Zašto je fotografija ovogodišnje pobednice na Vimbldonu sve iznervirala FOTO

Ponedeljak, 12.07.2021.

11:50

Izvor: B92

Zašto je fotografija ovogodišnje pobednice na Vimbldonu sve iznervirala FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Народ

pre 2 godine

@Nina- ахахаха имали традицију?!?! Ти си или слепа или лажеш...Нису они ништа престали него су само побољшали маркетинг. Наведи ми било коју колонијалну земљу која је ослободила државе које је пробила, исплатила штету коју је нанела(плус вратила оно што је поткрала тј. зарадила на туђем)и извинула се за поробљавање, која нема своју војску у другим државама, која сву своју производњу држи у својој држави.. НУЛА је број. Да жене као носиоци будућности(рађање) су морале културолошки да буду под контролом да не би мушкарци гајили туђу децу(то је природа, нпр. лавови побију сву младунчад од лавова који су изгубили чопор јер што би они ризиковали свој живот да туђа генетика живи, сурово али има логике).Развој и бољи живот су одувек зависили од образовања, морала и ресурса(у то укључујем и тржиште). Ми смо колонија као 80% света...Традиције су самоодрживи начини живота али без државе и ресурса нема народа..

Hm

pre 2 godine

Na stranu sto nije u redu da se umesto njihovih pisu imena njihivih muzeva... mene interesuje zasto je to tako, jer i pre i posle '80.-'81. je pisano ime pobednice !?
(Siniša, 13. jul 2021 18:57)
Te druge su neudate a ove udate su vlasnistvo muza

Siniša

pre 2 godine

Na stranu sto nije u redu da se umesto njihovih pisu imena njihivih muzeva... mene interesuje zasto je to tako, jer i pre i posle '80.-'81. je pisano ime pobednice !?

Verka

pre 2 godine

malo ja, malo vi...
Nije ta ravnopravnost bila slovenska stvar, vec komunisticka. Komunisticke zemlje jesu praktikovale ravnopravnost polova pred zakonom, a u praksi je ona ostavljena tradicionalnim obicajima sredine. Zene, udate i neudate, su masovno krenule na novootvorena radna mesta i zakoni su se prilagodili trendu. Nema to veze sa feminizmom ni sa etnickom pripadnoscu. U stvarnosti, zene su, pored prava na zaposljavanje, zadrzavanje svog imena i na abortus dobile i sve kucne obaveze i one oko dece, koje su deklarativno bili zenska zaduzenja. Tako je bilo s mojom majkom, verovatno i sa vasom i mnogim drugima.

Zapad

pre 2 godine

Na Zapadu je to normalno posebno u snobovskim i aristokratskim krugovima kao i medju prostim svetom koji zeli da se s ovima poistoveti. I to je tako i dan danas. Zadrto i maloumno a i ponizavajuce kao da supruga postoji samo zahvaljujuci suprugu i kao da je jedino to nacin da se svima kaze koji im je drustveni status. Jadno.

znanje-imanje

pre 2 godine

"Losu tradiciju treba menjati."
Šta je ovo - skup besnih paćenica? Nedovoljne pameti pritom? Vi niste da "menjate lošu tradiciju". Vi, bile toga svesne ili u svom slepilu ne bile, besno hoćete da izmenite istoriju. To je tabla, na koju se nadodaje. Upravo je ta tabla istorija.
Probaću primerom a koji će vam primer poslužiti i da se razaberete. Jel ste toliko hektične da ste van normalnosti, ili ste samo ekscitirane i neutemeljene ali ne i permanentno.
Ovo je Trajanova Tabla: https://www.kladovosmestaj.com/wp-content/uploads/Trajanova-Tabla-Kladovo-01.jpg Kada bi jadna bila na vašu milost i nemilost vi biste je razbile ili još pre, izmenile njen tekst. Jer, očito, ta tabla pretstavlja (sećanje na) lošu tradiciju koju treba menjati. Ta tabla simboliše strane zavojevače, ropstvo i sve drugo pogrešno. To je zaista tako - za nekog pogrešnog u glavi. Za nekog ko, dok gleda - bljuje ko gejzir svoj unutrašji problem. Za nekog normalnog Trajanova Tabla ili Wimbldonska Tabla su istorija. Ona NORMALNE ne vređa.
IMPERATOR CEZAR, BOŽANSKOG NERVE SIN, NERVA, TRAJAN AVGUST GERMANIK, VRHOVNI SVEŠTENIK, ZASTUPNIK NARODA PO ČETVRTI PUT, SAVLADAVŠI PLANINSKO I DUNAVSKO STENJE, SAGRADI OVAJ PUT.
Tako se tada pisalo iako sam Trajan rukama nije gradio ništa a oni koji jesu behu potlačeni i patili su silno. Vi ste one borkinje što ne sme Tomi i Džeri crtani jer ima noge crkinje sluškinje. Transfer ličnog nezadovoljstva u degradaciju realnosti - ako meni život ne valja e neće onda nikome.

Nina

pre 2 godine

@Oliver

Tradicija da se zene posmatraju kao objekat i necije vlasnistvo je LOSA, to sto ti to ne razumes je tvoj problem. Zena je zivo bice kao i muskarac i ima svoje ime. Inace englezi su i uveli da se posle MRS pise zenino ime, samo Vimbldon to ne postuje. U VB vam se niko nece obratiti sa Mrs pa ime muza sigurno, a daleko bilo u poslovnom mejlu da tako napisu.
Ti englezi su imali i tradiciju da imaju robove, imali su tradiciju da odu i eksplatisu druge zemlje, imali su tradiciju da prisvoje tudje zemlje itd. Pa vise nemaju. Stvari se menjaju, pogotovo ako su lose. Ako ti to ne odgovara ti se preseli u saudijsku arabiju, mislim da oni i dalje zene posmatraju kao necije vlasnistvo. Takvom razmisljanju nije mesto u civilizovanom drustvu, to znaju i britanci i na tu tabelu i treba da im se skrene paznja.

LondonCalling

pre 2 godine

Kakvih sve nesretnika ovde ima...
Pa da li je moguce da vi mislite da je to normalno, da umesto imena pobednice turnira pise samo ime njenog muza?

Tanja

pre 2 godine

@ “malo ja”

Čekaj, šta želiš da kažeš, da naše žene treba da ćute i budu srećne, zato što su pre 50 godina mogle slobodno da otvore račun u banci, a Nemice nisu? Te iste Nemice su danas zaštićene svakim mogućim zakonom u tom smislu, da imaju položaj ravnopravan muškarčevom, dok kod nas poslodavac neće da te zaposli jer ćeš možda zatrudneti, recimo, da pomenem samo jedan drastičan primer. Možeš ti to da nazivaš prozapadnjačkim feminizmom do sutra, činjenica je da smo danas daleko od Nemica i zapadnog društva, kada je ravnopravnost polova u pitanju. Vama feminizam smeta, sam taj termin vam je gadljiv, kao žena ne smeš da racuonalno i razumno upotrebiš bilo koji argument u smislu protesta ili borbe za svoja prava, i to ne kao žene, nego kao ljudskog bića, a da se neki muškarac ne nadje prozvan da te etiketira i mansplain-uje ti, objašnjava ti kako treba da razmišljaš i osećaš. Hvala najlepše, znam ja dobro kako treba da se osećam po pitanju toga što je 70ih u Nemačkoj nešto bilo dozvoljeno ili ne ;)

malo ja

pre 2 godine

Највише ме љути када запад нама пребацује како смо ми овде са Балкана мачо друштво, а ето ти. Равноправност полова је искључиво словенска ствар (Србија, Југославија некад, Русија, СССР...). Напоменућу исто - недавно сам сазнао - у СР Немачкој још 70-тих година прошлог века жена, да би отворила рачун у банци, морала је за то отварање да има сагласност било мужа, било брата или оца. Тако нешто код нас никад није било и мука ми је од наших прозападних феминисткиња, очигледно не умеју да цене СВОЈЕ. Ништа чудно, ово је Србија...

Kralj mača

pre 2 godine

A da prvo procitas tekst sa razumevanjem pre ostavljenja histericnih komentara? (uzvicnik, ???)
Nije problem koje su prezime stavili vec sto nisu stavljeni njihovi inicijali vec inicijali njihovog supruga. Plasticno receno, nema uopste pomena zene, ko baci pogled na tabelu ne bi uopste provalio da je Kris Evert Lojd osvojila osim ako nije upucen i u to ko joj je suprug i koji su njegovi inicijali, jer ne pise C Lloyd vec pise J.M. Lloyd.
(Nina, 12. jul 2021 15:30)

То не пише у тексту, а прочитао сам га до краја. Ако су стављени иницијали супруга, то није у реду.

danilo

pre 2 godine

U Svajcarskoj su tek 1974. dobile pravo glasa. Taj vrli sjajni svet koji vecito drzi pridike i lekcije drugima. Licemeri na kub. Olos najobicniji. Daleko im lepa kuca i bahata,bolesna tradicija.

Oliver

pre 2 godine

@nina

Prvo,tradicija nije "losa",nego je losa za tebe,te ti nemas nikakvo pravo da pricas u ime svih ljudi,jer ima puno onih kojima je ta tradicija dobra,kao sto sam npr. ja. Vimbldon je upravo specifican po raznim tradicijama koje ljubomorno cuva. To je prva lekcija iz demokratije koju totalitarne feministkinje moraju da nauce. Kad vi budete vecina u društvu,onda mozete da menjate tradiciju,a dok ste manjina ne mozete,uprkos svoj agresivnosti. A vi u Engleskoj niste vecina. Je l' smo se razumeli?

Tanja

pre 2 godine

Pazi naše muškarčine što likuju u komentarima. Pa da, vi nikad niste bili u toj situaciji, Novak kad pobedi, na tabli ne piše Mr. Jelena Ristić, već njegovo ime. Što bismo imali empatiju prema ženama i malo ih razumeli, kad nisu zaslužile, jadnice bez svog imena i postignuća. Tradicija, bato. Tradicija je vekovima bila i da muško zaradjuje dovoljno da obezbedi i ženu i decu, pa danas više nije.. Ali pretpostavljam da vam smetaju samo neke tradicije, one koje vam odgovaraju mogu slobodno da ostanu, je l tako?

Bssv

pre 2 godine

"Ne vidim sta je strasno da zena kaze da je gospodja od tog i tog muskarca."

Zamisli samo da sad neko za istoriju zapisuje isključivo da je Vimbldon osvojio gospodin od Jelene Đoković? Ili, još bolje, gospodin od Jelene pa koje god da joj je devojačko prezime?

Mhm, ništa strašno, ne znam šta hoće feministkinje, šta fali da se osobi oduzme pravo na rođeno ime i prezime, baš je dobro, je l da?

Phoenix

pre 2 godine

Aj dobro sve to, nego iznenadih se da Monika Seleš nema ni jedan Wimbledon...
(Rokabili, 12. jul 2021 17:21)

I ja sam to isto primetio. Mrzi me da guglam ali mislim da je najuspesnija bila na US i Australian Openu. Mada, jedini njeni mecevi kojih se secam iz detinjstva su sa Stefi Graf na Roland Garosu.

Nina

pre 2 godine

@nina

Ne pise J.M.Lloyd nego pise Mrs. J.M.Lloyd,dakle gospodja od gospodina Lojda,sto je u skladu s engleskom etikecijom. A ti ako ne znas da je Kris Evert osvojila 1981. i da je udata za nekog Lojda,onda nemas pojma o tenisu i velikoj sampionki. I ako njima to ne smeta,sto se bune dezurni dusebriznici,tipa zenskih,a na zalost sve vise i muskih,feministkinja?
(Oliver, 12. jul 2021 16:05)

Taj nacin da se pise gospodja od gospodina (znam i sama da procitam, moj komentar se odnosio iskljucivo na to da nema njenog inicijala) se vise ne koristi vec se pise gospodja pa njeno ime (ili inicijali) pa prezime, jer je i gospodja osoba za sebe i ima svoje licno ime zamisli. A i uopsteno se prelazi na Ms umesto Mrs i Miss, posto stvarno nije bitno da li je gospodja udata ili nije, tj ne bi trebalo nikome da bude bitno. Kao sto za gospodina (Mr) ne znas dal je ozenjen ili ne.

I zasto bi neki prosecan ljubitelj tenisa, znao koje je godine ko osvojio koji turnir? I zasto bih znala za koga je koja teniserka udata?
Losu tradiciju treba menjati.

Oliver

pre 2 godine

@leopold

Tradicija je tradicija bas zato sto ne moze da se menja kako se nekom cefne,a pogotovo ne u Engleskoj koja je konzervativna kraljevina. Kao sto ce teniseri zauvek igrati na Vimbldonu u beloj opremi,tako nikad nece promeniti nacin oslovljavanja zena. Ne vidim sta je strasno da zena kaze da je gospodja od tog i tog muskarca.

Oliver

pre 2 godine

@nina

Ne pise J.M.Lloyd nego pise Mrs. J.M.Lloyd,dakle gospodja od gospodina Lojda,sto je u skladu s engleskom etikecijom. A ti ako ne znas da je Kris Evert osvojila 1981. i da je udata za nekog Lojda,onda nemas pojma o tenisu i velikoj sampionki. I ako njima to ne smeta,sto se bune dezurni dusebriznici,tipa zenskih,a na zalost sve vise i muskih,feministkinja?

Nina

pre 2 godine

Слушај ти њима причу??? Па ако су се удале и узеле мужево презиме, па онда освојиле титулу, које ће онда презиме да стоји на табли? Ово је озбиљни сексизам на штету мушкараца! Толико велики, да жене које овако размишљају не заслужују да буду удате и имају децу.
(Kralj mača, 12. jul 2021 13:21)

A da prvo procitas tekst sa razumevanjem pre ostavljenja histericnih komentara? (uzvicnik, ???)
Nije problem koje su prezime stavili vec sto nisu stavljeni njihovi inicijali vec inicijali njihovog supruga. Plasticno receno, nema uopste pomena zene, ko baci pogled na tabelu ne bi uopste provalio da je Kris Evert Lojd osvojila osim ako nije upucen i u to ko joj je suprug i koji su njegovi inicijali, jer ne pise C Lloyd vec pise J.M. Lloyd.

bole

pre 2 godine

Treba da stoji, da ne bismo zaboravili istoriju i kako je nekad bilo.
U protivnom, postoji veliki rizik da skliznemo u nazad.
Osim ako to nije i cilj.

lilly

pre 2 godine

Ne znam kakve veze ima Ashley sa ovim što se navodi u tekstu?
(Hvala, 12. jul 2021 14:07)

Pa nekako ima, a vazi i za ostale teniserke sa ovog spiska. Jer po ovoj tabli ispada da je vaznije to sto je ona gospodjica (Miss) nego sto se, u ovom slucaju, zove Ashley. Na muskoj tabli normalno pise ime i prezime. Jeste bezveze.

