Dojenje

Utorak, 30.06.2015.

18:55

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Dojenje bebe ne samo što pomaže vašem mališanu da unese neophodne hranljive sastojke, već je i odličan način da se ostvari povezanost između majke i bebe. Pročitajte i naučite osnove o dojenju.

Mleko svake majke je jedinstvenog sastava za njeno dete i puno je ćelija koje se bore protiv infekcija i protein što zajedno pomaže bebi da ostane srećna i zdrava. Dojenje može biti prijatno za oboje.

Dojenje po prvi put predstavlja poseban trenutak. Ni jedan drugi trenutak ne može na taj način zbližiti vas i vašeg mališana u prvoj godini njegovog života. Naravno, pomaganje bebi da dobije sve hranjive sastojke potrebne za rast i razvoj je predivna stvar, ali vreme koje provedete zajedno je jednako važno.

U početku je potrebna praksa, ali je zaista mnogo, mnogo razloga da se potrudite oko dojenja!

Prednosti za mame
Dojenje pruža određene zdravstvene prednosti kako za vas tako i za vašu bebu. Pored toga što je to idealan način da se zbližite sa vašim detetom, dojenje pomaže stimulisanju hormona koji utiču na vraćanje vaše materice u stanje pre porođaja.

Dojenje takođe pomaže da izgubite kilograme zbog toga što ovaj proces sagoreva kilažu koju ste dobili za vreme trudnoće dok još ne postane sastavni deo vaše figure. Dojenje pomaže da ravnomerno oslabite. Svakako ne želite odmah nakon porođaja previše da oslabite.

Ženi koja doji je potrebno da ima 5 do 10 kilograma više nego pre trudnoće kako bi njeno telo bilo zdravo dok doji bebu. Ako prebrzo izgubite na kilaži, to može negativno uticati na količinu vašeg mleka u trenutku kada se vaše dete razvija i kada mu je najpotrebnija hrana. Ovi dodatni kilogrami će nestati u prvih 6 meseci.

Šta da očekujete na samom startu
Mleko će početi da se luči svega nekoliko dana nakon porođaja. Do tada, vaše grudi će proizvoditi kolostrum. Ova gusta, žućkasta supstanca je puna proteina i antitela koji će pomoći vašoj bebi u borbi protiv bolesti.

Kolostrum je prva bebina hrana i njegova prva „imunizacija“ protiv bolesti. Ima zalihe vode i masti na raspolaganju dok koristi ovu dragocenu tečnost. Bebin stomačić u ovom uzrastu može da primi tečnost količine kašičice za čaj, te joj nije potrebno mnogo kako bi se zasitila.

Dok vaše mleko ne krene da teče u potpunosti, možda ćete morati novorođenče da dojite na svakih sat vremena prvih dan ili dva. Ovo pomaže vašem telu da prikupi zalihe mleka, prilagođene potrebama vaše bebe. U periodu od dva do četiri dana, vaše telo će se prlagoditi ovoj “informaciji”, pa će vaša beba imati manju potrebu za dojenjem, koja će se svesti na svaka dva - tri sata, ili na 8 do 12 puta u 24 sata.

Obezbedite zalihe zdravog mleka
Dok dojite, zdrava ishrana, dosta tečnosti i odmor su neophodni. Spavajte dok beba spava i unosite dosta zdrave tečnosti. Mleko, voda i sok su dobar izbor – nemojte zaboraviti da se odmarate.

Kako bi se održalo lučenje mleka, potrebno je da nastavite sa zdravom ishranom, ali ona ne mora biti ništa specifično. Neke bebe su osetljive na određenu ishranu svojih majki, ali većina njih neće imati nikakve posledice šta god da jedete.

Generalno, vaše telo reaguje na glad vaše bebe: ukoliko ne jede mnogo, vaše telo neće proizvoditi previše mleka, dok će proizvoditi veću količinu ukoliko beba jede više.

Kada da hranite bebu

Dojite bebu na njen zahtev – odnosno, kad god poželi da jede. Neće jesti mnogo privih nekoliko dana pošto joj je stomak tako mali, ali će hteti da jede često. Većina novorođenčadi će imati potrebu da jede od 10 do 12 puta u toku 24 sata, ili u roku od jedan do tri sata.

Kada ustanovite zalihu mleka, probudite bebu kako biste je podojili ukoliko je spavala više od tri sata preko dana ili četiri u toku noći. U suprotnom, probudiće se isuviše gledna da bi se dobro nahranila. Kada beba baš ogledni, probudiće vas.

Kad je dosta?
Kao i većina majki koje doje, verovatno ni vi nećete biti sigurni kada da prekinete dojenje. Ukoliko čujete bebu kako guta, znaćete da jede, Drugi pokazatelj je koliko beba spava nakog obroka. Ukoliko je njen stomak pun a pelene čiste, verovatno će ponovo zaspati posle jela.

Ostali znakovi koji ukazuju da je vaša beba dovoljno jela:

• Dočekaće vas šest mokrih pelena svaki dan nakon dojenja i između dve i pet mekanih, žućkastih stolica svaki dan dok ne napuni 6 nedelja. Neke bebe tako dobro vare mleko da zaista brzo izbace hranu iz sebe.
• Njen urin je bledo žut, nikako tamno žut ili narandžast
• Vaše grudi su meke i “prazne” nakon svakog podoja

U prvoj nedelji života, očekivano je da beba izgubi na kilaži, do 10 procenata od svoje prvobitne kilaže. Nakon prve nedelje, beba će početi da dobija na kilaži i do kraja druge nedelje bi trebalo da se vrati na kilažu koju je imala po rođenju. Do kraja treće nedelje njeno lice bi trebalo da se zaokrugli. Svaki put kada odete u Dom zdravlja na pregled, izmeriće vašu bebu..

Kada nije dosta?
Povremeno ćete pomisliti da vaša beba ne jede dovoljno mleka. Beba može delovati gladno nakon dužeg dojenja a vaše grudi prazno. To priroda održava zalihe mleka u skladu sa brzim razvojem bebe.

Budite sigurni da je sa vašom bebom sve u redu ukoliko lepo jede, kontinuirno piški i ima redovnu stolicu. Vaše zalihe mleka će se uskladiti sa bebinim potrebama.

Potrebno je između 36 i 48 sati da se vaše telo prilagodi uvećanim potrebama bebe. Bebino je zaduženje da kroz učestalost sisanja da signal da popalje vašem telu pravi signal. Dozvolite joj da radi svoj posao.

Sve majke koje doje dođu u jednom trunutku u situaciju da njehova zaliha mleka ne ispunjava bebine potrebe. Što će se rešiti dojenjem bebe, kako priroda i nalaže. Opustite se I uživajte u ovom ritmu prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare