Branka Katić: Džulijan je u Beograd došao kao vegetarijanac, a onda je probao sarmu...

Nedelja, 23.05.2021.

10:40

Izvor: Blic

Branka Katiæ: Džulijan je u Beograd došao kao vegetarijanac, a onda je probao sarmu... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

dudule

pre 2 godine

Malo je cudno da je sarma tursko jelo jer kiseli kupus kao namernica dolazi od Slovena.
(tanja, 24. maj 2021 10:30)

Nemci kazu da su kiseli kupus (Sauerkraut) oni izmislili. Kome sad da verujemo?
(nikola münchen, 24. maj 2021 12:00)

Nemci su ziveli kod nas u Vojvodini, a u marketu u Ingolstadtu sam video Futoski kupus na rafovima. Futoski kupus ima registrovano geografsko poreklo. Inace kupus se sa Balkana rasirio Ervopom. Turci su se sa njim upoznali kada su stigli na Balkan. U svakom slucaju ko god je prvi zavio sarmu, ona se zavila u Srbiji i kupus se kiselio ovde. Da je njihovo, ostalo bi u njihovim tradicijama.

nikola münchen

pre 2 godine

Malo je cudno da je sarma tursko jelo jer kiseli kupus kao namernica dolazi od Slovena.
(tanja, 24. maj 2021 10:30)

Nemci kazu da su kiseli kupus (Sauerkraut) oni izmislili. Kome sad da verujemo?

nikola

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

U Turskoj je i bolje jesti sarmu bez mesa, jer oni sarmu sa mesom pune smrdljivom ovcetinom pa ko voli nek' izvoli. I znas sta, to sto je sarma turska, ne znaci da je celi svet treba jesti pripremljenu na turski nacin. Drugo, sta ti znaci taj nik @Slovenac? Cemu to foliranje i lecenje kompleksa nize vrednosti?

eugen

pre 2 godine

(Mediocritical, 23. maj 2021 10:59)

O čemu ti, zdravlja ti?
(Miki, 23. maj 2021 12:37)

Ljubomoran je sto se Katicka nije za njega udala nego se udala za Engleza koji ono iskonsko srpsko u njoj nikada nece moci da dokuci tako dobro kao sto bi Srbin @Mediocritical to mogao.

Јабучило

pre 2 godine

@Ancika: nemojmo samo na srbovanje da predjemo, i sve je OK.
(Slovenac, 23. maj 2021 20:55)

Мани нас се "србовања". То је аутошовинистички израз који су оберучке прихватили неки југословенски народи. Када Македонац прича о својој нацији он не македонише, ти не словенишеш (ако си уопште заиста Словенац), Хрват не хрватише, али, гле, Срби србују.

Slovenac

pre 2 godine

@only fools and horses: ako ne postoje turska kupatila, onda ni srpska sarma ne postoji? I ona je, kako kazes, malo prilagodjena originalnoj. Kao i rimska kupatila na turska, je li?

Milos84

pre 2 godine

Ajd da mu ne zamerimo sa moralne strane sto je prekrsio to da ne bude vise vegeterijanac, al cim je ona uspela jednu takvu radikalnu promenu da mu usadi jasno je ko dan ko tu vodi glavnu rec u kuci, zlonamerni bi rekli prava papuca od lika :D

only fools and horses

pre 2 godine

Naučite jednu stvar. Nijedno jelo nije izvorno tursko. Turci-Osmanlije su bili azijsko nomadsko-ratničko pleme. Nisu se bavili poljoprivredom a imali su nešto malo primitivnog stočarstva. Jezik i kultura su im bili izrazito primitivni ali kao i ostala plemena slična Mongolima, u tom trenutku su bili vrlo uspešni ratnici.
Nakon osvajanja usvajali su običaje, kulturu, jezik (određene reči) pa i način ishrane od Persijanaca, Kurda, Grka, Slovena. Tako da sva ta tzv turska jela su u stvari nečija druga, turcizmi isto tako. Na primer, ne postoji tzv tursko kupatilo. To su rimska kupatila koja su zatekli kad su osvojili Konstantinopolj i druge gradove Romejskog carstva i koje su oni malo prilagodili islamskim ograničenjima. Itd itd.

iki

pre 2 godine

Ono sto je lepo i nuzno, je da se dvoje prilagodjavaju jedan drugom. Nije bio zadrt u svojim stavovima, pristao je da se odrekne vegetarijanstva. Verujem da obostrano tako cine jer to se zove zajednicki zivot. Zajednicki zivot u kome se prilagodjavate i postujete, tada postajete jedna dusa. Meni su oni divni, dva inteligntna i vaspitana bica koja se vole.

Jos nesto je vazno, a to je da umete reci lepu rec o svom partneru, to je onda top. Svi se nekada prepiru, ali to treba ostati u domu.

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Ovakve priče, naročito ako su naratori naše zapadne snajke, uvek propratimo nekim oduševljenjem i nacionalističkim omažima srpskoj kuhinji, istoriji, '90-im, a u suštini se radi o tome da je još jedan poluugledni zapadnjak rekao za nas da smo "They are not much but at least they have great food and fine pieces of ass". Čak smo od tog Farine napravili nekog prijatelja Srba, koji na Brankin stres zbog ratova reaguje "sa neizmernim razumevanjem", a verovatno je, što napisa jedan komentator, ta njegova raspilavljenost pred Brankom značila nešto skroz drugo.

Ze

pre 2 godine

Shwarma, razne varijante uvijenih jela iz Azije, ima ih u svim restoranima Bliskog Istoka. Srbi su odlucili da je uviju u kiseli kupus, pa da je dugo, dugo krckaju. Ponekad i sa malo slanine i suvih rebara. Ta dva faktora je cine jos boljom kad se podgreje i to je jedinstvenost srpske sarme. Toliko.

O da, o da, o da, o daaa

pre 2 godine

Mediocritical...

Vrlo retko komentarisem tudje komentare, ali ovaj out, ukoliko komentar uopste bude objavljen...
Ovo bi bio primer osobe sa kojom nikada ne bih imao nista. Zamislite ovakvog kolegu na poslu.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Тарас Буљба

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)


Турска сарма је без меса и увија се у листове од винове лозе, а српска сарма се увија у листове купуса и филована је надевом у коме је главни састојак млевено свињско месо што две благе везе нема са нечим што би јели муслимани, дакле то су два потпуно различита јела, друго упитан је и сам назив "сарма" колико је то турско, раније су у прошлости постојали некакви Сармати, наводно мешовито словенско-иранско племе или група племена, могуће је да сам назив овог специјалитета потиче још из тог времена баш по том племену, Руси своју најновију интерконтиненталну ракету зову "Сармат" не верујем баш да им је инспирација за овај назив била некаква наводна турска сарма пре ће бити да се та рач још увек користи код Руса и да има неко своје значенје на руском.

Slovenac

pre 2 godine

@ekspo: naravno, da je tvoja, niko ti ne brani. Ali zbog toga nezanimanja za izvorno verovatno jedes i picu sa origanom i kecapom.

Slovenac

pre 2 godine

@sepra: vase jelo je srpska sarma, kad je uvrstas u svetsku kuhinju, ne sarma. I ima vise nacina spremanja od jedan, koji ti pominjes. Kao i u Turskoj, naravno. U ponekom restoranu kod njih ima i po 7 ili 8 razlicitih sarmi na meniju, mesne ce biti 20-30%, i one se serviraju tople obicno. Snimao sam pocetkom 70ih izvorno pevanje Balkana za diplomski u USA. A kasnije sam radio u SRB 8 godina, obisao sam vise krajeva od 90% Srba. Probao svakakve izvorne specije, koje je Balkan nudio, i koje mnoge danas ne mozes skoro nigde vise naci.

BlueFortress

pre 2 godine

@mediocritical

Previse se trudis da zvucis pametno i prosvetljeno "new age" proseravanjima, opusti se i shvatices kako vreme odmice koliko je trivijalno misliti da je tudja trava zelenija,

Telal

pre 2 godine

Čitao sam autobiografiju Gandija u kojoj se on žali da u Londonu u dijelu gde je on živio dok je studirao imaju samo 3 dobra veganska restorana. To je bilo na kraju 19. veka kada smo se mi još po brdima jurili sa Turcima...

Јабучило

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

Можемо и о томе. Сармица од лозе или зеља је наводно изворна сарма. И значајно се разликује од наше сарме. Кисели купус је наш "изум" што се сарме тиче. Сарму од слатког купуса, сличну нашој, праве Пољаци и совјетски Словени. И зову је голупци или нешто слично. Ко каже да нашем изворном словенском јелу нисмо дали турски назив (током турске окупације и под турским утицајем). Тек, што се мене тиче, сарма оваква каква је, може да се зове и "Селџучко-османски великотурски халал специјалитет Мурат долма" - и обожавам је.

Sepra

pre 2 godine

Sarma koju mi jedemo je izvorno srpska.
Sarma je na turskom jeziku svako jelo koje je uvijeno u nešto.

Turska sarma se uvija u lišće vinove loze i takvo jelo se jede i u Srbiji, pre svega u južnim krajevima (u Pirotskom kraju samo takvu sarmu priznaju).

Mi je pravimo sa svinjetinom -da neće Turčin prase možda da jede? Uvijamo je u kiseli kupus sto Turci ne rade.

I sam način pripreme sarme vinove loze i naše sarme se malo razlikuje. Sarma od vinove loze se još i zapeče na kraju, a naša sarma ne.

To ti je isto kao kad bi poredi BigMac i našu pljeskavicu i tvrdio da je to isto.

To su dva sasvim različita jela.

Jedini koji imaju nešto slicno našoj sarmi su Rumuni i zovu je “Sarmale” ili “Sarmuli”, zaboravih sad, ali su oni taj recept zapravo nekako prisvojili iz srpskih krajeva i prave ih značajno veće nego sto su naše i mislim da stavljaju više pirinča, inače je to to isto jelo. I oni su isto jako ponosni na to jelo i tvrde da je njihovo.

E, sad, da li su Turci izmislili sarmu? Hm...

Rade

pre 2 godine

"Sećam se trenutka u kojem me pogledao s neizmernim razumevanjem kad sam pričala koliko teško proživljavam rat, trnci su me prošli od dubine i topline tog pogleda"

Zamišljam koliko bi dubok i topao taj pogled pun razumevanja bio da je gledao u neko ružno lice. Branka ili ne zna ili se pravi da ne zna šta je muški mozak.

Ekspo

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

Naravno da se zna čija je sarma, kad je moja majka spremi onda je moja. I svakog gosta koji naiđe. Inače, nikad u Turskoj nisam bio i ne zanima me njihova kultura sarme.

Arch Enemy

pre 2 godine

Ah ta sarma, vanzemaljac sa kojim se družim, cijeli život je jeo proteinski želatin i energetske kapsule sa ugljikohidratima ali prošli mjesec kad je probao sarmu prestao je da koristi ovu visokosofisticiranu hranu, ah ta sarma...

Из угла

pre 2 godine

@Vladan

Netačno. Ko ima bližu i veću familiji. Ako je muško sa istoka, Afrike, ili Južne Amerike, onda će žena sa zapada da usvoji njegovu familiju, jer je na zapadu ona mala. Oni razmišljaju o biznisu, privatnosti, zato i imaju para, a ne o familiji. Takva je kultura. Svako ima ono čemu teži.

Trovach

pre 2 godine

Meni je Branka oduvek delovala kao pozitivna osoba. Nazalost, mozda i jedna od dobrih poslednjih glumaca (glumica). Ovi danasnji samo izgovaraju tekst i glumataju. Ponekad gledamo i serije na HRT i gluma je malo bolja, ali nisam zadovoljan. Sa ovom novom generacijom, kao da je gluma postala bliska sa rijaliti programima. Jos jedino "amateri" iz "Drzavnog Posla" drze nivo. Starije epizode su im bolje, ali i u novijim "bljesnu" i oduseve me.

Vladan

pre 2 godine

1) Ova žene je mnogo lepa
Pa slika u članku sve govori

2) Tamo je meso odvratno

3) Uvek je ženina familija prisutnija. Ženiš nju, a zapravo celu njenu familiju.

Mediocritical

pre 2 godine

Takt vremena zaostalih vekova u genima koje nosimo od naših predaka...
Oni čine našu duhovnu mapu, kako narodne, tako i pojedinačne... Što nas i razlikuje autentično kulturološki.
Ne znam kakve kulturološke i umetničke katarze, mogu preskočiti onu intimnu iskonsku istinu, i muku, kao beg od prokletstva, laži i bede, koju nosimo, koju nismo oprostili, i od koje preskakanjem vekova pokušavamo nekakvim idealnim mentalnim konstrukcijama, da se kosmopolitski asimiliramo "boljim životima".
Ali to je nemoguće, takt svakog našeg srpskog srca kuca istinom, dok biće podočnjacima nezadovoljno pati, dok svest gradi lažnu sreću i idealnu konstrukciju, kojom sebe ubeđuje u ostvareni cilj, oslobođenog od blata koje nas večito vraća.
Nema iskrene ljubavi sa nekim, sa kojim ne možete podeliti vaš takt srca, koje iskreno kuca vekovima nerasčišćenih računa...
"Prijatna" vam supersarma.

Vladan

pre 2 godine

1) Ova žene je mnogo lepa
Pa slika u članku sve govori

2) Tamo je meso odvratno

3) Uvek je ženina familija prisutnija. Ženiš nju, a zapravo celu njenu familiju.

Ekspo

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

Naravno da se zna čija je sarma, kad je moja majka spremi onda je moja. I svakog gosta koji naiđe. Inače, nikad u Turskoj nisam bio i ne zanima me njihova kultura sarme.

Trovach

pre 2 godine

Meni je Branka oduvek delovala kao pozitivna osoba. Nazalost, mozda i jedna od dobrih poslednjih glumaca (glumica). Ovi danasnji samo izgovaraju tekst i glumataju. Ponekad gledamo i serije na HRT i gluma je malo bolja, ali nisam zadovoljan. Sa ovom novom generacijom, kao da je gluma postala bliska sa rijaliti programima. Jos jedino "amateri" iz "Drzavnog Posla" drze nivo. Starije epizode su im bolje, ali i u novijim "bljesnu" i oduseve me.

Јабучило

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

Можемо и о томе. Сармица од лозе или зеља је наводно изворна сарма. И значајно се разликује од наше сарме. Кисели купус је наш "изум" што се сарме тиче. Сарму од слатког купуса, сличну нашој, праве Пољаци и совјетски Словени. И зову је голупци или нешто слично. Ко каже да нашем изворном словенском јелу нисмо дали турски назив (током турске окупације и под турским утицајем). Тек, што се мене тиче, сарма оваква каква је, може да се зове и "Селџучко-османски великотурски халал специјалитет Мурат долма" - и обожавам је.

Telal

pre 2 godine

Čitao sam autobiografiju Gandija u kojoj se on žali da u Londonu u dijelu gde je on živio dok je studirao imaju samo 3 dobra veganska restorana. To je bilo na kraju 19. veka kada smo se mi još po brdima jurili sa Turcima...

Arch Enemy

pre 2 godine

Ah ta sarma, vanzemaljac sa kojim se družim, cijeli život je jeo proteinski želatin i energetske kapsule sa ugljikohidratima ali prošli mjesec kad je probao sarmu prestao je da koristi ovu visokosofisticiranu hranu, ah ta sarma...

Sepra

pre 2 godine

Sarma koju mi jedemo je izvorno srpska.
Sarma je na turskom jeziku svako jelo koje je uvijeno u nešto.

Turska sarma se uvija u lišće vinove loze i takvo jelo se jede i u Srbiji, pre svega u južnim krajevima (u Pirotskom kraju samo takvu sarmu priznaju).

Mi je pravimo sa svinjetinom -da neće Turčin prase možda da jede? Uvijamo je u kiseli kupus sto Turci ne rade.

I sam način pripreme sarme vinove loze i naše sarme se malo razlikuje. Sarma od vinove loze se još i zapeče na kraju, a naša sarma ne.

To ti je isto kao kad bi poredi BigMac i našu pljeskavicu i tvrdio da je to isto.

To su dva sasvim različita jela.

Jedini koji imaju nešto slicno našoj sarmi su Rumuni i zovu je “Sarmale” ili “Sarmuli”, zaboravih sad, ali su oni taj recept zapravo nekako prisvojili iz srpskih krajeva i prave ih značajno veće nego sto su naše i mislim da stavljaju više pirinča, inače je to to isto jelo. I oni su isto jako ponosni na to jelo i tvrde da je njihovo.

E, sad, da li su Turci izmislili sarmu? Hm...

Из угла

pre 2 godine

@Vladan

Netačno. Ko ima bližu i veću familiji. Ako je muško sa istoka, Afrike, ili Južne Amerike, onda će žena sa zapada da usvoji njegovu familiju, jer je na zapadu ona mala. Oni razmišljaju o biznisu, privatnosti, zato i imaju para, a ne o familiji. Takva je kultura. Svako ima ono čemu teži.

BlueFortress

pre 2 godine

@mediocritical

Previse se trudis da zvucis pametno i prosvetljeno "new age" proseravanjima, opusti se i shvatices kako vreme odmice koliko je trivijalno misliti da je tudja trava zelenija,

only fools and horses

pre 2 godine

Naučite jednu stvar. Nijedno jelo nije izvorno tursko. Turci-Osmanlije su bili azijsko nomadsko-ratničko pleme. Nisu se bavili poljoprivredom a imali su nešto malo primitivnog stočarstva. Jezik i kultura su im bili izrazito primitivni ali kao i ostala plemena slična Mongolima, u tom trenutku su bili vrlo uspešni ratnici.
Nakon osvajanja usvajali su običaje, kulturu, jezik (određene reči) pa i način ishrane od Persijanaca, Kurda, Grka, Slovena. Tako da sva ta tzv turska jela su u stvari nečija druga, turcizmi isto tako. Na primer, ne postoji tzv tursko kupatilo. To su rimska kupatila koja su zatekli kad su osvojili Konstantinopolj i druge gradove Romejskog carstva i koje su oni malo prilagodili islamskim ograničenjima. Itd itd.

O da, o da, o da, o daaa

pre 2 godine

Mediocritical...

Vrlo retko komentarisem tudje komentare, ali ovaj out, ukoliko komentar uopste bude objavljen...
Ovo bi bio primer osobe sa kojom nikada ne bih imao nista. Zamislite ovakvog kolegu na poslu.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Тарас Буљба

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)


Турска сарма је без меса и увија се у листове од винове лозе, а српска сарма се увија у листове купуса и филована је надевом у коме је главни састојак млевено свињско месо што две благе везе нема са нечим што би јели муслимани, дакле то су два потпуно различита јела, друго упитан је и сам назив "сарма" колико је то турско, раније су у прошлости постојали некакви Сармати, наводно мешовито словенско-иранско племе или група племена, могуће је да сам назив овог специјалитета потиче још из тог времена баш по том племену, Руси своју најновију интерконтиненталну ракету зову "Сармат" не верујем баш да им је инспирација за овај назив била некаква наводна турска сарма пре ће бити да се та рач још увек користи код Руса и да има неко своје значенје на руском.

Rade

pre 2 godine

"Sećam se trenutka u kojem me pogledao s neizmernim razumevanjem kad sam pričala koliko teško proživljavam rat, trnci su me prošli od dubine i topline tog pogleda"

Zamišljam koliko bi dubok i topao taj pogled pun razumevanja bio da je gledao u neko ružno lice. Branka ili ne zna ili se pravi da ne zna šta je muški mozak.