Ona

pre 2 godine

neko je pomenuo u komentarima da postoje zene koje ne zasluzuju da se udaju i imaju decu. Bravo bre! Kojoj zeni uopste pa i treba da se uda, to treba pod hitno zabraniti. Pa se vi muskarci snalazite i za decu i za robinju, i ne brinite za zene, snacice se one.

Lola

pre 2 godine

Pobednicama Vimbldona ovo nikad nije smetalo ali se debele feministkinje i njihovi udvaraci trugeruju na tvateru.
Internet je bio greska generalno, ustvari drustvene mreze su bile greska. Internet je bio ok pre fejsbuka.

a

pre 2 godine

LGBT u ofanzivi.Sad bi da prepravljaju zapise.U ta davna vremena se bar znalo
ko je muško a ko žensko.Daleko od toga da je sve bilo sjajno,naprotiv.Promene
su neophodne kako bi išli napred.Ali istopolni brakovi da usvajaju decu !?To
je zločin prema toj deci.Ispoštujte bar malo prirodu,vratiće vam se.Danas ho-
rde bacaju đubre na svakom koraku.Čista priroda je zdravlje,lekovita.

Pera

pre 2 godine

Clanak je dosta nejasno napisan - u stvari problem je sto za Evonne Goolagong Cawley, pise Miss. R. Cawley posto se njen muz zvao Richard Cawley i nakon sto se udala, njeno ime vise postoji na tabli - samo njegovo.

Kao da za Anu Ivanovic pise Miss. B. Schweinsteiger.

Smith i Kovač

pre 2 godine

Mr and Mrs John Smith
tako se to nekada radilo.....ne znam da li i danas imaju taj običaj u UK ali u NZ sam to video krajem 90-tih.

Leopold

pre 2 godine

U anglosaksonskom tradicionanom BONTONU udata zena se predstavlja kao "zena tog i tog", jer je to njen jedini uspeh u zivotu - da se udala. Podrazumevalo se da gaji decu i drzi kucu, da nema nikakav identitet bez svog muza, stoga nikoga nije bilo briga za njeno IME. DANAS se zene skoluju, prave karijere, postizu sportske uspehe, stvaraju svoje ime - pa je ta tradicija prilicno otrcana i ponizavajuca...

Kralj mača

pre 2 godine

Слушај ти њима причу??? Па ако су се удале и узеле мужево презиме, па онда освојиле титулу, које ће онда презиме да стоји на табли? Ово је озбиљни сексизам на штету мушкараца! Толико велики, да жене које овако размишљају не заслужују да буду удате и имају децу.

znanje-imanje

pre 2 godine

Fotografija ovogodišnje pobednice na Vimbldonu NIJE nikog iznervirala. Jedan detalj je izazvao burne reakcije - samo histeričnog dežurstva femini(ci)zma. Nikog više, i sigurno NIKOG NORMALNOG.
Samo oni koji nemaju život imaju, očajni, ideologiju. Samo oni kojima život nikako nije dobar žele da "promene sve". I da tom prilikom okljaštare život svima drugima. Koji, majku im, imaju nekakav život. To je naročito vidljivo po bezumnim aktima kao što su brisanja prošlosti. Ovde se traži postupanje isto kao sa Staljinovovom fotografijom, sa saradnicima. Pa kako koji saradnik zglajza - više ga na novo-retuširanoj fotografiji nema. Bolesno i pogano u svojoj neograničenoj i neutaživoj agresiji.
Neutaživoj pre svega - nijedan od tih akata zla i besmisla neće doneti nikakvu sreću, osim kratkog orgazma zbog "pobede" tj. nametanja drugima sopstvene patologije. Još jednom: ovakva percepcija i histerična reakcija je direktno bolest. Već kao formiran COD. I prateća fizička agresija, koja se u samoodbrani (sebe i normalnosti) mora kontrirati barem istim stepenom agresije. Moraju naučiti da se orgazam postiže NE kao iživljavanje na drugima. Da taj COD ne da nije dobar nego da treba da se leči.

Tiket дана

pre 2 godine

Da nema tih muževa ne bi ni one bile to što jesu, ali ne vrijedi objašnjavati.
Naivni sve stavljaju u kontekst današnjeg vremena, a to je velika greška.

Leopold

pre 2 godine

U anglosaksonskom tradicionanom BONTONU udata zena se predstavlja kao "zena tog i tog", jer je to njen jedini uspeh u zivotu - da se udala. Podrazumevalo se da gaji decu i drzi kucu, da nema nikakav identitet bez svog muza, stoga nikoga nije bilo briga za njeno IME. DANAS se zene skoluju, prave karijere, postizu sportske uspehe, stvaraju svoje ime - pa je ta tradicija prilicno otrcana i ponizavajuca...

Pera

pre 2 godine

Clanak je dosta nejasno napisan - u stvari problem je sto za Evonne Goolagong Cawley, pise Miss. R. Cawley posto se njen muz zvao Richard Cawley i nakon sto se udala, njeno ime vise postoji na tabli - samo njegovo.

Kao da za Anu Ivanovic pise Miss. B. Schweinsteiger.

Smith i Kovač

pre 2 godine

Mr and Mrs John Smith
tako se to nekada radilo.....ne znam da li i danas imaju taj običaj u UK ali u NZ sam to video krajem 90-tih.

Nina

pre 2 godine

Слушај ти њима причу??? Па ако су се удале и узеле мужево презиме, па онда освојиле титулу, које ће онда презиме да стоји на табли? Ово је озбиљни сексизам на штету мушкараца! Толико велики, да жене које овако размишљају не заслужују да буду удате и имају децу.
(Kralj mača, 12. jul 2021 13:21)

A da prvo procitas tekst sa razumevanjem pre ostavljenja histericnih komentara? (uzvicnik, ???)
Nije problem koje su prezime stavili vec sto nisu stavljeni njihovi inicijali vec inicijali njihovog supruga. Plasticno receno, nema uopste pomena zene, ko baci pogled na tabelu ne bi uopste provalio da je Kris Evert Lojd osvojila osim ako nije upucen i u to ko joj je suprug i koji su njegovi inicijali, jer ne pise C Lloyd vec pise J.M. Lloyd.

Kralj mača

pre 2 godine

Слушај ти њима причу??? Па ако су се удале и узеле мужево презиме, па онда освојиле титулу, које ће онда презиме да стоји на табли? Ово је озбиљни сексизам на штету мушкараца! Толико велики, да жене које овако размишљају не заслужују да буду удате и имају децу.

Tanja

pre 2 godine

Pazi naše muškarčine što likuju u komentarima. Pa da, vi nikad niste bili u toj situaciji, Novak kad pobedi, na tabli ne piše Mr. Jelena Ristić, već njegovo ime. Što bismo imali empatiju prema ženama i malo ih razumeli, kad nisu zaslužile, jadnice bez svog imena i postignuća. Tradicija, bato. Tradicija je vekovima bila i da muško zaradjuje dovoljno da obezbedi i ženu i decu, pa danas više nije.. Ali pretpostavljam da vam smetaju samo neke tradicije, one koje vam odgovaraju mogu slobodno da ostanu, je l tako?

Ona

pre 2 godine

neko je pomenuo u komentarima da postoje zene koje ne zasluzuju da se udaju i imaju decu. Bravo bre! Kojoj zeni uopste pa i treba da se uda, to treba pod hitno zabraniti. Pa se vi muskarci snalazite i za decu i za robinju, i ne brinite za zene, snacice se one.

lilly

pre 2 godine

Ne znam kakve veze ima Ashley sa ovim što se navodi u tekstu?
(Hvala, 12. jul 2021 14:07)

Pa nekako ima, a vazi i za ostale teniserke sa ovog spiska. Jer po ovoj tabli ispada da je vaznije to sto je ona gospodjica (Miss) nego sto se, u ovom slucaju, zove Ashley. Na muskoj tabli normalno pise ime i prezime. Jeste bezveze.

a

pre 2 godine

LGBT u ofanzivi.Sad bi da prepravljaju zapise.U ta davna vremena se bar znalo
ko je muško a ko žensko.Daleko od toga da je sve bilo sjajno,naprotiv.Promene
su neophodne kako bi išli napred.Ali istopolni brakovi da usvajaju decu !?To
je zločin prema toj deci.Ispoštujte bar malo prirodu,vratiće vam se.Danas ho-
rde bacaju đubre na svakom koraku.Čista priroda je zdravlje,lekovita.

Tiket дана

pre 2 godine

Da nema tih muževa ne bi ni one bile to što jesu, ali ne vrijedi objašnjavati.
Naivni sve stavljaju u kontekst današnjeg vremena, a to je velika greška.

Nina

pre 2 godine

@nina

Ne pise J.M.Lloyd nego pise Mrs. J.M.Lloyd,dakle gospodja od gospodina Lojda,sto je u skladu s engleskom etikecijom. A ti ako ne znas da je Kris Evert osvojila 1981. i da je udata za nekog Lojda,onda nemas pojma o tenisu i velikoj sampionki. I ako njima to ne smeta,sto se bune dezurni dusebriznici,tipa zenskih,a na zalost sve vise i muskih,feministkinja?
(Oliver, 12. jul 2021 16:05)

Taj nacin da se pise gospodja od gospodina (znam i sama da procitam, moj komentar se odnosio iskljucivo na to da nema njenog inicijala) se vise ne koristi vec se pise gospodja pa njeno ime (ili inicijali) pa prezime, jer je i gospodja osoba za sebe i ima svoje licno ime zamisli. A i uopsteno se prelazi na Ms umesto Mrs i Miss, posto stvarno nije bitno da li je gospodja udata ili nije, tj ne bi trebalo nikome da bude bitno. Kao sto za gospodina (Mr) ne znas dal je ozenjen ili ne.

I zasto bi neki prosecan ljubitelj tenisa, znao koje je godine ko osvojio koji turnir? I zasto bih znala za koga je koja teniserka udata?
Losu tradiciju treba menjati.

Bssv

pre 2 godine

"Ne vidim sta je strasno da zena kaze da je gospodja od tog i tog muskarca."

Zamisli samo da sad neko za istoriju zapisuje isključivo da je Vimbldon osvojio gospodin od Jelene Đoković? Ili, još bolje, gospodin od Jelene pa koje god da joj je devojačko prezime?

Mhm, ništa strašno, ne znam šta hoće feministkinje, šta fali da se osobi oduzme pravo na rođeno ime i prezime, baš je dobro, je l da?

Nina

pre 2 godine

@Oliver

Tradicija da se zene posmatraju kao objekat i necije vlasnistvo je LOSA, to sto ti to ne razumes je tvoj problem. Zena je zivo bice kao i muskarac i ima svoje ime. Inace englezi su i uveli da se posle MRS pise zenino ime, samo Vimbldon to ne postuje. U VB vam se niko nece obratiti sa Mrs pa ime muza sigurno, a daleko bilo u poslovnom mejlu da tako napisu.
Ti englezi su imali i tradiciju da imaju robove, imali su tradiciju da odu i eksplatisu druge zemlje, imali su tradiciju da prisvoje tudje zemlje itd. Pa vise nemaju. Stvari se menjaju, pogotovo ako su lose. Ako ti to ne odgovara ti se preseli u saudijsku arabiju, mislim da oni i dalje zene posmatraju kao necije vlasnistvo. Takvom razmisljanju nije mesto u civilizovanom drustvu, to znaju i britanci i na tu tabelu i treba da im se skrene paznja.

LondonCalling

pre 2 godine

Kakvih sve nesretnika ovde ima...
Pa da li je moguce da vi mislite da je to normalno, da umesto imena pobednice turnira pise samo ime njenog muza?

Lola

pre 2 godine

Pobednicama Vimbldona ovo nikad nije smetalo ali se debele feministkinje i njihovi udvaraci trugeruju na tvateru.
Internet je bio greska generalno, ustvari drustvene mreze su bile greska. Internet je bio ok pre fejsbuka.

malo ja

pre 2 godine

Највише ме љути када запад нама пребацује како смо ми овде са Балкана мачо друштво, а ето ти. Равноправност полова је искључиво словенска ствар (Србија, Југославија некад, Русија, СССР...). Напоменућу исто - недавно сам сазнао - у СР Немачкој још 70-тих година прошлог века жена, да би отворила рачун у банци, морала је за то отварање да има сагласност било мужа, било брата или оца. Тако нешто код нас никад није било и мука ми је од наших прозападних феминисткиња, очигледно не умеју да цене СВОЈЕ. Ништа чудно, ово је Србија...

znanje-imanje

pre 2 godine

Fotografija ovogodišnje pobednice na Vimbldonu NIJE nikog iznervirala. Jedan detalj je izazvao burne reakcije - samo histeričnog dežurstva femini(ci)zma. Nikog više, i sigurno NIKOG NORMALNOG.
Samo oni koji nemaju život imaju, očajni, ideologiju. Samo oni kojima život nikako nije dobar žele da "promene sve". I da tom prilikom okljaštare život svima drugima. Koji, majku im, imaju nekakav život. To je naročito vidljivo po bezumnim aktima kao što su brisanja prošlosti. Ovde se traži postupanje isto kao sa Staljinovovom fotografijom, sa saradnicima. Pa kako koji saradnik zglajza - više ga na novo-retuširanoj fotografiji nema. Bolesno i pogano u svojoj neograničenoj i neutaživoj agresiji.
Neutaživoj pre svega - nijedan od tih akata zla i besmisla neće doneti nikakvu sreću, osim kratkog orgazma zbog "pobede" tj. nametanja drugima sopstvene patologije. Još jednom: ovakva percepcija i histerična reakcija je direktno bolest. Već kao formiran COD. I prateća fizička agresija, koja se u samoodbrani (sebe i normalnosti) mora kontrirati barem istim stepenom agresije. Moraju naučiti da se orgazam postiže NE kao iživljavanje na drugima. Da taj COD ne da nije dobar nego da treba da se leči.

Tanja

pre 2 godine

@ “malo ja”

Čekaj, šta želiš da kažeš, da naše žene treba da ćute i budu srećne, zato što su pre 50 godina mogle slobodno da otvore račun u banci, a Nemice nisu? Te iste Nemice su danas zaštićene svakim mogućim zakonom u tom smislu, da imaju položaj ravnopravan muškarčevom, dok kod nas poslodavac neće da te zaposli jer ćeš možda zatrudneti, recimo, da pomenem samo jedan drastičan primer. Možeš ti to da nazivaš prozapadnjačkim feminizmom do sutra, činjenica je da smo danas daleko od Nemica i zapadnog društva, kada je ravnopravnost polova u pitanju. Vama feminizam smeta, sam taj termin vam je gadljiv, kao žena ne smeš da racuonalno i razumno upotrebiš bilo koji argument u smislu protesta ili borbe za svoja prava, i to ne kao žene, nego kao ljudskog bića, a da se neki muškarac ne nadje prozvan da te etiketira i mansplain-uje ti, objašnjava ti kako treba da razmišljaš i osećaš. Hvala najlepše, znam ja dobro kako treba da se osećam po pitanju toga što je 70ih u Nemačkoj nešto bilo dozvoljeno ili ne ;)

danilo

pre 2 godine

U Svajcarskoj su tek 1974. dobile pravo glasa. Taj vrli sjajni svet koji vecito drzi pridike i lekcije drugima. Licemeri na kub. Olos najobicniji. Daleko im lepa kuca i bahata,bolesna tradicija.

Oliver

pre 2 godine

@nina

Ne pise J.M.Lloyd nego pise Mrs. J.M.Lloyd,dakle gospodja od gospodina Lojda,sto je u skladu s engleskom etikecijom. A ti ako ne znas da je Kris Evert osvojila 1981. i da je udata za nekog Lojda,onda nemas pojma o tenisu i velikoj sampionki. I ako njima to ne smeta,sto se bune dezurni dusebriznici,tipa zenskih,a na zalost sve vise i muskih,feministkinja?

bole

pre 2 godine

Treba da stoji, da ne bismo zaboravili istoriju i kako je nekad bilo.
U protivnom, postoji veliki rizik da skliznemo u nazad.
Osim ako to nije i cilj.

Phoenix

pre 2 godine

Aj dobro sve to, nego iznenadih se da Monika Seleš nema ni jedan Wimbledon...
(Rokabili, 12. jul 2021 17:21)

I ja sam to isto primetio. Mrzi me da guglam ali mislim da je najuspesnija bila na US i Australian Openu. Mada, jedini njeni mecevi kojih se secam iz detinjstva su sa Stefi Graf na Roland Garosu.

Oliver

pre 2 godine

@leopold

Tradicija je tradicija bas zato sto ne moze da se menja kako se nekom cefne,a pogotovo ne u Engleskoj koja je konzervativna kraljevina. Kao sto ce teniseri zauvek igrati na Vimbldonu u beloj opremi,tako nikad nece promeniti nacin oslovljavanja zena. Ne vidim sta je strasno da zena kaze da je gospodja od tog i tog muskarca.

Oliver

pre 2 godine

@nina

Prvo,tradicija nije "losa",nego je losa za tebe,te ti nemas nikakvo pravo da pricas u ime svih ljudi,jer ima puno onih kojima je ta tradicija dobra,kao sto sam npr. ja. Vimbldon je upravo specifican po raznim tradicijama koje ljubomorno cuva. To je prva lekcija iz demokratije koju totalitarne feministkinje moraju da nauce. Kad vi budete vecina u društvu,onda mozete da menjate tradiciju,a dok ste manjina ne mozete,uprkos svoj agresivnosti. A vi u Engleskoj niste vecina. Je l' smo se razumeli?

Zapad

pre 2 godine

Na Zapadu je to normalno posebno u snobovskim i aristokratskim krugovima kao i medju prostim svetom koji zeli da se s ovima poistoveti. I to je tako i dan danas. Zadrto i maloumno a i ponizavajuce kao da supruga postoji samo zahvaljujuci suprugu i kao da je jedino to nacin da se svima kaze koji im je drustveni status. Jadno.

Verka

pre 2 godine

malo ja, malo vi...
Nije ta ravnopravnost bila slovenska stvar, vec komunisticka. Komunisticke zemlje jesu praktikovale ravnopravnost polova pred zakonom, a u praksi je ona ostavljena tradicionalnim obicajima sredine. Zene, udate i neudate, su masovno krenule na novootvorena radna mesta i zakoni su se prilagodili trendu. Nema to veze sa feminizmom ni sa etnickom pripadnoscu. U stvarnosti, zene su, pored prava na zaposljavanje, zadrzavanje svog imena i na abortus dobile i sve kucne obaveze i one oko dece, koje su deklarativno bili zenska zaduzenja. Tako je bilo s mojom majkom, verovatno i sa vasom i mnogim drugima.

Hm

pre 2 godine

Na stranu sto nije u redu da se umesto njihovih pisu imena njihivih muzeva... mene interesuje zasto je to tako, jer i pre i posle '80.-'81. je pisano ime pobednice !?
(Siniša, 13. jul 2021 18:57)
Te druge su neudate a ove udate su vlasnistvo muza

znanje-imanje

pre 2 godine

"Losu tradiciju treba menjati."
Šta je ovo - skup besnih paćenica? Nedovoljne pameti pritom? Vi niste da "menjate lošu tradiciju". Vi, bile toga svesne ili u svom slepilu ne bile, besno hoćete da izmenite istoriju. To je tabla, na koju se nadodaje. Upravo je ta tabla istorija.
Probaću primerom a koji će vam primer poslužiti i da se razaberete. Jel ste toliko hektične da ste van normalnosti, ili ste samo ekscitirane i neutemeljene ali ne i permanentno.
Ovo je Trajanova Tabla: https://www.kladovosmestaj.com/wp-content/uploads/Trajanova-Tabla-Kladovo-01.jpg Kada bi jadna bila na vašu milost i nemilost vi biste je razbile ili još pre, izmenile njen tekst. Jer, očito, ta tabla pretstavlja (sećanje na) lošu tradiciju koju treba menjati. Ta tabla simboliše strane zavojevače, ropstvo i sve drugo pogrešno. To je zaista tako - za nekog pogrešnog u glavi. Za nekog ko, dok gleda - bljuje ko gejzir svoj unutrašji problem. Za nekog normalnog Trajanova Tabla ili Wimbldonska Tabla su istorija. Ona NORMALNE ne vređa.
IMPERATOR CEZAR, BOŽANSKOG NERVE SIN, NERVA, TRAJAN AVGUST GERMANIK, VRHOVNI SVEŠTENIK, ZASTUPNIK NARODA PO ČETVRTI PUT, SAVLADAVŠI PLANINSKO I DUNAVSKO STENJE, SAGRADI OVAJ PUT.
Tako se tada pisalo iako sam Trajan rukama nije gradio ništa a oni koji jesu behu potlačeni i patili su silno. Vi ste one borkinje što ne sme Tomi i Džeri crtani jer ima noge crkinje sluškinje. Transfer ličnog nezadovoljstva u degradaciju realnosti - ako meni život ne valja e neće onda nikome.

Kralj mača

pre 2 godine

A da prvo procitas tekst sa razumevanjem pre ostavljenja histericnih komentara? (uzvicnik, ???)
Nije problem koje su prezime stavili vec sto nisu stavljeni njihovi inicijali vec inicijali njihovog supruga. Plasticno receno, nema uopste pomena zene, ko baci pogled na tabelu ne bi uopste provalio da je Kris Evert Lojd osvojila osim ako nije upucen i u to ko joj je suprug i koji su njegovi inicijali, jer ne pise C Lloyd vec pise J.M. Lloyd.
(Nina, 12. jul 2021 15:30)

То не пише у тексту, а прочитао сам га до краја. Ако су стављени иницијали супруга, то није у реду.

Siniša

pre 2 godine

Na stranu sto nije u redu da se umesto njihovih pisu imena njihivih muzeva... mene interesuje zasto je to tako, jer i pre i posle '80.-'81. je pisano ime pobednice !?

Народ

pre 2 godine

@Nina- ахахаха имали традицију?!?! Ти си или слепа или лажеш...Нису они ништа престали него су само побољшали маркетинг. Наведи ми било коју колонијалну земљу која је ослободила државе које је пробила, исплатила штету коју је нанела(плус вратила оно што је поткрала тј. зарадила на туђем)и извинула се за поробљавање, која нема своју војску у другим државама, која сву своју производњу држи у својој држави.. НУЛА је број. Да жене као носиоци будућности(рађање) су морале културолошки да буду под контролом да не би мушкарци гајили туђу децу(то је природа, нпр. лавови побију сву младунчад од лавова који су изгубили чопор јер што би они ризиковали свој живот да туђа генетика живи, сурово али има логике).Развој и бољи живот су одувек зависили од образовања, морала и ресурса(у то укључујем и тржиште). Ми смо колонија као 80% света...Традиције су самоодрживи начини живота али без државе и ресурса нема народа..

Tiket дана

pre 2 godine

Da nema tih muževa ne bi ni one bile to što jesu, ali ne vrijedi objašnjavati.
Naivni sve stavljaju u kontekst današnjeg vremena, a to je velika greška.

Kralj mača

pre 2 godine

Слушај ти њима причу??? Па ако су се удале и узеле мужево презиме, па онда освојиле титулу, које ће онда презиме да стоји на табли? Ово је озбиљни сексизам на штету мушкараца! Толико велики, да жене које овако размишљају не заслужују да буду удате и имају децу.

a

pre 2 godine

LGBT u ofanzivi.Sad bi da prepravljaju zapise.U ta davna vremena se bar znalo
ko je muško a ko žensko.Daleko od toga da je sve bilo sjajno,naprotiv.Promene
su neophodne kako bi išli napred.Ali istopolni brakovi da usvajaju decu !?To
je zločin prema toj deci.Ispoštujte bar malo prirodu,vratiće vam se.Danas ho-
rde bacaju đubre na svakom koraku.Čista priroda je zdravlje,lekovita.

Lola

pre 2 godine

Pobednicama Vimbldona ovo nikad nije smetalo ali se debele feministkinje i njihovi udvaraci trugeruju na tvateru.
Internet je bio greska generalno, ustvari drustvene mreze su bile greska. Internet je bio ok pre fejsbuka.

znanje-imanje

pre 2 godine

Fotografija ovogodišnje pobednice na Vimbldonu NIJE nikog iznervirala. Jedan detalj je izazvao burne reakcije - samo histeričnog dežurstva femini(ci)zma. Nikog više, i sigurno NIKOG NORMALNOG.
Samo oni koji nemaju život imaju, očajni, ideologiju. Samo oni kojima život nikako nije dobar žele da "promene sve". I da tom prilikom okljaštare život svima drugima. Koji, majku im, imaju nekakav život. To je naročito vidljivo po bezumnim aktima kao što su brisanja prošlosti. Ovde se traži postupanje isto kao sa Staljinovovom fotografijom, sa saradnicima. Pa kako koji saradnik zglajza - više ga na novo-retuširanoj fotografiji nema. Bolesno i pogano u svojoj neograničenoj i neutaživoj agresiji.
Neutaživoj pre svega - nijedan od tih akata zla i besmisla neće doneti nikakvu sreću, osim kratkog orgazma zbog "pobede" tj. nametanja drugima sopstvene patologije. Još jednom: ovakva percepcija i histerična reakcija je direktno bolest. Već kao formiran COD. I prateća fizička agresija, koja se u samoodbrani (sebe i normalnosti) mora kontrirati barem istim stepenom agresije. Moraju naučiti da se orgazam postiže NE kao iživljavanje na drugima. Da taj COD ne da nije dobar nego da treba da se leči.

Oliver

pre 2 godine

@leopold

Tradicija je tradicija bas zato sto ne moze da se menja kako se nekom cefne,a pogotovo ne u Engleskoj koja je konzervativna kraljevina. Kao sto ce teniseri zauvek igrati na Vimbldonu u beloj opremi,tako nikad nece promeniti nacin oslovljavanja zena. Ne vidim sta je strasno da zena kaze da je gospodja od tog i tog muskarca.

Oliver

pre 2 godine

@nina

Prvo,tradicija nije "losa",nego je losa za tebe,te ti nemas nikakvo pravo da pricas u ime svih ljudi,jer ima puno onih kojima je ta tradicija dobra,kao sto sam npr. ja. Vimbldon je upravo specifican po raznim tradicijama koje ljubomorno cuva. To je prva lekcija iz demokratije koju totalitarne feministkinje moraju da nauce. Kad vi budete vecina u društvu,onda mozete da menjate tradiciju,a dok ste manjina ne mozete,uprkos svoj agresivnosti. A vi u Engleskoj niste vecina. Je l' smo se razumeli?

Oliver

pre 2 godine

@nina

Ne pise J.M.Lloyd nego pise Mrs. J.M.Lloyd,dakle gospodja od gospodina Lojda,sto je u skladu s engleskom etikecijom. A ti ako ne znas da je Kris Evert osvojila 1981. i da je udata za nekog Lojda,onda nemas pojma o tenisu i velikoj sampionki. I ako njima to ne smeta,sto se bune dezurni dusebriznici,tipa zenskih,a na zalost sve vise i muskih,feministkinja?

znanje-imanje

pre 2 godine

"Losu tradiciju treba menjati."
Šta je ovo - skup besnih paćenica? Nedovoljne pameti pritom? Vi niste da "menjate lošu tradiciju". Vi, bile toga svesne ili u svom slepilu ne bile, besno hoćete da izmenite istoriju. To je tabla, na koju se nadodaje. Upravo je ta tabla istorija.
Probaću primerom a koji će vam primer poslužiti i da se razaberete. Jel ste toliko hektične da ste van normalnosti, ili ste samo ekscitirane i neutemeljene ali ne i permanentno.
Ovo je Trajanova Tabla: https://www.kladovosmestaj.com/wp-content/uploads/Trajanova-Tabla-Kladovo-01.jpg Kada bi jadna bila na vašu milost i nemilost vi biste je razbile ili još pre, izmenile njen tekst. Jer, očito, ta tabla pretstavlja (sećanje na) lošu tradiciju koju treba menjati. Ta tabla simboliše strane zavojevače, ropstvo i sve drugo pogrešno. To je zaista tako - za nekog pogrešnog u glavi. Za nekog ko, dok gleda - bljuje ko gejzir svoj unutrašji problem. Za nekog normalnog Trajanova Tabla ili Wimbldonska Tabla su istorija. Ona NORMALNE ne vređa.
IMPERATOR CEZAR, BOŽANSKOG NERVE SIN, NERVA, TRAJAN AVGUST GERMANIK, VRHOVNI SVEŠTENIK, ZASTUPNIK NARODA PO ČETVRTI PUT, SAVLADAVŠI PLANINSKO I DUNAVSKO STENJE, SAGRADI OVAJ PUT.
Tako se tada pisalo iako sam Trajan rukama nije gradio ništa a oni koji jesu behu potlačeni i patili su silno. Vi ste one borkinje što ne sme Tomi i Džeri crtani jer ima noge crkinje sluškinje. Transfer ličnog nezadovoljstva u degradaciju realnosti - ako meni život ne valja e neće onda nikome.

bole

pre 2 godine

Treba da stoji, da ne bismo zaboravili istoriju i kako je nekad bilo.
U protivnom, postoji veliki rizik da skliznemo u nazad.
Osim ako to nije i cilj.

Kralj mača

pre 2 godine

A da prvo procitas tekst sa razumevanjem pre ostavljenja histericnih komentara? (uzvicnik, ???)
Nije problem koje su prezime stavili vec sto nisu stavljeni njihovi inicijali vec inicijali njihovog supruga. Plasticno receno, nema uopste pomena zene, ko baci pogled na tabelu ne bi uopste provalio da je Kris Evert Lojd osvojila osim ako nije upucen i u to ko joj je suprug i koji su njegovi inicijali, jer ne pise C Lloyd vec pise J.M. Lloyd.
(Nina, 12. jul 2021 15:30)

То не пише у тексту, а прочитао сам га до краја. Ако су стављени иницијали супруга, то није у реду.

Leopold

pre 2 godine

U anglosaksonskom tradicionanom BONTONU udata zena se predstavlja kao "zena tog i tog", jer je to njen jedini uspeh u zivotu - da se udala. Podrazumevalo se da gaji decu i drzi kucu, da nema nikakav identitet bez svog muza, stoga nikoga nije bilo briga za njeno IME. DANAS se zene skoluju, prave karijere, postizu sportske uspehe, stvaraju svoje ime - pa je ta tradicija prilicno otrcana i ponizavajuca...

Ona

pre 2 godine

neko je pomenuo u komentarima da postoje zene koje ne zasluzuju da se udaju i imaju decu. Bravo bre! Kojoj zeni uopste pa i treba da se uda, to treba pod hitno zabraniti. Pa se vi muskarci snalazite i za decu i za robinju, i ne brinite za zene, snacice se one.

Tanja

pre 2 godine

Pazi naše muškarčine što likuju u komentarima. Pa da, vi nikad niste bili u toj situaciji, Novak kad pobedi, na tabli ne piše Mr. Jelena Ristić, već njegovo ime. Što bismo imali empatiju prema ženama i malo ih razumeli, kad nisu zaslužile, jadnice bez svog imena i postignuća. Tradicija, bato. Tradicija je vekovima bila i da muško zaradjuje dovoljno da obezbedi i ženu i decu, pa danas više nije.. Ali pretpostavljam da vam smetaju samo neke tradicije, one koje vam odgovaraju mogu slobodno da ostanu, je l tako?

malo ja

pre 2 godine

Највише ме љути када запад нама пребацује како смо ми овде са Балкана мачо друштво, а ето ти. Равноправност полова је искључиво словенска ствар (Србија, Југославија некад, Русија, СССР...). Напоменућу исто - недавно сам сазнао - у СР Немачкој још 70-тих година прошлог века жена, да би отворила рачун у банци, морала је за то отварање да има сагласност било мужа, било брата или оца. Тако нешто код нас никад није било и мука ми је од наших прозападних феминисткиња, очигледно не умеју да цене СВОЈЕ. Ништа чудно, ово је Србија...

Bssv

pre 2 godine

"Ne vidim sta je strasno da zena kaze da je gospodja od tog i tog muskarca."

Zamisli samo da sad neko za istoriju zapisuje isključivo da je Vimbldon osvojio gospodin od Jelene Đoković? Ili, još bolje, gospodin od Jelene pa koje god da joj je devojačko prezime?

Mhm, ništa strašno, ne znam šta hoće feministkinje, šta fali da se osobi oduzme pravo na rođeno ime i prezime, baš je dobro, je l da?

Nina

pre 2 godine

Слушај ти њима причу??? Па ако су се удале и узеле мужево презиме, па онда освојиле титулу, које ће онда презиме да стоји на табли? Ово је озбиљни сексизам на штету мушкараца! Толико велики, да жене које овако размишљају не заслужују да буду удате и имају децу.
(Kralj mača, 12. jul 2021 13:21)

A da prvo procitas tekst sa razumevanjem pre ostavljenja histericnih komentara? (uzvicnik, ???)
Nije problem koje su prezime stavili vec sto nisu stavljeni njihovi inicijali vec inicijali njihovog supruga. Plasticno receno, nema uopste pomena zene, ko baci pogled na tabelu ne bi uopste provalio da je Kris Evert Lojd osvojila osim ako nije upucen i u to ko joj je suprug i koji su njegovi inicijali, jer ne pise C Lloyd vec pise J.M. Lloyd.

danilo

pre 2 godine

U Svajcarskoj su tek 1974. dobile pravo glasa. Taj vrli sjajni svet koji vecito drzi pridike i lekcije drugima. Licemeri na kub. Olos najobicniji. Daleko im lepa kuca i bahata,bolesna tradicija.

Pera

pre 2 godine

Clanak je dosta nejasno napisan - u stvari problem je sto za Evonne Goolagong Cawley, pise Miss. R. Cawley posto se njen muz zvao Richard Cawley i nakon sto se udala, njeno ime vise postoji na tabli - samo njegovo.

Kao da za Anu Ivanovic pise Miss. B. Schweinsteiger.

Smith i Kovač

pre 2 godine

Mr and Mrs John Smith
tako se to nekada radilo.....ne znam da li i danas imaju taj običaj u UK ali u NZ sam to video krajem 90-tih.

Nina

pre 2 godine

@nina

Ne pise J.M.Lloyd nego pise Mrs. J.M.Lloyd,dakle gospodja od gospodina Lojda,sto je u skladu s engleskom etikecijom. A ti ako ne znas da je Kris Evert osvojila 1981. i da je udata za nekog Lojda,onda nemas pojma o tenisu i velikoj sampionki. I ako njima to ne smeta,sto se bune dezurni dusebriznici,tipa zenskih,a na zalost sve vise i muskih,feministkinja?
(Oliver, 12. jul 2021 16:05)

Taj nacin da se pise gospodja od gospodina (znam i sama da procitam, moj komentar se odnosio iskljucivo na to da nema njenog inicijala) se vise ne koristi vec se pise gospodja pa njeno ime (ili inicijali) pa prezime, jer je i gospodja osoba za sebe i ima svoje licno ime zamisli. A i uopsteno se prelazi na Ms umesto Mrs i Miss, posto stvarno nije bitno da li je gospodja udata ili nije, tj ne bi trebalo nikome da bude bitno. Kao sto za gospodina (Mr) ne znas dal je ozenjen ili ne.

I zasto bi neki prosecan ljubitelj tenisa, znao koje je godine ko osvojio koji turnir? I zasto bih znala za koga je koja teniserka udata?
Losu tradiciju treba menjati.

Nina

pre 2 godine

@Oliver

Tradicija da se zene posmatraju kao objekat i necije vlasnistvo je LOSA, to sto ti to ne razumes je tvoj problem. Zena je zivo bice kao i muskarac i ima svoje ime. Inace englezi su i uveli da se posle MRS pise zenino ime, samo Vimbldon to ne postuje. U VB vam se niko nece obratiti sa Mrs pa ime muza sigurno, a daleko bilo u poslovnom mejlu da tako napisu.
Ti englezi su imali i tradiciju da imaju robove, imali su tradiciju da odu i eksplatisu druge zemlje, imali su tradiciju da prisvoje tudje zemlje itd. Pa vise nemaju. Stvari se menjaju, pogotovo ako su lose. Ako ti to ne odgovara ti se preseli u saudijsku arabiju, mislim da oni i dalje zene posmatraju kao necije vlasnistvo. Takvom razmisljanju nije mesto u civilizovanom drustvu, to znaju i britanci i na tu tabelu i treba da im se skrene paznja.

lilly

pre 2 godine

Ne znam kakve veze ima Ashley sa ovim što se navodi u tekstu?
(Hvala, 12. jul 2021 14:07)

Pa nekako ima, a vazi i za ostale teniserke sa ovog spiska. Jer po ovoj tabli ispada da je vaznije to sto je ona gospodjica (Miss) nego sto se, u ovom slucaju, zove Ashley. Na muskoj tabli normalno pise ime i prezime. Jeste bezveze.

Tanja

pre 2 godine

@ “malo ja”

Čekaj, šta želiš da kažeš, da naše žene treba da ćute i budu srećne, zato što su pre 50 godina mogle slobodno da otvore račun u banci, a Nemice nisu? Te iste Nemice su danas zaštićene svakim mogućim zakonom u tom smislu, da imaju položaj ravnopravan muškarčevom, dok kod nas poslodavac neće da te zaposli jer ćeš možda zatrudneti, recimo, da pomenem samo jedan drastičan primer. Možeš ti to da nazivaš prozapadnjačkim feminizmom do sutra, činjenica je da smo danas daleko od Nemica i zapadnog društva, kada je ravnopravnost polova u pitanju. Vama feminizam smeta, sam taj termin vam je gadljiv, kao žena ne smeš da racuonalno i razumno upotrebiš bilo koji argument u smislu protesta ili borbe za svoja prava, i to ne kao žene, nego kao ljudskog bića, a da se neki muškarac ne nadje prozvan da te etiketira i mansplain-uje ti, objašnjava ti kako treba da razmišljaš i osećaš. Hvala najlepše, znam ja dobro kako treba da se osećam po pitanju toga što je 70ih u Nemačkoj nešto bilo dozvoljeno ili ne ;)

Народ

pre 2 godine

@Nina- ахахаха имали традицију?!?! Ти си или слепа или лажеш...Нису они ништа престали него су само побољшали маркетинг. Наведи ми било коју колонијалну земљу која је ослободила државе које је пробила, исплатила штету коју је нанела(плус вратила оно што је поткрала тј. зарадила на туђем)и извинула се за поробљавање, која нема своју војску у другим државама, која сву своју производњу држи у својој држави.. НУЛА је број. Да жене као носиоци будућности(рађање) су морале културолошки да буду под контролом да не би мушкарци гајили туђу децу(то је природа, нпр. лавови побију сву младунчад од лавова који су изгубили чопор јер што би они ризиковали свој живот да туђа генетика живи, сурово али има логике).Развој и бољи живот су одувек зависили од образовања, морала и ресурса(у то укључујем и тржиште). Ми смо колонија као 80% света...Традиције су самоодрживи начини живота али без државе и ресурса нема народа..

LondonCalling

pre 2 godine

Kakvih sve nesretnika ovde ima...
Pa da li je moguce da vi mislite da je to normalno, da umesto imena pobednice turnira pise samo ime njenog muza?

Phoenix

pre 2 godine

Aj dobro sve to, nego iznenadih se da Monika Seleš nema ni jedan Wimbledon...
(Rokabili, 12. jul 2021 17:21)

I ja sam to isto primetio. Mrzi me da guglam ali mislim da je najuspesnija bila na US i Australian Openu. Mada, jedini njeni mecevi kojih se secam iz detinjstva su sa Stefi Graf na Roland Garosu.

Zapad

pre 2 godine

Na Zapadu je to normalno posebno u snobovskim i aristokratskim krugovima kao i medju prostim svetom koji zeli da se s ovima poistoveti. I to je tako i dan danas. Zadrto i maloumno a i ponizavajuce kao da supruga postoji samo zahvaljujuci suprugu i kao da je jedino to nacin da se svima kaze koji im je drustveni status. Jadno.

Hm

pre 2 godine

Na stranu sto nije u redu da se umesto njihovih pisu imena njihivih muzeva... mene interesuje zasto je to tako, jer i pre i posle '80.-'81. je pisano ime pobednice !?
(Siniša, 13. jul 2021 18:57)
Te druge su neudate a ove udate su vlasnistvo muza

Verka

pre 2 godine

malo ja, malo vi...
Nije ta ravnopravnost bila slovenska stvar, vec komunisticka. Komunisticke zemlje jesu praktikovale ravnopravnost polova pred zakonom, a u praksi je ona ostavljena tradicionalnim obicajima sredine. Zene, udate i neudate, su masovno krenule na novootvorena radna mesta i zakoni su se prilagodili trendu. Nema to veze sa feminizmom ni sa etnickom pripadnoscu. U stvarnosti, zene su, pored prava na zaposljavanje, zadrzavanje svog imena i na abortus dobile i sve kucne obaveze i one oko dece, koje su deklarativno bili zenska zaduzenja. Tako je bilo s mojom majkom, verovatno i sa vasom i mnogim drugima.

Siniša

pre 2 godine

Na stranu sto nije u redu da se umesto njihovih pisu imena njihivih muzeva... mene interesuje zasto je to tako, jer i pre i posle '80.-'81. je pisano ime pobednice !?