"Nasilje je normalizovano u našem društvu": Da li je ispravno kažnjavati decu batinama? VIDEO

Ponedeljak, 16.05.2022.

13:38

Izvor: TV Prva

"Nasilje je normalizovano u našem društvu": Da li je ispravno kažnjavati decu batinama? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Stari basketas

pre 1 godinu

Prvo zabranite sve americke filmove i crtace koji se baziraju samo na nasilju, jer kako drugacije objasniti da roditelji ne tuku decu, mene npr., a ona se tuku medjusobno. Fizicki bol je deo zivota, deca koja ne dobijaju batine izrastaju u slabice koji ne mogu da izdrze nikakav bol, a to "drzava" i hoce, da monopol sile uvuce cak i u porodicu i stvori generacija kilavaca! Ja sam se sa 16 godina tukao sa tridesetogodisnjakom na basketu, pa smo posle smo bili najbolji drugovi, basket, pivo...

bora rakijaš

pre 1 godinu

Dete mora da bude svesno da stvari mogu da eskaliraju do fizičkog nasilja. Da bi bilo svesno, mora barem jednom i da to oseti. Treba maksimalno izbegavati, ipak je to trauma ali ne može se ignorisati. Na kraju dana, mi njih spremamo ne za sebe već za društvo koje je, da se ne lažemo, jako surovo. Kakve šokove će tek preživeti prezaštićeno dete kada izađe među "vukove".

Eto, ne mora batine

pre 1 godinu

Savet mladim roditeljima - deca od godinu i po pa nadalje treba da znaju:

- da ih volite
- da neke stvari moraju jer svi moramo neke stvari i da to ne znači da ih ne volite
- da neke stvari ne mogu, jer svi ne možemo neke stvari i da to isto ne znači da ih ne volite
- da ih volite
- da moraju da nas nekad ostave na miru jer svi moramo nekad da odmorimo/budemo sami i da to ne znači da ih ne volite
- da ih volite, jer u tom periodu njima sve što im ne date/terate ih znači da ih ne volite.

I tako na repeat mnoooogo puta do 5e, 6e godine i imate razumnu decu. Bar u mom slučaju.

Ma teorija je super, ali u praksi...

pre 1 godinu

Imam preko 40 godina i svi koje poznajem da se sa decom iskljucivo najljubaznije objasnjavaju, ne ljute se na decu imaju nenormalno razmazenu decu. Ta deca nikoga ne slusaju, cak ni svoje roditelje. Cesto lemaju i maltretiraju drugu decu. I kada god ih gledam slika je ista- deca zlostavljaju i manipulisu svoje jadne roditelje. Deca su gazde u kuci, a roditelji njihovi podanici. Na ovo se svede njihov odnos.

cooh-

pre 1 godinu

tata me je tukao samo za ekstremne stvari: laganje, sitnu kradju, da se ne javim gde sam otisao...nikada nisam bio nasilan, niti sam ga manje voleo zbog toga, cinjenica je da sam se plasio posledica gluposti koje sam ucinio

eto, ne mora batine

pre 1 godinu

mene su moji tukli preko mere, pa kad sam ih nadjacao krenuli su sa emotivnim uslovljavanjem i zlostavljanjem sve do moje 25-26e, iako sam se iselio i oterao ih iz zivota sa 20.

Moji klinci imaju 9 i 6, postavljene su im granice od malena i znaju da neke stvari ne mogu, da neke stvari moraju, i vrlo su razumni. I to bez batina. Prosto su granice bile jasne, nismo posustajali i objasnjavano im je od malena sta i kako i to na prostom, decijem jeziku.

Aron

pre 1 godinu

Ne slažem se, ovakvi zaključci su više dogmatski i to su principi za razvijene zemlje jer mi nemamo iste probleme a i da imamo nisu isti uzroci zato što su oni ispred nas sto godina. Batine treba da budu kazna za dečiji težak prestup a ne vaspitna mera. Mislim da je žena u pravu bar što se tiče razvijenih kako bih rekao država "Prvog sveta". Brak i deca su tamo zaista generalno prevaziđena institucija. Zato što ti osnovne potrebe i prava kao što su bezbednost,pristojan posao i sigurnost, država ti garantuje preko institucija. Tako da oni mogu vrlo lako da ostvare sebe u svakom smislu bez raznih veza i vezica, onda ženama nisu potrebni muškarci kao ni mukarcima žena u obliku nekakve zajednice i institucije poput braka. Biti sam tamo je svim dovoljno, i ne moraš da se sobražavaš sa principima određenih grupa da bi postigo nešto. Na taj način nemaš konflikt između onog što ti hoćeš i ono što ti se nameće i princip individualizma je potpuno ostvaren. Samo je potrebno da budeš redan, radan i disciplinovan i sve će biti u redu. Verovatno će u uskorijoj budučnosti tamo brak biti ukinut. A odgojem, vaspitanjem i obrazovanjem dece će se baviti državne institucije kao što je to predvideo Haksli u svojoj knjizi "Novi vrli svet".

