo krhkiji od zenskog, ali posto je ego izrazeniji kod njih, oni se guraju mnogo vise od zena i zato lakse dolaze do pozicija, unapredjenja.

eh

pre 4 godine

Pa uglavnom su sebicniji i usmereniji na sebe. Ne kazem ovo kao uvredu vec konstataciju. Zene su vise usmerene na druge, lome se da ugode, neguju decu, bolesne clanove porodice, empaticnije su. U startu losije osobine za biznis, rukovodjenje, uspeh.
Drugo, ako govorimo o Srbiji koja je tradicionalna jos uvek, e tu tek nema napretka. Zene same kritikuju druge zene koje npr.nemaju decu, ili odaberu neku ulogu koja nije tradicionalna. Koliko god da se trude da budu emancipovane, nase zene su u sustini jako zatucane :/ iako se po komentarima stalno pominju seks i grad i gluposti, a nije tako.

Flori

pre 4 godine

Mozete da pricate o drustvenim konstruktima do prekosutra, ali cista i osnovna biologija ce vas uvek ugasiti.

Muskarci imaju vise agresije u sebi koja je kljucna u visoko takmicarskim okruzenjima. Svet biznisa zahteva veliku dozu agresije isto koliko i probijanje do Nobela. Zene prirodno nemaju toliko testosterona i mnogo manje ih je voljno da zrtvuju sve zarad uspeha kao sto muskarci rade (ali boze moj, o tome se ne prica, muskarcima sve pada sa neba u krilo).

Svako ko koristi rec patrijarhat olako ne zna o cemu govori. To je samo posledica novog osvetnickog feminizma, dok normalne zene i tek kako napreduju i stvaraju nesto od sebe, ne zamlacujuci se izmisljenim problemima.

istina boli

pre 4 godine

Odgovor je jednostavan. Muškarci su uspešniji od žena jer su primarno usresredjeni na posao. Ja živim u inostranstvu i ambiciozna sam. Uz to sam i majka dvoje male dece. Dok nisam bila majka brzo sam napredovala jer sam bila više posvećena poslu i fokusirana od muških kolega. Da naglasim u pitanju je zanimanje inženjer. Tada nisam razumela druge koleginice majke koje nisu mogle da prate moj tempo a bile su jednako ili inteligentnije od mene. Ukratko rečeno uzgajanje dece i briga o domaćinstvu je menadžment jednog malog preduzeća. Žalosno je sto to mali procent muškaraca to priznaje. S toga su majke koje rade ustvari angažovane na 2 ugovora. Shodno tome logično je da su muškarci uspešniji jer su usresredjeni na posao i koliko hoće/stignu na porodicu. Uz sve to ukoliko odustane od posla zena sebe potencijalno dovodi u zavisni polozaj u odnosu na partnera, pogotovo kada dođje vreme za penziju. Tj. “domaćica” (pogrdan naziv, i ispravije bi bilo menadžer porodice) iako je čuvala decu i radila sve poslove nigde u svetu ne dobija adekvatnu penziju za zaslužni rad. Stoga “ IT is a man’s wolrd" i zato ste uspešniji. Podrška svim majkama koje ujedno i rade i sram bilo vas muškarce (pogotovo IT sektor) koji ste primitivni i još pišete ovakve komentar.

prof

pre 4 godine

Da se ne lazemo, zene su manje uspesne zato sto radjaju decu. I svuda je tako, govorim o zapadnom svetu, necu ni da pominjem zemlje u kojima zene jos uvek nemaju pravo ni same da izadju na ulicu, tu se svaka prica zavrsava, koje je to dno od zivota.
Jedini razlog zasto sam bila na visokoj ditektorskoj funkciji a sada imam svoju firmu koja se bavi IT-jem (tradicionalno musko zanimanje) je taj sto sam odustala od porodice, nisam se udala i nemam dece. Da jesam, nista ne bih postigla. To je prosto tako, nema zene koja ima veliku karijeru i decu, ili - ili. Niko me nije sputavao da napredujem, niko mi nije branio, ali je odluka morala biti ili jedno ili drugo. Isto vazi za sve uspesne zene koje znam - nemaju porodicu. Govorim o ozbiljnim karijerama pa mi nemojte davati primere nekih direktorcica zaposlenih preko veze i slicno.

Lana

pre 4 godine

Zato iza svakog uspešnog muškarca stoji jedna žena. Bilo da je to majka, sestra, njegova supruga, ljubavnica. Bez pomenutih ne bi ništa uspeo.

klo

pre 4 godine

Koliko mizoginih komentara. Sa ovim tekstom ste prepametne, prejedinatvene, pre pre pre muskarce srbe uzdigli u nebesa. Sad ce tek da budu bitni, svi oni, jer zaboga cesanje m..a po vasceli dan zahteva posebnu pamet.