Mediocritical

pre 2 godine

Takt vremena zaostalih vekova u genima koje nosimo od naših predaka...
Oni čine našu duhovnu mapu, kako narodne, tako i pojedinačne... Što nas i razlikuje autentično kulturološki.
Ne znam kakve kulturološke i umetničke katarze, mogu preskočiti onu intimnu iskonsku istinu, i muku, kao beg od prokletstva, laži i bede, koju nosimo, koju nismo oprostili, i od koje preskakanjem vekova pokušavamo nekakvim idealnim mentalnim konstrukcijama, da se kosmopolitski asimiliramo "boljim životima".
Ali to je nemoguće, takt svakog našeg srpskog srca kuca istinom, dok biće podočnjacima nezadovoljno pati, dok svest gradi lažnu sreću i idealnu konstrukciju, kojom sebe ubeđuje u ostvareni cilj, oslobođenog od blata koje nas večito vraća.
Nema iskrene ljubavi sa nekim, sa kojim ne možete podeliti vaš takt srca, koje iskreno kuca vekovima nerasčišćenih računa...
"Prijatna" vam supersarma.

iki

pre 2 godine

Ono sto je lepo i nuzno, je da se dvoje prilagodjavaju jedan drugom. Nije bio zadrt u svojim stavovima, pristao je da se odrekne vegetarijanstva. Verujem da obostrano tako cine jer to se zove zajednicki zivot. Zajednicki zivot u kome se prilagodjavate i postujete, tada postajete jedna dusa. Meni su oni divni, dva inteligntna i vaspitana bica koja se vole.

Jos nesto je vazno, a to je da umete reci lepu rec o svom partneru, to je onda top. Svi se nekada prepiru, ali to treba ostati u domu.

Ze

pre 2 godine

Shwarma, razne varijante uvijenih jela iz Azije, ima ih u svim restoranima Bliskog Istoka. Srbi su odlucili da je uviju u kiseli kupus, pa da je dugo, dugo krckaju. Ponekad i sa malo slanine i suvih rebara. Ta dva faktora je cine jos boljom kad se podgreje i to je jedinstvenost srpske sarme. Toliko.

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Ovakve priče, naročito ako su naratori naše zapadne snajke, uvek propratimo nekim oduševljenjem i nacionalističkim omažima srpskoj kuhinji, istoriji, '90-im, a u suštini se radi o tome da je još jedan poluugledni zapadnjak rekao za nas da smo "They are not much but at least they have great food and fine pieces of ass". Čak smo od tog Farine napravili nekog prijatelja Srba, koji na Brankin stres zbog ratova reaguje "sa neizmernim razumevanjem", a verovatno je, što napisa jedan komentator, ta njegova raspilavljenost pred Brankom značila nešto skroz drugo.

nikola

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

U Turskoj je i bolje jesti sarmu bez mesa, jer oni sarmu sa mesom pune smrdljivom ovcetinom pa ko voli nek' izvoli. I znas sta, to sto je sarma turska, ne znaci da je celi svet treba jesti pripremljenu na turski nacin. Drugo, sta ti znaci taj nik @Slovenac? Cemu to foliranje i lecenje kompleksa nize vrednosti?

Јабучило

pre 2 godine

@Ancika: nemojmo samo na srbovanje da predjemo, i sve je OK.
(Slovenac, 23. maj 2021 20:55)

Мани нас се "србовања". То је аутошовинистички израз који су оберучке прихватили неки југословенски народи. Када Македонац прича о својој нацији он не македонише, ти не словенишеш (ако си уопште заиста Словенац), Хрват не хрватише, али, гле, Срби србују.

Slovenac

pre 2 godine

@sepra: vase jelo je srpska sarma, kad je uvrstas u svetsku kuhinju, ne sarma. I ima vise nacina spremanja od jedan, koji ti pominjes. Kao i u Turskoj, naravno. U ponekom restoranu kod njih ima i po 7 ili 8 razlicitih sarmi na meniju, mesne ce biti 20-30%, i one se serviraju tople obicno. Snimao sam pocetkom 70ih izvorno pevanje Balkana za diplomski u USA. A kasnije sam radio u SRB 8 godina, obisao sam vise krajeva od 90% Srba. Probao svakakve izvorne specije, koje je Balkan nudio, i koje mnoge danas ne mozes skoro nigde vise naci.

eugen

pre 2 godine

(Mediocritical, 23. maj 2021 10:59)

O čemu ti, zdravlja ti?
(Miki, 23. maj 2021 12:37)

Ljubomoran je sto se Katicka nije za njega udala nego se udala za Engleza koji ono iskonsko srpsko u njoj nikada nece moci da dokuci tako dobro kao sto bi Srbin @Mediocritical to mogao.

dudule

pre 2 godine

Malo je cudno da je sarma tursko jelo jer kiseli kupus kao namernica dolazi od Slovena.
(tanja, 24. maj 2021 10:30)

Nemci kazu da su kiseli kupus (Sauerkraut) oni izmislili. Kome sad da verujemo?
(nikola münchen, 24. maj 2021 12:00)

Nemci su ziveli kod nas u Vojvodini, a u marketu u Ingolstadtu sam video Futoski kupus na rafovima. Futoski kupus ima registrovano geografsko poreklo. Inace kupus se sa Balkana rasirio Ervopom. Turci su se sa njim upoznali kada su stigli na Balkan. U svakom slucaju ko god je prvi zavio sarmu, ona se zavila u Srbiji i kupus se kiselio ovde. Da je njihovo, ostalo bi u njihovim tradicijama.

Milos84

pre 2 godine

Ajd da mu ne zamerimo sa moralne strane sto je prekrsio to da ne bude vise vegeterijanac, al cim je ona uspela jednu takvu radikalnu promenu da mu usadi jasno je ko dan ko tu vodi glavnu rec u kuci, zlonamerni bi rekli prava papuca od lika :D

Slovenac

pre 2 godine

@ekspo: naravno, da je tvoja, niko ti ne brani. Ali zbog toga nezanimanja za izvorno verovatno jedes i picu sa origanom i kecapom.

Slovenac

pre 2 godine

@only fools and horses: ako ne postoje turska kupatila, onda ni srpska sarma ne postoji? I ona je, kako kazes, malo prilagodjena originalnoj. Kao i rimska kupatila na turska, je li?

nikola münchen

pre 2 godine

Malo je cudno da je sarma tursko jelo jer kiseli kupus kao namernica dolazi od Slovena.
(tanja, 24. maj 2021 10:30)

Nemci kazu da su kiseli kupus (Sauerkraut) oni izmislili. Kome sad da verujemo?

Mediocritical

pre 2 godine

Takt vremena zaostalih vekova u genima koje nosimo od naših predaka...
Oni čine našu duhovnu mapu, kako narodne, tako i pojedinačne... Što nas i razlikuje autentično kulturološki.
Ne znam kakve kulturološke i umetničke katarze, mogu preskočiti onu intimnu iskonsku istinu, i muku, kao beg od prokletstva, laži i bede, koju nosimo, koju nismo oprostili, i od koje preskakanjem vekova pokušavamo nekakvim idealnim mentalnim konstrukcijama, da se kosmopolitski asimiliramo "boljim životima".
Ali to je nemoguće, takt svakog našeg srpskog srca kuca istinom, dok biće podočnjacima nezadovoljno pati, dok svest gradi lažnu sreću i idealnu konstrukciju, kojom sebe ubeđuje u ostvareni cilj, oslobođenog od blata koje nas večito vraća.
Nema iskrene ljubavi sa nekim, sa kojim ne možete podeliti vaš takt srca, koje iskreno kuca vekovima nerasčišćenih računa...
"Prijatna" vam supersarma.

Rade

pre 2 godine

"Sećam se trenutka u kojem me pogledao s neizmernim razumevanjem kad sam pričala koliko teško proživljavam rat, trnci su me prošli od dubine i topline tog pogleda"

Zamišljam koliko bi dubok i topao taj pogled pun razumevanja bio da je gledao u neko ružno lice. Branka ili ne zna ili se pravi da ne zna šta je muški mozak.

Milos84

pre 2 godine

Ajd da mu ne zamerimo sa moralne strane sto je prekrsio to da ne bude vise vegeterijanac, al cim je ona uspela jednu takvu radikalnu promenu da mu usadi jasno je ko dan ko tu vodi glavnu rec u kuci, zlonamerni bi rekli prava papuca od lika :D

Arch Enemy

pre 2 godine

Ah ta sarma, vanzemaljac sa kojim se družim, cijeli život je jeo proteinski želatin i energetske kapsule sa ugljikohidratima ali prošli mjesec kad je probao sarmu prestao je da koristi ovu visokosofisticiranu hranu, ah ta sarma...

Vladan

pre 2 godine

1) Ova žene je mnogo lepa
Pa slika u članku sve govori

2) Tamo je meso odvratno

3) Uvek je ženina familija prisutnija. Ženiš nju, a zapravo celu njenu familiju.

Slovenac

pre 2 godine

@ekspo: naravno, da je tvoja, niko ti ne brani. Ali zbog toga nezanimanja za izvorno verovatno jedes i picu sa origanom i kecapom.

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Ovakve priče, naročito ako su naratori naše zapadne snajke, uvek propratimo nekim oduševljenjem i nacionalističkim omažima srpskoj kuhinji, istoriji, '90-im, a u suštini se radi o tome da je još jedan poluugledni zapadnjak rekao za nas da smo "They are not much but at least they have great food and fine pieces of ass". Čak smo od tog Farine napravili nekog prijatelja Srba, koji na Brankin stres zbog ratova reaguje "sa neizmernim razumevanjem", a verovatno je, što napisa jedan komentator, ta njegova raspilavljenost pred Brankom značila nešto skroz drugo.

Telal

pre 2 godine

Čitao sam autobiografiju Gandija u kojoj se on žali da u Londonu u dijelu gde je on živio dok je studirao imaju samo 3 dobra veganska restorana. To je bilo na kraju 19. veka kada smo se mi još po brdima jurili sa Turcima...

