Umberto Eko: Neprocenjivi saveti za buduće pisce

"Pišem ono što pišem..."

Četvrtak, 24.12.2015.

20:13

Izvor: Bizlife

Default images
wikipedia

Podeli:

Umberto Eko je neiscrpna inspiracija i vrlo plodan pisac. U knjizi koju je pripremio za svoje studente „How to Write a Thesis“, a koja je zamišljena kao akademska pomoć za studente književnosti, Eko daje savete za sve pisce i one koji bi to hteli da budu.

Dok u knjizi opisuje ceo proces pisanja – od biranja teme do sprovođenja istraživanja, planiranja i revizije – u jednom delu Eko daje najdirektnije savete o pisanju, a prenosi ih sajt.

„Ne piši duge rečenice. Ako ti dolaze na pamet, zapiši ih, ali ih prekidaj. Ne plaši se da ponavljaš subjekat dva puta i kloni se previše zamenica... Pseudopesnik koji piše svoju tezu u poeziji je jadan pisac (i verovatno loš pesnik). Od Dantea do Eliota, kada avangardni pesnici žele da govore o svojoj poeziji, pišu u čistoj prozi.“

Eko onda postavlja pitanje: „Da li si pesnik? Onda ne juri fakultetsku diplomu.“

Počinjite nove redove često. Radite to kada je potrebno, i kada tempo teksta to zahteva, ali što češće - to bolje.“

U sledećem savetu, koji je mogao da nazove „Nisi Hemingvej“, Eko ohrabruje studente da traže mišljenje i kritiku od svojih mentora,i upozorava:

„Ne izigravaj usamljenog genija.“

Eko piše i o lošim navikama pisca amatera:

„Izbegavaj znak uzvika da naglasiš izjavu. To nije primereno u kritičkom eseju... Dozvoljeno je jednom ili dvaput, ako je cilj da učinite da čitalac iskoči iz stolice i da mu obratite pažnju na žestoke izjave poput: 'Obrati pažnju, nikad ne čini ovu grešku!' Efekat će biti jači ako jednostavno kažete važne stvari.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare