Šta su, zapravo, BB kreme i kome su namenjene?

Kao i sve ostalo u životu, i BB krema ima svoje prednosti i mane – otkrijte ih!

Četvrtak, 08.01.2015.

09:35

Izvor: B92

Default images

Podeli:

BB kreme već tri do četiri godine polako, ali sigurno, sa stalnim rastom ponude, ali i potražnje, zauzimaju svoje mesto na tržištu kozmetike za negu i dekorativne kozmetike. Ovaj hibrid kreme i baznog pudera osmislili su nemački dermatolozi, kojima je bila potrebna krema koja će pružati i toniranje kože nakon laserskih zahvata na licu i hidrataciju. Nakon toga postala je totalni hit u Južnoj Koreji, proširila se drugim azijskim zemljama, a 2011. pojavila se na policama SAD-a.

Istraživanja su pokazala da će četiri od pet osoba, koje su jednom kupile BB kremu, kupiti ponovno. Ali, bez obzira u koju grupu spadali, jeste li se ikada zapitali šta se sve nalazi u BB kremama i kome su one namenjene? Ako ne, vreme je da to otkrijete.

Glavni sastojci

Postoje različite kreme na tržištu, a najčešće se reklamiraju kao kombinacija hidratantne kreme, baznog pudera, kreme za zaštitu od sunčevih zraka. Tako dobar deo BB krema koje se nalaze na tržištu najčešće sadrže cink oksid ili titanijum dioksid koji štite od sunčevih zraka, i imaju vodootporna svojstva. Takođe, određene vrste BB krema imaju dejstvo protiv starenja kože. Tako pojedine sadrže vitamine A, E i C koji su jaki antioksidansi, zatim hidratantna svojstva kao što su hijaluronska kiselina i glicerin. Za ravnomerni ton kože vrlo se često stavlja ekstrakt sladića ili arbutin. Za sveži, prozračan i sjajni izgled kože stavljaju se sastojci na bazi silikona, koji pomažu u efektu zaglađivanja kože.

Lošija hidratacija

Naravno, kao ni svaka druga krema, ni BB krema ne čini čuda. Dok je većina osoba, koja ih upotrebljava na dnevnoj bazi, zadovoljna načinom na koji tonira kožu, činjenica ostaje da ona nije toliko dobra kada je u pitanju hidratacija kože, pa je zato preporučljivo pre nanošenja BB kreme naneti standardnu kremu koju koristite. Naime, očekivati da jedan proizvod može da bude savršen u svemu – odnosno da će biti lagan za lice, dobro prekrivati nepravilnosti, i hidrirati je – je pomalo nerealno, bar za sada.

Malo nijansi

Ono što je za mnoge osobe najveći nedostatak BB krema jeste mali broj nijansi u kojima su dostupne. Većina proizvođača izrađuje ih u dve do tri nijanse, dok neki proizvođači proizvode samo jednu. Ono što je isto vrlo važno napomenuti jeste da osobe koje imaju problema s bubuljicama ne smeju da upotrebljavaju BB kreme s visokim SPF-faktorom, jer može da dođe do pogoršanja. BB krema najviše odgovara osobama s normalnom do masnom kožom, i svetlom i srednje tamnom kožom, iako nisu isključeni ni drugi tipovi kože, što uveliko zavisi od proizvođača.

Odlična je, ali…

BB krema neće nadoknaditi druge kreme za standardnu negu lica, ali može da pomogne da ti proizvodi bolje deluju. BB kreme vrlo su lagane na koži, ne izazivaju efekat maske, ne začepljuju pore (ili mnogo manje) kao drugi bazni puderi. Ako i niste osoba koja voli BB kreme ili je isprobala jednu vrstu koja vam nije odgovarala, dobra vest je da se one još uvek svake godine usavršavaju i postaju sve bolje i bolje. Zato pre nego što sledeći put kupite BB kremu, tražite testere koje možete da nanesete na lice i na taj način isprobajte kremu na nekoliko dana. Možda će vam jedna odgovarati, a druga ne.

A ako uopšte ne uspete, pokušajte da se domognete CC krema (color-control). Reč je o kremama koje imaju još laganiju teksturu, bolje prekrivaju i imaju bolju hidrataciju od BB krema.

Izvor: zena.hr
Foto: marin/FreeDigitalPhotos.net/ marin/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.