Palona

pre 1 godinu

Otac me nikada u životu nije udario!
Razgovorom smo rešavali moje vaspitanje!
A realna pretnja je uvek postojala!
Na meni je bilo da odlučim da li ću zaslužiti da me udari ili ne! Bio sam svestan da ako bih zaslužio da bih kaznu pamtio do kraja života!
Hvala mu na tome!

Protoss

pre 1 godinu

ZA ovu temu, mnogi su postavili pogresan koncept. Ja kao dete predivnih roditelja, nikada nisam doziveo da dignu ruku na mene. Vaspitali su me na pravi nacin i dali normalan zivot. Cak i kada je bilo momenata za to od strane mojih ekcesa, oni to nikada nisu uradili, ali mora da se postavi jasna granica oko ovih stvari. Napraviti razliku izmedju tretiranja deteta cestim batinama i momenata kada roditelj mora da posegne za "batinom".

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Treba tući dandare i macole komšijskoj deci, čak iako nisu napravila nikakvo sranje, jer je izvesno da će ga kad-tad napraviti.

PoslednjiSrbijanac

pre 1 godinu

Svako dete je jedinstveno i ne postoje univerzalni recepti. Postoji period u kognitivnom razvoju homo sapiensa u kome rezonovanje ne pomaže i benifiti dobro plasirane ćuške, isključivo po guzi ne i glavi, daleko prevazilaze posledice opasne radnje ( npr. igranje nožem ili sekirom ). Čim dete krene sa shvatanjem sveta oko sebe moraju prestati ćuške.

blacky

pre 1 godinu

Roditelj treba uvek da bude mudriji i stpljiviji od deteta.Deca se vaspitaju primerom i recima.A ne strahom i batinama.Deci treba ljubav,ionako ce im ona ceo zivot nedostajati.Volite ih i uzivajte u njima dok mozete i dok su sa vama.I ne treba strahom i batinama ubiti duh u njima.Stvoriti drustvene klonove od njih.Neka budu normalno buntovni i neka razmisljaju svojom glavom.Da budu slobodni i voljeni ljudi.Mi smo generacije koje su odrastale u strogom rezimu i to je obicno sranje.Roditelji nisu ni znali da vole svoju decu.Samo je bilo bitno da su na svakom mestu kulturni da neko ne bi nesto slucajno rekao.A posle kad roditelji cuju,udri.

lukica

pre 1 godinu

argument sile mora biti na stolu. Tu spada i zabrana izlaska, uskraćivanje tehnologija... i drugi vidovi fizičkih uslovljavanja. Batine najmanje, ali i one. Ali ako dobro odradimo posao kao roditelji, sve to ostaje samo argument, bez prakse.
A ako ništa od toga nije ni na stolu, onda se bezuslovno oslanjamo na to da će deca mooožda da se slože sa našim ostalim argumentima u toku razgovora, što je nekad nemoguće.

blok22

pre 1 godinu

Dijete može da tuče samo bezumna zvijer. I samo jedna mala digresija, krilatica koja se i ovdje u komentarima koliko vidim pogrešno tumači "batina je iz raja izašla", znači da u raju nema batina. Tucite djecu i napravićete im pakao.

Alex

pre 1 godinu

Zavisi od deteta. Neko je dobro, poslušno vredno,razumno i zašto bi njega tukli? Dok neko drugo je tvrdoglavo, svojeglavo, misli da sve zna i da je najpametnije.takvo samo traži po malo da mu se izbiju bubice iz glave pa onda postane poslušno kao bela lala. Tako vam je to rođaci.

Kupler Majstor

pre 1 godinu

Dokazano da je batina iz raja izašla... i dokazano je da su deca koja nisu tako vaspitavana teška razmažena goveda i nevaspitana stoka.

Maja

pre 1 godinu

Svaki fizicki obracun je regresija, nazadovanje u ljudskom ponasanju! Tako da decu ne treba tuci! Vo se veze za rogove a covek za rec.
I svaki rat je regresija....

neko ko zna

pre 1 godinu

Batinama izmedju ostalog i sledece:

Pokazujete detetu da se problemi resavaju nasiljem. Radila sam sa majkom koja je udarala dete, a istovremeno mu drzala lekcije kako su ruke za grljenje a ne za udaranje. Batinama pokazujete nemoc. Vi ste odrasli u toj situaciji i svojim ponasanjem treba da pokazete ono sto ocekujete od deteta.

Narusavate fizicki integritet deteta. Saljete mu poruku da sa njegovim telom mozete da radite sta hocete i da je ono tu bespomocno.

Vi koji ste detetu idol i dete vas obozava, vrsite nasilje nad njom/njim. Da li stvarno tako zelite da iskoristtite tu poziciju? Da neko ko vas obozava pocne da vas se plasi? Mozda taj svoj autoritet mozete da iskoristite da izvrsite nekakav pozitivan uticaj na nju/njega.

Pokusajte da odvojite ponasanje od deteta. Da razumete da vase dete nije nevaljalo jer je uradilo nesto sto vi ne odobravate. Vase dete je samo uradilo nesto. I ne, nije to uradilo vama u inat, uradilo je to jer ne zna bolje.

Redfixer

pre 1 godinu

Batina samo trenutno ,,resava'' situaciju. I to resava za onog koji bije.
Bar on tako misli.
Na duze staze problem se uvecava i postaje jos teze resiv.
A na mnogu decu ostavlja negativne posledice,sigurno.

objavite, realno

pre 1 godinu

@Rezimske sluge

Tako to funkcionise kod nas u drustvu, neobrazovan lik dobije dete, ne zna sta da radi kad treba detetu nesto pametno da kaze i onda udri jer radi pos'o jelte.

dejanmi

pre 1 godinu

Problem je sto ljudi "nemaju" vremena za djecu pa se provode po kafanama i slicno dok su djeca mala i kad sve upijaju i kad im treba neko da razborito strpljivo sve objasni. Lakse je nasaditi djete ispred TVa ili samo pustiti na ulicu kako smo mi 80ih odrasli.
Takva su djeca zapravo prepustena okolini i onda kad ih ta okolina preuzme i urade "glupo" slijedi kazna roditelja u vidu batinanja a djeca nekad i ne znaju sta su pogresila.

Dragan

pre 1 godinu

Naravno da nije normalno da roditelji koriste šljuske prilikom vaspitavanja dece.

Ta privilegija dozvoljena je samo državi, odnosno policiji, koja onda sme po zakonu da da pendreči decu koja odrastu u raspuštene nasilnike.

Сарма

pre 1 godinu

Хајде прогуглајте пре емисије или бар позовите неког психолога да вам објасни да ли је батина из раја изашла. Научници су доказали да ли јесте или није и то пише у уџбеницима за средње школе. Проблем се јавља што код нас 90% људи не отвори књигу у средњој школи а 99% никад није чуло за бихејвиоризам. Дакле, батина није из раја изашла. Батина ствара у старту мали милион психичких проблема који се само множе како време одмиче ако се индивидуа не третира на правилан начин.

Milovan

pre 1 godinu

Itekako! Koga su vaspitavali uz po neke male batine, danas je ispravan čovek... A ne kao sadašnja deca, ne dobijaju batine, ali zato tuku i decu i nastavnike...

Marko

pre 1 godinu

Ispravno je... Hiljade godina i generacija su to potvrdile...
Ne može se za 30-50 godina okrenuti naglavačke 100.000 godina evokucije ljudske rase...

haralampije

pre 1 godinu

Batina je iz raja izasla
(Rezimske sluge objavite komentar)

Vaspitanje dece služi da napravimo funkcionalne odrasle ljude, a ne istraumirane siledžije. Nasilje prema deci bih najstrožije kažnjavao zatvorom. I da, imam decu i nikada ne dižem ruku na njih. Primerna su deca i odrašće u dobre ljude.

Milovan

pre 1 godinu

Itekako! Koga su vaspitavali uz po neke male batine, danas je ispravan čovek... A ne kao sadašnja deca, ne dobijaju batine, ali zato tuku i decu i nastavnike...

PoslednjiSrbijanac

pre 1 godinu

Svako dete je jedinstveno i ne postoje univerzalni recepti. Postoji period u kognitivnom razvoju homo sapiensa u kome rezonovanje ne pomaže i benifiti dobro plasirane ćuške, isključivo po guzi ne i glavi, daleko prevazilaze posledice opasne radnje ( npr. igranje nožem ili sekirom ). Čim dete krene sa shvatanjem sveta oko sebe moraju prestati ćuške.

Kupler Majstor

pre 1 godinu

Dokazano da je batina iz raja izašla... i dokazano je da su deca koja nisu tako vaspitavana teška razmažena goveda i nevaspitana stoka.