Bili Piton

pre 4 godine

Koja besmislena rasprava! Muskarci nisu uspesniji, jer iza svakog od njih stoji zena koja ih je svemu naucila (ispravno ili pogresno, to zivot pokaze).
Muskarac i zena se spajaju i dobijaju dete. Zive zajedno, majka daje bezuslovnu ljubav, topli dom i podrsku i cuva ono sto otac stvori, a otac cuva svoju porodicu i stara se da budu materijalno obezbedjeni. Deca nalaze sebi partnere, dobijaju svoju decu i njima predaju ono sto su njima njihovi roditelji dali. To je ciklus zivota. Prosto, a tako tesko za izvesti - odgajanje dece je najtezi posao na svetu.
Zapad, a s njim i Srbija je razbio ciklus zivota, prirodnu podelu uloga i ide ka svom kraju. Sve je manje dece u zapadnim drustvima, a samim tim sve manje pripadnika tih drustava. Zapadne zene i Srpkinje nece da radjaju decu, a nesrecnici koji za sebe misle da su muskarci im povladjuju, jer ce morati manje da se trude.
Pridoslice koji nisu razbili ciklus zivota oblikuju drustva po svom. Najcesce musko ime novorodjencadi V. Britaniji je - Muhamed. U Zapadnoj Evropi je slicna situacija. Za 30-40 godina belci vise nece biti vecina u SAD. Afrikaci i Indijci takodje imaju ogroman prirastaj. A mi se prepucavamo ko je uspesniji. U cemu? Zene treba da budu uspesne u svom domenu, muskarci u svom. U suprotnom, propast je neminovna...

Maksim

pre 4 godine

"poslove koje tradicionalne rade muškarci" - da, da, sve cesce i ja vidim zene vodoinstalatere, elektricare, automehanicare, vozace i istovarivace kamiona, zidare, perace prozora, cistace ulica, deminere ... ako zaista udjemo u brojeve i detalje, bojim se da ce zenska uloga izgledati znatno drugacije ;) Sto 'no kazu, lupa ko ...... po diviziji.
(@Maksim, 21. februar 2020 12:22)

Idi na utakmicu gde je žena sudija i oslušni oko sebe, pa ćeš videti ko ovde zaista lupa. Ili u saobraćaju koliko ih psuju, a reci mi kad je poslednji put neka žena izazvala nesreću sa smtrnim ishodom. Sram te bilo.

Sifrazentkinja a ne feministkinja

pre 4 godine

@ Ana

"Sve ratove su zapocinjali i vodili muskarci."

Ako se malo potrudite seticete se Hilari Klinton, Medlin Olbrajt, Margaret Tacer da ne idemo dalje u istoriju. Kada se u se nasle u mogucnosti zene su kao politicari pokazle jednako agresivnim kao i muskarci, ponekada i vise da bi se dokazale muskim partnerima (politickim) ili konkurentima. To i jeste problem sa post-feminizmom sto se za zensku afirmacju bori koriscenjem tzv. muskih socio-politickih alata.

"Pedofili su uglavnom muskarci" - statisticki netacno. Sva istrazivanja su pokazla da su seksualne devijacije, medju njima i pedofilija, podjendnako zastupljena u oba pola. Muski devijanti su samo cesce procesuirani jer cescee pristupe realizaciji svoijih sklonosti.

"I kako onda uopste poverovati da su muskarci superiorniji pol. Upravo suprotno." - ovo uz sve ostale pausalne ocene pokazuje da su Vasi stavovi zapravo samo muski sovinizam odnosno seksizam u ogledalu.

@ Merlot ali hladan

IT sektor nije jedini parametar mada jeste jako ilustrativan jer predstvlja inovativni sektor sa namasovnijim zaposljavanjem i kao realtivno nov nije uslovljen istorijskim nasledjem pa je u tom smislu idealan za profilisanje kadrova, izmedju ostalog i prema polu. U svakom slucaju jako koristan primer koji ste naveli. Zao mi je samo sto imate tako losa iskustva sa HR u kome i sama radim.

tuga

pre 4 godine

@the red pill

I da je sve to tacno i dalje je bolje nego biti zena. Mala sansa da cete partnerka ubiti, mnogo manje sanse da ces doziveti otmicu, silovanje ili seksualno uznemiravanje, nema umiranja na porodjaju, menstruacije, otpustanja posle porodjaja, otpustanja kad odbijes sefa, batina kad odbijes random lika u klubu, izmisljanja seksualnih afera iza ledja i vecitog nazivanja kurvom, tajnog snimanja i revenge pornografije, vacarenja u osnovnoj skoli, grubog seksa i gusenja jer se liku tako svidja, ucenjivanja seksom kad treba da dobijes posao ili unapredjenje, ili kad samo hoces da iznajmis stan, dodatnog posla kod kuce i oko dece, vecitog solenja pameti oko toga kako treba da se oblacis, govoris, izgledas, pa onda novca potrosenog na to oblacenje i ocuvanje izgleda. Ne istice ti rok trajanja oko 35 neko mnogo kasnije, itd itd itd.

Kad dozivis polovinu od ovoga dodji da kukas kako ti je mnogo tesko. Nikada se ne bi menjali sa nama. Da ste hteli prvi bi trazili da se stvari promene, a ne bi ovako ljubomorno cuvali status quo.

starina

pre 4 godine

Ispada da je zenama najveci problem u zivotu sto ostaju trudne i imaju decu, zastrasujuce od cega se problem pravi.