Slovenac

pre 2 godine

@sepra: vase jelo je srpska sarma, kad je uvrstas u svetsku kuhinju, ne sarma. I ima vise nacina spremanja od jedan, koji ti pominjes. Kao i u Turskoj, naravno. U ponekom restoranu kod njih ima i po 7 ili 8 razlicitih sarmi na meniju, mesne ce biti 20-30%, i one se serviraju tople obicno. Snimao sam pocetkom 70ih izvorno pevanje Balkana za diplomski u USA. A kasnije sam radio u SRB 8 godina, obisao sam vise krajeva od 90% Srba. Probao svakakve izvorne specije, koje je Balkan nudio, i koje mnoge danas ne mozes skoro nigde vise naci.

Trovach

pre 2 godine

Meni je Branka oduvek delovala kao pozitivna osoba. Nazalost, mozda i jedna od dobrih poslednjih glumaca (glumica). Ovi danasnji samo izgovaraju tekst i glumataju. Ponekad gledamo i serije na HRT i gluma je malo bolja, ali nisam zadovoljan. Sa ovom novom generacijom, kao da je gluma postala bliska sa rijaliti programima. Jos jedino "amateri" iz "Drzavnog Posla" drze nivo. Starije epizode su im bolje, ali i u novijim "bljesnu" i oduseve me.

Ekspo

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

Naravno da se zna čija je sarma, kad je moja majka spremi onda je moja. I svakog gosta koji naiđe. Inače, nikad u Turskoj nisam bio i ne zanima me njihova kultura sarme.

BlueFortress

pre 2 godine

@mediocritical

Previse se trudis da zvucis pametno i prosvetljeno "new age" proseravanjima, opusti se i shvatices kako vreme odmice koliko je trivijalno misliti da je tudja trava zelenija,

Sepra

pre 2 godine

Sarma koju mi jedemo je izvorno srpska.
Sarma je na turskom jeziku svako jelo koje je uvijeno u nešto.

Turska sarma se uvija u lišće vinove loze i takvo jelo se jede i u Srbiji, pre svega u južnim krajevima (u Pirotskom kraju samo takvu sarmu priznaju).

Mi je pravimo sa svinjetinom -da neće Turčin prase možda da jede? Uvijamo je u kiseli kupus sto Turci ne rade.

I sam način pripreme sarme vinove loze i naše sarme se malo razlikuje. Sarma od vinove loze se još i zapeče na kraju, a naša sarma ne.

To ti je isto kao kad bi poredi BigMac i našu pljeskavicu i tvrdio da je to isto.

To su dva sasvim različita jela.

Jedini koji imaju nešto slicno našoj sarmi su Rumuni i zovu je “Sarmale” ili “Sarmuli”, zaboravih sad, ali su oni taj recept zapravo nekako prisvojili iz srpskih krajeva i prave ih značajno veće nego sto su naše i mislim da stavljaju više pirinča, inače je to to isto jelo. I oni su isto jako ponosni na to jelo i tvrde da je njihovo.

E, sad, da li su Turci izmislili sarmu? Hm...

Јабучило

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

Можемо и о томе. Сармица од лозе или зеља је наводно изворна сарма. И значајно се разликује од наше сарме. Кисели купус је наш "изум" што се сарме тиче. Сарму од слатког купуса, сличну нашој, праве Пољаци и совјетски Словени. И зову је голупци или нешто слично. Ко каже да нашем изворном словенском јелу нисмо дали турски назив (током турске окупације и под турским утицајем). Тек, што се мене тиче, сарма оваква каква је, може да се зове и "Селџучко-османски великотурски халал специјалитет Мурат долма" - и обожавам је.

Slovenac

pre 2 godine

@only fools and horses: ako ne postoje turska kupatila, onda ni srpska sarma ne postoji? I ona je, kako kazes, malo prilagodjena originalnoj. Kao i rimska kupatila na turska, je li?

Из угла

pre 2 godine

@Vladan

Netačno. Ko ima bližu i veću familiji. Ako je muško sa istoka, Afrike, ili Južne Amerike, onda će žena sa zapada da usvoji njegovu familiju, jer je na zapadu ona mala. Oni razmišljaju o biznisu, privatnosti, zato i imaju para, a ne o familiji. Takva je kultura. Svako ima ono čemu teži.

Тарас Буљба

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)


Турска сарма је без меса и увија се у листове од винове лозе, а српска сарма се увија у листове купуса и филована је надевом у коме је главни састојак млевено свињско месо што две благе везе нема са нечим што би јели муслимани, дакле то су два потпуно различита јела, друго упитан је и сам назив "сарма" колико је то турско, раније су у прошлости постојали некакви Сармати, наводно мешовито словенско-иранско племе или група племена, могуће је да сам назив овог специјалитета потиче још из тог времена баш по том племену, Руси своју најновију интерконтиненталну ракету зову "Сармат" не верујем баш да им је инспирација за овај назив била некаква наводна турска сарма пре ће бити да се та рач још увек користи код Руса и да има неко своје значенје на руском.

Ze

pre 2 godine

Shwarma, razne varijante uvijenih jela iz Azije, ima ih u svim restoranima Bliskog Istoka. Srbi su odlucili da je uviju u kiseli kupus, pa da je dugo, dugo krckaju. Ponekad i sa malo slanine i suvih rebara. Ta dva faktora je cine jos boljom kad se podgreje i to je jedinstvenost srpske sarme. Toliko.

nikola münchen

pre 2 godine

Malo je cudno da je sarma tursko jelo jer kiseli kupus kao namernica dolazi od Slovena.
(tanja, 24. maj 2021 10:30)

Nemci kazu da su kiseli kupus (Sauerkraut) oni izmislili. Kome sad da verujemo?

O da, o da, o da, o daaa

pre 2 godine

Mediocritical...

Vrlo retko komentarisem tudje komentare, ali ovaj out, ukoliko komentar uopste bude objavljen...
Ovo bi bio primer osobe sa kojom nikada ne bih imao nista. Zamislite ovakvog kolegu na poslu.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

iki

pre 2 godine

Ono sto je lepo i nuzno, je da se dvoje prilagodjavaju jedan drugom. Nije bio zadrt u svojim stavovima, pristao je da se odrekne vegetarijanstva. Verujem da obostrano tako cine jer to se zove zajednicki zivot. Zajednicki zivot u kome se prilagodjavate i postujete, tada postajete jedna dusa. Meni su oni divni, dva inteligntna i vaspitana bica koja se vole.

Jos nesto je vazno, a to je da umete reci lepu rec o svom partneru, to je onda top. Svi se nekada prepiru, ali to treba ostati u domu.

only fools and horses

pre 2 godine

Naučite jednu stvar. Nijedno jelo nije izvorno tursko. Turci-Osmanlije su bili azijsko nomadsko-ratničko pleme. Nisu se bavili poljoprivredom a imali su nešto malo primitivnog stočarstva. Jezik i kultura su im bili izrazito primitivni ali kao i ostala plemena slična Mongolima, u tom trenutku su bili vrlo uspešni ratnici.
Nakon osvajanja usvajali su običaje, kulturu, jezik (određene reči) pa i način ishrane od Persijanaca, Kurda, Grka, Slovena. Tako da sva ta tzv turska jela su u stvari nečija druga, turcizmi isto tako. Na primer, ne postoji tzv tursko kupatilo. To su rimska kupatila koja su zatekli kad su osvojili Konstantinopolj i druge gradove Romejskog carstva i koje su oni malo prilagodili islamskim ograničenjima. Itd itd.

nikola

pre 2 godine

Pravu sarmu ste mu dali da proba pored posne? U Turskoj ces dobiti sarmu bez mesa u 90% slucajeva. A zna se cija je sarma, je li?
(Slovenac, 23. maj 2021 12:17)

U Turskoj je i bolje jesti sarmu bez mesa, jer oni sarmu sa mesom pune smrdljivom ovcetinom pa ko voli nek' izvoli. I znas sta, to sto je sarma turska, ne znaci da je celi svet treba jesti pripremljenu na turski nacin. Drugo, sta ti znaci taj nik @Slovenac? Cemu to foliranje i lecenje kompleksa nize vrednosti?

eugen

pre 2 godine

(Mediocritical, 23. maj 2021 10:59)

O čemu ti, zdravlja ti?
(Miki, 23. maj 2021 12:37)

Ljubomoran je sto se Katicka nije za njega udala nego se udala za Engleza koji ono iskonsko srpsko u njoj nikada nece moci da dokuci tako dobro kao sto bi Srbin @Mediocritical to mogao.

Јабучило

pre 2 godine

@Ancika: nemojmo samo na srbovanje da predjemo, i sve je OK.
(Slovenac, 23. maj 2021 20:55)

Мани нас се "србовања". То је аутошовинистички израз који су оберучке прихватили неки југословенски народи. Када Македонац прича о својој нацији он не македонише, ти не словенишеш (ако си уопште заиста Словенац), Хрват не хрватише, али, гле, Срби србују.

dudule

pre 2 godine

Malo je cudno da je sarma tursko jelo jer kiseli kupus kao namernica dolazi od Slovena.
(tanja, 24. maj 2021 10:30)

Nemci kazu da su kiseli kupus (Sauerkraut) oni izmislili. Kome sad da verujemo?
(nikola münchen, 24. maj 2021 12:00)

Nemci su ziveli kod nas u Vojvodini, a u marketu u Ingolstadtu sam video Futoski kupus na rafovima. Futoski kupus ima registrovano geografsko poreklo. Inace kupus se sa Balkana rasirio Ervopom. Turci su se sa njim upoznali kada su stigli na Balkan. U svakom slucaju ko god je prvi zavio sarmu, ona se zavila u Srbiji i kupus se kiselio ovde. Da je njihovo, ostalo bi u njihovim tradicijama.