Alex

pre 1 godinu

Zavisi od deteta. Neko je dobro, poslušno vredno,razumno i zašto bi njega tukli? Dok neko drugo je tvrdoglavo, svojeglavo, misli da sve zna i da je najpametnije.takvo samo traži po malo da mu se izbiju bubice iz glave pa onda postane poslušno kao bela lala. Tako vam je to rođaci.

blacky

pre 1 godinu

Roditelj treba uvek da bude mudriji i stpljiviji od deteta.Deca se vaspitaju primerom i recima.A ne strahom i batinama.Deci treba ljubav,ionako ce im ona ceo zivot nedostajati.Volite ih i uzivajte u njima dok mozete i dok su sa vama.I ne treba strahom i batinama ubiti duh u njima.Stvoriti drustvene klonove od njih.Neka budu normalno buntovni i neka razmisljaju svojom glavom.Da budu slobodni i voljeni ljudi.Mi smo generacije koje su odrastale u strogom rezimu i to je obicno sranje.Roditelji nisu ni znali da vole svoju decu.Samo je bilo bitno da su na svakom mestu kulturni da neko ne bi nesto slucajno rekao.A posle kad roditelji cuju,udri.

haralampije

pre 1 godinu

Batina je iz raja izasla
(Rezimske sluge objavite komentar)

Vaspitanje dece služi da napravimo funkcionalne odrasle ljude, a ne istraumirane siledžije. Nasilje prema deci bih najstrožije kažnjavao zatvorom. I da, imam decu i nikada ne dižem ruku na njih. Primerna su deca i odrašće u dobre ljude.

eto, ne mora batine

pre 1 godinu

mene su moji tukli preko mere, pa kad sam ih nadjacao krenuli su sa emotivnim uslovljavanjem i zlostavljanjem sve do moje 25-26e, iako sam se iselio i oterao ih iz zivota sa 20.

Moji klinci imaju 9 i 6, postavljene su im granice od malena i znaju da neke stvari ne mogu, da neke stvari moraju, i vrlo su razumni. I to bez batina. Prosto su granice bile jasne, nismo posustajali i objasnjavano im je od malena sta i kako i to na prostom, decijem jeziku.

blok22

pre 1 godinu

Dijete može da tuče samo bezumna zvijer. I samo jedna mala digresija, krilatica koja se i ovdje u komentarima koliko vidim pogrešno tumači "batina je iz raja izašla", znači da u raju nema batina. Tucite djecu i napravićete im pakao.

cooh-

pre 1 godinu

tata me je tukao samo za ekstremne stvari: laganje, sitnu kradju, da se ne javim gde sam otisao...nikada nisam bio nasilan, niti sam ga manje voleo zbog toga, cinjenica je da sam se plasio posledica gluposti koje sam ucinio

Redfixer

pre 1 godinu

Batina samo trenutno ,,resava'' situaciju. I to resava za onog koji bije.
Bar on tako misli.
Na duze staze problem se uvecava i postaje jos teze resiv.
A na mnogu decu ostavlja negativne posledice,sigurno.

objavite, realno

pre 1 godinu

@Rezimske sluge

Tako to funkcionise kod nas u drustvu, neobrazovan lik dobije dete, ne zna sta da radi kad treba detetu nesto pametno da kaze i onda udri jer radi pos'o jelte.

lukica

pre 1 godinu

argument sile mora biti na stolu. Tu spada i zabrana izlaska, uskraćivanje tehnologija... i drugi vidovi fizičkih uslovljavanja. Batine najmanje, ali i one. Ali ako dobro odradimo posao kao roditelji, sve to ostaje samo argument, bez prakse.
A ako ništa od toga nije ni na stolu, onda se bezuslovno oslanjamo na to da će deca mooožda da se slože sa našim ostalim argumentima u toku razgovora, što je nekad nemoguće.

Dragan

pre 1 godinu

Naravno da nije normalno da roditelji koriste šljuske prilikom vaspitavanja dece.

Ta privilegija dozvoljena je samo državi, odnosno policiji, koja onda sme po zakonu da da pendreči decu koja odrastu u raspuštene nasilnike.

neko ko zna

pre 1 godinu

Batinama izmedju ostalog i sledece:

Pokazujete detetu da se problemi resavaju nasiljem. Radila sam sa majkom koja je udarala dete, a istovremeno mu drzala lekcije kako su ruke za grljenje a ne za udaranje. Batinama pokazujete nemoc. Vi ste odrasli u toj situaciji i svojim ponasanjem treba da pokazete ono sto ocekujete od deteta.

Narusavate fizicki integritet deteta. Saljete mu poruku da sa njegovim telom mozete da radite sta hocete i da je ono tu bespomocno.

Vi koji ste detetu idol i dete vas obozava, vrsite nasilje nad njom/njim. Da li stvarno tako zelite da iskoristtite tu poziciju? Da neko ko vas obozava pocne da vas se plasi? Mozda taj svoj autoritet mozete da iskoristite da izvrsite nekakav pozitivan uticaj na nju/njega.

Pokusajte da odvojite ponasanje od deteta. Da razumete da vase dete nije nevaljalo jer je uradilo nesto sto vi ne odobravate. Vase dete je samo uradilo nesto. I ne, nije to uradilo vama u inat, uradilo je to jer ne zna bolje.

dejanmi

pre 1 godinu

Problem je sto ljudi "nemaju" vremena za djecu pa se provode po kafanama i slicno dok su djeca mala i kad sve upijaju i kad im treba neko da razborito strpljivo sve objasni. Lakse je nasaditi djete ispred TVa ili samo pustiti na ulicu kako smo mi 80ih odrasli.
Takva su djeca zapravo prepustena okolini i onda kad ih ta okolina preuzme i urade "glupo" slijedi kazna roditelja u vidu batinanja a djeca nekad i ne znaju sta su pogresila.

Сарма

pre 1 godinu

Хајде прогуглајте пре емисије или бар позовите неког психолога да вам објасни да ли је батина из раја изашла. Научници су доказали да ли јесте или није и то пише у уџбеницима за средње школе. Проблем се јавља што код нас 90% људи не отвори књигу у средњој школи а 99% никад није чуло за бихејвиоризам. Дакле, батина није из раја изашла. Батина ствара у старту мали милион психичких проблема који се само множе како време одмиче ако се индивидуа не третира на правилан начин.

Marko

pre 1 godinu

Ispravno je... Hiljade godina i generacija su to potvrdile...
Ne može se za 30-50 godina okrenuti naglavačke 100.000 godina evokucije ljudske rase...

Ma teorija je super, ali u praksi...

pre 1 godinu

Imam preko 40 godina i svi koje poznajem da se sa decom iskljucivo najljubaznije objasnjavaju, ne ljute se na decu imaju nenormalno razmazenu decu. Ta deca nikoga ne slusaju, cak ni svoje roditelje. Cesto lemaju i maltretiraju drugu decu. I kada god ih gledam slika je ista- deca zlostavljaju i manipulisu svoje jadne roditelje. Deca su gazde u kuci, a roditelji njihovi podanici. Na ovo se svede njihov odnos.

Palona

pre 1 godinu

Otac me nikada u životu nije udario!
Razgovorom smo rešavali moje vaspitanje!
A realna pretnja je uvek postojala!
Na meni je bilo da odlučim da li ću zaslužiti da me udari ili ne! Bio sam svestan da ako bih zaslužio da bih kaznu pamtio do kraja života!
Hvala mu na tome!

Maja

pre 1 godinu

Svaki fizicki obracun je regresija, nazadovanje u ljudskom ponasanju! Tako da decu ne treba tuci! Vo se veze za rogove a covek za rec.
I svaki rat je regresija....

Protoss

pre 1 godinu

ZA ovu temu, mnogi su postavili pogresan koncept. Ja kao dete predivnih roditelja, nikada nisam doziveo da dignu ruku na mene. Vaspitali su me na pravi nacin i dali normalan zivot. Cak i kada je bilo momenata za to od strane mojih ekcesa, oni to nikada nisu uradili, ali mora da se postavi jasna granica oko ovih stvari. Napraviti razliku izmedju tretiranja deteta cestim batinama i momenata kada roditelj mora da posegne za "batinom".

Eto, ne mora batine

pre 1 godinu

Savet mladim roditeljima - deca od godinu i po pa nadalje treba da znaju:

- da ih volite
- da neke stvari moraju jer svi moramo neke stvari i da to ne znači da ih ne volite
- da neke stvari ne mogu, jer svi ne možemo neke stvari i da to isto ne znači da ih ne volite
- da ih volite
- da moraju da nas nekad ostave na miru jer svi moramo nekad da odmorimo/budemo sami i da to ne znači da ih ne volite
- da ih volite, jer u tom periodu njima sve što im ne date/terate ih znači da ih ne volite.

I tako na repeat mnoooogo puta do 5e, 6e godine i imate razumnu decu. Bar u mom slučaju.

bora rakijaš

pre 1 godinu

Dete mora da bude svesno da stvari mogu da eskaliraju do fizičkog nasilja. Da bi bilo svesno, mora barem jednom i da to oseti. Treba maksimalno izbegavati, ipak je to trauma ali ne može se ignorisati. Na kraju dana, mi njih spremamo ne za sebe već za društvo koje je, da se ne lažemo, jako surovo. Kakve šokove će tek preživeti prezaštićeno dete kada izađe među "vukove".

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Treba tući dandare i macole komšijskoj deci, čak iako nisu napravila nikakvo sranje, jer je izvesno da će ga kad-tad napraviti.

Aron

pre 1 godinu

Ne slažem se, ovakvi zaključci su više dogmatski i to su principi za razvijene zemlje jer mi nemamo iste probleme a i da imamo nisu isti uzroci zato što su oni ispred nas sto godina. Batine treba da budu kazna za dečiji težak prestup a ne vaspitna mera. Mislim da je žena u pravu bar što se tiče razvijenih kako bih rekao država "Prvog sveta". Brak i deca su tamo zaista generalno prevaziđena institucija. Zato što ti osnovne potrebe i prava kao što su bezbednost,pristojan posao i sigurnost, država ti garantuje preko institucija. Tako da oni mogu vrlo lako da ostvare sebe u svakom smislu bez raznih veza i vezica, onda ženama nisu potrebni muškarci kao ni mukarcima žena u obliku nekakve zajednice i institucije poput braka. Biti sam tamo je svim dovoljno, i ne moraš da se sobražavaš sa principima određenih grupa da bi postigo nešto. Na taj način nemaš konflikt između onog što ti hoćeš i ono što ti se nameće i princip individualizma je potpuno ostvaren. Samo je potrebno da budeš redan, radan i disciplinovan i sve će biti u redu. Verovatno će u uskorijoj budučnosti tamo brak biti ukinut. A odgojem, vaspitanjem i obrazovanjem dece će se baviti državne institucije kao što je to predvideo Haksli u svojoj knjizi "Novi vrli svet".

Stari basketas

pre 1 godinu

Prvo zabranite sve americke filmove i crtace koji se baziraju samo na nasilju, jer kako drugacije objasniti da roditelji ne tuku decu, mene npr., a ona se tuku medjusobno. Fizicki bol je deo zivota, deca koja ne dobijaju batine izrastaju u slabice koji ne mogu da izdrze nikakav bol, a to "drzava" i hoce, da monopol sile uvuce cak i u porodicu i stvori generacija kilavaca! Ja sam se sa 16 godina tukao sa tridesetogodisnjakom na basketu, pa smo posle smo bili najbolji drugovi, basket, pivo...

haralampije

pre 1 godinu

Batina je iz raja izasla
(Rezimske sluge objavite komentar)

Vaspitanje dece služi da napravimo funkcionalne odrasle ljude, a ne istraumirane siledžije. Nasilje prema deci bih najstrožije kažnjavao zatvorom. I da, imam decu i nikada ne dižem ruku na njih. Primerna su deca i odrašće u dobre ljude.

Kupler Majstor

pre 1 godinu

Dokazano da je batina iz raja izašla... i dokazano je da su deca koja nisu tako vaspitavana teška razmažena goveda i nevaspitana stoka.

blok22

pre 1 godinu

Dijete može da tuče samo bezumna zvijer. I samo jedna mala digresija, krilatica koja se i ovdje u komentarima koliko vidim pogrešno tumači "batina je iz raja izašla", znači da u raju nema batina. Tucite djecu i napravićete im pakao.

neko ko zna

pre 1 godinu

Batinama izmedju ostalog i sledece:

Pokazujete detetu da se problemi resavaju nasiljem. Radila sam sa majkom koja je udarala dete, a istovremeno mu drzala lekcije kako su ruke za grljenje a ne za udaranje. Batinama pokazujete nemoc. Vi ste odrasli u toj situaciji i svojim ponasanjem treba da pokazete ono sto ocekujete od deteta.

Narusavate fizicki integritet deteta. Saljete mu poruku da sa njegovim telom mozete da radite sta hocete i da je ono tu bespomocno.

Vi koji ste detetu idol i dete vas obozava, vrsite nasilje nad njom/njim. Da li stvarno tako zelite da iskoristtite tu poziciju? Da neko ko vas obozava pocne da vas se plasi? Mozda taj svoj autoritet mozete da iskoristite da izvrsite nekakav pozitivan uticaj na nju/njega.

Pokusajte da odvojite ponasanje od deteta. Da razumete da vase dete nije nevaljalo jer je uradilo nesto sto vi ne odobravate. Vase dete je samo uradilo nesto. I ne, nije to uradilo vama u inat, uradilo je to jer ne zna bolje.

Redfixer

pre 1 godinu

Batina samo trenutno ,,resava'' situaciju. I to resava za onog koji bije.
Bar on tako misli.
Na duze staze problem se uvecava i postaje jos teze resiv.
A na mnogu decu ostavlja negativne posledice,sigurno.

Marko

pre 1 godinu

Ispravno je... Hiljade godina i generacija su to potvrdile...
Ne može se za 30-50 godina okrenuti naglavačke 100.000 godina evokucije ljudske rase...

Maja

pre 1 godinu

Svaki fizicki obracun je regresija, nazadovanje u ljudskom ponasanju! Tako da decu ne treba tuci! Vo se veze za rogove a covek za rec.
I svaki rat je regresija....

Сарма

pre 1 godinu

Хајде прогуглајте пре емисије или бар позовите неког психолога да вам објасни да ли је батина из раја изашла. Научници су доказали да ли јесте или није и то пише у уџбеницима за средње школе. Проблем се јавља што код нас 90% људи не отвори књигу у средњој школи а 99% никад није чуло за бихејвиоризам. Дакле, батина није из раја изашла. Батина ствара у старту мали милион психичких проблема који се само множе како време одмиче ако се индивидуа не третира на правилан начин.

Milovan

pre 1 godinu

Itekako! Koga su vaspitavali uz po neke male batine, danas je ispravan čovek... A ne kao sadašnja deca, ne dobijaju batine, ali zato tuku i decu i nastavnike...

objavite, realno

pre 1 godinu

@Rezimske sluge

Tako to funkcionise kod nas u drustvu, neobrazovan lik dobije dete, ne zna sta da radi kad treba detetu nesto pametno da kaze i onda udri jer radi pos'o jelte.

Aron

pre 1 godinu

Ne slažem se, ovakvi zaključci su više dogmatski i to su principi za razvijene zemlje jer mi nemamo iste probleme a i da imamo nisu isti uzroci zato što su oni ispred nas sto godina. Batine treba da budu kazna za dečiji težak prestup a ne vaspitna mera. Mislim da je žena u pravu bar što se tiče razvijenih kako bih rekao država "Prvog sveta". Brak i deca su tamo zaista generalno prevaziđena institucija. Zato što ti osnovne potrebe i prava kao što su bezbednost,pristojan posao i sigurnost, država ti garantuje preko institucija. Tako da oni mogu vrlo lako da ostvare sebe u svakom smislu bez raznih veza i vezica, onda ženama nisu potrebni muškarci kao ni mukarcima žena u obliku nekakve zajednice i institucije poput braka. Biti sam tamo je svim dovoljno, i ne moraš da se sobražavaš sa principima određenih grupa da bi postigo nešto. Na taj način nemaš konflikt između onog što ti hoćeš i ono što ti se nameće i princip individualizma je potpuno ostvaren. Samo je potrebno da budeš redan, radan i disciplinovan i sve će biti u redu. Verovatno će u uskorijoj budučnosti tamo brak biti ukinut. A odgojem, vaspitanjem i obrazovanjem dece će se baviti državne institucije kao što je to predvideo Haksli u svojoj knjizi "Novi vrli svet".

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Treba tući dandare i macole komšijskoj deci, čak iako nisu napravila nikakvo sranje, jer je izvesno da će ga kad-tad napraviti.

blacky

pre 1 godinu

Roditelj treba uvek da bude mudriji i stpljiviji od deteta.Deca se vaspitaju primerom i recima.A ne strahom i batinama.Deci treba ljubav,ionako ce im ona ceo zivot nedostajati.Volite ih i uzivajte u njima dok mozete i dok su sa vama.I ne treba strahom i batinama ubiti duh u njima.Stvoriti drustvene klonove od njih.Neka budu normalno buntovni i neka razmisljaju svojom glavom.Da budu slobodni i voljeni ljudi.Mi smo generacije koje su odrastale u strogom rezimu i to je obicno sranje.Roditelji nisu ni znali da vole svoju decu.Samo je bilo bitno da su na svakom mestu kulturni da neko ne bi nesto slucajno rekao.A posle kad roditelji cuju,udri.

Alex

pre 1 godinu

Zavisi od deteta. Neko je dobro, poslušno vredno,razumno i zašto bi njega tukli? Dok neko drugo je tvrdoglavo, svojeglavo, misli da sve zna i da je najpametnije.takvo samo traži po malo da mu se izbiju bubice iz glave pa onda postane poslušno kao bela lala. Tako vam je to rođaci.

Ma teorija je super, ali u praksi...

pre 1 godinu

Imam preko 40 godina i svi koje poznajem da se sa decom iskljucivo najljubaznije objasnjavaju, ne ljute se na decu imaju nenormalno razmazenu decu. Ta deca nikoga ne slusaju, cak ni svoje roditelje. Cesto lemaju i maltretiraju drugu decu. I kada god ih gledam slika je ista- deca zlostavljaju i manipulisu svoje jadne roditelje. Deca su gazde u kuci, a roditelji njihovi podanici. Na ovo se svede njihov odnos.

Dragan

pre 1 godinu

Naravno da nije normalno da roditelji koriste šljuske prilikom vaspitavanja dece.

Ta privilegija dozvoljena je samo državi, odnosno policiji, koja onda sme po zakonu da da pendreči decu koja odrastu u raspuštene nasilnike.

lukica

pre 1 godinu

argument sile mora biti na stolu. Tu spada i zabrana izlaska, uskraćivanje tehnologija... i drugi vidovi fizičkih uslovljavanja. Batine najmanje, ali i one. Ali ako dobro odradimo posao kao roditelji, sve to ostaje samo argument, bez prakse.
A ako ništa od toga nije ni na stolu, onda se bezuslovno oslanjamo na to da će deca mooožda da se slože sa našim ostalim argumentima u toku razgovora, što je nekad nemoguće.