A kada malo pogledam oko sebe i sagledam kako vecina mladih zena danas izgleda, samo se stresem, jer vidim i osecam hladnocu, samozivost, izvestacenost, razmazenost, nedoslednost, i neko takav da bude majka??

Mozda ipak bolje ne, uostalom previse nas je ionako na planeti.

mnogo je toga

pre 4 godine

Više je razloga za uspešnost muškaraca:
- tradicija, fizički jači i sebi uzeli bolja mesta
- imaju manje obaveza u kuci (ne čiste, ne kuvaju, ne vaspitavaju, ne rađaju, ne boli ih glava, ne brinu za starije itd.)
- razonode se i druže sa drugim uspešnim ljudima i tako dobiju poticaj za nove ideje, dobiju nove informacije, imaju jaču poslovnu mrežu
- bave se nekim sportom šta pozitivno utiče na mozak
- imaju više vremena za informisanje i usavršavanje, imaju vreme za čitanje novina, knjiga
- imaju drugačiji mozak i drugaćije hormone pa to utiče da razmišljaju više dubinski i fokusirano
- manje su empatični i za*ole ih šta će njihova poslovna odluka nekoga drugog poslovno da uništi
- spremniji su da rizikuju i loš rezultat ih manje obeshrabruje nego žene
- imaju jači natecateljski poriv (testosteron)
- žive intenzivnije i brže umru
- prepuštaju se porocima i to im kompenzuje neka druga nezadovoljstva

Nix

pre 4 godine

Hoće mi neko pokazati te "aršine" i "patrijarhat" u članovima zakona ili u ustavu?
Ili je u pitanju lenjost i linija manjeg otpora?
Žena ima 51%, zašto ne glasaju recimo za ženske kandidate na izborima? Zašto ih ne kandiduju? Zašto ne vaspitavaju svoje ćerke drugačije?

bora

pre 4 godine

Vrhunski đaci i učenici su skoro uvek muškarci. Najbolji stručnjaci u skoro svakoj stručnoj oblasti su uglavnom muškarci, samo po neka žena. Ali i najgori učenici i većina najglupljih su opet uglavnom muškarci. Žena ima mnogo više u zlatnoj sredini.

Ma da

pre 4 godine

Jednostavno mi smo pametniji od zena i to je dokazano,to sto zenama ne odgovara to je nesto drugo.
(King Roger., 21. februar 2020 10:59)

Da samo sto sam JA na primer pametnija od velike vecine muskaraca te mi je nebitno to sto ste kako kazes VI pametniji od NAS.
Za zivot su bitni samo tvoji licni kvaliteti a ne statistika i to sto se ovde razni pozivaju na neke naucnike, dobitnike Nobela i slicno njima zaista ne znaci nista. Malo se loze, osecaju se za trenutak bolje ali na kraju ostaju sami sa sobom i svojim realnim mogucnostima.
Sve je ovo mlacenje prazne slame. A najvise su se nalozili najnesposobniji.

truth is in the of the beholder

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Sta ces vise prirodnije od zivota u pecini nasih predaka... Tako da moj savet da se ti vratiš ispod (prirodnog) kamena i ostavis nas da zivimo civilizovano

veštačka inteligencija jer prirodna nije

pre 4 godine

Ne vidim kako su to muškarci uspešniji od žena, ko je to utvrdio i po kojim merilima. Žena ima u svim profesijama i nisu manje uspešne od muškaraca, barem u ovom, nazovimo ga prozapadnom svetu. Ovo je opet neki pokušaj da se ograniče muškarci i daju još veća prava ženama jer su bolje ali eto, žrtve sistema.

Mali Muhamed

pre 4 godine

Muskarci su sposobniji, i to je jednostavno dato univrzumom. Stalni pokusaji da se na razne nacine (kao sto je ovo objasnjenje da su blage i fine i da su zato manje uslesne) dodje do jednakosti samo remeti prirodni balans. A sve sto je protivprirodno nije dobro.
(sasa jokic, 21. februar 2020 10:39)

Ova tvoja tvrdnja je prilično neodrživa. Naime, ne postoji problem u sposobnostima žena ili muškaraca. I jedni i drugi su sposobni onoliko koliko su kao jedinke nadareni za određenu oblast koja uslovljava opstanak jedinke u životu, društvenu delatnost, umetnost, sport ili slično. Besmisleno je generalizovanje, a pravi problem je nastojanje nekakvog potpunog izjednačavanja muškarca i žene ama baš u svemu i na taj način formiranje nekakve ravnopravnosti koja unificira muški i ženski rod do besmisla. U čemu ravnopravnosti? Osnovna ravnopravnost među ljudskim bićima mora biti sloboda, kao univerzalni kriterij, a onda svaka jedinka ima mogućnost da ostvaruje uspeh u onome što je sama odabrala za rad i napredak koji se naziva uspeh. Oni koji pokušavaju napraviti priču o nekakvoj univerzalnoj rodnoj ravnopravnosti, u kojoj su muškarci i žene bezlične jedinke srednjeg roda, oni čine torturu nad slobodom muškarca ili žene kao jedinke koja je sama za sebe kompletna ličnost, osoba, biće dostojno svog postojanja i delanja u ljudskoj zajednici. Ne postoje oblasti u kojima je kompletna muška populacija sposobnija od kompletne ženske populacije. Evo, ja sam kao muškarac igrao fudbal sa drugarima, igrao šah, igrao košarku, obrazovao sam se i zanimao sam se slikarstvom, ali sam svestan da u svetu postoji stotine miliona žena koje su u svim tim oblastima mnogo sposobnije i uspešnije od mene. Ne postoji intelektualna premoć muške populacije u odnosu na žensku populaciju i obratno (govorimo o ljudskoj vrsti), ali negde postoji generalno dominacija muškaraca kao fizički jačih jedinki u odnosu na žene, i ako imamo drugačijih primera, pa je npr. Ivana Španović fizički jača i spremnija od 90% muškaraca u Srbiji. A meni lično je lepša ama baš od svih muškaraca na svetu. Tu žene imaju apsolutnu dominaciju i radujem joj se i uživam u toj vrsti "potčinjenosti".

Straight Outta München

pre 4 godine

Miskarac koji nema para, nije uspesan u 99.9% slucajeva nema sanse da ozeni uspesnu devojku. Neuspesna, siromasna devojka vrlo cesto uspe da se uda za uspesnog muskarca, samo na osnovu izgleda.

Nisu uspešniji

pre 4 godine

Samo su bezobrazniji. U stanju su da gaze preko leševa žena koje koriste besomučno, a ženi duguju i sam život. Ja to iz iskustva sa muškarcima, i što su obrazovaniji više iskorišćavaju. Oni nepismeni su svesni ženine uloge.

Milos

pre 4 godine

Bicu posut minusima, ali nema veze. Evo licne obzervacije:

Imam jednu drugaricu, koja se udaje na prolece, koleginica sa fakulteta. Ima momka od 30 godina koji je advokat, a ona isto kao ja student, 24 god.

A ja - imam 24 godine, student sam, nemam para, i zivim sa matorima, znaci klasika. Da li bih ja mogao da se ozenim sad? Apsolutno ne. Prvo nijedna ne bi htela takvog muza, drugo takav brak ni ekonomski ne bi mogli da izvedemo. A vidite, ta moja koleginica, je ista kao ja. 24 godine, ne zaradjuje, zivi sa matorima. Ali ce se udati, i biti finansijski osigurana do kraja zivota, bez obzira da li ce zavrsiti faks. Kakav ona moze da ima podsticaj da u zivotu grize da bi zaradila i stvorila ozbiljnu karijeru?

Barem kod nas, muskarci imaju veci podsticaj da se obrazuju ili zaradjuju na drugi nacin, jer je to jednostavno preduslov za neki porodicni zivot. Ne mogu da zavise od drugih. Zena ne mora da bude finansijski ostvarena da bi osnovala porodicu. Ovo je apsolutno odlika patrijarhata, naravno, ali isto tako jedna od odlika koje su lose po muskarce (nije patrijarhat uvek los za zene).

Mi ne mozemo da dignemo ruke od svega i bogato se udamo. Mi ako ne stvorimo neku finansijsku osnovu, postajemo otpadak drustva, zivecemo sa kevom do njene smrti i nijedna nas dugorocno nece hteti. Tu je razlika.

XXL

pre 4 godine

Zašto su muškarci uspešniji od žena? Rekoh onomad ZATO što iza svakog uspešnog muškarca stoji žena i dok se Ona/e bakću 'svojim čovekom' kad da stignu da se posvete sebi? Eto jednostavno.

Smrttravel - turisticka putovanja na onaj svet

pre 4 godine

Napredovanje, stanovi, kola, uspeh - Nobelova nagrada nije stvar "rada na sebi" i "truda" (dobro, sve vise jeste, jer se nauka industrijalizovala i ekonomizovala, sve je vise stvar rada, timova, ulaganja), vec talenta.Nije to nase visokoskolstvo - diplomiram, pa master, pa doktorat, pa u SANU, a stvaralacki ucinak 0.To se dobro vidi u humanistickim naukama koje nisu industrijalizovane i timske, gde su trud i rad zadnja rupa na svirali, vec je sve stvar, s oprostenjem, dijalektike kulture kao celine i pojedinca, kao individualnog talenta.Zene su ocajne u humanistici, previsoko im je, kada citate Hanu Arent, onda vidite ko je bolji ljubavnik Hajdeger ili oni "americani".Kada citate Dzudit Batler, onda vidite zasto je amerika supersila, jer moze da tu ispraznost uzdigne na nivo vrednosti, cak ideologije.IT sektor je za zene, trud, "rad na sebi", nista porodica, a onda putovanja po svetu i "upoznavanje" drugih kultura, do konacnog odredista.Sve unapred spremljeno i po povoljnim cenama

Milan

pre 4 godine

@Hmmmmm
Nije to baš tako jednostavno, muškarcima je lepa žena statusni simbol, simbol uspeha. Zenama je uspešan ( bogat) muškarac

Nevena

pre 4 godine

@ marko
Misli se na to da su zene empaticnije, socijalnije i da ih to odvlaci od cilja. Npr kad je mom muzu obolela majka on je radio i radio i ponasao se manje vise kao da mu majka nije bolesna, i iako je bio brizan i nezan ipak smo 90% brige oko njegove majke smo podnele njegova sestra i ja, jer smo obe jako osetljive na tudju muku. Kad je meni oboleo otac od tumora, ja sam par meseci bila skroz raspadnuta i iako sam odradjivala posao sa paznjom, ja sam farmaceut po struci, nisam uspevala da radim na unapredjenju, tacnije bas tada sam imala mogucnost ali sam preskocila , jer mi je vaznije bilo da se posvetim svom ocu.Tada sam preskocila priliku, a zatim smo dobili dvoje dece , maltene jedno za drugim ( u mojoj 37 i 40 godini) i onda briga o deci, znate koliko ima posla oko male dece, opet je vecina posla pala na mene kao majku, muz advokat, radi , brine on o nama,jako je dobar, ali jednostavno zene su zene, prirodno neznije, posvecenije i saosecajnije..I to ume i te kako da nam odvlaci od posla, rada na unapredjenju.Tako da nisu muskarci sposobniji vec su manje empaticni sto je jako dobra podloga za nekoga kome je cilj da napravi veliki uspeh.

Marijaci pod prozorom

pre 4 godine

@ Tamara

Sve zene koje sam sreo u zivotu i razgovarao sa njima na temu posla su mi rekle da im je uvek bilo lakse da rade sa muskim kolegama i da su se muski nadredjeni prema njima korektnije odnosili nego zenski. Govorim o osobama u razlicitim oblastim - osiguranju, medecini, administraciji...

Dragan

pre 4 godine

Citam i ne verujem sta vecina konstatuje i kolika mrznja se ispoljava sto u stvari govori vise o njima samima ali..Opet zene uzimaju svoje najbolje primerke i uporedjuju sa najgorim muskim primerkom..i onda nama ego veliki??Nije lako biti zena ali tu ulogu vam je priroda dodelila isto kao i nama nasu i to je svugde tako u prirodi u 99% slucajeva..i sad bi ako moze da se zemeni uloga..e pa ne moze..mislim moze i tad dobijete gay muskarca..svaka induvidua je za sebe i dok mi o ovome raspravljamo ostale rase se razmnozavaju a mi kad nas ostane saka jada reci cemo samo jedno "KAKO SMO GLUPI BILI"!!

Maja

pre 4 godine

@ merlot ali hladan
IT sektor nije reper za sva zanimanja. Cinjenica je da danas sve vise mladih, a tu spadaju i zene, upisuje IT smerove a da pri tom nisu zainteresovani za tu struku . Upisuju i rade u tom sektoru zato sto znaju da su tu dobre plate i da ce lako naci posao. Narocito devojke danas, one potpuno prosecne u znanju, idu na to da zavrse taj faks, malo se iscimaju, zaposle i posle lencare , ne trude se da uce novo. A opet tesko da ce dobiti otkaz jer vece firme imaju obaveznost da u firmi imaju zastupljenost i muskog i zenskog pola. A tim zenama je vazno samo da dodju do neke minimum 800 evra plate i one zadovoljne. Dobra plata za to koliko znaju i koliko rade. S druge strane poznajem dosta devojaka koje su zavrsile medicinu i pravo i jako su zaintesovane da rade , napreduju. Neke od njih to zaista i ucine, druge budu sputane porodicnim obavezama, time da se decku- muzu ne svidja sto se one toliko bave poslom a ne njima.

Sidrišta a ne luke

pre 4 godine

Ko je pametniji ne znam, mislim da to i ne može da se generalizuje ali ono što primećujem da je u ženskim komentarima i to ne samo na ovaj članak, nego uopšte na superzeni, mnogo više nervoze i netrpeljivosti, da ne kažem mržnje. Malo neočekivano za "empaticniji" pol. S druge strane možda su samo komentatorke izuzetak od pravila - lično sam skloniji da to pomislim nego da idem u negativnu generalizaciju žena. I da...malo u vezi istorije za one koji kažu da žene glasaju tek od pre sto godina. A koliko dugo muškarci, ne bogati i moćni, nego obični, oni koji čine većinu imaju pravo glasa? Setite se da do je do kraja prvog svetskog rata demokratija postojala u svega desetak država a da je i u njima pravo glasa bilo, uglavnom restriktivnije nego danas pa je tako imovinski odnosno fiskalni cenzus bio dosta čest. Konačno, i danas se sa obavezom da svaka lista ima određen broj kandidata jednog pola ili rase sužava demokratsko pravo glasa. Pozitivna diskriminacija jednih nužno vodi negativnoj diskriminaciji drugih. Zapravo kad bolje razmislim, diskriminacija je negativna kako god okreneš.

mina335

pre 4 godine

Za razliku od žena, koje su multitasking mašine, muškarci se ne bave sa više stvari u isto vreme i ne gube snagu, vreme i koncentraciju na stvari koje ih ne vode ka uspehu. Kažem opet, za razliku od žena koje pola svog života provedu brinući se o drugima zapostavljajući svoje intelektualne kapacitete.