Stari basketas

pre 1 godinu

Prvo zabranite sve americke filmove i crtace koji se baziraju samo na nasilju, jer kako drugacije objasniti da roditelji ne tuku decu, mene npr., a ona se tuku medjusobno. Fizicki bol je deo zivota, deca koja ne dobijaju batine izrastaju u slabice koji ne mogu da izdrze nikakav bol, a to "drzava" i hoce, da monopol sile uvuce cak i u porodicu i stvori generacija kilavaca! Ja sam se sa 16 godina tukao sa tridesetogodisnjakom na basketu, pa smo posle smo bili najbolji drugovi, basket, pivo...

dejanmi

pre 1 godinu

Problem je sto ljudi "nemaju" vremena za djecu pa se provode po kafanama i slicno dok su djeca mala i kad sve upijaju i kad im treba neko da razborito strpljivo sve objasni. Lakse je nasaditi djete ispred TVa ili samo pustiti na ulicu kako smo mi 80ih odrasli.
Takva su djeca zapravo prepustena okolini i onda kad ih ta okolina preuzme i urade "glupo" slijedi kazna roditelja u vidu batinanja a djeca nekad i ne znaju sta su pogresila.

PoslednjiSrbijanac

pre 1 godinu

Svako dete je jedinstveno i ne postoje univerzalni recepti. Postoji period u kognitivnom razvoju homo sapiensa u kome rezonovanje ne pomaže i benifiti dobro plasirane ćuške, isključivo po guzi ne i glavi, daleko prevazilaze posledice opasne radnje ( npr. igranje nožem ili sekirom ). Čim dete krene sa shvatanjem sveta oko sebe moraju prestati ćuške.

cooh-

pre 1 godinu

tata me je tukao samo za ekstremne stvari: laganje, sitnu kradju, da se ne javim gde sam otisao...nikada nisam bio nasilan, niti sam ga manje voleo zbog toga, cinjenica je da sam se plasio posledica gluposti koje sam ucinio

bora rakijaš

pre 1 godinu

Dete mora da bude svesno da stvari mogu da eskaliraju do fizičkog nasilja. Da bi bilo svesno, mora barem jednom i da to oseti. Treba maksimalno izbegavati, ipak je to trauma ali ne može se ignorisati. Na kraju dana, mi njih spremamo ne za sebe već za društvo koje je, da se ne lažemo, jako surovo. Kakve šokove će tek preživeti prezaštićeno dete kada izađe među "vukove".

Palona

pre 1 godinu

Otac me nikada u životu nije udario!
Razgovorom smo rešavali moje vaspitanje!
A realna pretnja je uvek postojala!
Na meni je bilo da odlučim da li ću zaslužiti da me udari ili ne! Bio sam svestan da ako bih zaslužio da bih kaznu pamtio do kraja života!
Hvala mu na tome!

eto, ne mora batine

pre 1 godinu

mene su moji tukli preko mere, pa kad sam ih nadjacao krenuli su sa emotivnim uslovljavanjem i zlostavljanjem sve do moje 25-26e, iako sam se iselio i oterao ih iz zivota sa 20.

Moji klinci imaju 9 i 6, postavljene su im granice od malena i znaju da neke stvari ne mogu, da neke stvari moraju, i vrlo su razumni. I to bez batina. Prosto su granice bile jasne, nismo posustajali i objasnjavano im je od malena sta i kako i to na prostom, decijem jeziku.

Eto, ne mora batine

pre 1 godinu

Savet mladim roditeljima - deca od godinu i po pa nadalje treba da znaju:

- da ih volite
- da neke stvari moraju jer svi moramo neke stvari i da to ne znači da ih ne volite
- da neke stvari ne mogu, jer svi ne možemo neke stvari i da to isto ne znači da ih ne volite
- da ih volite
- da moraju da nas nekad ostave na miru jer svi moramo nekad da odmorimo/budemo sami i da to ne znači da ih ne volite
- da ih volite, jer u tom periodu njima sve što im ne date/terate ih znači da ih ne volite.

I tako na repeat mnoooogo puta do 5e, 6e godine i imate razumnu decu. Bar u mom slučaju.

Protoss

pre 1 godinu

ZA ovu temu, mnogi su postavili pogresan koncept. Ja kao dete predivnih roditelja, nikada nisam doziveo da dignu ruku na mene. Vaspitali su me na pravi nacin i dali normalan zivot. Cak i kada je bilo momenata za to od strane mojih ekcesa, oni to nikada nisu uradili, ali mora da se postavi jasna granica oko ovih stvari. Napraviti razliku izmedju tretiranja deteta cestim batinama i momenata kada roditelj mora da posegne za "batinom".