Ma kakvi

pre 4 godine

Da bi te žene volele, potreban ti je novac.Da bi zaradio novac, potrebno ti je znanje. Znanje donosi uspeh,koji ti obezbedi novac.I čovek taj novac potroši da bi osvojio ženu.I zašto bi žene bile uspešne? Dovoljno je da nađu uspešnog čoveka.
(istina, 21. februar 2020 14:03)

Zato sto on moze da umre ili da se razvede ili slogira ili ko zna sta jos. Sve je vise zena koje nece da zavise ni od koga ali muskarci i dalje vise vole sponzoruse, one lepse lazu a on se oseca bitniji.

Hmmmm

pre 4 godine

Miskarac koji nema para, nije uspesan u 99.9% slucajeva nema sanse da ozeni uspesnu devojku. Neuspesna, siromasna devojka vrlo cesto uspe da se uda za uspesnog muskarca, samo na osnovu izgleda.
(Straight Outta München, 21. februar 2020 21:33)

Pa to je vas problem muskarci. Dignite kriterijume. Vi cete bukvalno sve da zrtvujete i trpite, budete robovi, zbog samo jedne stvari - "lepa" i seksa sa takvom. Mnogo ste jeftini, neuporedivo jeftiniji od zena, za sta prodajete svoje dostojanstvo. Za jednu telesnu supljinu.

evo

pre 4 godine

A znaci muskarci manje brinu o deci i bolesnima zato sto im fali empatije a ne zato sto su sebicni i lenju. Eto svakog dana naucim nesto novo. Salu na stranu jer nije smesno, muskarci uvaljuju zenama kucne poslove uz pomoc pretnji, emocionalnim ucenama i gaslitinga (ili ti tako sto je prave ludom).

Primer za prvo: Alo zeno dete ti place nemoj da ti dodjem tamo
Primer za drugo: Hoces da ja otac uzmem deo porodiljskom umesto tebe... Kakva si ti to majka kad ti je karijera bitnija od porodice
Primer za trece: Ne mogu ja da brinem o deci to je zenski posao ili umoran sam ili moj posao je tezi od tvoj...

Tu su i pretnje da ce otici, upredjivanje sa "nasim bakama" itd, itd. Samo sto takve gluposti sve manje prolaze pa su se muskarci uspanicili.

Učesnik

pre 4 godine

Nije baš sve tako crno! Školstvo, zdravstvo, pravosuđe je skroz feminizirano! Ako mora na izbornim listama da bude 40% žena to je Ok. U zakonodavnoj vlasti žene moraju biti ravnopravao zastupljene! Ali isto tako u sudskoj vlasti valja biti barem 40% muškaraca, sada ima samo 20% muškaraca sudija i javnih tužioca! Ravnopravnost svuda i svagda.

Samo da kažem

pre 4 godine

Ako na čovečanstvo gledamo kao tim, onda su muškarci i žene članovi tima na različitim pozicijama. Za uspeh tima je bitna kohezija i efikasnost na datoj poziciji. Kao kada bi u fudbalu rekli da je centarfor uspešniji od odbrambenog igrača. Možda ovaj prvi daje više golova, ali bez ovog drugog ne bi pobedili.

Super

pre 4 godine

Samo da se sad nesposobni muskarci ne navade da su sposobni i sposobniji od svih zena jer su eto "muskarci" a pozivajuci se na neke druge zaista sposobne i sposobnije muskarace koji postoje.
Mozda su muskarci u proseku u svetu generalno sposobniji iz raznoraznih razloga ali to nesposobnjakovicu ne pomaze ni malo. Moze da bude muskarac do sutra ako je lenj, smotan, nesiguran i pun strahova.

nije nego jeste nego

pre 4 godine

(Aron, 21. februar 2020 15:02)

radim na gradilistu 20 godina, nema potrebe da me saljete tamo gde vec jesam. u stvari vise nisam, sad se to zove menadzer ili tako vec neko zvucno ime, ja sam svoj trud naplatila. zato se i smatram pozvanom da komentarisem koliko je los odnos muskaraca prema zenama u ovoj zemlji, u kuci i na poslu. koliko mi se rugao jedan vlasnik firme sto moram da kuvam... znate, mnogo ste gadni i jadni prema zenama koje su bolje od vas u poslu, pa dajete sve od sebe da preko njihovih ledja nalepite sebi znacku. to i dan danas gledam, ali sam otvoreno neprijatna i gruba prema pacovima koji to pokusavaju pa me sad zaobilaze u sirokom luku.
mi glasamo tek 100ak godina i daleko smo dogurale. ne brinem se ja za zene, docice one na svoje mesto.

U zdravom telu - zdrav duh

pre 4 godine

@Ana
Naprotiv, devojcice odrastaju bez kontakta sa fizickim naporom, jer se podrazumeva da nece biti zidari, rudari, vojnici.Na casovima fizickog decaci igraju fudbal i basket, dok se devojcice, najcesce bez opreme, setaju okolo, dve-tri u grupi i pricaju o "njoj" i "njemu".Treba pojacati fizicku spremu devojcica, povecati im broj casova fizickog, povecati zahteve i suociti ih sa tim da ce sutra pozitivna diskriminacija morati da postoji i ne salterima, TV-u, medju uciteljima i profesorima u skoli, a da ce one morati u pameti da imaju i mogucnost teskog fizickog rada, rada u vojsci i policiji.

ja

pre 4 godine

Evo mog iskustva- kada sam postala majka, smanjila sam gas na poslu, prestala da radim prekovremeno i vikendom. Necu da mi dete bude po ceo dan u vrticu. Hocu da skuvam detetu zdrav obrok i da se brinem o njemu. Prosto, prioriteti su mi se promenili. Naravno da sam osetila posledice svojih odluka, napredovali su oni koji rade po ceo dan. Sta je, tu je.

Jedna od...

pre 4 godine

Dosta komentara i konstatacija,sa kojima se slazem. @Ivana je lepo rekla, devojcice su uspesniji djaci od osnovne do fakulteta... Zasto nisu uspesnije kasnije? Muskarci cesce biraju profitabilnija zanimanja. Dve trudnoce godinu ipo dana traju ukupno, na to dodajte vreme posle porodjaja sa svakim od to dvoje dece. Zatim, deca krenu da se razboljevaju, rastu zubi, virusici iz obdanista, sve su to bolovanja. Najlepse godine prodju joj tako. Onda krenu da oboljevaju roditelji, pa svekar, svekrva. Snaje u cerke idu po recepte, kuvaju im...To vreme u poslovnom svetu je nenadoknadoknadivo. Zeni posao nije apsolutni prioritet. Glavni princip joj je "pozavrsavaj sve kako-tako", a ne "daj sve od sebe na poslu"! Istorijski gledano, zene se od skorije masovno obrazuju, i imaju podrsku porodice u tome, u Srbiji pocetkom 19. i 20. veka visoko obrazovanje uglavnom je bilo muskarcima namenjeno. Zene bez porodice ili zene nerotkinje su bile drusveno stigmatizovane. Primat je bio udati se. Zene od skoro i voze masovno, glasaju. Emancipacija je zeni donela slobodu izbora, ali i vise odgovornosti. Zena ne moze mnogo ni pobeci od svoje prirode i te zelje da svija gnezdo. Zene se cesce odricu karijere zarad suprugove karijere i zarad dece. O detetu sa posebnim potrebama se uglavnom brine majka. Govorim uopsteno. Lenjih i neambicioznih ima medju jednima i drugima. Zato muz i zena, koji se razumeju i postuju, su savrseni tim, jer im se mane i vrline savrseno kompenzuju i kombinuju.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

po nekim istrazivanjima od ranije pokazalo se da mnogo lakse napreduju i dolaze do vrha osobe koje imaju sociopatso ponasanje i odsustvo empatije, bez obzira na pol, tako da to nije nista novo .. e sad zasto tu ima vise muskaraca mozda je objasnio jedan od prethodnih komentatora, neki muskarci izgledaju mnogo visi kad se popnu na novcanik u ocima zena

Столе

pre 4 godine

Мислим да су жене успешније и да друштво то још не препознаје.мајка је најодговорнији посао на свету.мајко хвала ти за све.жена је партнер за цео живот због чега се постаје цео човек.а деца су смисао живота.

hmmm

pre 4 godine

@bili piton: Muskarac i zena se spajaju i dobijaju dete. Zive zajedno, majka daje bezuslovnu ljubav, topli dom i podrsku i cuva ono sto otac stvori, a otac cuva svoju porodicu i stara se da budu materijalno obezbedjeni.
U praksi često majka daje bezuslovnu ljubav i "čuva" ono što otac stvori. Otac ne stvara baš bogzna šta, ali je zato nasilan prema ženi, švrlja naokolo, oni se razvode, žena ostaje sama sa decom, bez prihoda, i sa mnogo manje šansi za novi brak od muškarca.
A postoje i žene koje ne inspiriše u tom stepenu ta tzv. prirodna ženska uloga, kuvanje, šustikle i ugađanje mužu. Uvek se pitam zašto se žene uopšte onoliko školuju, ako će posle jednostavno sedeti u kući, negovati decu i biti lepe svom mužu. I onda opet tako njihova ženska deca.
Možda bi žene trebalo da rade četiri sata dnevno na poslu ili četiri radna dana, pa da nekako iznivelišu te dve uloge.

fe

pre 4 godine

Nije to bas tacno. Put ka uspehu zahteva da vi odsecete 90% svog zivota da biste se popeli tamo. I kada se popnete i na samom ste vrhu, nemate nekog preteranog zadovoljstva od toga. Naravno, imate para, ali 10-15 godina koje ste ulozili u karijeru vam je iseklo zivot do tacke da em vam vasa karijera i uspeh deluju besmisleno (iz vaseg ugla), em ste izgubili najbolje godine svog zivota.

Nekako mi se cini da zene jednostavno vide besmisao karijere pred sobom i ne zele da gube vreme. Na primer, inzenjer ste, pravite neke sistem za veliku kompaniju i zaradjujete 300 hiljada dolara godisnje. Da biste dosli do takvog posla i plate u USA, morate biti i talentovani, i boriti se sa podjednako talentovanom konkurencijom i raditi po 50 sati nedeljno u prvih 15 godina karijere da biste iskocili u vrh kompanije. A na samom kraju, ulozili ste jako veliki trud da biste pravili nesto besmisleno - neki glup potrosacki uredjaj o kojem niko ne razmislja previse. Imate 300 hiljada u dzepu godisnje, ali posao je isisao sav zivot iz vas.

Muskarci jednostavno manje razmisljaju o vremenu, sve dok se ne probude kada je previse kasno, pa onda udju u ono sto se zova kriza srednjih godina, gde bacaju steceni novac na gluposti, dok zene, od samog starta se fokusiraju na vodjenju ispunjenog zivota.

Dijaspora

pre 4 godine

Nismo mi muski sposobniji, mislim da smo prilicno jednaki kad se gleda sposobnost po polovima. Ali je mnogo vise muskaraca koji su spremni posvetiti cijeli zivot nekom cilju (poslovnom, financijskom, drustvenom, itd) nego zena. A da bi bili vrh u bilo kojoj djelatnosti morate zrtvovati vrijeme, koje bi ti ljudi mogli potrositi na stvaranje porodice, na primjer. Zene u ogromnom broju slucajeva biraju porodicu i vrijeme provedeno sa djecom. Rezultat toga je ovo sto sad imamo.

Keke

pre 4 godine

Smatram sebe za nekog ko potpuno uvažava ravnopravnost polova. Učestvovao sam u regrutovanju kadrova i nikad nisam diskriminisao žene, birao sam najbolje kandidate bez obzira na pol
U dugoj karijeri žene su mi bile i šefovi i kolege i podređeni, trenutno moj prvi saradnik koga sam sam birao je žena. I mene je zaintrigiralo pitanje pa da podelim iskustva:
Sigurno nije sociopatija, žene i muškarci se po tome ne razlikuju
Uloga u porodici- svakako. Svako dete je gubitak jedne godine u karijeri. Kasnija posvećenost deci i porodici ih prirodno udaljava od najzahtevnijih poslova na kojima se najbolje napreduje
Iz mog iskustva žene su sistematičnije i opreznije od muškaraca i bolje su u takvim poslovima. Teže prihvataju rizike, a rizici donose najbrže napredovanje ili padanje
Nisu sve sredine spremne da prihvate ravnopravnost polova. Negde ih to sputava
Ambicija, po meni ključna razlika. Žene su više sklone takmičenju među sobom, ne i sa muškarcem. Muškarci napredovanjem na društvenoj lestvici dobijaju pristup sve većem broju žena, sve su poželjniji, kod žena je sasvim suprotno. Žena što više napreduje u društvu sve manje izbora ima a teško im opstaju i brakovi ako su uspešnije od muževa.
Uvek ima i suprotnih primera ali po meni svaki od ovih faktora smanjuje % žena kako se penjete po društvenoj piramidi

Ivan Batajnica

pre 4 godine

Ne znam ko je pametniji,ali u šta su se muškarci pretvorili?!
Radio sam u magacinu auto delova u Batajnici,majko koja koje su muškarci strina,tasteri,spletkarosi....porazavajuce!

bora

pre 4 godine

@fe

Pravljenje karijere nije besmisleno i ne znači neispunjen život dok se ta karijera pravi. Doduše, za nekoga je ispunjen život i mlaćenje prazne slame. Ali još nisam sreo nekog ko se žali jer ima 300.000 evra u džepu koje je sam zaradio.

Konzervativni hard-core tradicionalistaa

pre 4 godine

Mislim da je zato sto muskarci manje razmisljaju o posledicama, pa vise pokusavaju od zena i cesce srljaju "u nepoznato". Ko vise pokusava, vise uspeva, ali i vise propada.
Kao sto ima vise uspesnih muskaraca od zena, ima i vise onih koji su doziveli (potpuni) neuspeh i krah.

ijao

pre 4 godine

Molim vas ljudi, o kom tacno poslovnom uspehu prosecnog Srbina mi govorimo? Realnost je da prosecan muskarac u Srbiji radi za 300-500 evra, ako je programer jos nesto i zaradi pa umisli da ima 'karijeru' a i dalje radi za kikiriki. A realnost je da prave karijere na Balkanu nema, ovde ljudi rade za male pare i nemaju karijere u pravom smislu te reci :/ Meni je zao sto je tako, ali mislim da ovaj clanak i ova tema uopste nisu namenjeni za nase podrucje.